Ciasto "bezglutenowa śliwka w czekoladzie"
ciasto:
100 g mąki ziemniaczanej
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 jajka
1/2 szklanki cukru
krem:
250 g mascarpone
100 ml śmietanki kremówki 30%
1/2 szklanki cukru pudru
6 łyżek kakao
1 łyżeczka pasty z wanilii (możesz zastąpić ekstraktem waniliowym)
dżem śliwkowy:
300 g śliwek
1 łyżka cukru
1 laska cynamonu
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania dżemu. Śliwki wydryluj, wrzuć do rondelka z grubym dnem, posyp cukrem, dołóż laskę cynamonu i gotuj na małym ogniu aż śliwki się rozpadną, a większość soku odparuje.
Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Przygotuj 2 okrągłe formy o średnicy 20 cm (ja polecam Ci te, bo są naprawdę super
). Natłuść je, ale jeśli nie masz pewności wyłóż je papierem do pieczenia. Możesz również użyć jednej tortownicy o średnicy 20 cm i potem przekroić ciasto na pół.
Oddziel białka od żółtek. Białka wlej do dużej miski, żółtka do mniejszej. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj po łyżeczce cukier aż powstanie lśniąca, sztywna piana (jak na bezy).
Żółtka ubij mikserem aż będą mocno napowietrzone i zrobią się jasnożółte. Dodaj do ubitej piany z białek i delikatnie wymieszaj do połączenia się.
Suche składniki wymieszaj w miseczce. Wsyp połowę do jajek i wymieszaj bardzo delikatnie szpatułą lub łyżką. Powtórz to samo z pozostałą połową.
Masę rozdziel równo pomiędzy przygotowane foremki. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek wyjęty ze środka jest suchy. Wyjmij foremki z piekarnika i odstaw na 10 minut do ostygnięcia. Po tym czasie wyjmij ciasto z blaszek i zostaw na kratce do całkowitego ostygnięcia.
Kiedy dżem jest już gotowy odstaw go, żeby przestygł.
Przygotuj krem: do miski włóż mascarpone, wlej śmietankę, wsyp cukier i kakao oraz dodaj pastę waniliową. Miksuj aż powstanie jednolity, czekoladowy krem.
Jeden z placków ułóż na paterze lub talerzu. Posmaruj dżemem śliwkowym. Na nim rozsmaruj 2/3 kremu czekoladowego (najlepiej szpatułą do dekoracji ciast). Przykryj drugim plackiem, na nim rozsmaruj resztę kremu. Na wierzchu możesz ułożyć ćwiartki świeżych śliwek lub suszone śliwki.
Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Przygotuj 2 okrągłe formy o średnicy 20 cm. Natłuść je, ale jeśli nie masz pewności wyłóż je papierem do pieczenia. Możesz również użyć jednej tortownicy o średnicy 20 cm i potem przekroić ciasto na pół.
Zacznij od przygotowania dżemu. Śliwki wydryluj, wrzuć do rondelka z grubym dnem, posyp cukrem, dołóż laskę cynamonu i gotuj na małym ogniu aż śliwki się rozpadną, a większość soku odparuje.
Oddziel białka od żółtek. Białka wlej do dużej miski, żółtka do mniejszej. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj po łyżeczce cukier aż powstanie lśniąca, sztywna piana (jak na bezy).
Żółtka ubij mikserem aż będą mocno napowietrzone i zrobią się jasnożółte. Dodaj do ubitej piany z białek i delikatnie wymieszaj do połączenia się.
Żółtka dodaj do ubitej piany z białek i delikatnie wymieszaj do połączenia się.
Suche składniki wymieszaj w miseczce. Wsyp połowę do jajek i wymieszaj bardzo delikatnie szpatułą lub łyżką. Powtórz to samo z pozostałą połową.
Masę rozdziel równo pomiędzy przygotowane foremki. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek wyjęty ze środka jest suchy. Wyjmij foremki z piekarnika i odstaw na 10 minut do ostygnięcia. Po tym czasie wyjmij ciasto z blaszek i zostaw na kratce do całkowitego ostygnięcia.
Przygotuj krem: do miski włóż mascarpone, wlej śmietankę, wsyp cukier i kakao oraz dodaj pastę waniliową. Miksuj aż powstanie jednolity, czekoladowy krem.
Jeden z placków ułóż na patrze lub talerzu. Posmaruj dżemem śliwkowym. Na nim rozsmaruj 2/3 kremu czekoladowego (najlepiej szpatułą). Przykryj drugim plackiem, na nim rozsmaruj resztę kremu. Na wierzchu możesz ułożyć ćwiartki świeżych śliwek lub suszone śliwki.