Macierzanka Tymianek
#1

   
   
   
Thymus Vulgaris L.)
Gatunek rośliny należący do rodziny Jasnotowatych
Zwyczajowo nazywany jest też Tymiankiem Pospolitym i Tymianem. 
Pochodzi z rejonów Morza śródziemnego,  obecnie rośnie dziko w Maroku, Grecji, Turcji, Włoszech i Hiszpanii. 
Jest uprawiany w wielu regionach świata.

Roślina trwała. 
Niska krzewinka dorastająca do 20-30 cm wys. 
Łodygi wyprostowane lub łukowato podnoszące się, silnie rozgałęzione, 4-kanciaste, popielato-szaro owłosione, u podstawy drewniejące.

Zastosowanie
Tymianek znano już w starożytności. 
Egipcjanie  stosowali go do kadzideł i mumifikacji zwłok.
Samarytanie używali go jako środka bakteriobójczego na 3000 lat p.n.e.
Aktualnie stosuje się tymianek jako przyprawę, zwłaszcza w kuchni francuskiej.. 
Ma silny aromat.
Ziele tymianku zawiera od 0,75 do 3,5% olejku, którego głównym składnikiem jest tymol i karwakrol.
Właśnie wzajemny stosunek obu tych fenoli odpowiada za walory smakowe przyprawy
Roślina lecznicza.
Ma działanie bakterio- i grzybobójcze oraz wykrztuśne. 
Używa się go przy kaszlu, dolegliwościach gardła (kaszel, chrypka) do poprawiania apetytu a także trawienia
 Zawarte w liściach substancje wykazują również działanie przeciwutleniające
Ze względu na swoje właściwości stosowany do przygotowania płukanki gardła, naparu inhalacyjnego a także do sporządzania płukanki do pielęgnacji włosów.

Odmiany 
Liczne odmiany i hybrydy zostały opracowane do celów ozdobnych. 
Nomenklatura może być bardzo myląca. 
Francuskie, niemieckie i angielskie odmiany różnią się kształtem i kolorem liści oraz olejkami eterycznymi. 
Liczne odmiany obejmują "Argenteus" (srebrny tymianek). 
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

   
   
W starożytnej Grecji tymianek uznawano za symbol odwagi i siły.
W starożytnym Egipcie olejkiem tymiankowym balsamowano zwłoki.
Ten krzew znany jest na całym obszarze Morza Śródziemnego, a także w północnej Ameryce i południowej Afryce.
W Polsce poznano go dzięki królowej Bonie.

Roślina ta ma różnorodne zastosowanie.
Niezwykle cenna jest dla pszczelarstwa.
Miód tymiankowy stanowi uzupełnienie leczenia schorzeń układu oddechowego: grypy, anginy.
Tymianek zawiera znaczne ilości olejku eterycznego oraz garbniki, flawonoidy, saponiny, sole mineralne.
Podstawowym składnikiem olejku tymiankowego jest tymol, który posiada działanie przeciwbakteryjne, przeciwrobacze.
Jako przyprawa jest ceniona za podnoszenie walorów smakowych potraw, do których jest dodawany.

W medycynie również wykorzystuje się ziele i olejek tymiankowy.
Ziele charakteryzuje się silnym działaniem aseptycznym, stąd jego zastosowanie w dolegliwościach ze strony układu oddechowego.
Działa także wykrztuśnie i rozkurczowo.
Tę właściwość wykorzystano do wyrobu syropów.
Ziele tymianku ma właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze, grzybobójcze.
Preparaty na bazie tymianku stosowane są w nieżycie żołądka, podrażnieniu jelit, dolegliwościach wątrobowych, w biegunce, nerwicy wegetatywnej, robaczycy.
W postaci płukanek stosuje się go w stanach zapalnych jamy ustnej, odmrożeniach, złamaniach, a także w stanach zapalnych pochwy.
Dobre efekty uzyskuje się w infekcji płuc i bólach reumatycznych, artretyzmie stosując nacierania.
Tymol podstawowy składnik olejku stosuje się w stomatologii, do przemywania rani kanałów zębowych.

Jedna uwaga jest to olejek o silnym działaniu.
Zbyt długie i częste stosowanie może być przyczyną wymiotów, nudności, stanów zapalnych żołądka.


W kosmetyce roślina ta jest składnikiem wielu kosmetyków naturalnych przeznaczonych do pielęgnacji cery tłustej, zniszczonej lub z trądzikiem.
Działa odkażająco, przeciwzapalnie i oczyszczająco na skórę ciała.
Wyciągi tymiankowe pomocne są w leczeniu łupieżu, łojotokowego zapaleniu skóry oraz nadmiernemu przetłuszczaniu się włosów.
W połączeniu z innymi składnikami roślinnymi, na przykład z rozmarynem, stanowią płukankę przeznaczoną do włosów przetłuszczających się.

Brak ruchu w zimie powoduje zwolnienie przemiany materii.
Praca lub gimnastyka na świeżym powietrzu jest w wielu wypadkach doskonałym, od dawna znanym lekarstwem przeciw­ko zaburzeniom w przemianie materii.
Ale w tym zimnym okresie nie każdemu nawet się chce pójść na spacer.
Dlatego dochodzi do zakwaszenia naszego organizmy a efektem tego dziwny kwaśny pot.    
Hydroterapia jest doskonałym środkiem pomocniczym przy zwalczaniu tego niemiłego zapachu. I tu kąpiele z dodatkiem tymianku będą miłe dla twojego ciała i ukoją duszę

Mieszanka do kąpieli.
Kłącza tataraku 150,0 gram
Ziele tymianku 150,0 gram
Nasiona gorczycy 150,0 gram
Całość gotujemy 1/2 godziny pod przykryciem.
Odwar dodajemy do kąpieli i przebywamy w wannie, co najmniej 15 minut.

Takie kąpiele powtarzamy 2 do 3 razy w tygodniu.
Po pięciu kąpielach zauważymy, że zapach naszego poty zmienił się lub stracił swoją intensywność.
Taka kąpiel jest wyśmienita dla osób z nadwagą gdyż w lato pocą się oni szczególnie intensywnie.
Tymianek jest również składnikiem mydeł i perfum możemy je znaleźć w każdym sklepie,    ale kąpieli w tym odwarze nic nie zastąpi.
Adam Gruszka
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#3

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Tymianek – Thymus w praktycznej fitoterapii
Ziele tymianku – Herba Thymi pozyskiwane z tymianku pospolitego – Thymus vulgaris Linne (rodzina Lamiaceae = Labiatae) zawiera do 2,6% olejku eterycznego (Oleum Thymi), a w nim tymol (do 45%), karwakrol (25-60%), borneol (8-15%), p-cymen (7-20%), beta-kariofilen (1-3%), linalool (ok. 8%).
Ziele tymianku i olejek tymiankowy są dostępne w sklepach zielarskich krajowych i zagranicznych.
Thymi Herba (Thyme, Thym) jest w Farmakopei Polskiej VI z 2002 r.
Surowiec powinien być zbierany w okresie kwitnienia, wysuszony w cieniu, w temp. do 35 stopni C, aby straty olejku były jak najmniejsze.
FP VI wymaga, aby ziele zawierało nie mniej niż 1% olejku eterycznego. S
trata masy po suszeniu nie większa niż 12%, popiołu nie więcej niż 14%, zanieczyszczeń mineralnych nie więcej niż 0,6%.

Tymianek to dobra przyprawa do marynat, mięsa, ryb, sałatek, pizzy, wędlin, zup.
Przyśpiesza trawienie potrawy, wzmaga apetyt.

Ekstrakt z tymianku oraz tymol są składnikami licznych tabletek do ssania, kropli, syropów wykrztuśnych i przeciwkaszlowych.
Najbardziej istotnymi składnikami czynnymi tymianku obok olejku eterycznego są kwasy fenolowe (kwas kawowy, chlorogenowy, kwas rozmarynowy 0,15-1,35%), triterpeny (kwas oleanolowy, ursolowy), garbniki i flawonoidy.
Nadają one tymiankowi właściwości żółciopędne, przeciwzapalne, hepatoprotekcyjne i moczopędne.
Po podaniu doustnym tymol i karwakrol stymulują system GALT układu pokarmowego, aktywują procesy odnowy nabłonków, pobudzają krążenie krwi w obrębie przewodu pokarmowego.
Maja właściwości immunotropowe i silnie przeciwdrobnoustrojowe oraz antyparazytyczne.
Tymol i karwakrol był w dawnej podawany doustnie przy chorobach pasożytniczych i infekcjach bakteryjnych jelit. Fenole i flawonoidy działają rozkurczowo.
Ograniczają powstawanie toksycznych amin biogennych w jelicie grubym.

Do praktycznych w użyciu preparatów tymiankowych należą:
- ziołomiód tymiankowy (powstały po zmieszaniu nalewki lub intraktu tymiankowego z miodem w proporcji 1:3), stosowany przy kaszlu, chrypce i przeziębieniu w dawce 1 łyżeczka co 3 godziny; ziołomiód można również sporządzić mieszając świeże zmielone ziele tymianku z miodem w podobnej proporcji z dodatkiem niewielkiej ilości alkoholu lub gliceryny;

- napar tymiankowy: 1 łyżka surowca na 1 szklankę wrzącej wody; pić małymi porcjami w ciągu dnia 1-2 szklanki naparu;

- intrakt tymiankowy: 100 g świeżego ziela tymianku zalać 300 ml gorącego alkoholu 40-60%, odstawić na 2-3 tygodnie, przefiltrować.
Zażywać 2-3 razy dziennie po 5 ml.

Tymianek występuje w Południowej Europie.
W Polsce może być uprawiany (bylina), niestety zimą często wymarza.
Lubi stanowiska słoneczne.
W Polsce dziko występuje macierzanka piaskowa – Thymus serpyllum L. i macierzanka zwyczajna – Thymus pulegioides L., które mają podobne właściwości lecznicze jak tymianek pospolity.
W Szwajcarii tymianek znany pod nazwą Thymian, Thym des jardins, Timo maggiore, Gewürz-Thymian.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#4

   
Herbata Ziołowa-Tymianek
Korzyści i szkody wynikające z herbaty Tymiankowej, lecznicze właściwości tej rośliny leczniczej znane są koneserom tradycyjnej medycyny, a także tym, którzy lubią pić lecznicze napary. 
Ten naturalny uzdrowiciel ma inne nazwy: Tymianek, Trawa Bogorodskaya. 
Właściwości antyseptyczne olejków eterycznych tej rośliny wykorzystuje się w formie fumigacji dymem. 
Ale w większości przypadków wodny napar z Tymianku i jego dodatek do czarnej i zielonej herbaty jest stosowany jako dodatek aromatyczny i smakowy, a także jako środek leczniczy.

Dlaczego Herbata Tymiankowa jest przydatna?
Tymianek jest od dawna stosowany w medycynie ludowej ze względu na swoje dobroczynne i lecznicze właściwości. 
Tymianek jest używany jako: antyseptyczny, wykrztuśny, przeciw przeziębieniu i przeciwwirusowe, przeciwgorączkowy, napotny, moczopędny, uśmierzacz bólu, immunostymulujące, przeciw robakom, przeciwgrzybicze, pokrzepiający, uspokajający

Napar z Tymiankiem służy do celów leczniczych:
z zapaleniem oskrzeli, zapaleniem tchawicy, chorobami oskrzelowo-płucnymi;
z grypą, ostrymi wirusowymi infekcjami dróg oddechowych, ostrymi infekcjami dróg oddechowych, dusznicą bolesną, gorączką, krztuścem, gruźlicą;
od migren i zawrotów głowy;
z dysbiozą, atonią jelit, chorobami zapalnymi przewodu żołądkowo-jelitowego (wrzody, zapalenie jelit);
z chorób skóry o charakterze zakaźnym, grzybiczym i pasożytniczym;
choroby neuronalne, zapalenie korzonków nerwowych, zapalenie nerwu;
w przypadku niedokrwistości z niedoboru żelaza;
z zakaźnych zmian układu moczowego (zapalenie pęcherza moczowego, zapalenie cewki moczowej);
przed robakami;
z chorobami zapalnymi narządów płciowych (zapalenie pochwy, zapalenie szyjki macicy, zapalenie gruczołu krokowego);
nadczynność tarczycy;
choroby układu krążenia, zaburzenia krążenia obwodowego.

Wodny Napar z Tymianku stosowany jest do płukania jamy ustnej w chorobach zakaźnych i grzybiczych: 
przy zapaleniach jamy ustnej, dziąsłach, krtani i nosogardzieli.
ttutaj więcej informacji
źródło
źródło
https://www.youtube.com/watch?v=E_FZkVNxGu8&t=71s

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#5

Właściwości magiczne Tymianku
Magiczne moce Tymianku to: zdrowie, uzdrawianie, sen, moce psychiczne, oczyszczenie, odwaga, miłość. 
Nazwy ludowe Tymianku: tymianek pospolity, ogrodowy, macierzanka, tymian, tymian właściwy.
Paląc Tymianek przyciągasz dobre zdrowie. 
Noszony przy sobie  w woreczku uzdrawia. 
Włożony pod poduszkę powoduje dobry sen. 
Stosowany do oczyszczeń energetycznych pomieszczeń. 
Stosowany przy oczyszczeniach przed rytuałem. 
Dodany do wody usunie wszelkie choroby i troski. 
Wącha się go i nosi w woreczkach, aby uzyskać więcej siły, energii i odwagi. 
Noszony również przy sobie może podziałać tak, że dostrzegać będziesz inne energie i duchy.

Zioło dla nieśmiałych?
Tymianek pochodzi od greckiej odwagi (thymos, thymon). 
Precyzyjna definicja mówi nam właściwie o odkażaniu, działaniu bakteriobójczym. 
Zioło przeznaczone dla pacjentów chorowitych, nawet z gruntu nieśmiałych. 
Oczywiście wierzenia ludowe traktuje się jak fikcję, ale niektórzy twierdzą zawsze, że nigdy nic nie wiadomo. 
Być może owe męstwo wynikało z faktu, że tymianek dodawano do piwa. 
Przy okazji odrobina alkoholu z jego udziałem pomaga wygrać z brakiem apetytu. 
Tymianek zachęca do jedzenia. 
Ułatwia procesy trawienne. 
W wielu kulturach stosowano tymianek jako ochronę przed złymi duchami. 
Podobno odpędza koszmary. 
Solidna dawka potrafi pobudzić jak bardzo dobra kawa i wzmocnić zdolności umysłowe, podobnie do magnezu.
 Przydatny składnik potraw dla cierpiących na długotrwałe zmęczenie.

Historia ziołolecznictwa na świecie ma mnóstwo zapisanych kart. 
Tymianek charakteryzuje się wszechstronnością i użytecznością. 
Posiada moc niejednego komercyjnego lekarstwa. 
Chętnie stosowany w farmakologii, dermatologii, branży drogeryjnej. 
Krążą o nim „odważne” legendy. 
Pasuje do dań tłustych nadając im żywego smaku. 
Miej go pod ręką w kuchni i domowej apteczce, a szybko rozwiążesz większość problemów zdrowotnych.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#6

   
Magda Gessler: Tymianek, zioło cudowne
Ilekroć wybieram się w dzikie ostępy, tylekroć na mojej drodze znajduję jedno z najbardziej magicznych ziół tego świata – tymianek.
Od tysiącleci tymianek był stosowany jako antidotum na rozmaite trucizny. 
Panowała powszechna opinia, że nawet gdy ktoś cię otruł, to kąpiel w tymianku magicznie wpłynie na twoje wątpia, żył będziesz długo i szczęśliwie. 
Powyższe przeświadczenie częstokroć tychże władców beznamiętnie wysyłało na tamten świat, ale faktem jest, że właściwości tymianku nie należy lekceważyć. 
To w nim znajdziemy całe mnóstwo witaminy K, dwie łyżki tego ziela pokryją 60 proc. naszego zapotrzebowania na tę witaminę, a przy okazji 20 proc. dziennego zapotrzebowania na wapń i 11 proc. na magnez. 
Niemalże niezbędny w niskopłytkowości, leczy siniaki i sprzyja leczeniu kaszlu oraz infekcji płuc. Tymianek jest też świetnym antyutleniaczem, stosowanym w profilaktyce antynowotworowej.
więcej tutaj

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#7

Tymianek (inaczej macierzanka lub macierzanka włoska) znany był już w starożytności. 
Istnieje wiele teorii związanych z jego pochodzeniem, wszystkie źródła jednak zgodnie wywodzą tę roślinę z basenu Morza Śródziemnego. 
W egipskiej medycynie ekstrakt z tymianku wykorzystywano w skomplikowanym procesie balsamowania zwłok, cieszył się również popularnością ze względu na wysokie właściwości przeciwzapalne i odkażające. 
W starożytnej Grecji, oprócz zastosowania stricte medycznego, tymianku używano także do celów rytualnych. 
Okadzano nim świątynie, domy i inne ważne miejsca po to, by pozbyć się złych mocy, ponadto dodawano go do eliksirów miłosnych i magicznych napojów wywołujących wizje pozwalające przewidywać przyszłość. 
Prawdopodobnie to właśnie dzięki Grekom tymianek doceniono w starożytnym Rzymie, uznając go za antidotum na wszelkie trucizny. 
Wśród rzymskiej arystokracji często zdarzały się przypadki otruć z powodu dworskich intryg i politycznych sporów, wierzono zatem, że spożycie kilku zielonych gałązek krótko przed posiłkiem chroni przed szkodliwymi substancjami, które mogły zostać dodane do jedzenia.

Na melancholię
Na przestrzeni wieków wzmianki o tymianku wielokrotnie pojawiały się w literaturze. 
Była o nim mowa w dialogach Platona, w pismach św. Hildegardy z Bingen czy Paracelsusa. 
Z czasem zaczęto odkrywać coraz więcej leczniczych właściwości tej delikatnej, niepozornej rośliny, przypisując jej nie tylko dobroczynny wpływ na dolegliwości fizyczne, ale również na ludzką psychikę. 
Napar z tymianku miał łagodzić objawy padaczki, koić nerwy, przepędzać melancholię, zapobiegać złym snom, a nawet wzmagać męstwo i dodawać odwagi, co, być może, wiązało się z greckim źródłosłowem nazwy (gr. thymon – męski, silny, odważny, choć jest to jedna z wielu interpretacji odnoszących się do pochodzenia słowa). 
Fakt, że jeszcze w epoce późnego renesansu damy wręczały swoim rycerzom gałązki tymianku przed bitwą lub turniejem, zdaje się potwierdzać tę teorię, choć w tym przypadku tymianek pełnił raczej funkcję amuletu.

Na złą pogodę
Pierwsze uprawy tymianku istniały podobno już w XI-wiecznej Anglii. 
Do Polski roślina ta przywędrowała w czasach królowej Bony, przywieziona zapewne przez włoskich zakonników. 
W polskich obrzędach i medycynie ludowej tymianek odgrywał bardzo ważną rolę. 
Okadzano nim domy, gospodarstwa, a także zwierzęta hodowlane (by nie chorowały), wierzono też, że dymem z macierzanki można odegnać gromadzące się chmury burzowe. 
Na polskich wsiach młode kobiety wplatały gałązki tymianku do świętojańskich wianków, w przekonaniu, że pomoże im to w korzystnym zamążpójściu. Wiejskie znachorki zalecały okłady z tymianku na trudno gojące się rany, leczyły nim również dolegliwości układu trawiennego, przeziębienia i choroby płuc.
N
a lekki poród
O szczegółowym zastosowaniu tymianku w polskim ziołolecznictwie i ludowych rytuałach magicznych wspominała w swych pracach m.in. Maria Henslowa, podkreślając jego znaczenie w sferze typowo kobiecej. 
Kąpiele w macierzance miały łagodzić bóle menstruacyjne lub ułatwiać szybkie zajście w ciążę, a napar – dodawać sił, by urodziło się zdrowe potomstwo.
 Według medycyny ludowej wywar z tymianku uspokajał nerwy przyszłej matki, obniżając stres przedporodowy, a chcąc zapewnić rodzącej łatwiejsze rozwiązanie, należało wsunąć pod posłanie przynajmniej jedną gałązkę rośliny. 
Jak podaje Henslowa, zawieszony na szyi woreczek suszonej macierzanki zapobiegał poronieniom i przedwczesnym porodom. 
Wykąpanie noworodka w wodzie z dodatkiem tymianku, wzmacniało jego odporność i dawało siłę.
 
Do ochrony
W dawnej Polsce, co, być może, wiązało się z przeniesieniem tego typu wierzeń ze starożytnej Grecji, stosowano macierzankę jako skuteczny środek przeciwko złym mocom. 
Pęki tymianku wieszane w domostwach chroniły przed urokiem, przepędzały diabły i demony, dawały również ochronę przed „złym okiem”. 
Zakopane w oborze gałązki macierzanki uniemożliwiały rzucenie klątwy, która sprawiała, że krowy nagle przestawały dawać mleko i zapadały na dziwne choroby. 
Podczas świąt Bożego Ciała czy Matki Boskiej Zielnej, święcono macierzankę w przekonaniu, że woda święcona wzmacnia jej działanie i zapewnia wyższą skuteczność odprawianym rytuałom. 
Do tej pory na niektórych polskich wsiach istnieje obyczaj wkładania zmarłym do trumny pęków ziół, w tym także gałązek suszonego tymianku, by ułatwić duszy przejście w zaświaty i zabezpieczyć ją przed czyhającymi tam diabelskimi mocami.

Do garnka
Tymianek znalazł zastosowanie również w polskiej kuchni. 
W suszonej postaci używa się go jako przyprawy do mięs i marynat, świeży jest doskonałym dodatkiem do sałat i pieczonych warzyw. 
W rodzimej kuchni z wolna zyskuje sympatię również zaatar, bliskowschodnia mieszanka przypraw na bazie tymianku. 
Choć w Polsce zwykło uważać się, że mieszankę tę tworzy sezam, sumak, oregano i suszony tymianek, jej skład nie zawsze bywa aż tak oczywisty. 
W Syrii i Libanie kobiety od stuleci zbierają dziko rosnące zioła, suszą je, a następnie sporządzają z nich mieszanki w oparciu o przekazywane z pokolenia na pokolenie rodzinne przepisy. 
W zaatarze, oprócz podstawowych składników, można zatem znaleźć dziki majeranek, bazylię, niekiedy nawet kolendrę, kumin czy cynamon. 
Zaatar rozrabia się z oliwą z oliwek i najczęściej jada z jogurtem, serem lub z pieczywem. 
Sprzedawane na ulicach Libanu manoushe – pszenne placki posmarowane zaatarem – są dla przeciętnego Libańczyka tym, czym dla Polaka rosół lub schabowy. W jakiej postaci zataar przyjmie się na polskim gruncie? 
Na razie używa się go do smarowania chleba, dosypuje się do grillowanych warzyw lub gotowanej cieciorki, ale nigdy nie wiadomo, dokąd zechce zaprowadzić nas kulinarna wyobraźnia.
Shirin Kader
źrodło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#8

Tymianek
Niewielu wie, ale macierzanka to świetny tonik… na kaca. 
Idealnie przeciwdziała syndromowi dnia drugiego i mdłościom. 
Tymianek sprawdzi się także w przypadku zmęczenia w czasie i po podróży. 
Przede wszystkim to zioło jest jednak wyspecjalizowanym naturalnym antybiotykiem. 
Produkuje się z niego olejek tymolowy o właściwościach odkażających i antywirusowych. 
Jak obliczyli naukowcy, olejek może w sumie zabić około 1200 toksyn atakujących organizm ludzki! 
Ma też swoje działanie magiczne… 
Gałązka tymianku za stanikiem przyciąga do dziewczyn dobre wróżki, ale również i ukochanego (podobnie działa lawenda i mięta noszona na sercu). 
W średniowieczu panny haftowały na chusteczce gałązkę tymianku (i pszczółkę), żeby wywołać afekt u swojego rycerza. 
To zioło pomaga również zatrzymać proces starzenia. 
Już starożytni balsamiści w Egipcie stosowali tymianek, który wszystko zabezpiecza przed zepsuciem. 
Dodatkowo, to już jego działanie na psychikę, wzmacnia poczucie własnej wartości
[url=http://www.gazetalubuska.pl/styl-zycia/kuchnia/art/7834965,lubczyk-ziolo-na-milosc,id,t.html]Czytaj więcej: http://www.gazetalubuska.pl/styl-zycia/k...,id,t.html[/url
http://atlasflory.type.pl/thymus_vulgaris.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#9

https://arbabajojarama.es/herbario/thymu...llo-comun/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#10

https://www.plantasyhongos.es/herbarium/...ris_01.jpg
Opis : Krzew małej wielkości. Liście przeciwległe, siedzące, liniowe lub eliptyczne, petioletowe, owłosione z wydatną żyłką centralną, brzegiem obrotowym. Kwiatostan kłosowy z okółkami główkowatymi lub przerywanymi, przylistki podobne do liści. 
Kielich dzwonkowaty, dwuwargowy, zęby nierówne, z 3-zębową wargą górną. Korona dwuwargowa, biaława lub jasnofioletowa.
 Androecium z 4 pręcikami, didynamos. Owoc tetranukuli.

Dystrybucja : pochodzi z Europy.
http://www.gbif.org

Skład : lek bezwodny zawiera 5-25 ml/kg olejków eterycznych , zmienne w zależności od chemotypu, lek zawiera heterozydy apigeniny, luteoliny i 6-hydroksyluteoliny, przeważają także flawony, tymol i karwakrol w porównaniu z linalolem ( monoterpeny ) .
https://www.plantasyhongos.es/herbarium/...lgaris.htm

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości