Mięsa
#23

Miodowe pałki z kurczaka
-14 pałek z kurczaka, około 1,5 kg
- 2 łyżki keczupu
- łyżka płynnego miodu
- 1- 1,5 łyżki oleju
- sól morska
- vegeta
-pieprz
- cebula średnia albo dwie małe
- duże jabłko

Podaję bardzo prosty przepis na pałeczki od kurczaka. Chętnie zjedzą je dzieci i dorośli. Bardzo często je przyrządzam. Dziś naszła mnie ochota Uśmiech
Pałeczki z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Wkładamy je do plastikowej miski. Przyrządzamy zalewę, mieszamy olej, keczup i miód.
Kawałki kurczaka najpierw oprószamy solą, pieprzem i vegetą , następnie zalewamy je zalewą i dokładnie rozprowadzamy ją po pałkach. Kurczak tak zamarynowany powinien trafić na noc do lodówki. Następnego dnia zamarynowanymi pałkami napełniamy rękaw do pieczenia. Najlepiej rozdzielić to na dwa rękawy i rozłożyć je na blasze. Tak aby pałki leżały jedną warstwą. Ma to swoje uzasadnienie, bo wtedy pałki pięknie się zrumienią. Końce rękawa związujemy, nacinamy go delikatnie w 2, 3 miejscach. Do każdego rękawa warto włożył pół jabłka i cebuli w całości z boku. Daje to aromat i zwiększa wilgotność podczas pieczenia. Tak zawiązane rękawy wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na godzinę. Po upływie godziny rozcinamy rękawy i zostawiamy pałeczki by się jeszcze zrumieniły. Całkowity czas pobytu mięsa w piekarniku to do 1,5 godziny.
Pałeczki świetnie smakują na ciepło, ale na zimną również. Można zabrać je na piknik albo w podróż. Smacznego Uśmiech
Odpowiedz
#24

Przepis bazuje na produkcie Winiary "Pomysł na soczyste żeberka". Dokładne informacje co do przygotowania znajdziecie na opakowaniu lub na tej stronie https://www.winiary.pl/produkt.aspx/338/...te-zeberka
Moje urozmaicenie polega na tym, że przygotowujemy mieszankę miodu i musztardy (najlepiej sarepskiej), wrzucamy do tego przyprawy, które są dołączone do woreczka. Do takiej mieszanki wkładamy pokrojone żeberka. Niech chwilę w tym poleżą - kilka minut. Następnie żeberka razem z zalewą przekładamy do woreczka i pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu Uśmiech Smacznego.
Odpowiedz
#25

Roladki ze schabu
-kilogram schabu
- 2 metki cebulowe
- cebula
- musztarda
- sól, pieprz
- gęsi smalec
- kubeczek kwaśnej śmietany 18 %

Schab pociąć na plastry grubości około 1 cm, rozbić przez folię spożywczą. Każdy plaster posolić, popieprzyć, posmarować musztardą, startą cebulą. Na tak doprawionych plastrach położyć kawałek metki cebulowej. Zwinąć je w roladkę i spiąć metalowymi szpilkami. Tak uformowane roladki obsmażyć na gęsim smalcu. Przełożyć do garnka z grubym dnem, podlać bulionem i dusić około 30 minut. Powstały sos doprawić kwaśną śmietaną.
Odpowiedz
#26

Kurczak pieczony w piekarniku na butelce po piwie 
Kurczaka  o wadze 1-2 kg myjemy  smarujemy olejem,nacieramy ulubiona przyprawa ,sola ,pieprzem ,wstawiamy na butelce od piwa mozna usunac napepke  odlewamy piwo z butelki zostawiamy pol butelki Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (z dolną grzałką i termoobiegiem). Pieczemy 1,5 godziny. Przy czym przyjmujemy, że czas pieczenia zależy od wagi kurczaka (1 kg kurczak pieczemy 1 godzinę, a 2 kg - 2 godziny). Podczas pieczenia kurczaka polewamy od czasu do czasu pozostałym piwem.
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości