Zupy...ulubione
#67

Zupa krem z selera z prażonymi pestkami dyni
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1/4 średniego selera
- 1 średni ziemniak
- 1/2 cebuli szalotki
- ¼ łodygi selera
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 1 łyżka pestek dyni
- sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić posiekaną cebulę. Ziemniaka i selera obrać, pokroić w kostkę, dodać do cebuli i smażyć przez ok. 4 minuty. Następnie dodać starty imbir, zalać bulionem i gotować około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Gotową zupę zmiksować i doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Odpowiedz
#68

Zupa porowa
- 3-4 pory
- 2 cebule
- 4 łyżki masła
- 4 szklanki bulionu (może być z kostki)
- kawałek szynki - 15 dag, pokrojonej na plastry
- 10 dag łagodnego serka topionego
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatałowej
- pół szklanki startego żółtego sera
- pół garście posiekanej natki pietruszki
Z porów odcinam zielone części i dokładnie myję pod bieżącą wodą. Kroję na skośne plastry o grubości 0,5 cm.
Cebule obieram i siekam na drobną kostkę.
Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam pory razem z cebulą i cały czas mieszając doprowadzam do ich zeszklenia.
Warzywa przekładam do garnka, zalewam bulionem, dodaję pokrojoną w długie paski szynkę i gotuję na średnim ogniu przez 20 minut. Kiedy pory zupełnie miękkie, dodaję topiony serek i mieszam do rozpuszczenia. Zupę doprawiam solą, pieprzem i małą szczyptą gałki muszkatałowej (należy uważać z tą przyprawą - jej nadmiar może zdominować całkowicie potrawę, sprawiając, że stanie się ona średnio jadalna). Następnie dodaję osoloną i wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy śmietanę, Doprowadzam zupę do zagotowania.
Na talerzach zupę posypuje serem i dużą ilością natki pietruszki.
Podaję z grzankami lub z bagietką.
Odpowiedz
#69

Zupa krem porowo-marchewkowy
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 kawałek pora
- 1 średnia marchewka
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
Warzywa umyć, obrać i pokroić. Gotować w bulionie przez około 20 minut aż będą miękkie. Następnie zmiksować, wymieszać z jogurtem naturalnym i doprawić solą i pieprzem.  Uśmiech
Odpowiedz
#70

Zupa krem jarzynowo-cebulowy
- 1 średnia marchew
-  średniej pietruszki/
- 4 różyczki kalafiora
-  średniej cebuli/
- 1 plaster selera
- 1 mały kawałek pora
-  ząbka czosnku/
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony, liść laurowy, ziele angielskie
Marchewkę, pietruszkę, kalafiora i selera umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa zalać wodą i gotować. Cebulę i czosnek pokroić w plasterki, podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek, a następnie dodać do warzyw. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Całość gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Zupę dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Odpowiedz
#71

Rozgrzewająca zupa cebulowa
Składniki
5-6 cebul
500 g kości wieprzowych z odrobiną mięsa
2 marchewki
korzeń i natka pietruszki
kawałek selera
1/2 białej części pora
3 ząbki czosnku
łyżeczka ostrej papryki
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczki majeranku
sól, pieprz
łyżka oleju
grzanki
Warzywa obrać.  Kości, marchewkę, korzeń pietruszki i selera zalać 2 litrami wody. Wrzucić ziele angielskie i liść laurowy, gotować na małym ogniu około godziny. W tym czasie cebulę i pora pokroić w piórka i podsmażyć na złoto na oleju. Wrzucić do wywaru, dodać majeranek i pastę paprykową, doprawić solą i pieprzem. Na końcu do zupy przecisnąć czosnek. Podawać z grzankami.
Odpowiedz
#72

To dobry przepis, bo podstawa dobrej zupy cebulowej jest wlasnie intensywny wywar wolowy. 
Kosci najlepiej przed wlozeniem do wywaru opiec w piekarniku (20 minutek, wysoka temperatura) wywar bedzie intensywniejszy.
A jesli ktos by chcial ja "sfrancurzyc" to zamiast majeraneku i papryki, swiezy tymianek i lisc; oraz cebule karmelizujemy, czyli dodajemy troszke cukru, i ja dusimy przynajmniej 30 minut, a nawet wiecej, az bedzie ciemna w kolorze. Mozna w czasie duszenia dodawac wina, albo jak ktos lubi flambowac, to zalac koniakiem i podpalic, bedzie super francusko Oczko
Zupe wkladamy do naczyn w ktorych ja podajemy, kladziemy na nie grzanki wlasnorecznie zapiekane z bagietki i posypujemy serem. Poniewaz cebula byla dosyc slodka polecam wybrac ser jak gruyere, lub ementaler, w kazdym razie ostrzejszy w smaku Uśmiech
Smacznego.
PS porzadny wywar na kosciach"pyrkocze" wiecej 8 godzin, ale za to bardzo dobrze wplywa na nasz organizm i stan skory.
Odpowiedz
#73

Zupa krem z soczewicy
Składniki:
- 200g soczewicy czerwonej
- dwa ząbki czosnku
- pół czerwonej papryki
- dwa małe liście laurowe
- sól, pieprz
- łyżeczka mielonej czerwonej papryki słodkiej.
Wykonanie:
Gotujemy soczewicę wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem dwóch liści laurowych.
W tym czasie czosnek i paprykę kroimy na drobniutką kosteczkę.
Ugotowaną soczewicę NIE ODCEDZAMY. (Wyciągamy tylko liście laurowe) Zostanie w niej trochę wody, dlatego wrzucamy tam nasz czosnek i paprykę, łyżeczkę słodkiej papryki także oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Całość blendujemy na jednolity krem.
Smacznego!!
Odpowiedz
#74

Zupa z Dyni na styl Indyjski
Zupa jest mojego przepisu, ale mieszanka przypraw jest typowa ktorej uzywaja w Indiach, aczkolwiek ich ilosc jest "umiarkowana". Kiedys malam goscia z indii i pomimo mojej milosci do przypraw bylam lekko w szoku ile oni tego dodaja. W kazdym razie nauczyl mnie on kiedy dodawac poszczegolne przyprawy, i tymsamym robie tego typu zupy z kazdego mozliwego warzywa, modyfikujac jedynie przyprawy w zaleznosci od tego co pasuje Uśmiech
Najbardziej lubie zupe tego typu z kalafiora i wlasnie z dyni.
- Jedna spora dynia pizmowa
- Litr wywaru warzywnego
- Dwa zabki czosnku
- 1 srednia cebula
- Pol lyzeczki zmielonego kminu
- Lyzeczka kolendry zmielonej
- Lyzeczka kurkumy
- Lyzeczka lagodnego curry
- Pol lyzeczki platkow chilli
- Chilli w proszku do smaku
- Okolo lyzeczki przyprawy garam masala
- Jedna laska cynamonu (albo okolo lyzeczki zmielonego)
- Olej (Mozna uzyc kokosowego, jest bardzo zdrowy
- Mleko kokosowe
- Sol do smaku (przypraw jest w tym tyle ze naprawde ja osobiscie dodaje tej soli bardzo nieduzo!)
Dodatki: POsiekana natka kolendry i solone pestki sloczecznika albo dyni.
Przygorowanie zupy zaczynamy od pokrojenia w kostke Dynii, posiekania czosnku i cebuli. Jak tylko mamy wszystko przygotowane, rozgrzewamy olej w garnku w ktorym bedziemy przygotowywac zupe. Raczej unikamy przy calym procesie nagrzewania garnka za mocno, aby am sie przyprawy czy czosnek nie spalily.
Na slabo rozgrzany olej wrzucamy wszystkie przyprawy za wyjatkiem garam masala, chilli w proszku, chwile to smarzymy, dodajemy czosnek, i cebule, caly czas staramy sie mieszac podczas gotowania do czasu az przyprawy zaczna intensywnie wydzielac aromat, ale bez przypalenia, przypuszczam ze okolo 5 minut. Nastepnie dodajemy dynie i zalewamy calosc bulionem. Dodajemy okolo pol lyzeczki garam masali. Nastepnie pozwolimy sie calosc ugotowac, i blendujemy na zupe. Wychodzi kremowa przy tych proporcjach ale nie jest gesta. Po zmieleniu dodajemy mleczko kokosowe, sol jesli namm brakuje, i probojemy. Nie podalam ilosci mleka, poniewaz to jest preferencja indywidualna. Ja osobiscie daje okolo pol szklanki, nastepnie po wymieszaniu sprawdzam ostrosc i dodaje garam masali oraz sproszkowanego czili jesli brakuje mi ostrosci.
Natka kolendry to wrecz klasyczny dodatek do Curry, natomiast pestki dla mnie dodaja raz ze smaku, a dwa ze lubie jak w zupie mam cos do przegryzienia, ze nie wspomne o tym ze pestki jakiekolwiek sa bardzo zdrowe
Odpowiedz
#75

Zupa czosnkowa
Skladniki:
-5 główek czosnku
-2 łyżki masła klarowanego
-2 łyżki oliwy z oliwek
-2 duże czerwone cebule, pokrojone w kostkę
-1 łyżka świeżego tymianku, drobno posiekanego
-6 szklanek bulionu z kurczaka
-garstka świeżych/suszonych ziół (pietruszka, tymianek, liść laurowy)
-1 szklanka kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Najpierw podgrzej piekarnik do 180 stopni. Obierz czosnek, polej sreberko oliwą a następnie zawiń je w główki czosnku. Piecz około półtora godziny, kiedy gotowe wyjmij z piekarnika i zostaw czosnek na parę minut. W międzyczasie wrzuć do garnka troche masła i dwie łyżki oliwy i podgrzej do średniej temperatury. Dodaj cebulę i trzymaj na ogniu około 10 minut. Gdy czosnek ochłonie ugnieć go przy pomocy widelca, a następnie wrzuć do garnka, następnie dodaj bulion i zioła. Następnie blenduj zupę do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy już ją uzyskasz postaw znów na ogniu i dodawaj kwaśnej śmietany mieszając w garnku. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Jak wiadomo czosnek poddany długotrwałej obróbce termicznej traci do 80% substancji aktywnych, dlatego warto na sam koniec wcisnąć 2 ząbki świeżego czosnku.
Jest to doskonały przepis, który poprawia zdrowie i ochroni przed zachorowaniami, może i przygotowanie zajmuje czas ale warto mieć w w zamrażarce zawsze porcję zupy, gdy tylko poczujesz że łapie cię przeziębienie będziesz dysponować najlepszym na nie lekarstwem.
Odpowiedz
#76

Wlasnie ugotowalam, bo od kilku dni nie moge sie wykurowac - pachnie i smakuje niesamowicie, o rezultatach dam znac jutro Uśmiech
PS. W Wersji ktora znam dodajemy pokrojony w kostke chleb, 5 minut przed końcem gotowania i blendujemy. 
Ja dodalam chleb razowy i resztki kalafior, ktore az prosily sie o uzycie. Zupa ma wtedy kremowa konsystencje
Odpowiedz
#77

   
"Bagienna zupka"-  czyli jak oszukać dziecko 
Świetnie sprawdzała się gdy córka była mniejsza i nie chciała jeść warzyw. Wytłumaczyłam dziecku, że to magiczna bagienna zupka.
Leśnym skrzatom smakuje więc zasmakuje i tobie... o dziwo zadziałało. Zresztą do dziś ją je.
Składniki:
- 1 brokuł
-2 mniejsze marchewki
- pół  mniejszego selera
- 1 pietruszka
- 3- 4 średnie ziemniaczki
- 1 kostka bulionowa
- 1 serek topiony śmietankowy albo ziołowy duży
- śmietana 150- 200 g kwaśna 18%
Zagotować 2,5 litra wody z kostką rosołową , dodać obrane i pokrojone na grube plastry warzywa, na końcu różyczki brokuła
( w połowie gotowania warzyw.). Gdy warzywa będą miękkie zestawić zupę z ognia, dodać kubeczek kwaśnej śmietany 18% i serek topiony- większy.
Całość zmiksować blenderem, doprawić solą, pieprzem, vegetą. Z powrotem postawić zupę na gazie i zagotować. To ważne by zawrzała, wtedy można ją przechowywać do 3 dni w lodówce. Nie zagotowana powtórnie może skwaśnieć.
W zależności od preferowanej gęstości zupy można dodać mniej warzyw albo wody, proporcje są umowne.
Gotową zupę można posypać koperkiem albo pietruszką, zależy na co maluch da się nabrać Oczko Można ozdobić ją kleksem kwaśnej śmietany.
Gotową zupkę podajemy z grzankami z chleba tostowego, smażonymi na maśle. Można też zrobić grzanki z kanapki albo pszennej bułki.
Zupa smakuje dużym i małym. Smacznego !
Odpowiedz
#78

   
Botwinka na winie z serem feta
1 pęczek botwiny (z dorodnymi buraczkami)
2-3 średnie buraki
kilka (w sumie ok. pół kilograma) młodych ziemniaków
3-4 ząbki czosnku
1,5 l bulionu
pół szklanki wytrawnego białego wina
mały kubek śmietany 12 lub 18%
kostka (ok. 250 g) sera feta
pół pęczka koperku
oliwa/olej do smażenia
sól morska, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki (lub w półplasterki w przypadku dużych bulw), podobnie buraki. Łodyżki botwiny pokroić w ok. centymetrowe kawałki, liście – w kostkę (niekoniecznie regularną).
2. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę/olej, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ziemniaki, posolić i smażyć przez ok. 5 minut, bardzo często mieszając (bardzo lubią przywierać).
Następnie dodać buraki, wymieszać, smażyć kolejne 3-4 minuty, pamiętając o mieszaniu.
Po upływie tego czasu dorzucić łodyżki, wlać wino i odparować mniej więcej połowę jego objętości.
3. Wlać bulion, zagotować, zmniejszyć ogień, dodać liście botwiny i gotować, aż ziemniaki i buraki zmiękną.
Zdjąć z ognia, dodać zahartowaną śmietanę i posiekany koperek.
Połowę przygotowanej porcji sera feta rozkruszyć, dodać do zupy i wymieszać.
Drugą połowę pokroić w kostkę i odłożyć.
Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Każdą porcję zupy podawać z kilkoma kostkami sera.
Przepis inspirowany recepturą podpatrzoną na Kwestii Smaku.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#79

Pomidorowa na ozorkach
Przepis autorstwa mojej mamy. Uwielbiałam od dziecka ozorki zimne jeść jak wędlinę. By nie marnować cennego wywaru, mama zaczęła robić na nim pomidorówkę. Smak jest niesamowity. W miarę upływu lat doprowadziła przepis do perfekcji. Ozorki uwielbia również moja córka, więc często ta wersja pomidorowej gości na naszym stole.
4-5 wieprzowych ozorków
- włoszczyzna- 3 marchewki, por, pietruszka, mały seler, jedna cebula opalona nad ogniem
- liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie
- pieprz mielony, vegeta natur, 2 łyżeczki cukru
- 2 koncentraty pomidorowe pudliszki (  polecam właśnie te, bo na innych zupka nie wychodziła tak smaczna)
- bazylia suszona
- 2- 3 łyżki mąki krupczatki
- 350 ml śmietany kremówki 30%
Umyte ozorki włożyć do zimnej wody i  odgotować przez 15 minut, ten wywar wylać. Odgotowane ozorki włożyć do 4 litrów gotującej wody osolonej, dodać liść laurowy, parę ziaren pieprzu i ziele angielskie. Ozorki gotować na małym ogniu do 1,5 godziny. Pół godziny przed końcem włożyć włoszczyznę. Gdy ozorki będą miękkie, wyjmujemy je z wywaru. Muszą ostygnąć. Włoszczyznę również wyjmujemy- przyda się na sałatkę jarzynową. Wywar przecedzamy. Przecier pomidorowy 1,5 opakowania do 2 ( zależy jak ostrą zupę lubimy) przesmażamy na łyżce masła i wlewamy do rosołu. Dodajemy cukier. W małej ilości zimnej wody rozpuszczamy 2 lub 3 łyżki mąki krupczatki. Ilość mąki zależy od preferowanej gęstości zupy. Do rozpuszczonej mąki wlewamy śmietanę kremówkę i zabielamy tym zupę. Dodajemy mielony pieprz i suszona bazylię przetartą przez sito. W zależności  od upodobań doprawiamy zupę mielonym pieprzem, vegetą natur, ew solą. Zupę trzeba koniecznie zagotować. Najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym albo makaronem świderki.
Gdy ozorki ostygną obieramy je ze skórki. Możemy jeść na zimno, lub podać z sosem chrzanowym.
Odpowiedz
#80

Zupa wiśniowa
Jest sezon na owocowe zupy, wiśnie pięknie obrodziły, więc oprócz zapraw postanowiłam zrobić zupę owocową.
Przepis jest bardzo prosty, ale pewnie nie każdy go zna. Warto wypróbować Uśmiech
-1 kg wiśni
- 1,5 litra wody
- 4 łyżki cukru
-2 łyżki kisielu wiśniowego
- ozdobny makaron
Wiśnie wydrylować, wrzucić do gotującej wody z cukrem na chwilę. Tylko je zagotować. Kisiel rozpuścić w małej ilości wody i dodać do zagotowanych wiśni.
Poczekać aż zgęstnieje. Makaron ugotować zgodnie z przepisem i na talerzu dodać do zupy. Najlepszy będzie makaron drobny, w jakiś fikuśny wzorek.
Zupę można podawać w dowolnej temperaturze, ja preferuję letnią. Można ją przechowywać w lodówce do 2 dni
Odpowiedz
#81

Zupa z cukinii
1. cukinia- 1-1,5 kg (jeśli są młode- ze skórką) – wydrążyć środki, pokroić w kostkę
2. 1 duża cebula – pokroić w kostkę
3. 2 ząbki czosnku – zmiażdżyć
4. 1 litr wody lub wywaru z jarzyn
5. łyżka masła
6. przyprawy-pieprz, sól, papryka, kurkuma (jeśli używasz)
1. Rozgrzej masło na patelni i zeszklij na nim cebulę.
2. Zagotuj wodę lub wywar z jarzyn, dodaj cukinię, cebulę i czosnek.
3. Gotuj tak długo, aż cukinia będzie miękka.
4. Użyj blendera do zmiksowania. Dodaj przyprawy. Niektórzy dodają 4-5 łyżek śmietany, wtedy zupę trzeba zagotować. Ja śmietany nie używam.
5. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, dolej wody. Zupę można posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem, lub inną zieleniną.
6. Dodatki- może być groszek ptysiowy/ kluseczki/grzanki/ chrupiące pieczywo/tosty, ale zupa jest tak sycąca, że obejdzie się bez dodatków.
Odpowiedz
#82

Zupa z zielonym groszkiem i serkiem topionym
1 korpus z kurczaka
włoszczyzna
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
4 ziemniaki
200 g zielonego groszku (mrożonego)
100 g makaronu kolanka
100 g serka topionego
koperek, natka pietruszki
szczypiorek (opcjonalnie, do podania)
sól, pieprz
Korpus umieścić w garnku, zalać 3 litrami zimnej wody i doprowadzić do wrzenia. Odszumować, dodać obraną włoszyznę, liść laurowy, ziele angielskie i posolić. Przykryć i gotować na małym ogniu 1,5 godziny. Mięso i warzywa wyjąć. Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Wrzucić do zupy. Dodać zielony groszek. Gotować ok. 15 minut (aż ziemniaki i groszek będą miękkie).
Pokroić w plasterki, wyjętą wcześniej z zupy marchewkę. Ponownie wrzucić do garnka.
Dodać makaron i pokrojony w kostkę serek topiony. Gotować razem 5 minut. W tym czasie serek powinien dobrze się rozpuścić, a makaron ugotować al'dente (zmięknie jeszcze z upływem czasu).
Do zupy dodać garść posiekanej pietruszki i koperku. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
Odpowiedz
#83

Grzybowa z kluseczkami lanymi
Składniki:
ok 1,5 kg świeżych grzybów (u mnie podgrzybki)
1 cebula
3 łyżki masła
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
1 litr rosołu bądź bulionu
sól
pieprz

kluski lane:
3 kopiaste łyżki mąki
1 jajko
2 łyżki wody
szczypta soli

Wykonanie:
Grzyby dobrze oczyścić i pokroić w plasterki. 2 łyżki masła rozgrzać na patelni i wrzucić na nie grzyby. Dusić je ok 15-20 minut, często mieszając. Na drugiej patelni rozgrzać pozostałe masło i podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty czosnek. Chwilę przesmażyć razem, nie za długo, żeby czosnek nie zdążył zbrązowieć. Teraz zawartość obu patelni połączyć.
W garnku podgrzać rosół, lub sporządzić bulion z kostki, wg przepisu na opakowaniu. Do gorącego wywaru dodać grzyby, natkę pietruszki, trochę soli i wszystko przykryć. Dodać też ok. 1 szklanki wody. Całość powinna się jeszcze gotować ok. 30 minut.
W między czasie przygotowujemy ciasto na kluski lane. W miseczce łączymy mąkę, jajko i wodę. Wszystko energicznie mieszamy, do uzyskania gładkiej masy.
Gdy zupa będzie już prawie gotowa, wąskim strumieniem wlewamy ciasto do garnka, jednocześnie cały czas mieszając łyżką zupę. Gdy kluseczki wypłyną na wierzch, przykrywamy i gtujemy jeszcze minutę. Jeżeli jest potrzeba to solimy i dodajemy sporo swieżo zmielonego, czarnego pieprzu.
Odpowiedz
#84

Zupa rybna z pęczakiem i szpinakiem
Składniki
1 karp, wypatroszony (ok. 1-1,5 kg)
sól i pieprz
3 średnie marchewki
2 korzenie pietruszki
1 średni seler
4 białe cebule, obrane
1 koper włoski
1 ząbek czosnku
50 g masła
100 g śmietany 18%
100 g liści szpinaku
50 g boczku wędzonego, parzonego
100 g kaszy pęczak

Sposób przygotowania
Karpia umyć i osuszyć, wyfiletować. Z filetów ściągnąć skórę. Usunąć ości pęsetą lub za pomocą małego nożyka. Pokroić filety w 2-cm kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do lodówki.
Z resztek po filetowaniu ryby usunąć skrzela i oczy (aby wywar nie był mętny i gorzki), a resztę włożyć do 6-litrowego garnka i zalać wodą. Dodać obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler.
2 obrane cebule przypalić na ogniu (albo na suchej patelni) i wrzucić do wywaru. Gotować wywar przez 2-3 godziny na wolnym ogniu, a następnie przecedzić przez sito lub gazę.
Ok. 1 litr bulionu odlać do osobnego pojemnika. Z reszty ugotować zupę.
Koper włoski pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle razem z posiekanym czosnkiem i 1 cebulą pokrojoną w kostkę. Dodać do wywaru. Gotować ok. 15 minut na wolnym ogniu.
Rozrobić śmietanę z gorącym wywarem w stosunku 1:1, aby się nie zważyła, a następnie dodać do zupy. Dodać pokrojone filety z karpia i dodać do gotującej zupy, gotować razem przez 2-3 minuty.
Na sam koniec dodać drobno pokrojone liście szpinaku.
Na patelnię wrzucić kawałek masła, dodać pokrojony w kostkę boczek i posiekaną cebulę. Przesmażyć, a następnie dodać pęczak.
Smażyć na dość dużym ogniu przez 2-3 minuty, a następnie podlać ją odłożonym wcześniej wywarem. Kiedy płyn odparuje, ponownie podlać niewielką ilością wywaru. Powtarzać czynność, aż kasza będzie miękka.
Podawać zupę i kaszę osobno.
Odpowiedz
#85

   
Jedzcie zupy!
Najlepsze są te z warzyw sezonowych lub z mrożonek.
Stanowią źródło potasu, magnezu oraz fosforu.
Jedzone regularnie i właściwe przygotowane pomogą opanować nadciśnienie i zapobiegną chorobie nowotworowej.
Dodatkowo, wypełniają żołądek, dłużej jesteśmy syci, a to pomaga utrzymać wagę.

Jeśli wolimy treściwsze zupy, przygotujmy wywar z chudego mięsa.
Najlepiej sięgnąć po drób, cielęcinę lub wołowinę.
Ale nie przesadzajmy z ilością mięsnej wkładki.
Chociaż takie zupy zawierają więcej żelaza, to dostarczają też nasyconych kwasów tłuszczowych, które  podnoszą stężenie cholesterolu we krwi.
Jego nadmiar może przyczynić się do rozwoju miażdżycy.
Tłustych zup powinny unikać osoby z kamicą żółciową czy zapaleniem trzustki.

Ostrożność muszą zachować chorzy na reumatoidalne zapalenie stawów, kamicę moczanową oraz dnę moczanową.
Zawarte w nich związki purynowe przekształcają się w kwas moczowy i mogą zaostrzać objawy choroby.
Na szczęście jest sposób, aby zupa była treściwsza i zdrowa.
– Możemy dodać 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.
Wzbogaci to zupę o witaminę E i ułatwi przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – mówi dr Dorota Różańska, dietetyk z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.

Unikajmy kostek rosołowych i mieszanek przypraw. W ich składzie dominuje sól i glutaminian sodu, a nadmiar soli to prosta droga do nadciśnienia lub chorób serca. – Zamiast tego sięgnijmy po lubczyk, majeranek, kurkumę, bazylię, ziele angielskie czy liść laurowy – mówi dietetyk.

Ale zupa to także woda, a więc doskonały posiłek zwłaszcza dla osób starszych.
– Wszyscy pijemy zdecydowanie za mało.
W przypadku osób starszych problem jest jeszcze większy, bo odczuwanie przez nich pragnienia bywa zaburzone.
Zupa nie tylko odżywia, ale chroni przed odwodnieniem organizmu – dodaje specjalistka.
– O zupach warto pamiętać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy nietrudno o infekcję, bo świetnie rozgrzewają i wzmacniają odporność.
Najlepsze i najzdrowsze są te, które powstają z jak największej ilości warzyw.
Takie zupy zawierają najwięcej składników odżywczych – zaznacza dr Różańska.

Która zupa jest najlepsza?
Jarzynowa
Ma najwięcej związków odżywczych i można do niej dodać praktycznie każde warzywo.
Marchew to betakaroten, którego potrzebuje skóra.
Zielone warzywa, jak brokuł czy brukselka zawierają luteinę i zeaksantynę, które chronią przed AMD, czyli zwyrodnieniem plamki żółtej.
Pietruszka to potas, który reguluje ciśnienie krwi.
Zawiera dużo błonnika, a ten obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi.

Pomidorowa
To przede wszystkim likopen.
Dzięki gotowaniu jest go dużo więcej, a organizm znacznie lepiej go przyswaja.
Likopen rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego warto dodać do zupy 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy.
Wykazuje działanie antynowotworowe.
Sprawdza się w terapii raka prostaty u mężczyzn i raka piersi u kobiet.

Barszcz Czerwony
Barszcz to bogate źródło przeciwutleniaczy, które wspomagają pracę układu krwionośnego.
Dodatkowo chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, które sprzyjają tworzeniu się zmian nowotworowych.

Kapuśniak
To przede wszystkim wapń i witamina K, które odpowiadają między innymi za prawidłową mineralizację kości i krzepliwość krwi.
Jeśli przygotujemy go z kiszonej kapusty, będzie zawierał sporo sodu.
Nadmiar tego pierwiastka może być groźny dla osób z nadciśnieniem.
Z kapuśniakiem – bez względu na to, czy powstał z kwaśnej czy słodkiej kapusty – nie powinny przesadzać osoby na diecie lekkostrawnej.

Ogorkowa
Wyróżnia się przede wszystkim zawartością magnezu oraz fosforu.
Magnez wzmacnia mięśnie i łagodzi skutki stresu.
Fosforu potrzebują nasze kości.
Znajdziemy w niej także cynk, który m.in. przyśpiesza gojenie się ran.
Ze względu na sporą zawartość sodu, nie jest wskazana dla osób z nadciśnieniem tętniczym.

Krupnik
Najlepszy jest z kaszą jęczmienną.
Dostarcza błonnika pokarmowego, który zapewnia prawidłową pracę jelit i zapobiega zaparciom, a także pomaga obniżyć stężenie cholesterolu i ustabilizować poziom cukru we krwi.
Jeśli mamy nietolerancję glutenu lub nie lubimy kaszy jęczmiennej możemy użyć kaszy gryczanej lub ryżu.

Rosół
Rozgrzewa i wzmacnia organizm, dlatego polecany jest przy przeziębieniu.
Choć uchodzi za jedną z najdelikatniejszych zup, trzeba z nim uważać.
Winne są związki purynowe, które mogą zaostrzyć dnę moczanową, kamicę nerkową i reumatoidalne zapalenie stawów.
Zbyt tłusty rosół może zaszkodzić przy kamicy żółciowej czy zapaleniu trzustki.

Żurek
Sam w sobie nie jest kaloryczny, ale podany z tłustą kiełbasą – już tak.
Jeśli dbamy o linię, jedzmy go tylko z jajkiem.
Żurek ma najwięcej witamin z grupy B, przede wszystkim niacyny i witaminy B6.
Niacyna wpływa na wygląd skóry, witamina B6  – na funkcjonowanie układu krwionośnego, od obu zależy praca układu nerwowego.

Fasolowa
To przede wszystkim białko.
Powinny ją jeść osoby, które unikają mięsa.
Zawiera sporo witaminy B1, która poprawia pamięć i wspiera układ mięśniowy, a jej niedobór może objawiać się zmęczeniem. Jest bogata w wapń, magnez, potas i cynk, a te pierwiastki są korzystne dla pracy serca i zmniejszają ciśnienie.
Zawiera też sporo błonnika, a do tego jest bardzo sycąca.
Niestety, może wywoływać wzdęcia. Aby tego uniknąć, wystarczy dodać kminek lub majeranek.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#86

Lekka zupa z soczewicy
Składniki:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mniejsza cebula
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pieteruszki
  • 2 łodygi selera naciowego, ewentualnie kawałek bulwy
  • 1 niewielki pomidor
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 - 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 szczypta kuminu mielonego
  • 1 łyżka przyprawy KUCHMISTRZ Skworcu
  • szczypta chili w proszku
  • sól do smaku
Cebulę kroimy w kostkę lub w piórka i podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek. Jedna z marchewek kroimy w plasterki drugą w kostkę, dodajemy do cebulki, w niewielka kostkę kroimy też pietruszkę i dodajemy do całości. Pomidora sparzamy gorącą wodą i obieramy ze skórki, następnie kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Całość zalewamy bulionem (polecam warzywny, ewentualnie z kurczaka) i dodajemy łodygi selera oraz pokrojony w płatki czosnek. Gdy warzywa zmiękną dodajemy przepłukaną soczewicę i gotujemy tak długo aż ta zmięknie czyli 25 minut. Dodajemy koniec dodajemy przecier i doprawiamy zupę do smaku. Kuchmistrz jest sam z siebie słony, dlatego radzę dodawać sól na końcu.
Odpowiedz
#87

   
Wiejska zupa z czarnej fasoli
Składniki:
5 dag wędzonego chudego boczku w plasterkach
10 dag posiekanej cebuli
2 pokrojone w kosteczkę łodygi selera naciowego
5 dag pokrojonych porów
10 dag obranych i pokrojonych w kostkę marchewek
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
szczypta słodkiej papryki w proszku
1 bouquet garni (zawijamy w kawałek gazy po 1 łyżeczce suszonego rozmarynu
ziaren pieprzu
oregano
świeżych listków tymianku oraz listek laurowy)
25 dag (namoczonej przez noc) czarnej fasoli
1 litr bulionu drobiowego
1-2 łyżeczki soli
1 łyżka soku z limonki (lub cytryny)
listki świeżej kolendry
kwaśna śmietana

Wiejska zupa z czarnej fasoli - sposób przygotowania:
 W garnku o grubym dnie wysmażamy boczek na skwarki, wyjmujemy je i odkładamy.
 Na wytopionym tłuszczu szklimy cebulę, selera i pory.
Gdy będą miękkie, dodajemy marchewkę i czosnek, smażymy jeszcze 1-2 minuty.
Dodajemy przyprawy oraz bouquet garni, fasolę i bulion.
 Solimy, wrzucamy skwarki z boczku.
 Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, gotujemy 1,5 godziny (fasola musi być miękka).
 Jeśli zupa zrobi się za gęsta, dolewamy trochę wody.
 Usuwamy woreczek z ziołami, do zupy dodajemy sok z limonki.
Mieszamy, wlewamy na talerze, posypujemy kolendrą i dekorujemy sporym kleksem śmietany.
http://ugotuj.to/ugotuj/175559162/wiejsk...+fasoli/p/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#88

Kremowa zupa z kukurydzy z nachosami
Składniki
300 g kukurydzy
200 ml mleka
1 szalotka
120 g sera cheddar
pieprz czarny i cayenne do smaku oraz sól
nachosy lub grzanki do podania
Przepis
Kukurydzę z puszki dodaję do zimnej wody i ustawiam garnuszek na wolnym ogniu. Gotuję przez ok. 10 minut. Obieram szalotkę i drobno ją siekam, sparzam gorącym mlekiem. Do podgotowanej kukurydzy dodaję mleko z cebulką i pokrojony w kostkę ser cheddar. Zostawiam na ogniu do momentu, aż ser idealnie się roztopi. Na koniec wszystko blenduję, dodając łyżeczkę masła i łyżeczkę mąki. Mieszam i doprawiam do smaku solą, pieprzem czarnym i cayenne. Krem z kukurydzy podaję z nachosami. 
https://kuchnia.wp.pl/kremowa-zupa-z-kuk...478192769c
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 8 gości