Chlebowiec
#1

   
Chlebowiec (Artocarpus J. R. Forst. & G. Forst.)
rodzaj roślin obejmujący około 40 gatunków z rodziny morwowatych.
Chlebowce pochodzą z tropikalnej Azji i dostarczają jadalnych owoców.
Wiecznie zielone drzewa podobne do figowców.
Kora, łodygi i liście po uszkodzeniu wydzielają sok mleczny
Kwiaty rozdzielnopłciowe, kwiaty żeńskie gęsto skupione na krótkich i mięsistych szypułkach.
Owoc mięsisty.

Gatunki (wybór)
Artocarpus heterophyllus - chlebowiec różnolistny, drzewo bochenkowe – o owocach do 30 kg wagi, uprawiany w Indiach i Indonezji.
 Artocarpus altilis - chlebowiec właściwy, drzewo chlebowe – o owocach do 5 kg wagi, uprawiany głównie w Polinezji i na Antylach.
Artocarpus blancoi (Elmer) Merr.
Artocarpus camansi Blanco
Artocarpus chama Buch.-Ham. •Artocarpus elasticus Reinw. ex Blume
Artocarpus gomezianus Wall. ex Trecul
Artocarpus hirsutus Lam.
Artocarpus hypargyreus Hance ex Benth.
Artocarpus integer (Thunb.) Merr.
Artocarpus lacucha Buch.-Ham.
Artocarpus mariannensis Trecul
Artocarpus odoratissimus Blanco
Artocarpus ovatus Blanco
Artocarpus rigidus Blume
Artocarpus tamaran Becc.
•Artocarpus tonkinensis A. Chev. ex Gagnep.
•Artocarpus venenosa Zoll. & Moritzi

Zastosowanie
Owoce chlebowca różnolistnego spożywa się przeważnie na surowo, a nasiona pieczone,    
zaś owoce i nasiona chlebowca właściwego po upieczeniu.
Drewno z drzewa chlebowca jest wykorzystywane do produkcji instrumentów muzycznych.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

   
   
       
   
   

Chlebowiec różnolistny, Artocarpus heterophyllus,
chlebowiec bochenkowy, ang. Jackfruit, jakfruit, A. Integrifolia)
Jest spokrewniony z chlebowcem właściwym.
Dżakfrut, jackfruit - owoc drzewa bochenkowego (Artocarpus heterophyllus) z rodziny morwowatych, występującego w Azji Południowej i Południowo-wschodniej.
Wydaje największe z uprawianych owoców (masa 40 kg, długość 30 – 100 cm i średnica 25 – 50 cm).
W czasach starożytnych uprawiano go w Indiach, dziś występuje w całym klimacie tropikalnym.  
Miąższ owocu (spożywany jako deser na surowo, gotowany jak warzywa lub marynowany) wydziela zapach zgnilizny.
Można go jednak usunąć przez moczenie w osolonej wodzie.
Pestki chlebowce bochenkowego mają 5 cm średnicy – tak jak kasztany spożywa się je po upieczeniu i mają do nich podobny smak.
Strony tworzy: Anna Majewska
http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/M...chleb1.htm

Nazwa dżakfruta ( artocarpus heterophyllus ) pochodzi z języka malazyjskiego: chakka.      
Portugalscy odkrywcy rozpowszechnili ten owoc dalej pod nazwą 'jaca".
Archeolodzy odkryli w Indiach, ze dzakfrut był tam spożywany już 6 tysięcy lat temu.

Owoce jada się również na surowo.
W wielu miastach Tajlandii, czy Malezji można kupić świeżego dżakfruta na ulicy.
Niektórzy mylą ten owoc z durianem.
Dżakfrut nie śmierdzi jednak Oczko
Ma łagodny smak.
Gotowany ma podobny smak jak fasola.
źródło
źródło
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#3

       
       
   
   
Chlebowiec właściwy, Drzewo chlebowe ang. Breadfruit breadnut) (Artocarpus altilis, A. Communis)
Rodzina: morwowate (Moraceae)
Pochodzi z Polinezji, obecnie występuje w całym klimacie tropikalnym.
Jest jednopiennym drzewem o wysokości do 20 m posiadającym głęboko wcinane liście.      
Roślina wydaje liczne zielono - żółte owoce o kulistym lub cylindrycznym kształcie (średnicy około 25 cm) i wadze do 2 kg .
Większość odmian zawiera nasiona  - 16-24 czarnych pestek wielkości kasztana, które spożywa się po upieczeniu .

Z rośliną tą wiąże się historia z 1789 r., kiedy to brytyjski statek „Bounty” płynął w kierunku Karaibów
z 1000 sadzonkami drzewa chlebowego.
Miały one stanowić początek plantacji chlebowca na Karaibach, dostarczającej taniej żywności dla murzyńskich niewolników zatrudnionych na plantacjach trzciny cukrowej.
Podczas rejsu doszło do buntu marynarzy z powodu rozkazu kapitana zminimalizowania racji żywnościowych.
Kapitan statku ledwie się uratował z opresji, jednak nie zraził się i podjął kolejną – tym razem udaną wyprawę.
Dzięki niemu uprawy rośliny stały się popularne w całym klimacie tropikalnym.
Największe znaczenie ma na wyspach Pacyfiku – jest tu podstawową rośliną jadalną.

Złotożółty miąższ dojrzałego chlebowca właściwego ma smak słodki i ostry.
Po sfermentowaniu staje się serowatą jadalną masą.
Niedojrzałe owoce zawierają więcej skrobii niż ziemniaki i są spożywane po upieczeniu.
W samku są wówczas podobne do chleba.
Dojrzałe owoce chlebowca spożywa się po upieczeniu, a w smaku przypominają jadalne kasztany.
Owoc drzewa chlebowego  zawiera 70% skrobi, 16% wody, 1% tłuszczów, 13% cukrów, witaminę C (do 23 mg/100 g) oraz minerały: wapń i żelazo.
100 g owocu dostarcza 75 kalorii (315 dżuli).
źródło
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#4

       
       
   

Chlebowiec chempedak (Artocarpus integer)– gatunek drzewa z rodziny morwowatych.
Pochodzi z Tajlandii i Malezji.
Uprawiany jest w Azji Południowo-Wschodniej, gdzie występuje częściej niż chlebowiec właściwy czy chlebowiec różnolistny.
Drzewo osiągające do 20 m wysokości.
Liście naprzemianległe, jajowate, o długości do 25 cm.
Kwiaty niepozorne, w dużych kwiatostanach.
Owoce złożone, eliptyczne o długości 20-35 cm, zielone.
Nasiona do 3 cm, również jadalne
Zastosowanie
Powszechnie uprawiany ze względu na smaczne owoce, wykorzystywane także w kuchni tajskiej i malajskiej.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#5

       
       
       
   
Marang (Artocarpus odoratissimus)
zwany także johey dąb, zielony pedalai, Madang tarap, terap,
Dewo pochodzi z Borneo, Palawan i wyspy Midanao
Jest to wiecznie zielone drzewo rosnące do 25 m wysokości.

Jak wskazuje nazwa naukowa, owoce mają silny zapach i uważane są za lepsze w smaku od Chlebowca właściwego i Cempedaka
Zapach przypomina duriana, ale nie jest tak intensywny
Smak łagodny, kremowy, bananowy, soczysty, najlepiej jeśli spożywa się niezbyt dojrzale.
Dojrzale z kolei mają kolor brązowy i spadając, pękają.
Marang powinien być spożywany szybko, w ciągu kilku godzin, gdyż szybko traci smak.
Jest uprawiany dla owoców w Indonezji, Malezji, na Filipinach i południowej Tajlandii.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#6

   
   
   
   
   

Artocarpus dadah  Green Tampang]
Artocarpus dadah to drzewo liściaste, które może dorastać do 35 metrów wysokości.
Gatunek pochodzi z Malezji i Indonezji.
Gatunek znaleziono również na czterech dużych wyspach (Tarutao, Adang, Rawi i Lipe) w prowincji Satun u południowo-zachodniego wybrzeża Tajlandii
Prosty, cylindryczny pień może mieć do 60 cm średnicy
Owoce - kwasowy posmak, ma do 5 cm średnicy
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#7

       
       
   
   
   

Artocarpus elasticus                                            
Recent Synonyms: Artocarpus scortechinii King
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#8

   
   
   
   
   
Artocarpus hirsutus – gatunek drzewa z rodziny morwowatych, pochodzące z południowych Indii (Karnataka, Kerala, Maharashtra, Tamil Nadu)
Drzewo osiągające do 35 m wysokości
Owoce złożone, eliptyczne o długości 16 cm, kolczaste, gdy dojrzałe żółte.
Jadalne.
Zastosowanie
Drewno wykorzystywane do produkcji mebli, łodzi itd.
Ma zastosowanie w ajurwedzie, tradycyjnej medycynie indyjskiej. Wykorzystuje się korę, liście i owoce
Liście używane jako pasza dla słoni
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#9

   
   
Artocarpus lacucha ,(Artocarpus lakoocha (Lakoocha) znany również jako owoc małpy ( monkey fruit)
to tropikalny, wiecznie zielony gatunek drzewa z rodziny Moraceae , rozpowszechniony po całym subkontynencie indyjskim i południowo-wschodniej Azji
tutaj mozna poczytać jakie są formy tego drzwa w ramach tego gatunku...

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości