Aspalat
#1

   
   
   
Aspalathus -Aspalat 
Rodzaj roślin należący do rodziny bobowatych.
Występuje w stanie dzikim w południowej Afryce, liczy Aspalathus obejmuje 278 gatunków
Z ziela aspalatu prostego wytwarza się herbatę rooibos.

Nazwa Aspalathus pojawia się w Biblii, ale prawdopodobnie nie odnosi się do Aspalatha w obecnym znaczeniu, lecz raczej do gatunku Convolvulus lub Alhagi .
 Breyne opublikował pierwsze wydrukowane opisy gatunków Aspalathus, jakie znamy obecnie w 1678.
Linnaeus użył tej nazwy po raz pierwszy w 1740 r.
 W Systema naturae . Later in Species plantarum (1753) he described 12 species
Później w gatunku plantarum (1753) opisał 12 gatunków.

Gatunki Aspalathus są na ogół krzewami lub krzaczkami.
Zazwyczaj są krzaczaste, ale niektóre gatunki mogą być rozrastające się lub stojące z wolno stojącymi gałęziami.
Kwiaty większości gatunków są obfite w sezonie, bogaty, efektowny żółty bardzo często w górach Western Cape w szczególności.
Kwiaty niektórych gatunków żółto kwitnących (takich jak Aspalathus cordata ) stają się jaskrawoczerwone, gdy zanikają.
Niektóre gatunki, takie jak Aspalathus forbesii, mają białe lub kremowe kwiaty, a inne, takie jak Aspalathus costulata i Aspalathus cordata mają kwiaty w różnych odcieniach, od różowego do bladofioletowego, podczas gdy Aspalathus nigra zwykle ma łupkowo niebieskie kwiaty.
więcej tutaj...

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

   
   
Aspalathus Excelsa

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#3

   
   
Aspalathus Callosa
Wysokość  0,15-0,4 m.
Czas kwitnienia: od września do stycznia.
Gatunek ten rośnie w piasku i żwiru piaskowcowym na półwyspie Cape, Somerset West, Caledon i Bredasdorp.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#4

   
Aspalathus Acocksii
Słabo rozgałęziony, sztywny krzew do 1 m
Kwiaty na końcówkach gałęzi jasno żółte.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#5

   
Aspalathus Calcarata

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#6

   
   
Aspalathus Uniflora

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#7

   
   
Aspalathus Tridentata
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#8

   
   
   
Aspalathus Forbesii
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#9

   
   
Aspalathus Abietina
https://www.fernkloof.org.za/index.php/a...ory_id=634

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#10

   
   
Aspalathus Argyrella
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#11

   
   
Aspalathus Aspalathoides
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#12

   
   
Aspalathus Batodes subsp. Batodes
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#13

   
   
Aspalathus Hispida subsp. Hispida
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#14

   
   
Aspalathus Intervallaris
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#15

   
   
Aspalathus Juniperina subsp. Juniperina
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#16

   
Aspalathus Linearis Rooibos znany jest również pod nazwa Redbush, Roibush, Rotbusz.
Historia Herbaty Rooibos zaczyna się dopiero z początkiem XX wieku, za sprawą Benjamina Ginsberga.
Rosjanin przywiózł połamane, suszone liście dwumetrowych  krzewów Aspalathus Linearis porastających zbocza gór Cedar(Połudiowa Afryka) do Europy w 1904r..
Od tego czasu napar z Czerwonokrzewu bardzo szybko zdobywał popularność co zaowocowało szeregiem badań nad jego właściwościami i otwarciem dużej liczby plantacji w Republice Południowej Afryki.
Lata II Wojny Światowej niestety pogłębiały kryzys na ogólnoświatowym rynku Herbat i przyczyniły się do upadku wielu plantatorów.
Liście z których produkuje się Rooibosa przypominają igły, dlatego po wysuszeniu tnie się na 1-2 milimetrowe kawałeczki i poddaje delikatnej fermentacji.
Napar ma słodki, miodowy smak i słomkową barwę.
Pozbawiony jest goryczki charakterystycznej dla zielonej i czarnej Herbaty.
Przygotowanie napoju nie sprawia większych problemów, ponieważ Rooibos parzy się przez około 8 do 10 minut zalany wrzątkiem.

Rooibos Goździkowo-Cynamonowy
Rooibos Goździkowo-Cynamonowy to Herbata, w której słodycz Rooibosa zderza się z charakterystycznym, korzennym aromatem Goździków i Cynamonu.
Herbata ta została stworzona w celu delektowania się ciekawym doznaniem, którym jest delikatne uczucie pieczenia języka.
Pojawiające się zaraz po odstawieniu filiżanki od ust, a miarę upływu czasu zamienia się w słodycz Rooibosa i Cynamonu

Rooibos Ognisty Busz
Rooibos Ognisty Busz przyciąga uwagę swym bogactwem barw.
Daje napar o bardzo intensywnym, czekoladowym aromacie.
Smak i skład
Napar tej mieszanki Rooibosa nie wszystkim może przypaść do gustu, ponieważ emanuje bardzo silnym, kakaowym zapachem.
Zawdzięcza go czerwonym kuleczkom - owocom Kakaowca, wchodzącym w skład mieszanki.
Poza liściami Czerwonokrzewu i wspomnianymi owocami bukiet aromatyczny tworzą kawałki Ananasa i Honeybush.
Płatki Słonecznika, Róży, Jaśminu i Nagietka jedynie użyczają swych barw atrakcyjnie wyglądającej "Herbacie".
Ich wpływ na smak jest raczej symboliczny.

Rooibos Pomarańczowo-Eukaliptusowy
Rooibos Pomarańczowo-Eukaliptusowy to odświeżająca mieszanka współgrających ze sobą aromatów.
Miodowy smak Herbaty Rooibos wspaniale współgra z cytrusowymi aromatami skórki i liści Pomarańczy. 
Eukaliptus użycza czerwonemu naparowi swojej orzeźwiającej mocy.
Dzięki niskiej zawartości cukrów polecany jest osobą odchudzającym się jako napój dostarczających składników mineralnych
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#17

Zależy to może od gustu... ale często spotykanie rooibosy aromatyzowane "ciepłymi" zapachami - np. wanilią, miodem itp. - są dla mnie kompletnie "niezjadliwe". Natomiast fantastyczne są mieszanki rooibosa o zapachach cytrusowych - to zupełnie inna bajka!  Tak
Moja zdecydowanie ulubiona mieszanka ma nazwę "Kalahari", a oto jej skład i wygląd:

Składniki: rooibos, ciemna czekolada, trawa cytrynowa, płatki bławatka, aromat pomarańczowy.
Napar wyróżnia się świeżym aromatem pomarańczy. Jest idealnym napojem odprężającym przed snem.


[Obrazek: iyuxDm8.jpg]
źródło: http://herbatyczas.pl/960318-rooibos-kalahari.html
Odpowiedz
#18

   
   
Aspalathus Linearis
Aspalat Prosty, Czerwonokrzew
Rooibos w języku afrikaans znaczy tyle, co „czerwony krzew”.
Jest to roślina pochodząca z Południowej Afryki, należy do rodziny motylkowatych (Fabaceae , znanych jako Leguminosae ), posiada jasno-zielone liście o kształcie igiełek, które w trakcie przetwarzania zmieniają barwę na czerwoną.
Krzew, Aspalathus Linearis, rośnie tylko w Górach Cedarberg na Zachodnim Przylądku Południowej Afryki.
Roślina ta nie jest w żaden sposób spokrewniona z normalnym drzewem herbacianym (Camellia sinensis ).
Kwiaty żółte, nieduże, osadzone na szypułkach.
Owoc, podłużny, owłosiony strąk, długości ok. 1,5 cm

Lud z plemienia Khoi zamieszkujący góry jako pierwszy wykorzystał metodę robienia herbaty z rooibos, sposób ten posiada przynajmniej 300 letnią tradycję.
Herbatę docenili również europejscy osadnicy w XIX i XX wieku.

Mimo, że proces przygotowania liści herbaty do parzenia w ostatnich latach stał się bardziej zmechanizowany, etapy pozostają te same: liście (i czasem gałązki) są zbierane, tłuczone, ulegają utlenieniu (sfermentowaniu), po czym są suszone na słońcu.
Na etapie tłuczenia, listki są bite młotkami lub rozgniatane, co pozwala na uzyskanie charakterystycznego czerwonego koloru podczas utleniania (podobnego do procesu utleniania normalnej herbaty).
Herbata, ceniona za swój głęboki aromat i krzepki smak, jest najpopularniejszym napojem w Afryce Południowej.
Smaczna jest zarówno gorąca jak i schłodzona, słodzona bądź nie, z mlekiem lub bez.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#19

   
   
   
Rooibos to nie Herbata.
Rooibos – aspalat prosty – to krewniak naszego nostrzyku.
Wysuszone, aromatyczne ziele, do kupienia luzem lub w saszetkach, czasem z dodatkami smakowymi.
Zawsze ten sam piękny, trochę miodowy zapach i orzeźwiający, leciutko słodkawy smak.
A cukru zero.
No to pijmy… i poczytajmy…

Kto Nostrzyku nie zna, może przypomnieć sobie koniczynę – to ta sama rodzina botaniczna Fabaceae. 
Do niej należy Aspalathus Linearis – gatunek i wiele podgatunków zasiedlających określone nisze.
Nisze na antypodach – w Republice Południowej Afryki.
Kapryśny – rośnie tylko w określonych regionach Kapsztadu, a próby uprawy choćby w innych regionach RPA, nie mówiąc o innych krajach, spełzły na niczym, choć wydawałoby się, że będzie rósł byle gdzie, bo to roślina pionierska, lubiąca kwaśne,  piaszczyste gleby i upał.
Napar niegdyś odkryli rdzenni mieszkańcy obecnego Cape Town, Hotentoci.
Pierwsze naukowe doniesienie pochodzi od ucznia Linneusza, Carla Thunberga (1772 rok).  
A początek światowej kariery Aspalatu to dopiero XX wiek.

Dla organizmu człowieka Aspalat ma za to wiele korzyści.
Nie zawiera kofeiny, więc nie szkodzi  tym, którzy muszą ograniczać picie kawy i herbaty
Nie zawiera też gorzkich tanin, których sporo jest w herbacie, zwłaszcza długo parzonej.
A co nam daje: przciwutleniacze takie jak kwercetyna, luteolina, specyficzna dla gatunku i inne, rutyna, flawonoidy, kwasy fenolowe.
Dzięki nim można złagodzić stany zapalne przewodu pokarmowego. Sprawdziłam to na sobie, a zresztą kapsztadzcy lekarze polecają napar w przypadku kolek niemowlęcych.  
Poza tym ­– już jedna filiżanka tego płynu wzbogaca nas o 4% dziennej dawki miedzi i 2% manganu.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości