Warzucha lekarska jest cenną rośliną lekarską.
Dawniej zioło to było stosowane w walce ze szkorbutem przez marynarzy, którzy odbywali długie podróże morskie bez dostępu do świeżych owoców oraz warzyw, przede wszystkim cytryn, kapusty, itp.
Należy dodać, że szkorbut to wyniszczająca organizm choroba spowodowana przez przedłużający się niedobór witaminy C.
Szkorbut lub inaczej gnilec objawia się krwawieniem oraz owrzodzeniem dziąseł, jak również wypadaniem zębów.
Zostaje obniżona ogólna odporność naszego organizmu, naczynia krwionośne stają się kruche, a co za tym idzie łatwo pękają.
Kruche oraz łatwo pękające naczynia krwionośne prowadzą do wylewów podskórnych jak również podokostnowych.
Ale jeśli kapitan statku szykując się do długiej i dalekiej podróży morskiej zaopatrzył statek w to właśnie zioło, jak to uczynił słynny XVIII-wieczny angielski podróżnik kapitan James Cook, jego żeglarze byli bezpieczni, gdyż warzucha lekarska jest bardzo bogatym źródłem witaminy C.
Dzięki swoim ozdobnym liściom, które są mięsiste i ciemno zielone, oraz swoim drobnym kwiatkom zioło to jest również uprawiane w ogrodach jako roślina ozdobna.
Ponieważ warzucha lekarska rośnie na słonych glebach, niektórzy zielarze sądzili, że zioło to jest w stanie rozpuścić "sole" w przypadku skazy moczanowej lub reumatyzmu.
Dzięki zawartości garbników, warzucha lekarska posiada właściwości ściągające i może być stosowana do hamowania krwawienia z nosa lub krwawiących ran.
Zioło to zostało również sklasyfikowane jako zioło posiadające właściwości moczopędne, i jest rekomendowane w leczeniu kamieni nerkowych jak również obrzęku (nadmierne gromadzenie się płynów w organiźmie).
Zielarze uważają również, że sok oraz liście warzuchy lekarskiej pomagają w rozjaśnianiu przebarwień skórnych, które mogą być spowodowane nadmiernym przebywaniem na słońcu, zmianami hormonalnymi lub procesem starzenia się skóry.
źródło
Entuzjaści dziko rosnącej "zieleniny" używają młodych liści oraz łodyg warzuchy lekarskiej jak sałaty i porównują jej smak do liści chrzanu czy rukwii wodnej. Warzuchę lekarską można także dodawać jako składnika do różnego rodzaju sałatek zielonych, sałatek jarzynowych, twarogu, potraw z ryb, jaj, omletów czy zimnych mięs.