W najdawniejszych czasach Pietruszka kojarzona była z takimi cechami jak męstwo, niezłomność, odwaga...
Nawet jej nazwa wywodzi się z greckiego petros - kamień.
Korzystano z niej ...przy ceremoniach pogrzebowych, ale tylko ludzi o nieposzlakowanej opinii.
Strojono ich skronie listkami Pietruszki, by Charon, który podobno bardzo lubił jej zapach, dobrze potraktował swojego "klienta".
Pietruszkę sadzono również na grobach zmarłych.
W Rzymie uznawano ją za afrodyzjak.
Podobno medyk doradzał samemu Juliuszowi Cezarowi pić napar z tej rośliny , kiedy ten nie mógł doczekać się dzieci.
Wprawdzie niewiele to pomogło, gdyż żona Juliusza Cezara niemłodą już była kobietą, ale już kolejna, młoda żona, Kleopatra, dała mu upragnionego syna
Do Europy Pietruszka przywędrowała w średniowieczu.
Niosła ze sobą niezbyt pozytywne skojarzenia : w Anglii mawiano, że "Pietruszka pleni się w ogrodach zdradzanych mężów".
Uważano też, że z korzenia Pietruszki czarownice przyrządzały specjalną maść, której używały przed lotem na sabat.
W Polsce Pietruszka symbolizowała zaś staropanieństwo.
Bardzo szybko jednak zaczęto mimo tych złych skojarzeń doceniać jej dobroczynne właściwości lecznicze.
Przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie przepis na napar z liści Pietruszki, który skutecznie chronił przed anemią.
Natka zawiera bowiem żelazo, wapń, fosfor, magnez, miedź. Witaminy : C, E, PP, K, prowitaminę A.
Pierwsza po mleku-mawiano, zupełnie słusznie, gdyż działa profilaktycznie na wiele chorób, np. krzywicę, czy szkorbut.
Poprawia też krążenie krwi, obniża ciśnienie, prawdopodobnie też ma właściwości antynowotworowe.
W naszych, jakże zanieczyszczonych i toksycznych czasach, nie bez znaczenia są jej odtruwające właściwości.
Jak to mówią "pietruszka czyści krew".
Wiecie, że posmarowane sokiem z korzenia Pietruszki miejsce po ukąszeniu komara czy osy, przestaje swędzieć i znika opuchlizna?
To dlatego ,że również zewnętrznie Pietruszka, a raczej jej sok i olejek, działają łagodząco i bakteriobójczo.
Wykorzystuje się to również w kosmetyce.
Od wieków używano Pietruszki do rozjaśniania piegów, wygładzania cery, usuwania wyprysków.
Najpóźniej, bo w XVI wieku, Pietruszka pojawiła się w kuchni, lecz na dobre się w niej zadomowiła.
Zarówno korzeń jak i natka używane są do niemal...wszystkiego.
Trudno sobie bez Pietruszki wyobrazić zupy, sosy i inne potrawy, a także, jak w przypadku mojego synka, dekoracji tychże potraw.
Nie dość bowiem , że dekoracja to urokliwa to jeszcze i ... jadalna.
źródło