30-05-2018, 19:06
Izyda od rana myślałam nad kompozycjami od strony wschodniej, ale i na południowej się nada, o ile korytko będzie miało trochę cienia. W przypadku pełnego słońca namawiam Cię na pelargonię bluszczolistną, rozplenicę ościstą i plektrantus koleusowaty.
Rośliny które proponuję są jednoroczne. W pojemniku nie przezimują.
Korytko wyłożyłaś folią, o ile nie ma dziurek w dnie, to woda nie może odpływać i będziesz ograniczona do posadzenia roślin w doniczkach. Jeśli będzie ulewa powinnaś wylewać nadmiar wody i podlewać dość oszczędnie. Proponuję wywiercić w korytku dziurki i tym samym zapewnić drenaż. Może być wyściełane podziurkowaną folią i na dno obowiązkowo keramzyt. Wtedy sadząc rośliny bezpośrednio w ziemi uzyskasz o wiele lepszy efekt. Skomponowałam dwa zestawienia kolorystyczne, zgodne z rozmiarem korytka i zamierzonym efektem- rośliny zwisające, płożące i nieco wystające poza brzeg pojemnika.
Zestaw niebiesko- srebrny.
Lobelia błękitna
Starzec srebrzysty
Trawa kostrzewa siwa
Zestaw różowo- bordowy
Begonia drobna
Plektrantus koleusowaty
Rozplenica oścista
Możesz również zastosować inne zestawienia np. surfinię zwisającą z rozplenicą albo pelargonię bluszczolistną z plektrantusem.
Rośliny które proponuję są jednoroczne. W pojemniku nie przezimują.
Korytko wyłożyłaś folią, o ile nie ma dziurek w dnie, to woda nie może odpływać i będziesz ograniczona do posadzenia roślin w doniczkach. Jeśli będzie ulewa powinnaś wylewać nadmiar wody i podlewać dość oszczędnie. Proponuję wywiercić w korytku dziurki i tym samym zapewnić drenaż. Może być wyściełane podziurkowaną folią i na dno obowiązkowo keramzyt. Wtedy sadząc rośliny bezpośrednio w ziemi uzyskasz o wiele lepszy efekt. Skomponowałam dwa zestawienia kolorystyczne, zgodne z rozmiarem korytka i zamierzonym efektem- rośliny zwisające, płożące i nieco wystające poza brzeg pojemnika.
Zestaw niebiesko- srebrny.
Lobelia błękitna
Starzec srebrzysty
Trawa kostrzewa siwa
Zestaw różowo- bordowy
Begonia drobna
Plektrantus koleusowaty
Rozplenica oścista
Możesz również zastosować inne zestawienia np. surfinię zwisającą z rozplenicą albo pelargonię bluszczolistną z plektrantusem.