kurcze, Dziewczyny, tam można zmienić na polski... w prawym górnym rogu.
http://www.tarot.de/content/etc.php?id=850009
Tarot Swiat symboli. Przeprowadzaja wywiad z przez Kaja Cudak
Jestes filozofem, astrologiem, autorem i wspólautorem ponad siedemnastu ksiazek. To imponujacy dorobek. Gdybys spotkal siebie sprzed dwudziestu lat, o co bys siebie zapytal? Co powiedzial?
Powiedzialbym mu: Ciesze sie, ze znalazles swoja droge.
Wrócmy do przeszlosci i twojego rodzinnego domu w Niemczech. Co pamietasz ze swojego dziecinstwa jakie obrazy, wydarzenia, osoby ?
Mam niewiele wspomnien. Mam czterech braci ale oni wszyscy sa o tyle starsi, ze ja bylem jakby jedynakiem. Mialem cudownych rodziców i wzrastalem w srodowisku pelnym ciepla i bezpieczenstwa. To byla bardzo chrzescijanska rodzina, wiec i ja bylem bardzo religijny kiedy doroslem.
Zanim zostales slawnym ekspertem astrologii i tarota i pisarzem, studiowales jezyki obce i filozofie. Co dal Tobie czas studiów? Czego cie nauczyl?
To byly jedne z bardzo ciezkich lat w moim zyciu. Stracilem cala swoja wiare, wiec cierpialem, poniewaz zycie nie mialo dla mnie zadnego sensu. W tym czasie filozofia pomogla mi bardzo wiele, a szczególnie twórczosc Alberta Camusa.
Jaka byla najwazniejsza lekcja w tym czasie?
To, ze nie mozemy znalezc odpowiedzi na pytanie o sens zycia. Jest JEDNA prawda, ale kazdy ma wladne podejscie do niej. To dlatego kazdy musi znalezc swoja wlasna droge. Jezeli bylaby tylko jedna droga, jeden wlasciwy sposób zachowania, jeden sposób aby dzialac poprawnie, to byloby to okropne, poniewaz zylibysmy w dyktaturze, która zrównuje ludzi w straszny sposób. Dokadkolwiek spogladamy widzimy, ze jest mnóstwo znaków zycia. I taka jest ludzkosc. Nie ma dwóch identycznych ludzi na ziemi, tak jak nie ma dwóch identycznych horoskopów przez miliony lat. Wiec kazdy ma bardzo indywidualne zadanie odnalezc swoje wlasne odpowiedzi i swoja wlasna prawde.
Jestes numerologiczna siódemka. Tradycyjna numerologia mów, ze siódemki maja we krwi zainteresowanie antycznymi cywilizacjami, religiami, tajemnymi naukami i parapsychologia. Kiedy i gdzie odkryles swoje powolanie?
Tak jak powiedzialem wzrastalem w bardzo religijnym srodowisku i to byly bardzo wczesne lata, byc moze w wieku dwunastu lat, zanim zaczalem interesowac sie innymi religiami, przede wszystkim buddyzmem i Islamem. Ale to bylo duzo pózniej, kiedy studiowalem astrologie i zaczalem coraz bardziej interesowac sie korzeniami naszej kultury, szczególnie historia Mezopotamii i Egiptu.
Dlaczego Tarot tak bardzo Cie zafascynowal ? I kto uczyl Ciebie jezyka Tarota ?
Jak, u wiekszosci ludzi, do spotkania z Tarotem doprowadzil mnie zupelny przypadek. Wlasciwie, byla to Zydówka z Polski, która po raz pierwszy odczytala mi moje zycie. Bardzo mi przykro, ze nie znam jej imienia byla w Monachium tylko przez kilka dni. I nie znam jej adresu, gdzie przebywala, ani gdzie jest teraz. Chcialbym bardzo jej podziekowac za ten poczatkowy krok. W tamtym czasie nie mialem zadnego pomyslu na to, co pierwsze spotkanie z kartami powinno znaczyc dla mnie i dla mojego zycia. Jednakze, na poczatku tarot nie byl dla mnie niczym wiecej jak tylko interesujaca gra. Dopiero, gdy przeczytalem wspaniala ksiazke Dallie Nicholas Jung i Tarot, zaczalem rozumiec glebie fundamentów symbolizmu Tarota. Zaczalem wchodzic glebiej i glebiej do swiata Psychologii Junga i ta wedrówka byla moim kluczem do zrozumienia kart. Tak, w pewnym sensie C.G. Jung byl moim nauczycielem.
Wielu ludzi myli Tarota z przeznaczeniem i fatum. Ten falszywy spadek przekazujemy sobie z pokolenia na pokolenie. Skad pochodzi strach przed Tarotem i dlaczego jest on tak silny ?
To jest nieporozumienie. Niektórzy ludzie wierza, ze jest cos podobnego do Ksiegi Zycia, gdzie przyszlosc swiata i kazdego stworzenia jest opisana wartoscia w kazdym malym szczególe. I oni wierza, ze astrologia, Tarot albo inna metoda dywinacji pozwolilaby nam zerknac do nastepnych stron. Oczywiscie boja sie oni, ze mogloby sie zdarzyc cos niebezpiecznego, ale to nie jest odpowiednie podejscie dla obecnej ludzkosci. Przyszlosc nie jest schowana przed nami z przyczyn pedagogicznych - nie potrafimy jej zobaczyc, poniewaz jeszcze jej nie ma. Tworzymy ja razem w kazdym momencie przez nasze indywidualne i zbiorowe decyzje i zachowania. Poniewaz wiele decyzji juz zostalo podjetych w naszym zyciu, przyszlosc nie jest calkowicie czysta. Ale nie jest ona jeszcze ustalona. Bardzo waznym jest, zeby wziac to pod uwage, podczas czytania kart i przepowiadania. Widzimy tendencje, ale nie widzimy zadnych absolutnych i nieuniknionych zmian. Wiedza, która daja nam wyrocznie, moze nam pomóc, znalezc lepsza droge, od tej, która przewidzialy nam karty. Wiec nie ma zadnego powodu, aby obawiac sie Tarota.
Wiele osób mówilo mi o subtelnej duszy Tarota. Talia bedaca w dobrych rekach jest zdolna pomagac. Talia uzywana w czarnej magii, odplaca sie wlascicielowi. O czym powinnismy pamietac w pracy z Tarotem i jaki jest klucz do przyjazni Tarota ? Czy tym kluczem jest umiar ?
Wiec najlepiej jest na zawsze zapamietac, ze Tarot jest cudownym sluga, ale i strasznym mistrzem. Bardzo pomocnym jest sluchac rad kart, ale terrorem jest jesli odwazymy sie wyjsc z domu, dopiero kiedy karty nam pozwola.
Prosze, powiedz mi w dwóch slowach, czym byl dla Ciebie Tarot kiedys, a czym jest teraz ?
Na poczatku Tarot byl dla mnie gra do przepowiadania przyszlosci. Teraz stal sie bardzo dobrym doradca i Wielkie Arkana sa niczym ksiega starej madrosci, która rozmawia ze mna w obrazach i symbolach zamiast slów.
Dzisiaj uzywamy Tarota nie tylko jako narzedzie dywinacyjne, ale równiez jako pomoc biznesowa, czy terapie duszy. Jaka role Tarot odegra w przyszlosci i jak bedziemy go wykorzystywac ?
Nie wiem. Jeszcze nie zadalem kartom tego pytania !
Ponad dwadziescia lat temu wyruszyles w droge Tarota. Co jest twoja droga dzisiaj i czego szukasz w Tarocie i w otaczajacym Cie swiecie ?
Dla mnie najwazniejsza ksiazka, która napisalem to Tarot i Podróz Bohatera ( Droga Tarota w jezyku polskim ). Pracowalem nad nia wiele, wiele lat i stala sie ona glebszym i glebszym wgladem w zycie. Teraz chce stworzyc podobna ksiazke: Tarot i Alchemia. Zamiast mitologicznego tla pokaze proces transformacji w kartach. I to jest bardzo fascynujace, poniewaz pomaga nam zrozumiec co naprawde trzeba zrobic, aby przejsc od olowiu do zlota, z glebi wysokosci, z choroby do zdrowia, z nocy do swiatla.
Co robisz, gdy nie pracujesz z talia Tarota ? Jak spedzasz wolny czas ? Gdzie znajdujesz spokój ?
Od wielu, wielu lat praktykuje medytacje Zen. Kocham czytac, pisac i spotykac sie z moimi przyjaciólmi prawie kazdego dnia.
Czy jestes teraz szczesliwy ? Czy czujesz sie spelniony jako ekspert tarota i jako czlowiek ?
To tak, ze teraz trzy miesiace temu umarla moja cudowna zona Brigitte w wieku zaledwie czterdziestu osmiu lat cicho i spokojnie w moich ramionach. Dlatego ostatnio jestem oczywiscie duzo bardziej smutny, niz szczesliwy w tych dniach, ale jesli dobrze rozumiem twoje pytanie to jestem bardzo, bardzo wdzieczny za zycie które dotychczas przezylem. Ciesze sie, ze Tarot i astrologia znalazly sie na mojej drodze i pomogly mi lepiej zrozumiec siebie i moje zycie oraz znalezc odpowiedzi na wiele pytan, które mnie martwily.
I naprawde Tarot nie kryje przed Toba zadnych tajemnic ?
Jesli bedziesz studiowac swiat symboli nigdy nie dojdziesz do konca, albo do fundamentu. Mozesz szukac coraz glebiej i zrozumiesz coraz wiecej. Zatem jest to niekonczaca sie tajemnica.
Dziekuje za rozmowe.
Origin:
http://www.4wymiar.pl