Wypieki bezglutenowe
#45

Pasztet z fasoli

Składniki
10 - 12 porcji
  • 500 g suchej białej fasoli (np. Piękny Jaś)
  • 1 duża cebula
  • 2 duże pietruszki
  • 1/2 selera korzeniowego
  • gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 150 g masła orzechowego (gładkiego, 100% orzechów ziemnych, bez cukru)
  • 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 4 jajka

Przygotowanie
  • Dzień przed pieczeniem pasztetu namoczyć fasolę: wsypać do dużego garnka, zalać zimną wodą ok. 10 cm ponad poziom fasoli i odstawić na całą noc do namoczenia.
  • Następnego dnia odcedzić, wlać nową wodę (w ilości ok. 5 cm ponad poziom fasoli) i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 2 i 1/2 godziny do miękkości. Mniej więcej w połowie gotowania dodać szczyptę soli. Fasolkę odcedzić i ostudzić (pozostały wywar zachować).
  • Upiec warzywa: piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Cebulę, pietruszki i selera obrać i pokroić w kostkę. Ułożyć na blaszce do pieczenia, doprawić solą i pieprzem, dodać listki rozmarynu oraz roztopione masło lub oliwę, wymieszać i wstawić do piekarnika. Piec bez przykrycia przez ok. 30 minut. Ostudzić i odparować, usunąć rozmaryn.
  • Ostudzoną fasolę i warzywa zmielić w melakserze lub maszynce do mielenia, z dodatkiem masła orzechowego i gałki muszkatołowej. Dodawać po łyżce wywar z gotowanej fasoli gdyby masa była zbyt gęsta i sztywna. Resztę wywaru można wykorzystać do zupy np. fasolowej lub fasolki po bretońsku. Masę doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Na koniec wymieszać z jajkami.
  • Włożyć do długiej formy keksowej (ok. 36 cm długości) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 45 minut. Wyjąć, ostudzić, włożyć do lodówki na całą noc.

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/pasztet-z-fasoli
Odpowiedz
#46

Błyskawiczne batony kokosowe bez pieczenia

Składniki:
2 szklanki wiórków kokosowych
4 łyżki oleju kokosowego
1/2 szklanki miodu (w wersji wegańskiej można zastąpić syropem z agawy albo syropem klonowym)
1/4 łyżeczki soli

Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki wrzuć do malaksera i ucieraj chwilę.Niedużą formę (naprawdę małą, ja wzięłam 17x17cm) wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę i dobrze dociśnij łyżką.
  2. Wstaw do lodówki na ok. godzinę. Ale ja przyspieszyłam to i wstawiłam do zamrażarki na 20 minut.
  3. Pokrój w niewielkie batony. Możesz polać polewą z gorzkiej czekolady bez dodatku cukru.
  4. Możesz je przechowywać w lodówce nawet przez tydzień
Gwarantuję pycha Kwiatek
Odpowiedz
#47

Zapiekanka na słodko z kaszy jaglanej

Naczynie do zapiekania wielkości ok. 30x20cm

Składniki
  • 1 szklanka surowej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka borówek
  • 250 g półtłustego twarożku
  • 1 szklanka mleka roślinnego/krowiego
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru, brązowego
  • dodatkowe borówki i ew. syrop klonowy lub miód do podania

Sposób wykonania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Naczynie natłuszczamy, borówki myjemy, odsączamy na sicie. W misce mieszamy trzepaczką jajka z mlekiem i twarogiem. Wsypujemy kaszę, mieszamy.
Do naczynia wsypujemy borówki, wlewamy masę. Pieczemy 45-60 minut aż wbity patyczek będzie suchy. Podajemy na ciepło lub zimno z dodatkowymi borówkami i syropem klonowym lub miodem.

Źródło: https://zielenina.cooking/2015/09/kasza-...iem-i.html
Odpowiedz
#48

Zapiekana kasza jaglana z jabłkami
Składniki
1 szklanka - surowej kaszy jaglanej
szczypta soli
1 łyżka - masła
4 - jabłka
2 łyżeczki - cynamonu
4 łyżeczki - cukru brązowego
konfitura/dżem z czarnej porzeczki
płatki migdałów
Opis przygotowania
Kaszę wsypać na sito i porządnie wypłukać. Przełożyć do garnka, zalać wodą (1 cm ponad kaszę), posolić, dodać masło, przykryć i ugotować do miękkości (ok. 25 minut). Od czasu do czasu przemieszać i ew. dolać wody.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przyprawić cynamonem. Posłodzić i wymieszać. Ugotowaną kaszę nałożyć do żaroodpornych kokilek (wcześniej wysmarować je masłem i wysypać bułką tartą). Ubić. Na kaszę dać jabłka z cukrem i cynamonem. Na jabłka konfiturę z czarnej porzeczki. Posypać płatkami migdałów. Zapiekać przez 20-30 minut w temp. 180 st. C.
Źródło: https://ewawachowicz.pl/przepisy,,936.html
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości