Imbir
#1

   
źródło
Zingiber-Imbir
Rodzaj bylin z rodziny imbirowatych.
Występuje w stanie dzikim w strefie tropikalnej Azji i Australii.
Gatunki
Zingiber Mioga
Zingiber officinale Roscoe)
Zingiber Malaysianum)
Zingiber Zerumbet
Zingiber Purpureum Roscoe
Zingiber Spectabilis
Zingiber Petiolatum
Zastosowanie
Roślina uprawna:
Najwyższej jakości gatunek pochodzi z Jamajki.
Imbir uprawiany jest też w Indiach, Chinach, Malezji.
Roślina przyprawowa: 
Z kłączy Imbiru Lekarskiego pozyskuje się przyprawę, jest on także używany do produkcji piwa imbirowego.
Sztuka kulinarna: 
Na surowo spożywany jest Imbir Japoński.
Roślina lecznicza: 
W lecznictwie używa się Imbiru Cytwarowego i Żółtego.
Roślina ozdobna: 
Niektóre gatunki są używane jako rośliny ozdobne.
źródło
piękne kwiaty imbiru...
jak wyhodować własny imbir...

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

   
Zingiber Barbatum
Zingiber Barbatum został opisany przez N. Wallicha (N. Wolff) z Danii. 
Został chirurgiem i botanikiem i wstąpił do brytyjskiej służby kolonialnej. 
Zakończył pracę jako dyrektor ogrodu botanicznego w Kalkucie.
Leczniczy Imbir znaleziony w Birmie, głównie w regionach Yangon, Bago i Mandalay, chociaż okazy znaleziono w co najmniej dwóch innych regionach administracyjnych.
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#3

   
Zingiber Capitatum
Występuje w regionie Himalajów (Kumaun do Sikkim), Assam, Maydhya Pradesh i wielu innych częściach Indii
 Kwitnienie: sierpień-wrzesień.
wysokośc 1-1.5m
źródło
https://www.youtube.com/watch?v=NFzuFSr3OKc

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#4

   
Zingiber Cernuum
Wieloletnie zioło 1-2m.
Zioło z zachodnich Indii,
Występuje w zimozielonych lasach zachodnich Ghatów.
źródło
źródło
źródło
https://www.youtube.com/watch?v=89Re8awsQlM

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#5

   
Zingiber Chrysanthum
Jest to roślina z subtropikalnych lasów na pogórzu Uttar Pradesh, Sikkim i Darjeeling w Himalajach na wysokości 450 m do 1600 m. 
Liściaste łodygi rosną do 1,2 m do 2 m ze świeżymi zielonymi liśćmi o długości około 25 cm i szerokości 7 cm, z pokrytym owłosieniem na powierzchni. 
Zrośnięte u podstawy łodygi bezpośrednio na kłączu, mają wydłużone płatki zmieniające kolor od kremowo-białego do pomarańczowego i żółtego. 
Jednak to właśnie kapsułki nasienne są interesujące: ponieważ łodygi giną jesienią, stają się jaskrawo czerwono-czerwone i przez długi czas pozostają efektowne; w rzeczy samej, przytulając się do ziemi, pozostawiają widzów, którzy zgadują, na co patrzą. 
źródło
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#6

       
Zingiber Collinsii
Mówi się, że roślina ta rośnie w następujących regionach:
Agana Heights, Guam
Kurtistown, Hawaje
Seabrook, Karolina Południowa
Rośnie do wysokości 0,5-1 m, wielka roślina liściowa z ciemnozielonymi liśćmi, posypana srebrem
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#7

       

Zingiber Diwakarianum
Imbir Diwakarianum jest spokrewniony z Zingiber Neesanum, ale różni się tym, że ma żółte kwiaty
Zingiber Neesanum ma białe kwiaty. 
Liściasta strzelba ma wysokość 0,5-22,2 m
Kwiaty mają kolce o długości 6-25 cm, ale mogą mieć nawet 45 cm. 
Kwiaty są dłuższe niż przylistki, 4-6 cm długości, po jednym na rost. 
Imbir Diwakarianum znajduje się w Ghatach Zachodnich.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#8

       
Zingiber Kelabitianum
Nowy gatunek z Borneo.
Został odkryty na północnym Borneo i opisany w 1998 roku.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#9

       
       
Zingiber Malaysianum
Niezwykłe prawie czarne liście to główna cecha tego Imbiru. 
Wytwarza żółte / różowe szyszki podstawowe. 
Pochodzi z: Southern State of Johor, Malaysia
Endemiczna dla Johor w Malezji
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#10

       
       
Zingiber Mioga 
Pochodzi z Japonii, jest uprawiany w wielu krajach świata.
Mająca ok. 1 m wysokości bylina przypominająca Imbir Lekarski.
Liście szeroko lancetowate, pochwą obejmujące łodygę.
Kwiaty zebrane w jajowaty kłos na szczycie łodygi. 
Są białe z żółtą wargą.
Kłącze białawe kłącza mające bardzo ostry palący smak i silny, nieco kamforowy aromat.
Zastosowanie 
Kłącze, rozłogi i owoce są używane jako przyprawy.
W Japonii, nowe pędy są używane jako warzywo, a kwiaty są delikatne jako składnik zupy. 
Kwiaty kremowobiałe, przypominające orchideę pojawiają się późnym latem do jesieni.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#11

       
       
http://tropicalflowers.la.coocan.jp/Zing...C05850.JPG
https://www.tramil.net/sites/default/fil...eum3lg.jpg
https://m.media-amazon.com/images/I/51fX..._QL80_.jpg
https://www.tramil.net/sites/default/fil...reumhj.jpg
Zingiber Montanum
Pochodzi z Indii. 
Uprawiany jest w wielu krajach o tropikalnym klimacie
Roślina o liściach równo-wąsko-lancetowatych tworzących rurkowatą łodygę dochodzącą do 1,5 metra wysokości.
Łodyga kwiatonośna posiada na szczycie kłos z rudymi, kosmatymi przysadkami. 
Kwiaty duże w kolorze bladożółtym, podobne do kwiatów imbiru lekarskiego. 
Kłącze z bulwiastymi zgrubieniami.
Zastosowanie  
Roślina lecznicza – wykorzystywane jest kłącze.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#12

       
       
Zingiber Afficinale Rosc.
W stanie dzikim obecnie nie występuje. 
Pochodzi prawdopodobnie z Melanezji.
Zastosowanie  
Roślina uprawna. 
Jadalne kłącze Imbiru jest rośliną przyprawową, znaną w Azji już 3000 lat temu.
Stamtąd przewieziony przez Fenicjan dotarł nad Morze Śródziemne – początkowo jako środek płatniczy. 
Przez następne lata Aleksandria była najważniejszym ośrodkiem importu Imbiru. 
W XIII wieku Arabowie przenieśli Imbir do Afryki Wschodniej, Portugalczycy na początku XVI wieku – do Afryki Zachodniej, a Hiszpanie – na wyspy Morza Karaibskiego. 
Obecnie jest powszechnie uprawiany na Jamajce, w Indiach, Malezji, Chinach, Sierra Leone
Nadaje się do uprawy doniczkowej.
Sztuka kulinarna: 
Imbir jest przyprawą znaną na całym świecie. 
Używa się jej głównie w kuchniach azjatyckich. 
Ma specyficzny, silny aromat z odświeżającą, nieco słodkawą nutą, zaś w smaku jest palący i lekko gorzki. 
Ów ostry smak i zapach zawdzięcza dużej ilości olejków eterycznych: gingerolu, zingeronu i citralu. 
Młode, sześciomiesięczne kłącza można spożywać jak warzywo, kandyzować lub konserwować w syropie cukrowym. 
Starsze, dziewięciomiesięczne kłącza suszy się i używa jako przyprawy do pierników, biszkoptów, zup, pieczonego mięsa, a także do deserów i kawy. 
W Anglii używa się imbiru do produkcji parkina oraz piwa typu ale
Z Imbiru można również robić wino. 
Wraz z Chmielem i innymi przyprawami jest używany do produkcji miodów pitnych korzenno-ziołowych.
Imbir wchodzi również w skład ostrej wschodniej przyprawy – Curry.
Jest uważany za afrodyzjak.
Roślina lecznicza: 
Działa korzystnie na procesy trawienne i układ krążenia. 
Łagodzi bóle żołądkowe i zębów, wzmaga apetyt. 
Pobudza układ odpornościowy organizmu.
Pomaga przy przeziębieniach, kaszlu, nieżytach gardła i oskrzeli. 
Zapobiega mdłościom. 
Obniża stężenie cholesterolu we krwi. 
Dezynfekuje jamę ustną. 
Podnosi poziom testosteronu.
źródłó
Imbir lekarski jest jedną z najstarszych roślin leczniczych. 
Pierwsze zapiski o jego szczególnych właściwościach uzdrawiających pochodzą z Chin z 2700 r. p.n.e. 
Znany był on w starożytnej medycynie indiańskiej i tybetańskiej. 
Stosowano go przy dolegliwościach żolądkowo-jelitowych, bólach stawów, a także jako afrodyzjak.
Z medycyny Dalekiego Wschodu przeniknął do lecznictwa europejskiego. 
O imbirze pisze w swoich dziełach wybitny lekarz grecki Dioscurides w I wieku naszej ery.    
W tym czasie przewożony był do Europy w postaci świeżych kłączy konserwowanych w syropie. 
Jego właściwości lecznicze dostrzegali wielcy uczeni i medycy starożytności, m.in.: Galen i Pliniusz Starszy.
Medyczna szkoła w Salerno, słynna już w X wieku, uważana przez niektórych za pierwszy uniwersytet, nauczała, że aby być szczęśliwym i długo żyć, należy spożywać Imbir. 
Mówiono: "Jedz imbir, a będziesz kochał i będziesz kochany jak w dniach swojej młodości".
Zawsze podkreślano niezwykłe walory smakowe Imbiru. 
Był on jednym z pierwszych tzw. "korzeni Wschodu". 
Cesarze rzymscy znani z niezwykle wybrednego podniebienia kazali sobie podawać na stół świeży Imbir, przywożony w glinianych doniczkach.
źródło
źródło
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#13

       
       
Zingiber Ottensii 
Występowanie: Indonezja (Java, Sumatra), Półwysep Malezja, Tajlandia.
Mały i kompaktowy imbir wytwarzający ciemnobrązowe stożki o kremowych kwiatach w okresie letnim. 
Zwykle liściasty w chłodniejszym klimacie.
Typowa wysokość: od 1 do 1,5 m
Klimat: preferuje klimat tropikalny lub subtropikalny
Warunki świetlne:  Odcień
Przyzwyczajenie wzrostu: Ciasne zbrylanie
Warunki wzrostu : wilgotna, dobrze osuszona gleba, bogata w materię organiczną
Kwiaty: Lato
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#14

       
       
Zingiber Pachysiphon
Pochodzi z Malezji, stan Sarawak
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#15

       
Zingiber Pseudopungens
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#16

       
Zingiber Peninsulare
Rośnie do wysokości 2m.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#17

       
Zingiber Rubens 
Zingiber rubens lub Zingiber Latin Rubens jest rośliną pochodzącą z pogórza wschodnich Himalajów w Indiach. 
W lecie iImbir zakwita pięknymi kwiatami na szczycie krótkiej łodygi. 
Kwiaty są otoczone gęstymi twardymi liśćmi, podobne do orchidei i pojawiają się na 3 tygodnie do miesiąca po pączkach wzrostowych. 
W ciągu zimy roślina hibernuje. 
Jako jedna z nielicznych, ta odmiana nadaje się do domowej uprawy i toleruje mroźne zimy. 
Bengalski Imbir nie jest trudny do uprawy. 
Nasiona Imbiru Bengalskiego mogą służyć jako przyprawa.
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#18

       
       
Zingiber Spectabile
Gatunek Imbiru, pochodzący z morskiej Azji Południowo-Wschodniej
Jest on uprawiany głównie na Zachodzie jako roślina ozdobna, chociaż był stosowany w Azji Południowo Wschodniej jako zioło lecznicze. 
W idealnych warunkach roślina może osiągnąć wysokość 4,5 metra (15 stóp) lub nawet więcej...
Typowa wysokość: od 2 do 3m
źródło
źródlo

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#19

       
       
Zingiber Wrayi
 Rodzimym zasięgiem jest Półwysep Tajlandzki na Półwysep Malezja.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#20

       
       
       
Zingiber Zerumbet
Gatunek byliny z rodziny Imbirowatych, w uprawie w krajach tropikalnych, w Indiach.
Dorasta do 2 metrów wysokości, posiada liście szeroko lancetowate.
Kwiaty duże, żółte zebrane są w szczytowe jajowate kłosy.
Kłącze rośliny używane dawniej w lecznictwie, jest mniej ostre od imbiru lekarskiego.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#21

Historia Imbiru jest tak długa, że trudno dziś dokładnie określić pochodzenie tego gatunku.  
Zingiber officinale Roscoe, czyli Imbir Lekarski z rodziny imbirowatych Zingiberaceae, nie występuje w stanie naturalnym. 
Od tak dawna jest uprawiany i rozmnażany przez podział kłączy, że nie zawiązuje i nie wydaje owoców. 
Jako cenna przyprawa korzenna i surowiec leczniczy, stosowany był w medycynie tradycyjnej Indii, Chin i Arabii od tysięcy lat. 
Już w VI w. przed Chr. Suśruta, jeden z wybitnych lekarzy starożytnych Indii, opisywał właściwości lecznicze Imbiru,którego nazwa, w sanskrycie sringavera, znaczy „w kształcie rogu”.           
W najstarszym zielniku Chin, autorstwa Shen-Nunga, pochodzącym z około 2800 r. przed Chr., Imbir zaliczony został do leków klasy drugiej, „o funkcjach ministerskich”. 
Do tej klasy należało 120 ziół łagodzących ciężkie choroby. 
Poza zastosowaniem w lecznictwie, Imbir to cenna przyprawa i ważny składnik potraw kuchni chińskiej. 
W czasach starożytnych znany był w całym basenie Morza Śródziemnego. 
Wchodził w skład sławnej odtrutki Mitrydatesa, króla Pontu. 
Dioskurides w swych pismach wspomina, że Imbir przywożono do Rzymu „w syropie, w naczyniach glinianych” i stosowano jako lek żołądkowy. 
Europa wieków średnich poznała ten surowiec dzięki arabskiemu lekarzowi Awicennie, który opisał działanie lecznicze Imbiru w Kanonie medycyny. 
W XVI w. Marco Polo, jako pierwszy Europejczyk podróżujący po Azji, oglądał uprawy Imbiru w Chinach, później surowiec znalazł się w stałym obrocie handlowym w całej Europie. 
Był jednym ze składników leku zalecanego przeciw zarazie morowej, za panowania Henryka VIII w Anglii.
Naukowy opis rośliny, wykonany przez angielskiego botanika Wiliama Roscoe, i nazwa łacińska gatunku Zingiber officinale pochodzą z przełomu XVIII i XIX w. 
W tym okresie powszechne stało się używanie Imbiru jako przyprawy i surowca leczniczego. 
Ksiądz Kluk, znawca ziół, przypisywał Imbirowi działanie wzmacniające i pobudzające.          
Krakowski lekarz Ignacy Czerwiakowski, w książce Botanika lekarska do wykładów (1861) pisał: „Imbir należy do środków silnie pobudzających i rozgrzewających, a w mniejszych dawkach do wzmacniania żołądka i poprawiania trawienia”

Przez wiele dziesięcioleci stosowano Imbir zgodnie z tymi wskazaniami. 
Nastał nawet okres, w którym prof. Jan Kazimierz Muszyński, w podręczniku farmakognozji z roku 1957, napisał: „obecnie w lecznictwie Imbir bywa rzadko używany. 
Dawniej stosowano go jako lek pobudzający wydzielanie śliny i soku żołądkowego, zwłaszcza w bezsoczności. 
Jest natomiast powszechnie używany jako ostra przyprawa aromatyczna do mięsa i ciast.”   
Wkrótce poglądy dotyczące znaczenia Imbiru w medycynie całkowicie się zmieniły. 
W ostatnim dwudziestopięcioleciu kłącze imbiru zostało na nowo odkryte jako cenny lek o wielokierunkowym działaniu. 
Obecnie zużycie surowca, pochodzącego z upraw w Indiach, Chinach, Australii, Nigerii i na Taiwanie, jest ogromne. 
Najwyżej ceniony jest bardzo aromatyczny i słodkawy Imbir z Jamajki. 
dr n. farm. Jadwiga Nartowska
- Katedra i Zakład Farmakognozji i Molekularnych Podstaw 
Fitoterapii Wydziału Farmaceutycznego AM w Warszawie 
więcej na tej stronce....
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#22

Herbata Ziołowa-Imbir, Papaja
Składniki Herbaty Basilur Fruits Infusions Red Hot Ginger - z Imbirem i Papają
Jabłko
Papaja
Hibiskus
Płatki Dzikiej Róży
Imbir
Skórki Pomarańczy
Naturalny aromat (imbirowy)
Do dzbanka lub zaparzacza wsypać Herbatę - jedną łyżeczkę na filiżankę czy kubek (ok. 200 ml).
Zalać wrzątkiem.
Parzyć od 7 do 10 minut, a następnie oddzielić napar od fusów.
Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze poszczególnych składników:
1. Jabłko jest źródłem witaminy B, C, E, biotyny, antyoksydantów, magnezu i potasu.
Napar z dodatkiem Jabłka wspomaga trawienie, chroni przed chorobami jelit, zmniejsza wchłanianie cholesterolu, poprawia stan serca i naczyń krwionośnych, pomaga też przy obrzękach.
2. Imbir to źródło witaminy A i C oraz minerałów takich jak magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, wapń.
Dwa związki występujące w Imbirze: gingerol i szogaol to substancje likwidujące stany zapalne i działające antybakteryjnie.
3. Hibiskus, zwany czerwonym złotem faraonów, obfituje w substancje o działaniu leczniczym – związki fenolowe, pochodne triterpenów, fitosterole, flawonoidy, polisacharydy.
Flawonoidy, w tym antocyjany, mają właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Istnieją badania wskazujące że  wyciąg z Hibiskusa może pomóc w zwalczaniu komórek nowotworowych.
Oczywiście dzięki zawartości flawonoidów  Hibiskus chroni też przed infekcjami.
Ponadto polisacharydy wykazują działanie immonomodulujące – tworzą barierę ochronną wokół zmienionych zapalnie komórek, dzięki czemu infekcja nie rozprzestrzenia się.
Jakby tego było mało Hibiskus zawiera także sporą ilość witaminy C!
4.  Papaja zawiera specyficzny związek –  enzym o nazwie papaina, który ułatwia trawienie i działa przeciwzapalnie. Warto wspomnieć  o znacznej zawartości alaniny
Substancja ta należy do grupy aminokwasów – stymuluje układ immunologiczny, a także jest  odpowiedzialna za prawidłową regenerację mięśni po wysiłku.
Papaja jest również dobrym źródłem karotenu. który jest antyoksydantem.
https://sklepzherbatami.pl/promocje/6618...13318.html
https://herbaciarnia.net/pl/p/Herbata-Ba...imbirem/72

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości