Znowu mam to uczucie dławienia w gardle, tak jakby mi coś tam utknęło, a wiem że tam nic nie ma, i drga mi powieka. Czuję że zbliża się atak nerwicy. Co robić ?
Liczba postów: 1.327
Liczba wątków: 31
Reputacja:
0
Jeżeli nie masz jakiegoś swojego specyfiku na nerwicę, to proponuje jakiś środek ziołowy. Walerim max czy inny mocniejszy, w aptece Ci doradzą. Wypróbowałam na sobie, kiedy skończyły mi się leki a musiałam się czymś poratować.
No właśnie siedzę i gorąc uderza mi do głowy, czuję jakbym się miała udusić - jak nic atak paniki !
Liczba postów: 1.327
Liczba wątków: 31
Reputacja:
0
Weźmy na przykład nasz sposób oddychania. W stresie zaczynamy oddychać szybciej; oddech staje się mniej więcej dwukrotnie szybszy od normalnego. Jeśli stres ma charakter krótkotrwałego bodźca, dodatkowa ilość tlenu wpompowana do krwi zostanie wykorzystana, a zadyszka nie pójdzie na marne. Jeśli jednak ma on charakter długotrwały, krótki, urwany oddech może trwać tak długo, aż spierzchną nam usta, a drogi nosowe ulegną podrażnieniu. Na dodatek na skutek ciągłego kurczenia się mięśni przepony pojawią się bóle w klatce piersiowej i szereg innych objawów. Krótki i płytki oddech nie tylko zwiększa ilość tlenu we krwi, ale zmniejsza również ilość dwutlenku węgla. Ponieważ odruch oddychania to reakcja na wysoki poziom dwutlenku węgla, a nie niski poziom tlenu, zmniejszenie stężenia dwutlenku węgla we krwi podczas stresu informuje układ nerwowy, że należy zmniejszyć częstotliwość oddechów. Gdy to nastąpi, może nam się zacząć kręcić w głowie. Wydychając zbyt szybko dwutlenek węgla, doprowadziliśmy do hiperwentyiacji płuc. [40]
Można temu zaradzić, oddychając do papierowej torebki i wprowadzając tym samym z powrotem dwutlenek węgla do płuc, przez co podnosimy jego poziom we krwi i pobudzamy odruch oddychania.
Na klimakterium to jeszcze duuużo za wcześnie, ale fakt mam zaburzenia hormonalne (nie będę się rozpisywać). Dziś mi dużo lepiej, juz nic mnie nie dławi. Wczoraj niepotrzebnie panikowałam. Ale przekonałam się że mogę na Was liczyć kochane dziewczynki - przytulam :romance-grouphug: