Espresso Romano
Kawa z Cytryną, najlepsza kawa na ból głowy
Kawa z cytryną - espresso romano, wbrew swojej nazwie, z Rzymem ma niewiele wspólnego, ale z pewnością warto poznać jej smak.
Chyba żadna inna kawa tak dobrze nie wygoni spod powiek resztek snu, jak espresso romano
Podobno połączenie kawy z cytryną pomaga uśmierzyć ból głowy.
Kofeina i witamina C są składnikami wielu preparatów przeciwbólowych.
Wydaje się więc bardzo prawdopodobne, że w przypadku bólu głowy spowodowanego niskim ciśnieniem wypicie kawy z cytryną przyniesie pozytywny skutek.
Zawarta w kawie kofeina rozszerza naczynia krwionośne, podnosi ciśnienie krwi i usprawnia metabolizm.
Witamina C działa orzeźwiająco i zmniejsza uczucie zmęczenia.
Jak tylko przetestuję czy kawa z cytryną pomaga na ból głowy, napiszę Wam o tym.
A tymczasem delektujcie się smakiem pysznej, orzeźwiającej kawy,
Espresso romano składniki na jedną porcję
pojedyncze lub podwójne espresso z ekspresu lub kawiarki
cienki pasek sparzonej wrzątkiem skórki z cytryny
opcjonalnie miód lub cukier do smaku
Kawa z cytryną - espresso romano
Przepis
Przygotowanie espresso romano jest bardzo proste.
To tradycyjne pojedyncze lub podwójne espresso serwowane w filiżankach do espresso lub w szklaneczkach demistesse (pojemność 125 ml), których rant przeciera się podaną na spodeczku skórką z cytryny.
Kilka kropel cytryny dodajemy do kawy.
Do zaparzenia espresso romano, moim zdaniem, najlepsze będą przeznaczone do kawiarek i ekspresów ciśnieniowych świeżo palone kawy o wyrazistym, intensywnym smaku
Kawa z cytryną
Ciekawostki
Wiele przepisów sugeruje, aby plasterek cytryny dodać do kawy, jednak to spowoduje utratę pysznej aromatycznej kawowej pianki zwanej crema.
Do dnia dzisiejszego nie jest znane pochodzenie espresso romano.
Istnieje kilka teorii dotyczących takiego sposobu serwowania. Jedna z nich głosi, że skórką z cytryny dezynfekowano brzeg filiżanki, a po wypiciu kawy używano jej do czyszczenia zębów.
Druga odwołuje się czasów II wojny światowej i stacjonujących we Włoszech amerykańskich żołnierzy, którzy nie mogli się przyzwyczaić do wyrazistego smaku włoskiego espresso i zmniejszali jego goryczkę cytryną.
Według kolejnej, kawa dostępna w zniszczonej wojną Europie, była bardzo niskiej jakości, używano wiec cytryny, aby poprawić jej smak.
Chociaż dzisiaj mamy dostęp do najlepszych kaw, to espresso romano nadal cieszy się popularnością, dodając klasycznej "małej czarnej" nutę świeżości. Najczęściej można się nią delektować w Stanach Zjednoczonych.
źródło
źródło