Relacje ze Znajomym

Hej, czy mogę prosić o wróżbę?
Straciłam ostatnio kontakt ze znajomym. Z dnia na dzień i nie wiem dlaczego. Jest to małżeństwo, ale jego znam od dawna, z czasów w sumie licealnym, nie raz pomagaliśmy sobie, więc bardziej on jest moim bliskim znajomym. Zawsze chętnie do mnie wpadał, zna moją rodzinę. Ostatnio zachowuje się dziwnie, widzę, ze unika mnie, zapraszałam go, ale wykręcił się pracą, a było widać, że kręci. Jego żona z kolei też dziwnie mnie unika, widziałam ją w sklepie, jakoś taka była nieswoja. Nie wiem czy się obrazili, nie mam pojęcia o co chodzi, myślałam, że jak przyjadą to pogadamy, ale nie zanosi się.

Wyślę na priw ich dane jeśli trzeba, choć bardziej chodzi o kontakt z nim. Jego żona w sumie taka dość zdystansowana była, ma swój świat, ale z nim znam się od dawna i szkoda mi tego. Dlaczego mnie unika, lub mam takie wrażenie? Jaki jest powód jego wycofania się? Czy coś palnęłam w rozmowie albo... sama nie wiem?
Odpowiedz

Selena889,
będę szczera, choć być może się ze mną nie zgodzisz... no ale będę się skupiać na odczuciach Twojego przyjaciela a nie Twoich.

W skrócie: przyczyny ochłodzenia stosunków są prawdopodobnie dwie - i w jakiś sposób nakładają się na siebie.

Raz - On może postrzegać Twoje ostatnie zachowanie wobec niego jako egocentryczne. Żadne z Was nie ma łatwego charakteru, ale... Uważam, że musiałaś się wykazać brakiem zrozumienia i zainteresowania jego sytuacją, i zachowałaś się wobec niego dość gruboskórnie. Karty pokazują, że On ma takie odczucie, że podczas rozmowy zbagatelizowałaś i lekko potraktowałaś jego plany, problemy, czy też obecne trudności. Tak jakby On w przeszłości "zainwestował" wiele w tę znajomość, był zawsze gotowy do pomocy, do rozmowy itd., a gdy teraz potrzebował wsparcia - Ty potraktowałaś to co Ci powiedział lekko, "z buta", wykazując się brakiem wyczucia... a być może po prostu skupiłas całą uwagę na własnych sprawach. Może chciał Ci coś powiedzieć i zobaczył Twój brak zainteresowania tym tematem? Mogło to dotyczyć albo jego spraw rodzinnych, albo jakiegoś projektu materialnego, zawodowego... czegoś/kogoś co jest jego "dzieckiem" - dosłownie lub w przenośni. Jakieś Twoje słowa czy niedelikatne zachowanie go naprawdę zraniły, potraktował je jako rodzaj "zdrady"... tak jakby zawiódł się na Tobie.

I druga rzecz - karty pokazują Jego maksymalne (naprawdę maksymalne) obecnie skupienie się na sprawach zawodowych/materialnych, oraz sprawach domu (dosłownie i w przenośni) - i nie jest to żadna "ściema", tak jest naprawdę. Prawdopodobnie rozkręca jakiś projekt, coś planuje i kosztuje go to bardzo wiele wysiłku, czasu, myśli... może wręcz nie mieć głowy do życia towarzyskiego, rozrywek. Być może więc dużo mniejszą wagę przykłada ostatnio do pozostałych (również przyjacielskich) relacji międzyludzkich i zamknął się na świat zewnętrzny skupiając się głównie na rodzinie, pracy i finansach.

Pozdrawiam Cię serdecznie. Buźki
Odpowiedz

LeCaro to prawda, że on mocno skupia się na pracy, ma ważny projekt, zmieniają siedzibę firmy, sporo zamieszania, a on też ma dość taką odpowiedzialną pracę i stanowisko. Jest tu prawda w tym, co napisałaś.

Natomiast zastanawia mnie ta pierwsza część wróżby, która odnosi się do mojego zachowania. Nie mam łatwego charakteru - to prawda. On też nie. Natomiast zastanawia mnie to, co napisałaś, bo rzeczywiście jakiś czas temu mieliśmy rozmowę. Ja byłam wtedy w dość trudnym momencie w życiu, po chorobie, w trakcie leczenia, rehabilitacji i ogólnie z kiepskim samopoczuciem fizycznym i psychicznym. To prawda, że on chciał porozmawiać o problemach - również w jego związku. Może tak być, że wydawałam się mało tym zainteresowana, może chłodna, skupiona na sobie - nie zaprzeczam. To możliwe.
To prawda, że on wiele zainwestował w tę relację, pomagał mi wiele raz - ja jemu też, no ale to naturalne kiedy mamy przyjaciół. Pamiętam, że wtedy w tej rozmowie chciał jeszcze coś powiedzieć na koniec, ale byłam zmęczona po rehabilitacji i powiedziałam, że nie mam już sił. Mógł poczuć się zawiedziony, to z pewnością, bo ja bywam niestety nieprzyjemna. Zastanawia mnie czy jest szansa uratowania tej znajomości. Trwa tyle lat, że jest mi jej szkoda. Chciałabym wiedzieć, że są u niego jeszcze ciepłe uczucia do mnie, że dawna przyjaźń może się odrodzić... Ehhhh....

Pięknie dziękuję Ci LeCaro za pochylenie się nad moim problemem i pozdrawiam Uśmiech
Odpowiedz

Selena... cóż Ci mogę doradzić w tej sytuacji... Oboje macie - jak napisałaś - trudne charaktery. Twój przyjaciel nie jest człowiekiem, który łatwo rezygnuje, więc szansa na odnowienie stosunków jest. Pytanie czy Ty jako dumna osoba (wiem że tak przecież jest  Oczko ) zdobędziesz się na zawalczenie o Tę relację. Bo karty pokazują buławy... dlatego to Ty powinnaś schować dumę do kieszeni i z Nim porozmawiać. Skontaktuj się z Nim i powiedz to co mi powiedziałaś - że miałaś trudny okres, przykro Ci jeśli go w jakiś sposób zawiodłaś, ale bardzo Ci zależy by ta relacja przetrwała, i że tęsknisz za Jego przyjaźnią bo znacie się kopę lat i jest częścią Twojego życia... więc że Ty rozumiesz że teraz może jest zawalony robotą, ale żeby się odezwał raz na jakiś czas i nie dał o sobie zapomnieć...  Pociesza
Odpowiedz

LeCaro
Dziękuję. I to prawda, że bywam dumna, uparta, no ale mam też nadzieję, że skoro tyle lat przyjaźni mamy za sobą to uda się to naprawić. Twoja wróżba dużo mi pomogła, rozjaśniła sytuację, bo przecież czasem najciemniej pod latarnią Oczko Uśmiech
Pozdrawiam Uśmiech
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości