Liczba postów: 2.195
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Mysle, ze najprostsza droga do odwroconych kart to odwrotnosc znaczenia, opoznienie, lub blokada okreslonej w poz.normalnej karty. Np. XVII GWIAZDA- Nadzieja, Tryskanie energia, Spelnienie.....odwrocona - Brak nadzieji, brak energii, Depresja, uczucie braku spelnienia, XIII-SMIERC - Zmiana.......odwr. brak akceptacji zmian, XI SPRAWIEDLIWOSC - Balans, bycie fair,sprawy sadowe na twoja korzysc.......odwr. brak rownowagi, zachowanie nie fair, sprwy sadowe niekorzystne, uwazac, grozba wiezienia. XV DIABEL - Uzaleznienia,Ograniczenia, uczucie ograniczenia pieniedzy i czasu(np.).......odwr. Wyzwolnienie od uzaleznien, uwolnienie od ograniczen np. pieniedzy , czasu. To bardzo uproszczony sposob, ale bardzo dobry na poczatek....
Nie odwracam kart, stosuję karty proste a czy karta ma wydżwięk pozytywny czy negatywny pokazują karty w rozkładzie.
Liczba postów: 93
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
Zgoda przy układzie 3 karty (tak; nie; wynik), nie ma sensu odwracanie kart, bo samo miejsce w którym karta się pojawi mówi o sposobie interpretacji, ale przy wróżbie z 1 karty, to czy karta jest odwrócona czy nie, ułatwia interpretację.
Przy interpretacji snów za pomocą kart, sytuacja jest podobna .
PRZYKŁAD 3 karty
Karty wymyśliłam a sen nie istnieje, to tylko przykład!
1. Co lub kto leży u podstawy snu (dlaczego to mi się śniło) - As Mieczy
2. Co ten sen znaczy - Wieża
3. Jaką niesie radę (przestrogę) - 10 Kielichów
Przyjrzyjcie się tym kartom i odwróćcie dowolne z nich... Jest różnica?
Moim zdaniem karty ODWRÓCONE powinniśmy stosować tylko w wybranych rozkładach.
Różne są szkoły i my jesteśmy różni, wybór należy do każdego z nas...
Liczba postów: 2.294
Liczba wątków: 145
Reputacja:
240
Znak Zodiaku: Bliźnięta ♊
Do niektórych układów pasują karty odwrócone, tzn. nie ma łamigłówki z interpretacją. Tam gdzie stosujemy tylko AW też nie zaszkodzi odwracać karty, bo jest ich tylko 22.
Generalnie jednak odwracanie kart nie jest potrzebne i nie pomaga, moim zdaniem. Ja to przerabiałem i teraz to widzę. Karty Tarota też nie są malowane tak żeby coś przedstawiały odwrotnie (może są wyjątki, tylko czy to jeszcze Tarot?). Gdy odwrócimy kartę trudno skorzystać z podstawowej funkcji karty, a mianowicie pokazanie obrazka - archetypu, sytuacji itp.
Liczba postów: 93
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
W zacytowanym zdaniu jest prawda, więc ją przyznaję... Nie chcę natomiast prowadzić dyskusji o tarocie OSHO (rzekomych - jak to ujął Eremit OBRAZKACH OSHO) w tym wątku, bo na bezlitosne dyskursy lepszym miejscem jest Mordor... Mordor to jest miejsce na tym forum gdzie wszystkie chwyty są dozwolone i cokolwiek byś nie napisała, to Cię Szef nie ma prawa zabanować. Nazwa pożyczona jest z trylogii Tolkiena Władca Pierścienia. Mordorem nazwano tam krainę cienia... Krainę bezkresnego ZŁA...
Liczba postów: 436
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
Osobiście używam kart odwróconych, uważam, że poszerzają możliwości interpretacji. Jest to kwestia osobistych preferencji i nie ma nic niewłaściwego w odwracaniu kart, jak i w używaniu tylko pozycji prostej. Obrazki na awersach kart mają pozycję prostą (dzięki temu wiadomo kiedy karta jest odwrócona), natomiast rewersy w większości talii są przystosowane do stosowania kart odwróconych. Każdy powinien sam wybrać metodę, która jest dla niego bardziej odpowiednia.
Liczba postów: 2.195
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
We wloskiej talii, ktora uzywam najczesciej "Tarocco Indovino" kazda carta z AM ma 2 slowa klucze widoczne na karcie, w znaczeniu normalnym i odwroconym. Jesli ktos ma ochote zajrzec do watku "Karty tarota jakich uzywacie, jakie lubicie" tam je mozna zobaczyc. Wstawilam je w ktoryms z moich postow.
Liczba postów: 2.294
Liczba wątków: 145
Reputacja:
240
Znak Zodiaku: Bliźnięta ♊
Stosowałem karty odwrócone od poczatku przez ładnych parę lat, a właściwie dłużej ponad 10 chyba.
Parę lat temu przestałem stosowac odwrócone i wiecie co ... nie mam wrażenia że wczesniej miałem więcej informacji, czy jakis szerszy wgląd. z odwróconymi mialem tylko więcej problemów intrpretacyjnych :evil:
Naturalnie wybór jest indywidualny i nie twierdzę że to jakiś błąd stosować karty Tarota odwrócone.
Gosiu, w jaki sposób tasujesz karty? Pytam, bo stosujesz odwracanie.
Czytalam u Banzhafa , ze to dowod na to, iz interpertacje kart odwroconych wprowadzono duzo pozniej (gdy powstal tarot R.W z rysunkami na M.A.), bo bez narysowania znaczkow nie widac bylo gdzie gora , a gdzie dol karty. Na blotkach, Malych Arkanach Tarota Marsylskiego nie ma obrazkow,( a to z nich powstaly karty klasyczne do gry).
Podobno to ktorys z okutystow, Etteilla (?) wprowadzil proceder odwracania kart przy tasowaniu.