Purpura

no i purpurowa filiżanka kawy na dobry początek dnia! [Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcSLKdmlsfn2UAjWZASCTR2...Pbq1GymSmQ]
Odpowiedz

Kasha40 napisał(a):Teraz wiem, dlaczego nie kojarzę owego filmu Purpurowe Skrzypce ...

oryginalny tytuł to The Red Violin [ Le violon rouge (original title) ] ... oglądam filmy po angielsku ...
niestety nie oglądam polskiej telewizji i straciłam łączność z jej absurdalnymi tłumaczeniami tytułów filmów ... wiedziałm, że coś o czerwonych skrzypkach oglądałam ... ale purpurowych jeszcze nie Rotfl

jedno jest pewne - ciągle muszę obejrzeć Purpurowe Rzeki ... Kwiatek

w szoku byłam ... po sobotnim oglądaniu Koloru Purpury ... niedziela upłynęła mi pod znakiem deszczu ... więc zorganizowałam wielki maraton filmowy ... oj! się naoglądałam ... i Rotfl się i Beczy
po takim maratonie znowu wystarczy mi na kilka miesięcy ... Ok

Kasiu, ja całe życie ( 55 Rotfl ) myślałam, że purpura to taki zimny, intensywny odcień czerwieni. Może ten, kto tłumaczył ten tytuł też miał takie wyobrażenie o tym kolorze , stąd ewidentna skucha i tłumaczenie zupełnie bez sensu Dobani
Przecież ten kolor skrzypiec był ciemno czerwony, jak krew, którą ich twórca domieszał do farby.
Purpura, w jej prawdziwym znaczeniu miała się tutaj jak piernik do wiatraka Szok
MUśmiech
Odpowiedz

no tak ewa ... może trochę w tym racji ... no nie ma to jak kolory lila -róż Rotfl
Odpowiedz

Ja ostatnio oglądałem Listę Schindlera, jeden z moich ulubionych filmów.
Nie wiem, czy pamiętacie, ale w 1/3 filmu ulicami getta biegnie dziewczynka, jako jedyna w kolorze - ciemna czerwień/purpura.
Odpowiedz

Ojjj tam ..! Morfeusz...kto by nie pamietal...? I love Liam Neeson after all... Bezradny
Odpowiedz

morfeusz napisał(a):Ja ostatnio oglądałem Listę Schindlera, jeden z moich ulubionych filmów.
Nie wiem, czy pamiętacie, ale w 1/3 filmu ulicami getta biegnie dziewczynka, jako jedyna w kolorze - ciemna czerwień/purpura.

ja pamiętam ... gdyż jest to "Dziewczynka w czerwonym płaszczyku" Roma Ligocka - to książka o niej i jej matce jak się ukrywały w okupacji ... i te wszystkie historie znane z Holocaustu
nie pamiętam już czy sama Roma Ligocka - artystka mieszkająca w Niemczech bodajże była koleżanką Polańskiego ... i nie pamiętam czy czasami on też nie ujął tej dziewczynki w czerwonym płaszczyku w Pianiście - kolejny film z mojej kolekcji, który uwielbiam ( chyba sprawdzę niedługo ten motyw płąszczyka w Pianiście również )

dacie wiarę premiera filmu 1993 ... w przyszłym roku to będzie 20 lat temu Szok
Odpowiedz

Ale te filmy się szybko starzeją! Tylko my ciągle tacy młodzi... Rotfl
Kasha super ten motyw z dziewczynką, nie widziałem o tym!
Lila - niestety Liam ostatnio ma słaby repertuar filmów, no to co kiedyś. Ostatnio bardzo mnie zawiódł w Chloe... I w czymś jeszcze z Banderasem, nie pamiętam tytułu. Dobani
Odpowiedz

no właśnie ... Liam się strasznie skiepścił ...
ciągle uwielbiam go z Misji, Rob Roya Ok , oczywiście Shindlera ... Love actually ...

a potem to już nie wiele pamiętam ... długo długo nic ... i teraz kojarzę Taken ( niby dobre ... ale śmieszne, że jeden gość wygrał z całym światem i uratował córkę zostawiając Paryż czy co tam w zgliszczach ),
ostatnio ktoś polecał The Grey ...
hała jak smok ... jeszcze Liam w porównaniu z wilkami był ok ... ale normalnie ... nic ambitnego już nie robi facio ... a szkoda ... teraz już czas grać dyrektorów departamentu wywiadu i dużego teścia z twarda ręką

od Misji to dopiero kawał czasu minął - 1986 - matko 26 lat

ale muza nie straciła na wydźwięku - Lilka specjalnie dla Ciebie z Verony

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Qep59A_RwKQ&feature=related[/youtube]
Odpowiedz

Dzisiaj taką purpurę na moim niebie zlapałem

[ATTACHMENT NOT FOUND]

No, wyglądało lepiej na żywo Oczko
Odpowiedz

Tu nie widzę purpury, która jest mocno nasyconą barwą czerwieni i fioletu...

Wczoraj do mojego ogrodu zawitały dwa drzewa...
Obydwa purpurowe, uwielbiam czerwień i fiolet w ogrodzie...

Przedstawiam Wam śliwę wiśniową

[Obrazek: 614.jpg]

Oraz purpurową odmianę buku:

[Obrazek: buk_purpurowy_4.jpg]
Odpowiedz

Tarofides ! aaaale super! swietne te twoje zdjecia !

Kasha, wieeeem...masz racje...Liam , niestety, nie grywal w zbyt dobrych filmach(oprocz kilku,ktore wymienilas), ale i tak go lubie. Brian , gdy mu sie trafilo ogladac(tylko ze wzgledu na mnie) jakis film z Liamem, komentowal zlosliwie"...act, Liam, ackt !".... Lol W The Grey...mogl byc, ale film chala, nawet pomysl jakos mi sie nie podobal, choc w sumie do polowy to jeszcze mogl byc, tylko pozniej juz chyba nie mieli pomyslu jak akcja ma sie potoczyc zeby bylo ciekawie. No, ale mielismy tu o purpurze pisac a nie o szarosci...
Dzieki za przepiekna muzyke, uwielbiam choralna....
Odpowiedz

a to pamiętacie Purpurowa róża z Kairu (1985)

wiem Lila! nie lubisz Woodiego! nie jest on tak męski jak Liam! do you fancy him????

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BXKlmyDCbx4[/youtube]

Purpura purpurą ale ten film nie znajduje się ani w mojej kolekcji ani w złotej 500 do oglądania Bezradny

Lila! a oglądałaś Tudorsów? tam było dużo purpury ...
Odpowiedz

Tak, ogladalam, Kasha, ale ten aktor co gral Henrego VIII jakos tak na mnie dziala...nie wiem...antypatycznie(?), choc gra super i film jest swietny...tylko...patrzac na niego mialam zawsze jakis taki lek ...dla mnie to byl triller, balam sie gdy ogladalam, nie wszytstkie odcinki zreszta, ale sporo, bo Brian ogladal. Zreszta filmy z tej epoki sa zawsze ciekawe.
Z Woodym to troche nieporozumienie, nie moge poweidziec ,ze go nie lubie, zrobil wiele fajnych, babskich filmow, takich troche nudnych, ale fajnie sie oglada. W jednym tez chyba gral Liam, jesli sie nie myle, nie pamietam tytulu, o takich dwoch malzenstwach...Nie przepadam za Mia, Farrow, dla mnie przereklamowana i zupelnie nie ciekawa...
I hate "Rosemary's baby"...hate it!!!! (rosemary..to taki maly akcent w kierunku tytulu watku... Lol)
Odpowiedz

no tak ... Mia Farrow ... gwiazda typowo Woody Allenowa ... nie dziwota, że nigdzie indziej nie wypłynęła

Henry VIII - bo ten aktor taki dziki w życiu jest, nieobliczalny itp ... tez mi trochę psuł wizje ta nowoczesnością

Rosemary's baby - toż to Polański Rotfl no ale Mia faktycznie

ale muza ciagle aktualna - Komeda jeśli się nie myle
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=VQFwW8eAy4U[/youtube]
Odpowiedz

No nie! Dziecko Rosemary to genialny film, na czele z Mią Farrow! Zły
Pomimo wieku filmu, świetnie radzi sobie ze współczesnymi przeciętniakami w zestawieniach Top Horror Movies Ever...
Odpowiedz

Nie neguje , dla ciebie genialny, jak i dla calego kina zapewne.....ale ja go nie cierpie... Bezradny a ona dla mnie strasznie bezplciowa zawsze byla...
Odpowiedz

Dostałem dziś w prezencie purpurowy klon palmowy, dołączył do wczorajszych drzew w purpurowej części mojego ogrodu Oczko

[Obrazek: klonpc1.jpg]
Odpowiedz

Sprawiedliwość z talii Crystal Tarot E. Trevisan w symbolicznie purpurowej szacie Uśmiech
Odpowiedz

morfeusz napisał(a):Tu nie widzę purpury, która jest mocno nasyconą barwą czerwieni i fioletu...
Oj, bo to zdjecie telefonem robione i taka "purpurka" wyszła Bezradny
W realu była lepsza Uśmiech
Odpowiedz

Podrasowałem Ci trochę to zdjęcie Oczko

[Obrazek: vd44y.jpg]
Odpowiedz

morfeusz napisał(a):No nie! Dziecko Rosemary to genialny film, na czele z Mią Farrow! Zły
Pomimo wieku filmu, świetnie radzi sobie ze współczesnymi przeciętniakami w zestawieniach Top Horror Movies Ever...

Popieram Lilę! film radzi sobie ze względu na tematykę ( no i muzę Muza ) ale mimo, że Mia zagrała nawet nawet ... to później mimo, że grywała głowne role w fillmach Allena ... nawet ten fakt nie pomógł jej zostać gwiazdą jak Diane Keaton ... która również grała w jego prawie wszystkich filmach

Morfi lubisz horrory! Rosemarys baby mieści się w gatunku ... ale Mia ... przeminęła z wiatrem
Odpowiedz

Nadal jest osobliwie dziwna, w nowym Omenie jest bardziej przerażająca niż samo dziecko. Rotfl
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości