Kukurydza
#1

   
   
Kukurydza-Zea
Rodzaj roślin należący do rodziny wiechlinowatych.
Przedstawiciele występują naturalnie w Meksyku, Gwatemali i Nikaragui.
Liczy 5-6 gatunków, wśród których najważniejsza pod względem ekonomicznym jest Kukurydza Zwyczajna-Zea Mays, która jest zarazem gatunkiem typowym rodzaju.
Kukurydza Zwyczajna jest zbożem uprawianym na wielką skalę w wielu rejonach świata.
Większość jej zbiorów przeznacza się na produkcję paszy dla zwierząt.
Kukurydza może też być spożywana przez człowieka – po ugotowaniu lub uprażeniu, albo w postaci mąki lub kaszy.

Wykaz gatunków
Zea diploperennis Iltis, Doebley & R.Guzmán
Zea luxurians (Durieu & Asch.) R.M.Bird
Zea mays L. – Kukurydza Zwyczajna
Zea mexicana (Schrad.) Kuntze
Zea nicaraguensis Iltis & B.F.Benz
Zea perennis (Hitchc.) Reeves & Mangelsd.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kukurydza

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

       
Zea Mays-Kukurydza zwyczajna
Gatunek rośliny jednorocznej z rodziny wiechlinowatych.
Roślina ciepło- i światłolubna
Należy do zbóż.
Pochodzi z Meksyku, ale nie występuje w formie dzikiej.
Największymi producentami są Stany Zjednoczone, Chiny i Brazylia.
W 2018 roku produkcja na świecie wyniosła 1147,6 mln ton

Historia
Kukurydza była uprawiana w Meksyku już co najmniej 6,7 tys. lat temu
Kultury starożytnych Majów i Azteków są silnie związane z uprawą kukurydzy.
Była ona dla nich bazą materialną, obiektem wierzeń i kultu religijnego.
Pierwsze sposoby korzystania z kukurydzy opisał Krzysztof Kolumb, on też podobno nadał jej nazwę-Mais.
Po odkryciu Ameryki Kukurydza została przywieziona do Australii, Azji, Afryki i Europy.
Najwcześniej uprawa kukurydzy skoncentrowała się w Portugalii i Hiszpanii.
Na przełomie XVI i XVII wieku dotarła do Szwajcarii, Francji, Włoch, krajów bałkańskich i północnej Europy.
Do Polski to zboże przywieziono z Rumunii lub Węgier w XVIII w.[7]
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kukurydza_zwyczajna
https://www.tropicalforages.info/text/en...a_mays.htm
https://botany.cz/cs/zea-mays/
https://en.wikipedia.org/wiki/Zea_%28plant%29

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#3

   
   
   
Herbata Ziołowa-Prażona Kukurydza
Oksusu-cha
Korean Corn Tea
Oksusu-cha ( 옥수수차 ) lub Herbata Kukurydziana to koreańska Herbata z Kukurydzy
Podczas gdy Oksusu-suyeom-cha ( 옥수수수염차 ) lub herbata z jedwabiu kukurydzianego odnosi się do herbaty wykonanej z jedwabiu kukurydzianego , Oksusu-cha może być zrobiona z ziaren kukurydzy , jedwabiu kukurydzianego lub ich kombinacji.
Napar bezkofeinowy to popularny w zimie gorący napój.
Razem z Bori-cha (herbatą jęczmienną), Oksusu-chato jedna z darmowych herbat zbożowych serwowanych w wielu restauracjach zamiast wody.

W prowincji Gangwon herbata nazywa się Gangnaengi-cha ( 강냉이차 ) — Gangnaengi to dialekt Gangwon oznaczający „kukurycę” — i jest spożywana późną jesienią i zimą w większości gospodarstw domowych.

Tradycyjnie ziarna kukurydzy są suszone i prażone, aby przygotować Oksusu-cha .  Prażone ziarna kukurydzy są następnie gotowane w wodzie, aż herbata stanie się żółta.
Herbatę następnie odcedza się, a ugotowaną kukurydzę odrzuca.
Chociaż napój jest naturalnie słodki, czasami dodaje się cukier, gdy pożądany jest słodszy smak.
Prażone ziarna Kukurydzy są dostępne w sklepach spożywczych, tradycyjnych marketach i supermarketach w Korei, a także w koreańskich sklepach spożywczych za granicą.
W handlu dostępne są również torebki herbaty zawierające mieloną kukurydzę.
https://en.wikipedia.org/wiki/Corn_tea
https://luvtoluv.tistory.com/31
https://www.youtube.com/watch?v=CfBde8nUTdQ

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#4

   
   
Herbata Ziołowa-Suszony Jedwab Kukurydzy
Znamiona Kukurydzy (Stigma Maydis).
Oksusu-suyeom-cha
Korean Corn Tea
https://food52.com/recipes/51998-korean-...oksusu-cha
https://kimchimari.com/roasted-corn-and-...ksusu-cha/
https://www.youtube.com/watch?v=Kx8MHoq03CU

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#5

   
Corn or Maize, Kukurydza „laska życia” obu Ameryk, nie wymaga wiele opisu.
Rozpoznaje ją każde dziecko i jest tak obficie kultywowana, że ​​trudno ją przeoczyć.
Niewiele osób wie jednak, że Kukurydza to po prostu zbyt ambitna trawa.

Kukurydza to gigant wśród traw.
Może dorastać do ponad 2 m wysokości i obejmuje rozległe połacie terenu dominujące nad krajobrazami wiejskimi.
Mocna, włóknista łodyga z charakterystycznymi szerokimi, kątowo wygiętymi liśćmi to znajomy widok.
Uszy rozwijają się w kątach liści.
Ale są tak dobrze pokryte zewnętrzną powłoką (łuskami), że ledwo można je zobaczyć, gdyby nie kępka „włosów”, znana jako Jedwab Kukurydziany, która wystaje z wierzchołka kolb.

Nowoczesna Kukurydza została po raz pierwszy udomowiona w Meksyku.
Jest to jedna z najwcześniej udomowionych roślin z Nowego Świata.
Jego dzikimi genetycznymi rodzicami są dwa gatunki Teosinte
https://en.wikipedia.org/wiki/Teosinte_(disambiguation)
Obecnie istnieje co najmniej pięć gatunków Teosinte, ale nie jest jasne, czy któryś z nich był bezpośrednim przodkiem naszej współczesnej Kukurydzy, czy też pierwotna odmiana rodzicielska wymarła.

Chociaż Teosinte pod wieloma względami przypomina współczesną Kukurydzę, różnice między gatunkami dzikimi i udomowionymi są dość wyraźne.
Przede wszystkim kolby Teosinte są małe.
Jego nasiona są twarde i pokryte twardą skórką.
Kiedy dojrzeją, ich uszy odłamują się, a nasiona są uwalniane.

Udomowiona Kukurydza została wyhodowana tak, aby trzymała się kłosów i nie wypuszczała nasion dobrowolnie.
W tym procesie współczesna udomowiona Kukurydza stała się całkowicie zależna od ludzi, którzy wysiewają swoje nasiona.
Nie wiemy dokładnie, kiedy Kukurydza zaczęła przybierać kształt i rozmiar, jaki znamy dzisiaj, ale proces ten musiał rozpocząć się bardzo dawno temu.
Najstarszy zapis archeologiczny dotyczący udomowionej Kukurydzy pochodzi z jaskini Guilá Naquitz niedaleko Mitli, która znajduje się w dolinie Oaxaca w Meksyku.
Ma około 6250 lat.

Co zaskakujące, wydaje się, że Kukurydza była znana w Azji znacznie dłużej, niż się powszechnie uważa.
Długo zakładano, że przed Kolumbem nie było kontaktu między Starym a Nowym Światem.
Jednak znaleziska archeologiczne z południowych Indii i Chin, które zawierają Kukurydzę i inne rośliny Nowego Świata, wydają się dowodzić, że ta teoria jest błędna.
Carl L. Johannessen natknął się na bardzo precyzyjne rzeźby w świątyniach w regionie Karnataka w Indiach, które zostały zbudowane w czasach dynastii Hoysala, między X a XIII wiekiem.

Carl L. Johannessen i Anne Z. Parker, „Maize Ears Sculptured in 12th and 13th Century AD India as Indicators of Pre-Columbian Diffusion”, Economic Botany 43, 1989, 164-80, twierdzą, że kamienne rzeźby kłosów Kukurydzy istnieją w co najmniej trzech prekolumbijskich świątyniach Hoysala z kamiennych bloków w pobliżu Mysore w stanie Karnataka w Indiach.

Ich artykuł zawiera 16 fotografii, które przedstawiają kilka omawianych rzeźb.
https://www.asc.ohio-state.edu/mcculloch...maize.html .
Rzeźby są niezwykle dokładne. Nie tylko jedna, ale wiele charakterystycznych cech kukurydzy jest przedstawionych tak wiernie, jak płyta odlana z kamienia. Jednak wielu naukowcom trudno było zaakceptować ideę kontaktu prekolumbijskiego i dlatego wymyślili własne alternatywne interpretacje tych rzeźb. Żaden z nich nie wydaje się szczególnie przekonujący.

Kukurydza dość swobodnie krzyżuje się i od czasu jej pierwszego udomowienia stworzono niezliczone odmiany. Obecnie kukurydza występuje we wszystkich kształtach, rozmiarach, kolorach i teksturach: niektóre odmiany głównie skrobiowe, niektóre miękkie, niektóre twarde, niektóre słodkie, niektóre długie, niektóre krótkie i okrągłe, niektóre z dużymi ziarnami, inne z małymi, niektóre niebieskie, istnieją niektóre białe, niektóre żółte lub czerwone, a nawet szkliste, wielokolorowe.

Odmiana wydaje się być nieskończona, ale istnieje tylko około pięciu podstawowych rodzajów kukurydzy.
Reszta to odmiany tych podstawowych typów.

Dent Corn
Kolby tego rodzaju Kukurydzy są białe do żółtych.
Nazywa się to „wgniecionym”, ponieważ ziarna stają się wgniecione w miarę dojrzewania kolby.
Jest to najczęściej uprawiany gatunek, ponieważ jest bardzo wszechstronny.
Kukurydza Dent służy do produkcji oleju, zbóż i mąki, a także paszy dla zwierząt. j
Jest bogata w celulozę, z której można wytwarzać biodegradowalne tworzywa sztuczne i materiał chłonny do kosmetyków, takich jak pieluchy, a olej jest stosowany w kosmetykach, mydłach, produktach do pielęgnacji skóry i nie tylko.

Flint Corn
Kolby występują we wszystkich kolorach i kurczą się po wyschnięciu.
Ten rodzaj Kukurydzy ma bardzo twarde ziarna i jest używany do podobnych celów jak kukurydza Dent.

Popcorn
Ten rodzaj Kukurydzy charakteryzuje się twardą zewnętrzną skórką i miękkim, skrobiowym środkiem.
Ta kombinacja nadaje mu wyjątkową zdolność pop

Sweet or vegetable Corn-Kukurydza Słodka lub Warzywna
To ulubiony rodzaj Kukurydzy.
Jak sama nazwa wskazuje, jest bogaty w cukier i cudownie soczysty.
Jest to dobrze znana odmiana kolby Kukurydzy.
Większość węglowodanów tego typu występuje w postaci cukrów, co czyni je tak smacznymi i słodkimi.
Najlepiej smakuje świeże, ponieważ cukry zamieniają się w skrobię, jeśli są przechowywane zbyt długo.

Waxy Corn-Woskowa Kukurydza
Ten rodzaj Kukurydzy ma skrobiowe kolby o woskowatym wyglądzie.
Jest używany głównie na Dalekim Wschodzie ze skrobi podobnej do tapioki.
W przemyśle spożywczym wykorzystuje się jego właściwości stabilizujące i zagęszczające oraz jako emulgator np. do dressingów do sałatek.
Inne zastosowania przemysłowe obejmują kleje do ponownego zwilżania do gumowanej taśmy, w klejach oraz w przemyśle papierniczym i jako pasza dla zwierząt.

Stale hodowane są nowe odmiany Kukurydzy.
Ale dzisiaj rodzą się one w probówkach laboratoriów biotechnologicznych.
Takie nowoczesne kolby to nie tylko hybrydy, ale bioinżynieryjne funkcjonalne środki roślinne, przeznaczone do produkcji fitohormonów i innych substancji wartościowych dla przemysłu farmaceutycznego.

Ten rodzaj działalności jest z natury niebezpieczny, ponieważ nie ma sposobu, aby chronić ludzi przed nieumyślnym spożyciem tego typu produktów.
Plazma zarodkowa odmian jadalnych i bioinżynieryjnych jest przechowywana w tych samych przechowalniach, co grozi przypadkowym wymieszaniem.
Bank plazmy zarodkowej dla kukurydzy w Meksyku został już skażony genetycznie zmienionym materiałem.
I raz po raz pojawiają się doniesienia o niezatwierdzonych, zmodyfikowanych genetycznie rodzajach kukurydzy, które weszły do ​​ludzkiego łańcucha pokarmowego, często w postaci nieszkodliwie wyglądających chipsów tortilla.
Mogą one powodować ciężkie i niebezpieczne reakcje „alergiczne” u ludzi.

Kukurydza jest także przedmiotem innej kontrowersji: znaczna ilość Kukurydzy jest wykorzystywana do produkcji etanolu jako biopaliwa.
Chociaż pilnie potrzebujemy znaleźć bardziej przyjazne dla środowiska, zrównoważone alternatywy dla biopaliw, musimy również zdać sobie sprawę, że mają one własne problemy środowiskowe.
Wcześniej nieuprawiane grunty, a nawet lasy są wykorzystywane do produkcji rolnej, aby napędzać nasze samochody.

W trakcie udomowienia Kukurydza tak dobrze przystosowała się do naszych ludzkich potrzeb, że zrezygnowała ze zdolności do niezależnego rozmnażania się.
Naturalne nawożenie nadal występuje, ale Kukurydza zależy od ludzi w zakresie jej pielęgnacji
https://sacredearth.com/2020/07/26/plant...zea-maize/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#6

   
W obu Amerykach Kukurydza jest ściśle związana z różnymi mitami o stworzeniu.
Według tych mitów to sam bóg lub bogini Kukurydzy nauczył ludzi, jak uprawiać i przygotowywać Kukurydzę, aby mogła ich utrzymać.
Majowie czcili tego Boga jako Yam Kaax, opisanego w Popol Vuh, Świętej Księdze Majów.
Kukurydza jest związana z samą genezą samego stworzenia, bo kiedy Bogowie postanowili ukształtować świat, sporządzili różne rodzaje naparów Kukurydzianych, które miały zapewnić wigor i treść ich stworzeniu.
Utworzyli pierwszego mężczyznę i pierwszą kobietę z białej i żółtej masy Kukurydzianej, którą przemienili w ludzkie ciało i krew.

I tak jest do dziś – Kukurydza jest częścią każdego posiłku, czy to jako tortillas tamales, czy hominy, czy taki czy inny rodzaj naparu.
Aztekowie zmieszali skrobię Kukurydzianą i kakao, aby zrobić napar znany jako „Atole”, rodzaj oryginalnej „gorącej czekolady”.
Jednak nie smakowało to tak, jak to, co lubimy jako takie.
Mieszano go z różnymi przyprawami, w tym wanilią i chili.
Napar alkoholowy wytwarzany z Kukurydzy jest znany jako „Chicha”.
Pierwotnie był używany jako święty napar do celów rytualnych, obecnie podawany jest przy każdej okazji, zwłaszcza podczas fiest.

Według peruwiańskiej opowieści tylko dwóch mężczyzn przeżyło pierwotny potop.
Dowiedzieli się o Kukurydzy od „Kobiet Ary”.
Każdego dnia, gdy wracali wieczorem do domu, znajdowali w swoim domu duże naczynie wypełnione Chichą.
Trwało to kilka dni, aż pewnego dnia jeden z mężczyzn postanowił zostać w domu i zobaczyć, kto przyniósł im tajemniczy napar.
Wkrótce po odejściu drugiego mężczyzny przyleciały dwie czerwone ary, które oderwały pióra i odsłoniły kobiece ciała, jedna stara wiedźma, druga młoda dziewczyna.
Od razu zaczęli żuć trochę Kukurydzy i wypluwać ją do garnka.
W końcu napełnili go wodą.
To opisuje tradycyjną metodę przygotowania Chicha.
Mężczyzna, będąc typem zaborczym, wyskoczył ze swojej kryjówki i złapał jedną z kobiet za włosy – oczywiście złapał młodą, podczas gdy stara uciekła.
W ten sposób wszedł w posiadanie nie tylko pierwszych nasion kukurydzy, które należycie zasadził, ale także żony.

W Peru Kukurydza była kojarzona ze Słońcem, które w tym micie uosabiane jest jako słoneczne boginie.
Chicha reprezentuje zatem esencję magicznych mocy słońca.

W obu Amerykach jedwab Kukurydziany, znany frędzel „włosów” na końcu kolby, był uważany za cenne lekarstwo.
Uważa się, że wspiera narządy podbrzusza i był stosowany w leczeniu różnych schorzeń: zaparć, biegunek, zatrzymania moczu, infekcji pęcherza, a także bezpłodności i bólów menstruacyjnych. Używano go również do tonizowania macicy po porodzie.

Chociaż jedwab kukurydziany nie jest „oficjalny” w większości dzisiejszych farmakopei, z wyjątkiem Chin, zielarze nadal używają go do oczyszczania układu moczowego oraz do wypłukiwania piasku i żwiru z nerek i pęcherza moczowego.
Jedwab Kukurydziany jest uważany za zioło oczyszczające, które może eliminować toksyny, a tym samym oczyszczać krew.
Dzięki działaniu moczopędnemu może również obniżać podwyższone ciśnienie krwi.

Majowie uważali swoją świętą roślinę za lekarstwo – kiedy cierpieli na ciężką chorobę, eliminowali z diety wszystkie inne pokarmy i pozwalali, by sama Kukurydza przywracała człowiekowi zdrowie.
Mitologia staje się rzeczywistością – Kukurydza odtworzyła ciało i krew pacjenta, tak jak w starożytnym micie o pochodzeniu.

Zastosowania lecznicze:
Użyta część: Jedwab Kukurydziany, jedwabiste „włosy” na końcu i wokół kolby.
Składniki: alantoina, sterole, saponiny, hordenina, kwasy roślinne, witaminy C i K
Działanie: moczopędne, łagodzące, tonizujące,

Wskazania:
Jedwab Kukurydziany jest cennym lekarstwem, zarówno sam, jak i jako dodatek do innych ziół.
Może być stosowany w leczeniu dolegliwości układu moczowo-płciowego.
Jest to szczególnie pomocne, jeśli chodzi o łagodzenie kłującego bólu zapalenia pęcherza moczowego.
Działanie moczopędne pomaga również wypłukać drobny żwir i piasek w moczu.
W stanach takich jak zapalenie gruczołu krokowego łagodzi zatrzymywanie płynów i zmniejsza częste parcie na mocz.
Działanie moczopędne obniża również ciśnienie krwi.

Rdzenni Amerykanie używali go również w leczeniu niepłodności i bólu menstruacyjnego.
Stosowany zewnętrznie, świeży Jedwab Kukurydziany może być używany do czyszczenia ran.
Przy bakteryjnych infekcjach pęcherza najlepiej stosować w połączeniu z antyseptycznym ziołem, takim jak liście Uva Ursi lub Boldo.
Wydaje się również, że Kukurydza ma pośredni wpływ na wątrobę, ponieważ zwiększa przepływ żółci.
To może wyjaśniać  tradycyjne miejscowe stosowanie tego zioła w leczeniu kamieni pęcherzyka żółciowego.
Zwiększony przepływ żółci poprawia również trawienie i wchłanianie składników odżywczych z jelit.
https://sacredearth.com/2020/07/26/plant...zea-maize/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości