Curcuma-Ostryż
#23

Curcuma jako aromatyczna roślina lecznicza była znana Indianom od czasów starożytnych. 
Wielu naukowców i historyków twierdzi, że Azja Południowa jest pierwotną ojczyzną , skąd mogła rozprzestrzenić się na kraje Azji Południowo-Wschodniej i wyspy Pacyfiku, gdzie jest uprawiana. 
Zanotowano, że CURCUMA była dziko uprawiana w regionach leśnych Jawy w Indonezji już w V wieku naszej ery. Istnieją teksty sanskryckie z V i VI wieku naszej ery, opisujące użycie Curcuma. 
Marco Polo wspomina o zwyczajach Curcuma w Chinach. 
Curcuma jest powszechnie uprawiana głównie w Indiach, Chinach, Tajwanie, Indonezji, Sri Lance, Jawie, Brazylii, Peru, wielu częściach Afryki i Australii.

 Znana jest pod różnymi nazwami na całym świecie. Powszechnie mówi się, że słowo Curkuma mogło pochodzić od łacińskiego słowa Terra Meritta, które oznacza świętą ziemię. 
Również słowo Curcuma mogło pochodzić od jego metalicznego wyglądu i jest powszechnie nazywane Szafranem w wielu częściach świata. 
W Indiach znana jest pod różnymi nazwami w różnych językach, takich jak manjal w języku tamilskim i malajalam, arishina w kannada, pasupu w telugu, haladi w sanskrycie i haldi w hindi oraz w wielu innych językach północnoindyjskich.

Curcuma to wieloletnia roślina zielna, która dorasta do 1 metra wysokości z wieloma gałęziami o żółtych do pomarańczowych, cylindrycznych, aromatycznych kłączach. 
Liście są naprzemienne i ułożone w dwóch rzędach. 
Dzielą się na pochwę liściową, ogonek liściowy i blaszkę liściową. 
Z pochew liściowych powstaje fałszywa łodyga. 
Kłącza są najczęściej stosowaną częścią rośliny jako składnik do gotowania, lekarstwo i barwnik, chociaż liście i łodygi są wykorzystywane do wielu celów, głównie do gotowania.

Najważniejsze składniki chemiczne Curcuma to grupa związków zwanych kurkuminoidami, do których należą kurkumina (diferuloilometan), demetoksykurkumina i bisdemetoksykurkumina. 
Najlepiej przebadanym związkiem jest kurkumina, która jest głównym składnikiem sproszkowanej Curcumy. 
Kurkuma zawiera również wiele ważnych olejków lotnych, w tym turmeron, atlanton i zingiberen. 
Oleje i żywice oleo ekstrahowane z kurkumy są szeroko stosowane w przemyśle farmaceutycznym.

Oleożywica wyekstrahowana z curcumy jest szeroko stosowana w gotowaniu, aby nadać potrawom atrakcyjne kolory. Żywica ma gęsty, oleisty charakter i ciemnobrązowy kolor. 
Oleorezyna zawiera 30-40% kurkuminy i 15-20% oleju kurkuminy
Olejek z Curcuma jest wytwarzany przez destylację proszku z Curcuma, który składa się z wielu ketonów i alkoholi. 

W Indiach Curcuma jest integralnym składnikiem większości rytuałów wedyjskich. 
Jest niezbędnym składnikiem wielu leków przygotowywanych w ramach indyjskich systemów leków, takich jak Ajurweda, Siddha, a także wielu praktyk medycyny etnicznej i ludowej. 
W wielu społecznościach Curcuma zawsze była częścią rytuałów i ceremonii związanych z płodnością i dobrym samopoczuciem ludzi i natury. 
Wiele indyjskich tradycji wierzy, że Curcuma to „boska roślina” podarowana ludziom przez bogów.

W wielkich ajurwedyjskich książkach texi medycznych, takich jak Charaka Samhita, Susrutha Samhita, Vaagbhada Samhita i Haritha Samhithas, Curcuma jest zalecana w wielu preparatach medycznych. 
Chociaż Curcuma była używana jako ulubiony antybiotyk i środek odtruwający do leczenia oparzeń, skaleczeń i usuwania obcych substancji z organizmu, zdecydowanie zaleca się używanie jej w gotowaniu do codziennego spożycia jako środek zapobiegający chorobom, w celu dodania koloru i smaku do jedzenia. 
Codzienne spożycie żywności z kurkumą to coś, co prawie każda indyjska tradycja zaleca, aby kontrolować w celu zapobiegania wielu zaburzeniom i chorobom organizmu.

Indie wytwarzają prawie 94% całkowitej produkcji Curkuma na świecie i posiadają prawie 50% światowego rynku. Curcuma uprawiana w Ghatach Zachodnich jest uważana za najlepszą odmianę, chociaż Afryka, Indonezja i Ameryka Południowa również produkują dobrej jakości Curcuma
https://www.atinafoods.com/blog/2017/5/1/turmeric-plant
https://www.atinafoods.com/blog/2017/5/1...s-and-uses

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#24

   
Kremowy Napój Curcuma z Miodem i Imbirem
Curcuma to przyprawa znana jako „superżywność” ze względu na długą listę właściwości odżywczych i zdrowotnych, w tym silne działanie przeciwzapalne.
Ten kremowy napój z Kurkumą z Miodem i Imbirem to świetny sposób na rozpoczęcie lub zakończenie dnia, a jego przygotowanie zajmuje tylko około 5 minut.
Czasami jem go na śniadanie, a czasami tuż przed snem.
Uwielbiam też schłodzone latem lub na wakacjach.
Jest świetnym substytutem ajerkoniaka.

Kremowy Napój Curcuma z Miodem i Imbirem (Przeciwzapalny)
Składniki
8 uncji mleka, mleka migdałowego lub mleka sojowego
1/4 łyżeczki Curcuma
1/4 łyżeczki Imbiru
1/8 łyżeczki Cynamonu
miód, do smaku
5-10 kropli ekstraktu waniliowego
Połącz wszystkie składniki w małym rondelku i delikatnie podgrzej, często mieszając trzepaczką (około 5 minut).
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#25

Curcuma jest starożytną przyprawą pochodzącą z Azji Południowo-Wschodniej, używaną od pradawnych czasów jako barwnik i przyprawa. 
Uprawiana jest głównie w Bengalu, Chinach, Tajwanie, na Sri Lance, Jawie, w Peru, Australii i zachodnich Indiach. 
Jest ona nadal używana w rytuałach religii hinduskiej oraz jako barwnik do świętych szat, dzięki temu że nie jest syntetyczna lecz naturalna oraz tania. 
Curcuma w rzeczywistości jest jedną z najtańszych przypraw. 
Choć podobnie jak Szafran, używana jest do barwienia, w kuchni nie powinno się mylić tych dwóch przypraw. Wykorzystanie Curcumy sięga 4000 lat wstecz, do kultury wedyjskiej w Indiach, kiedy to została użyta jako przyprawa kulinarna, a także miała pewne znaczenie religijne. 
Jej nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa terra merita, nawiązującego do koloru ziemi, zawierającej pigment mineralny. 
W wielu językach Curcuma nazywana jest żółtym korzeniem.

Opis 
Curkuma jest kłączem lub podziemną łodygą rośliny podobnej do Imbiru. 
Zazwyczaj dostępna jest mielona w postaci jasno-żółtego proszku. 
Cała Curcuma jest bulwiastym kłączem, posiadającym szorstką skórkę o budowie segmentowej. 
Kłącze jest żółtawo-brązowe, z pomarańczowym wnętrzem, które po zmieleniu daje kolor żółty. 
Główne kłącze mierzy od 2,5 do 7 cm długości, średnicy 2.5 cm, z której odgałęziają się mniejsze odrosty.

Przygotowanie i przechowywanie Curcuma
Curcuma wykorzystywana jest w postaci zmielonej. 
Proszek ten zachowuje swoje właściwości barwiące nieskończenie długo, jednak jego smak wietrzeje z biegiem czasu, należy zatem kupować ją z umiarem. 
Curcuma należy przechowywać w opakowaniach hermetycznych z dala od promieni słonecznych.

Zastosowanie kulinarne 
Zastosowanie Curcuma jest szerokie na Wschodzie i Bliskim Wschodzie jako przyprawa i barwnik. 
W Indiach dodawana jest do słodkich potraw, nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. 
Oprócz jej szerokiego zastosowania w kuchni marokańskiej do przyprawiania mięs, zwłaszcza jagnięciny oraz dań z warzyw, jest składnikiem mieszanki Curry oraz dań Curry. 
Stosowana jest jako dodatek do rybnej Curry prawdopodobnie dlatego, ponieważ niweluje nieprzyjemny zapach ryby. Jeśli chodzi o mieszankę Curry, jest jej głównym składnikiem, zapewniającym charakterystyczny żółty kolor.

Opis rośliny oraz uprawa 
Ta tropikalna bylina powiązana jest z Imbirem (z rodziny Zingibaraceae). 
Dorasta do 60-100 cm. 
Posiada długie, jasno zielone przypominające liście lilii, które otaczają stożkowe klastry jasnożółtawych kwiatów. 
Rośnie w tropikach i sub tropikach. 
Wymaga gorącego i wilgotnego klimatu i dosyć lekkiej, przepuszczalnej gleby. 
Rozmnaża się przez podział kłącza. 
Korzenie są gotowane, suszone przez ponad tydzień, a ich twardawa skórka jest często szlifowana przed sprzedażą.

Właściwości lecznicze 
Curcuma jest łagodna dla przewodu pokarmowego, pobudzająca i wiatropędna. 
W Malezji jest bazą dla maści antyseptycznej, dobrze działa na zakażenia generujące ropę. 
Wspomaga gojenie się ran. 
Redukuje cholesterol.

Według najnowszych badań Curcuma jest jedną z najlepszych substancji przeciw-rakowych, wyszukuje komórki rakowe modyfikując ich DNA przez co doprowadza do ich zwalczenia, ludzie którzy jedzą duże ilości tej przyprawy, rzadziej chorują na raka.
Woda Curcuma stosowana jest w celu osiągnięcia "złotej cery".
http://www.przyprawowy.pl/kurkuma.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#26

   
Curcuma Zedoaria 
Kurkuma Biała (Plamista)
Biała Kurkuma, lub plamista to przyprawa znana już w starożytności, jest kuzynką popularnej kurkumy (żółtej) i pochodzi z Indii i Indonezji.
W VI wieku Arabowie przywieźli Białą Curcuma do Europy, gdzie w średniowieczu cieszyła się ogromną popularnością.
Obecnie ta przyprawa w zachodniej części Europy jest bardzo rzadka, została zastąpiona przez Imbir. 
Znana jest jako substytut maranty trzcinowej (rodzaj wiecznie zielona rośliny bogatej w skrobie) i używana jest w indyjskich perfumach oraz obrzędach religijnych.

Curkuma Zedoaria-Plamista jest to właściwie kłącze / korzeń z brązowawą cienką skórką o jasno-pomarańczowym - szaro białym, twardym środku i zapachu podobnym do Curcuma i Mango. 
Ze względu na zapach podobny do Mango to Biała Curcuma nazywana jest "amb halad" - "amb" w językach hinduskich znaczy "mango". 
Sprzedawana jest w postaci zmielonego proszku lub jako suszone szarawe kawałki o wnętrzu w kolorze: od żółtego do szaro-białego.

Istnieją dwa rodzaje  sprzedawane na rynkach Indyjskich
Zedoaria Curcuma "zaokrąglona", która jest mała i gruba jak Imbir
Zerumbet Curcuma "długa", która jest długa i smukła jak znana Kurkuma.

Bukiet: piżmowy, podobny do imbiru z kamforowym odcieniem
Smak: ciepły jak imbir, lekko kamforowy, z gorzkim posmakiem
Skala ostrości: 4

Przygotowanie i przechowywanie Białej Kurkumy
Suszoną białą kurkumę maceruje i rozdrabnia się na proszek w moździerzu. 
Przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

Zastosowanie kulinarne Białej Kurkumy
W kuchni indyjskiej zwykle używana jest świeża lub marynowana. 
W Indonezji zazwyczaj stosuje się suszoną przyprawę, gdzie częściej stosuje się jako składnik Curry, szczególnie do dań z owoców morza. 
Może być roztarta i połączona z popularną Kurkumą lub Imbirem, aby przygotować pastę curry do jagnięciny lub kurczaka.

Korzyści zdrowotne Białej Kurkumy
Białą kurkumę ceni się za zdolność do oczyszczania krwi. 
Jest antyseptyczna i ułatwia gojenie się ran. 
Pomaga w regeneracji komórek i wspomaga układ odpornościowy. 
Reguluje temperaturę ciała i jest stosowana w przypadku gorączki.

Jest  używany jako pomoc w trawieniu i na wzdęcia oraz kolki. 
Skrobia zawarta w Kurkumie, jest łatwo przyswajalna i pożywna, tak więc jest to złoty środek na biedę dalekiego wschodu i jest idealna dla chorych lub dla najmłodszych.

Jest przeciwutleniaczem i mówi się, że pomaga w zaburzeniach seksualnych zarówno u mężczyzn jak i kobiet. 
Wzmacnia mięśnie macicy i pomaga w porodzie, leczyć zaburzenia erekcji męskich, a także działa jako afrodyzjak.

Biała Kurkuma jest również używany do zatrzymania choroby nawracającej oraz w leczeniu przeziębienia, zaburzenia trawienia, wrzodów, problemów żołądkowo-jelitowych, zapobiega niestrawności jeśli spożyjemy Kurkumę Białą na 30 minut przed posiłkiem.

Uprawa Kurkumy Plamistej
Roślina ta rośnie w tropikalnych i subtropikalnych regionach wilgotnych lasów. 
Jest kłączem lub podziemnym trzonem-korzeniem, jak Kurkuma i Imbir. 
Kłącze jest duże i bulwiaste z wieloma odnogami. 
Pędy liściowe są długie i pachnące, osiągając do ok 1 m. 
Roślin ta nosi żółte kwiaty z czerwonymi i zielonymi wypustkami. 
Sadzi się kawałki kłącza, zbierając po ok 2 latach dojrzewania.

Jak zrobić napar z Białej Kurkumy
Dodaj jedną łyżkę drobno posiekanego korzenia do pół litra wrzącej wody. 
Należy pozostawić korzeń do rozmiękczenia na pół godziny. 
Należy pić pół godziny przed jedzeniem, aby uzyskać korzyści zdrowotne dla układu pokarmowego. 
Możesz pić jedną filiżankę przed posiłkiem dwa do trzech razy dziennie.
http://www.przyprawowy.pl/kurkuma-biala.html
https://www.allthingshealth.com/en-my/gl...-turmeric/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#27

   
Zedoaria Curcuma
Ostryż Cytwarowy, Ostryż Plamisty, Cytwar, Kurkuma Plamista (Curcuma Zedoaria L.)
Gatunek byliny z rodziny imbirowatych.
Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i tam też głównie uprawiany, ale spotykany poza tym w całej strefie tropikalnej. Miejscami dziczejący na brzegach wód (np. na Florydzie)
Wykorzystywany jako roślina warzywna (jadalne są liście i wytwarzana z kłączy tzw. skrobia shoti), przyprawowa (dodawana do potraw rybnych) i lecznicza.
Wytwarzany z niej olej o zapachu kamforowym znany był w Europie od VI–VII wieku
https://en.wikipedia.org/wiki/Curcuma_zedoaria
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ostry%C5%BC_cytwarowy
http://duocthaothucdung.blogspot.com/201...doary.html
http://www.stuartxchange.org/LuyaLuyahan.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#28

   
Z biegiem lat popularność herbaty rosła, pojawiły się nowe ciekawe opcje jej przygotowania. 
Nie tylko w restauracjach i kawiarniach, ale także w domu  do tradycyjnej herbaty dodaje się owoce i jagody, świeże i suszone płatki kwiatów, korzenie oraz różne przyprawy. 
W artykule podpowiemy, jak prawidłowo zaparzyć różne rodzaje herbat z imbirem i kurkumą oraz dlaczego pić zieloną i czarną herbatę z mlekiem.

Herbata to aromatyczny cierpki napój, który na całym świecie traktowany jest z niepokojem. 
Prawie każdy naród ma swoje własne, niepowtarzalne tradycje herbaciane. 
Na przykład w górach Tybetu liście herbaty parzy się z solą i gęstym masłem z mleka jaka. 
W Argentynie napój ten podawany jest w specjalnym naczyniu – tykwie, którą przyrządza się z suszonej dyni. 
W Indiach słynna herbata masala z dodatkiem bukietu różnych przypraw przygotowywana jest na mleku świętego zwierzęcia – bawoła. 
Ceremonia parzenia herbaty ma szczególne znaczenie w Chinach. 
Tam odbywa się to bez zgiełku, w spokojnej atmosferze, przy śpiewie ptaków, muzyce czy szumie wody.

Herbata przybyła do Rosji dopiero w XVII wieku. 
Jako pierwsi spróbowali go członkowie rodziny królewskiej i przedstawiciele szlachty. 
Większość aromatycznego napoju przypadła im do gustu. 
Jednak niewielu było na to stać – funt suszonych liści herbaty (453 g) kosztował aż 1 kilogram najlepszego kawioru z jesiotra. 
Dlatego picie herbaty przez długi czas było przywilejem klas wyższych.

W dobrach dworskich herbatę pito rano i wieczorem. 
Z reguły na środku stołu ustawiano duży samowar, a wokół niego wiele różnych słodyczy: wazony z dżemem, domowe placki, suszarki i bajgle, miód kwiatowy, pierniki - taką małą ucztę można nazwać ceremonią parzenia herbaty po rosyjsku.

Dla złagodzenia smaku do napoju dodawano po angielsku śmietankę lub mleko. 
Pamiętaj, jak pisał o tym Puszkin: „Pachnąca herbata płynęła już przez filiżanki ciemnym strumieniem. A chłopak podał śmietanę…”.

Aby herbata była nie tylko smaczna, ale i zdrowa, polecamy zaparzyć ją z przyprawami: suszoną Curcuma
Podobnie jak wiele innych przypraw, Curcuma przybyła do naszej kuchni ze wschodu. 
Jasna i pikantna, od razu znalazła swoje miejsce w kuchni rosyjskiej. 
Ponadto okazało się, że ta przyprawa ma wiele przydatnych właściwości. 
Jest bogata w witaminy, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, błonnik, aminokwasy, minerały i inne ważne pierwiastki, które mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka.

Curcuma pomaga zwalczać stany zapalne w organizmie i utrzymać odporność, spowalnia również procesy starzenia, poprawia pamięć i nastrój oraz przyspiesza metabolizm. 
Liczne badania przeprowadzone przez Eurazjatycki Związek Naukowców dowiodły, że regularne stosowanie Curcuma zwiększa napięcie ciała.

Ta przyprawa ma również przeciwwskazania, których nie należy ignorować. 
Nie zaleca się włączania Curcuma do diety w przypadku chorób układu pokarmowego. 
Ponadto przyprawa może powodować reakcję alergiczną.
https://www.edimdoma.ru/jivem_doma/posts...bir-moloko

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#29

   
Herbata Ziołowa-Kurkuma
Kurkuma lub Haldi to nie tylko składnik, który nadaje warzywom i curry piękny żółty kolor.
Od tysięcy lat jest stosowany jako składnik leczniczy ze względu na silne właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne wzmacniające odporność.
Większość z nich pochodzi z kurkuminy, związku występującego w kurkumie.
Kurkuma była również stosowana jako tradycyjny lek na dolegliwości trawienne.

Kurkuma i jej główny składnik aktywny, kurkumina, należą do najpopularniejszych przypraw badanych klinicznie.
Chili, Kurkuma, Imbir i Cytryna przyczyniają się do zdrowia układu pokarmowego, odpornościowego, serca i skóry.
Czarny Pieprz pomaga organizmowi wchłonąć Kurkumę.
Zacznij codziennie przygotowywać sobie ten przeciwzapalny, oczyszczający napój, a na efekt nie będziesz długo czekać!
2 szklanki gorącej wody
2 szklanki zimnej wody
1/2 łyżeczki Kurkumy
1/2 łyżeczki Imbiru w proszku
3 krople stewii lub 1 łyżeczka miodu
szczypta Pieprzu Cayenne
szczypta Czarnego Pieprzu
sok z 1/2 małej cytryny
Do rondla wlać 2 szklanki wody, zagotować.
Gdy woda się nagrzeje, włóż wszystkie składniki do słoika lub dużego kubka i napełnij dwiema szklankami zimnej wody, dokładnie wymieszaj i dodaj gorącą wodę.
Napój gotowy!
Wypij drinka rano lub zabierz go ze sobą do pracy na drinka przez cały dzień.
tml
https://www.cntraveller.in/story/8-herba...ger-tulsi/
https://www.medicalnewstoday.com/article...reparation

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#30

   
Herbata Ziołowa-Kurkuma, Cytryna
Cytryny są bogatym źródłem witaminy C, niezbędnego składnika odżywczego, który wzmacnia odporność.
Picie ciepłej lub gorącej wody cytrynowej wcześnie rano pomaga wzmocnić układ trawienny.
Obecne w nich przeciwutleniacze wspomagają również utratę wagi i łagodzą infekcje klatki piersiowej i flegmę podczas przeziębienia i kaszlu.
Jego właściwości przeciwzapalne mogą zwalczać trądzik i egzemę, poprawiając zdrowie skóry.

Jak zrobić herbatę cytrynową w domu?
Zagotuj wodę, dodaj do niej kurkumę, sok z limonki i odrobinę miodu .
https://www.cntraveller.in/story/8-herba...ger-tulsi/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości