30-06-2022, 16:26
Curcuma jako aromatyczna roślina lecznicza była znana Indianom od czasów starożytnych.
Wielu naukowców i historyków twierdzi, że Azja Południowa jest pierwotną ojczyzną , skąd mogła rozprzestrzenić się na kraje Azji Południowo-Wschodniej i wyspy Pacyfiku, gdzie jest uprawiana.
Zanotowano, że CURCUMA była dziko uprawiana w regionach leśnych Jawy w Indonezji już w V wieku naszej ery. Istnieją teksty sanskryckie z V i VI wieku naszej ery, opisujące użycie Curcuma.
Marco Polo wspomina o zwyczajach Curcuma w Chinach.
Curcuma jest powszechnie uprawiana głównie w Indiach, Chinach, Tajwanie, Indonezji, Sri Lance, Jawie, Brazylii, Peru, wielu częściach Afryki i Australii.
Znana jest pod różnymi nazwami na całym świecie. Powszechnie mówi się, że słowo Curkuma mogło pochodzić od łacińskiego słowa Terra Meritta, które oznacza świętą ziemię.
Również słowo Curcuma mogło pochodzić od jego metalicznego wyglądu i jest powszechnie nazywane Szafranem w wielu częściach świata.
W Indiach znana jest pod różnymi nazwami w różnych językach, takich jak manjal w języku tamilskim i malajalam, arishina w kannada, pasupu w telugu, haladi w sanskrycie i haldi w hindi oraz w wielu innych językach północnoindyjskich.
Curcuma to wieloletnia roślina zielna, która dorasta do 1 metra wysokości z wieloma gałęziami o żółtych do pomarańczowych, cylindrycznych, aromatycznych kłączach.
Liście są naprzemienne i ułożone w dwóch rzędach.
Dzielą się na pochwę liściową, ogonek liściowy i blaszkę liściową.
Z pochew liściowych powstaje fałszywa łodyga.
Kłącza są najczęściej stosowaną częścią rośliny jako składnik do gotowania, lekarstwo i barwnik, chociaż liście i łodygi są wykorzystywane do wielu celów, głównie do gotowania.
Najważniejsze składniki chemiczne Curcuma to grupa związków zwanych kurkuminoidami, do których należą kurkumina (diferuloilometan), demetoksykurkumina i bisdemetoksykurkumina.
Najlepiej przebadanym związkiem jest kurkumina, która jest głównym składnikiem sproszkowanej Curcumy.
Kurkuma zawiera również wiele ważnych olejków lotnych, w tym turmeron, atlanton i zingiberen.
Oleje i żywice oleo ekstrahowane z kurkumy są szeroko stosowane w przemyśle farmaceutycznym.
Oleożywica wyekstrahowana z curcumy jest szeroko stosowana w gotowaniu, aby nadać potrawom atrakcyjne kolory. Żywica ma gęsty, oleisty charakter i ciemnobrązowy kolor.
Oleorezyna zawiera 30-40% kurkuminy i 15-20% oleju kurkuminy
Olejek z Curcuma jest wytwarzany przez destylację proszku z Curcuma, który składa się z wielu ketonów i alkoholi.
W Indiach Curcuma jest integralnym składnikiem większości rytuałów wedyjskich.
Jest niezbędnym składnikiem wielu leków przygotowywanych w ramach indyjskich systemów leków, takich jak Ajurweda, Siddha, a także wielu praktyk medycyny etnicznej i ludowej.
W wielu społecznościach Curcuma zawsze była częścią rytuałów i ceremonii związanych z płodnością i dobrym samopoczuciem ludzi i natury.
Wiele indyjskich tradycji wierzy, że Curcuma to „boska roślina” podarowana ludziom przez bogów.
W wielkich ajurwedyjskich książkach texi medycznych, takich jak Charaka Samhita, Susrutha Samhita, Vaagbhada Samhita i Haritha Samhithas, Curcuma jest zalecana w wielu preparatach medycznych.
Chociaż Curcuma była używana jako ulubiony antybiotyk i środek odtruwający do leczenia oparzeń, skaleczeń i usuwania obcych substancji z organizmu, zdecydowanie zaleca się używanie jej w gotowaniu do codziennego spożycia jako środek zapobiegający chorobom, w celu dodania koloru i smaku do jedzenia.
Codzienne spożycie żywności z kurkumą to coś, co prawie każda indyjska tradycja zaleca, aby kontrolować w celu zapobiegania wielu zaburzeniom i chorobom organizmu.
Indie wytwarzają prawie 94% całkowitej produkcji Curkuma na świecie i posiadają prawie 50% światowego rynku. Curcuma uprawiana w Ghatach Zachodnich jest uważana za najlepszą odmianę, chociaż Afryka, Indonezja i Ameryka Południowa również produkują dobrej jakości Curcuma
https://www.atinafoods.com/blog/2017/5/1/turmeric-plant
https://www.atinafoods.com/blog/2017/5/1...s-and-uses
Wielu naukowców i historyków twierdzi, że Azja Południowa jest pierwotną ojczyzną , skąd mogła rozprzestrzenić się na kraje Azji Południowo-Wschodniej i wyspy Pacyfiku, gdzie jest uprawiana.
Zanotowano, że CURCUMA była dziko uprawiana w regionach leśnych Jawy w Indonezji już w V wieku naszej ery. Istnieją teksty sanskryckie z V i VI wieku naszej ery, opisujące użycie Curcuma.
Marco Polo wspomina o zwyczajach Curcuma w Chinach.
Curcuma jest powszechnie uprawiana głównie w Indiach, Chinach, Tajwanie, Indonezji, Sri Lance, Jawie, Brazylii, Peru, wielu częściach Afryki i Australii.
Znana jest pod różnymi nazwami na całym świecie. Powszechnie mówi się, że słowo Curkuma mogło pochodzić od łacińskiego słowa Terra Meritta, które oznacza świętą ziemię.
Również słowo Curcuma mogło pochodzić od jego metalicznego wyglądu i jest powszechnie nazywane Szafranem w wielu częściach świata.
W Indiach znana jest pod różnymi nazwami w różnych językach, takich jak manjal w języku tamilskim i malajalam, arishina w kannada, pasupu w telugu, haladi w sanskrycie i haldi w hindi oraz w wielu innych językach północnoindyjskich.
Curcuma to wieloletnia roślina zielna, która dorasta do 1 metra wysokości z wieloma gałęziami o żółtych do pomarańczowych, cylindrycznych, aromatycznych kłączach.
Liście są naprzemienne i ułożone w dwóch rzędach.
Dzielą się na pochwę liściową, ogonek liściowy i blaszkę liściową.
Z pochew liściowych powstaje fałszywa łodyga.
Kłącza są najczęściej stosowaną częścią rośliny jako składnik do gotowania, lekarstwo i barwnik, chociaż liście i łodygi są wykorzystywane do wielu celów, głównie do gotowania.
Najważniejsze składniki chemiczne Curcuma to grupa związków zwanych kurkuminoidami, do których należą kurkumina (diferuloilometan), demetoksykurkumina i bisdemetoksykurkumina.
Najlepiej przebadanym związkiem jest kurkumina, która jest głównym składnikiem sproszkowanej Curcumy.
Kurkuma zawiera również wiele ważnych olejków lotnych, w tym turmeron, atlanton i zingiberen.
Oleje i żywice oleo ekstrahowane z kurkumy są szeroko stosowane w przemyśle farmaceutycznym.
Oleożywica wyekstrahowana z curcumy jest szeroko stosowana w gotowaniu, aby nadać potrawom atrakcyjne kolory. Żywica ma gęsty, oleisty charakter i ciemnobrązowy kolor.
Oleorezyna zawiera 30-40% kurkuminy i 15-20% oleju kurkuminy
Olejek z Curcuma jest wytwarzany przez destylację proszku z Curcuma, który składa się z wielu ketonów i alkoholi.
W Indiach Curcuma jest integralnym składnikiem większości rytuałów wedyjskich.
Jest niezbędnym składnikiem wielu leków przygotowywanych w ramach indyjskich systemów leków, takich jak Ajurweda, Siddha, a także wielu praktyk medycyny etnicznej i ludowej.
W wielu społecznościach Curcuma zawsze była częścią rytuałów i ceremonii związanych z płodnością i dobrym samopoczuciem ludzi i natury.
Wiele indyjskich tradycji wierzy, że Curcuma to „boska roślina” podarowana ludziom przez bogów.
W wielkich ajurwedyjskich książkach texi medycznych, takich jak Charaka Samhita, Susrutha Samhita, Vaagbhada Samhita i Haritha Samhithas, Curcuma jest zalecana w wielu preparatach medycznych.
Chociaż Curcuma była używana jako ulubiony antybiotyk i środek odtruwający do leczenia oparzeń, skaleczeń i usuwania obcych substancji z organizmu, zdecydowanie zaleca się używanie jej w gotowaniu do codziennego spożycia jako środek zapobiegający chorobom, w celu dodania koloru i smaku do jedzenia.
Codzienne spożycie żywności z kurkumą to coś, co prawie każda indyjska tradycja zaleca, aby kontrolować w celu zapobiegania wielu zaburzeniom i chorobom organizmu.
Indie wytwarzają prawie 94% całkowitej produkcji Curkuma na świecie i posiadają prawie 50% światowego rynku. Curcuma uprawiana w Ghatach Zachodnich jest uważana za najlepszą odmianę, chociaż Afryka, Indonezja i Ameryka Południowa również produkują dobrej jakości Curcuma
https://www.atinafoods.com/blog/2017/5/1/turmeric-plant
https://www.atinafoods.com/blog/2017/5/1...s-and-uses