15-03-2012, 18:25
Cebula
- Cebula należy do naturalnych antybiotyków, a to za sprawą bakteriobójczych substancji zawartych w tym warzywie. Potrafią one zniszczyć nawet bakteria oporne na działanie antybiotyków!
- Zapach i właściwości cebuli wynikają m.in. z dużej zawartości organicznych związków siarki, które są aktywne nawet w małych stężeniach.
- Pod łuskami cebuli znajdują się ważne minerały: fosfor, magnez, cynk oraz krzem, a więc minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby.
- Wąchanie obranej cebuli odkaża i udrażnia zakatarzony nos, zaś zjadanie cebuli duszonej na wodzie niszczy szczepy grzybów w przewodzie pokarmowym, pozostałość po kuracjach antybiotykowych.
- Cebula obniża ciśnienie krwi, działa wykrztuśnie, jest nieodzownym środkiem trawiennym przy wszystkich ciężej strawnych rodzajach mięs (zawsze z pieprzem!), również również koniecznym dodatkiem do surówek.
/dr Jadwiga Górnicka/
- Cebula należy do naturalnych antybiotyków, a to za sprawą bakteriobójczych substancji zawartych w tym warzywie. Potrafią one zniszczyć nawet bakteria oporne na działanie antybiotyków!
- Zapach i właściwości cebuli wynikają m.in. z dużej zawartości organicznych związków siarki, które są aktywne nawet w małych stężeniach.
- Pod łuskami cebuli znajdują się ważne minerały: fosfor, magnez, cynk oraz krzem, a więc minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby.
- Wąchanie obranej cebuli odkaża i udrażnia zakatarzony nos, zaś zjadanie cebuli duszonej na wodzie niszczy szczepy grzybów w przewodzie pokarmowym, pozostałość po kuracjach antybiotykowych.
- Cebula obniża ciśnienie krwi, działa wykrztuśnie, jest nieodzownym środkiem trawiennym przy wszystkich ciężej strawnych rodzajach mięs (zawsze z pieprzem!), również również koniecznym dodatkiem do surówek.
/dr Jadwiga Górnicka/