Mięta
#23

[Obrazek: abe7dede-4e86-4ff2-a9d0-8726392be2e9-59e...it=975,649]
Mentha Spicata var. Crispa Maroccan
Mięta Marokańska
Ma ostry miętowy smak i jest odmianą polecaną do parzenia świeżej marokańskiej herbaty.
Nana, czyli tzw. Mięta Marokańska (łac. Mentha spicata var. Moroccan Mint) uprawiana w Afryce północnej i na Bliskim Wschodzie – jest ona bazą tzw. herbaty Touareg popularnej w krajach arabskich
To także dobry wybór do robienia sosu miętowego.
https://www.gardenersworld.com/plants/10...t-to-grow/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#24

[Obrazek: 9e1a28d8-6d7b-423c-8fcb-54f0200e9f51-59e...it=975,649]
Mentha Spicata Subsp. Citrata Strawberry
Pysznie nazwana Mięta Truskawkowa, to zwarta odmiana o drobnych, delikatnych liściach i łagodnym, owocowym smaku i zapachu.
Smaczny dodatek do owocowych letnich drinków.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#25

[Obrazek: 6c5b4299-dfa1-4ba0-aa53-4a86f4fa94dd-0d9...it=975,649]
Mentha Spicata var. Crispa
Mięta Kędzierzawa, to pnąca odmiana o falistych liściach, które mają silny smak mięty pieprzowej.
Mocne łodygi są dobre do mieszania koktajli, a także do dodawania smaku - lub użyj ładnych liści do dekoracji potraw.
https://www.gardenersworld.com/plants/10...t-to-grow/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#26

[Obrazek: 997db896-811c-4ed9-9649-807d388eca59-409...it=975,649]
Mentha Spicata English Lamb
Ma słodki, mocno miętowy smak, dzięki czemu idealnie nadaje się do zup, sałatek i napojów oraz oczywiście do sosu miętowego.
Przydatny dodatek do tego ziołowego garnka do dań warzywnych
https://www.gardenersworld.com/how-to/gr...le-dishes/
https://www.gardenersworld.com/plants/10...t-to-grow/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#27

[attachment=59010]
Mentha xGentilis var. Citrata
Mięta Cytrynowa
Pochodząca  z Chin i Japonii odmiana Mięty o jasnozielonych, owalnych listkach.
Mają mocno cytrusowy zapach i smak.
Roślina dorasta do 70 cm i rośnie praktycznie  w każdych warunkach.
Odstrasza insekty i jest łatwa w uprawie.
Preferuje stanowiska półcieniste.
https://sklep.barcikowscy.eu/home/4193-m...ynowa.html
https://ziolabyliny.pl/produkt/mieta-cyt...r-citrata/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#28

Mentha xRotundifolia Pineapple
Wskazówka : Mentha x Rotundifolia jest często określana jako Mięta Jabłkowa.
Jest to naturalnie występująca hybryda Mentha Suaveolens i Mentha Longifolia .
W rezultacie oba gatunki są dość podobne i trudne do rozróżnienia.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#29

Mentha x Smithiana Rubra
Mięta Czerwona
Odmiana Mięty pochodząca z Chin i Japonii. 
Może się pochwalić małymi, ząbkowanymi listkami o mentolowo-słodkim aromacie oraz czerwone łodyżki. 
Listki z czasem również się zabarwiają na czerwono. 
Wysokość 100 cm, preferuje stanowiska półcieniste. 
Roślina używana do naparów, odstrasza insekty. 
Jest łatwa w uprawie.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#30

Mentha ×Villosa (Mojito Mint)
Ta słodko pachnąca roślina pośrednia jest triploidalną hybrydą Mentha Spicata × Mentha Suaveolens 
Jest to jedna z kilku Mięt uprawianych z olejkami i pachnącymi liśćmi. 
Od czasu do czasu można ja spotkać również na brzegach, wzdłuż brzegów strumieni i poboczy dróg, na polach i w miejscach zagrożonych, jako zawleczony gatunek
 Pierwszy zbiór w 1964 r. W Marquette Co.

Cuban, or "Mojito" Mint (Mentha x villosa)
Mięta kubańska lub „Mojito” (Mentha x villosa)
Ten rodzaj Mięty bierze swoją wspólną nazwę od faktu, że jest autentyczną Miętą używaną do przygotowywania koktajlu rumowego znanego jako „mojito” i tak ściśle kojarzonego z Kubą.
Jego silny aromat i smak sprawiły, że stał się ulubieńcem.
Ale jego funkcja jako kulinarnego zioła wykracza poza użycie go w mojito: spróbuj na przykład do aromatyzowania herbat.

źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#31

   
   
   
       
Mentha x Verticillata
Mięta Okółkowa to sterylna hybryda Mięty Wodnej ( M. Aquatica ) i Mięty Kukurydzianej ( M. Arvensis ), ale skutecznie rozprzestrzenia się podziemnymi rozłogami wzdłuż brzegów dróg wodnych.
Rozprzestrzenił się poza obecne siedlisko mięty wodnej, które jest bardziej ograniczone do Wysp Alandzkich i jest bardziej powszechne.
Długi, wąski kielich o ostrych zębach i bardzo wyraźnych żyłkach jest typowy dla Mięty wodnej, podczas gdy mięta Kukurydziana jest rozgałęziona i ma dłuższe przerwy w kwiatostanie.
Owłosienie różni się w zależności od rośliny rodzicielskiej: oba podgatunki Mięty Wodnej – ssp. wodne i ssp. litoralis– niezależnie krzyżowały się z Miętą Kukurydzianą w celu wytworzenia Mięty Okółkowej.
Powszechność Mięty Okółkowej wynika częściowo z faktu, że jest uprawiana w ogrodach.
Rośliny są używane do wytwarzania przyjemnego zapachu w pomieszczeniach, a nie do celów kulinarnych lub leczniczych.
Stosowano go m.in. z pokrewnymi mu Szałwią, Melisą, Lawendą, Tymiankiem i Drzewem Południowym z rodziny stokrotek w pachnących bukietach kościelnych, które w dawnych czasach nie pozwalały wiernym zasnąć podczas długich kazań i tłumiły nieprzyjemne zapachy.
Ozdobne, pachnące i często nadal używane w kuchni miętówki doskonale pasują do nowoczesnego ogrodu.
I ku uciesze entuzjastów, są one bardzo atrakcyjne dla pszczół i motyli.
https://luontoportti.com/en/t/1739/whorled-mint
http://www.plant-identification.co.uk/sk...illata.htm

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#32

   
   
       
       
Mentha × Dalmatica

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#33

   
   
       
       
Mentha × Interrupta
https://www.plantarium.ru/page/image/id/225390.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#34

   
   
Herbata Ziołowa Beduinów-Czarna Herbata i Habak
Mięta Habak-Mentha Longifolia
Krzaczasta odmiana pochodząca z Bliskiego Wschodu, o wąskich jasnozielonych liściach i jasnoróżowych kwiatach.
Dorasta do 2-4 stóp wysokości.
Słońce do półcienia.
Bylina.

Herbata Beduinów – wspomnienie Egiptu
Chcesz poczuć ducha pustyni?
Spróbuj prawdziwej Herbaty Beduinów z Egiptu o wyraźnym działaniu leczniczym.
Opiera się na endemicznych ziołach Półwyspu Synaj.
Turyści, wyjeżdżając z kraju w drodze powrotnej, zawsze zabierają na pamiątkę kulinarną torby z pachnącą mieszanką. 

Historia i zalety Herbaty Beduińskiej 
Koczownicy świadomie wybierali zioła do swojego tradycyjnego napoju, które są odporne na suchy pustynny klimat. 
Nie mogąc długo przechowywać lekarstw, leczono ich i utrzymywano w sile za pomocą tego, co można było znaleźć pod ich stopami.

Habak, nazywany też Miętą Biblijną, to odmiana Bazylii o charakterystycznym aromacie, będącym połączeniem Bazylii z Miętą.
W herbacie doskonale orzeźwia.
Nadaje jej jednak nieco goryczy, stąd spore ilości cukru w naparze.
Habak można dodawać do herbaty świeży lub suszony.
W drugim przypadku warto zrobić to chwilę wcześniej, aby susz miał czas oddać pełnię smaku i aromatu.

.Herbata po beduińsku to Czarna herbata, gotowana w czajniczku, zwykle z cukrem, do której dodawany jest Habak. Herbata taka doskonale łagodzi pragnienie w czasie upałów, wspaniale rozgrzewa w chłodniejsze zimowe wieczory.

Na 2 litrowy czajnik bierzemy ok. 2-3 łyżki herbaty w zależności od preferencji mocy napoju.
Słodzimy wg upodobań (herbata arabska jest z definicji słodka) i gotujemy ok 10 min. od momentu zagotowania wody. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę Habakowego suszu (lub 2-3 gałązki świeżego jeśli mamy do niego dostęp). 

Herbata Beduinów jest bardzo popularna w Egipcie.
Właściwości ziół zawartych w kompozycji służą do normalizacji ciśnienia i przywrócenia siły w upalne suche lato. Wszystkie kawiarnie na świeżym powietrzu oferują drinka jako tradycyjny napój, po posiłku lub w dowolnym momencie relaksu.

W każdym sklepie można zobaczyć, jak zaparzyć Beduińską Herbatę.
Receptura nie ogranicza się do składu dwóch składników.
Mieszanka może zawierać inne tradycyjne ziołowe wypełniacze: Czarną Herbatę, Hibiskus, Anyż, Imbir, Cynamon, Kardamon i Rozmaryn.
Olejki eteryczne roślin śródziemnomorskich przyczyniają się do ukojenia i odprężenia uczestników picia herbaty.
Ziarnko każdego zioła ma niesamowitą nutę aromatyczną i sprawia, że napój jest wyjątkowy.

Herbata Beduinów jest świetna na poprawę trawienia.
Nieznane, niezwykłe, ciężkie jedzenie nie sprawi kłopotów żołądkowi i jelitom, jeśli po posiłku wypijesz tradycyjną beduińską herbatę.
Skutki uboczne napoju są całkowicie wykluczone przez lokalną tradycyjną medycynę, chyba że jesteś uczulony na niektóre rośliny

Inne warianty Beduińskich Herbat
Ponieważ Beduini zamieszkiwali spory obszar, to i roślinność na nim nie była nigdy jednolita. 
Na niektórych terenach od Habaku popularniejsze są inne zioła czy kwiaty. 
W sezonie sięga się po świeże, rosnące w pobliżu. 
Poza sezonem lub na obszarach, gdzie oprócz piasku nie ma nic, wykorzystuje się susz z lokalnych roślin.

I tak na przykład na terenie dzisiejszej Jordanii częściej spotkać można kępki rosnącej Szałwii i Tymianku i to właśnie one dodawane są do napoju zwanego tu Beduińską Whisky. 
Z kolei na terenie Egiptu bardzo popularną rośliną jest Hibiskus, więc to jego kwiaty, nadające napojowi cierpkości i charakterystycznego koloru, dodaje się do naparu.

Herbata po Beduińsku z Szałwią
Innym wariantem herbaty po beduińsku jest napój, do którego nie wykorzystujemy Habaku, ale przede wszystkim Szałwię i Tymianek. 
Alternatywnie można również dodać nieco Habaku.
Składniki
3 łyżeczki czarnej herbaty
1 łyżeczka suszonej szałwii
1 łyżeczka połamanej laski cynamonu
pół łyżeczki kardamonu
4 łyżeczki cukru
1 litr wody
Suche składniki wsypujemy do garnka i zalewamy wodą. 
Gotujemy przez 10-12 minut. 
Podajemy od razu w małych szklankach. 
Beduini nie tracą czasu na przecedzanie fusów, choć oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by to zrobić.

Herbata Pustynna z Hibiskusem
Na terenie Egiptu popularnym dodatkiem do herbaty jest Hibiskus. 
Suszone płatki kwiatów bez problemu można kupić u nas w każdym sklepie zielarskim. 
Nadaje herbacie cierpkiego, orzeźwiającego smaku.
Składniki
4 łyżeczki czarnej herbaty
3 łyżeczki kwiatów hibiskusa
6 łyżeczek cukru
1 litr wody
Hibiskus jest na tyle intensywny, że nie wymaga gotowania. 
Herbatę z hibiskusem możemy zaparzyć w dzbanku wrzącą wodą, a następnie posłodzić napar. 
Po ok. 4 minutach parzenia podajemy herbatę w małych szklankach.
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości