Podagrycznik
#1

Aegopodium-Podagrycznik
Rodzaj roślin należący do rodziny selerowatych.
Liczy 11 gatunków
W Polsce jedynym przedstawicielem jest podagrycznik pospolity Aegopodium Podagraria – roślina pospolita w całym kraju.
Jest on także gatunkiem typowym dla tego rodzaju
https://pl.wikipedia.org/wiki/Podagrycznik
https://zielniklodzki.pl/wpis/nie-wyrzuc...grycznika/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

(Aegopodium Podagraria-Podagrycznik Pospolity
Gatunek rośliny należący do rodziny selerowatych.
Nazwa polska pochodzi od tego, że dawniej leczono nim dnę moczanową, potocznie zwaną podagrą
Nazwy zwyczajowe: barszlica, ger, giersz, kozia stopa, srocyna, śnitka, krzemionka

Rodzimy obszar jego występowania to Europa i Azja Zachodnia
Rozprzestrzenił się jednak i obecnie jako gatunek zawleczony występuje pospolicie na terenie USA i Kanady w Ameryce Północnej, w Azji poprzez obszary Rosji sięga po wyspy japońskie, zawleczony został także do Australii i Nowej Zelandii
W Polsce jest rośliną bardzo pospolitą.
Status we florze Polski: gatunek rodzimy

Siedlisko
Wilgotne i świeże zarośla, lasy liściaste, ogrody, przydroża, nad brzegami wód.
Często rośnie przy płotach.
W uprawach rolniczych i ogródkach jest uporczywym chwastem, gdyż odtwarza się nawet z niewielkich fragmentów kłącza.
Odznacza się przy tym ogromną siłą konkurencyjną w stosunku do innych gatunków, dzięki czemu szybko opanowuje teren.
Często tworzy całe łany.
Jest gatunkiem wskaźnikowym gleb bogatych w próchnicę i azot. Lubi miejsca zacienione

Zastosowanie
Roślina ozdobna
Gatunek czasami uprawiany, głównie jako roślina okrywowa.
Może rosnąć w miejscach zacienionych (np. pod drzewami).
Używa się do tego celu przeważnie odmian ogrodowych o ozdobnych, plamistych liściach.
Dzięki bardzo ekspansywnemu wzrostowi szybko pokrywa teren, utrudniając rozwój chwastów

Roślina jadalna
Jako pożywienie wykorzystywali go starożytni Rzymianie, zjadany był w Szwecji, Szwajcarii, także w Polsce.
Z młodych liści można na wiosnę sporządzać sałatkę o aromatycznym, nieprzyjemnym i gorzkim smaku, ale zawierającą cenne witaminy.
Starsze liście można gotować.
Według Łukasza Łuczaja nadaje się do spożycia tylko w ostateczności

Roślina kosmetyczna
Ze świeżego ziela można sporządzać oczyszczające maseczki kosmetyczne.
Działają one rozgrzewająco i poprawiają oddychanie skóry

Roślina lecznicza
Dawniej leczono zielem dnę moczanową.
Okładano nim także rany
Surowiec: ziele i korzeń zawierające m.in.: białka, tłuszcze, flawonoidy, karoteny, kwasy organiczne, sole mineralne, terpeny, olejki eteryczne, prowitaminę A, witaminę C

Działanie i zastosowanie: słabe uspokajające, moczopędne, przeciwzapalne
Herbatę z suszonych liści podagrycznika stosowano w leczeniu dny moczanowej, stanów zapalnych nerek i pęcherza, żylaków odbytu, pomocniczo w kamicy nerkowej oraz na poprawę przemiany materii.
Świeże liście przyspieszają gojenie się ran

Roślina paszowa
Pasza z tej rośliny jest nieszkodliwa dla zwierząt, jednak mało pożywna i wodnista.
Bydło zjada ją niechętnie

Inne zastosowania
Z wysuszonych kwiatostanów sporządzano dawniej barwnik do farbowania tkanin na cytrynowo

Szkodliwość i zwalczanie
Podagrycznik jest trudnym do zwalczenia chwastem w cienistych ogrodach.
Zachwaszcza zwłaszcza rośliny wieloletnie: truskawki, krzewy owocowe, ogrody warzywne i kwiatowe, parki, klomby. Rozplenia się szybko za pomocą kłączy i rozłogów.
Plewienie jest mało skuteczne, gdyż kłącza są łamliwe i łatwo odrastają z nich nowe rośliny.
Usuwanie go jest czasochłonne, wymaga dwukrotnego przekopania grządki (w odstępie 2 tygodni) i dokładnego wybrania wszystkich fragmentów kłączy

Podagrycznik Pospolity może być uprawiany pod drzewami, jako roślina okrywowa.
Uprawia się go też na rabatach, nie należy jednak sadzić go w ziemi w sąsiedztwie innych roślin ozdobnych, gdyż ze względu na swój ekspansywny wzrost łatwo zagłuszy je, a za pomocą kłączy szybko rozprzestrzenia się i wkrótce może zająć całą działkę.
Z tego względu zaleca się uprawianie go na miejscach, gdzie nie zagraża innym roślinom (np. pod drzewami), uprawę w pojemnikach, a jeśli w ziemi to na odrębnych rabatach, lub odizolowanie go od innych roślin zakopanymi w glebie pasami izolującymi.
Jest bardzo łatwy w uprawie, ale stosowanie go w roli rośliny okrywowej wymaga dużej rozwagi, łatwiej bowiem założyć jego uprawę, niż ją zlikwidować.
Wymaga raczej wilgotnego podłoża, nie ma specjalnych wymagań co do gleby.
Rozmnaża się łatwo poprzez podział i kłącza
https://pl.wikipedia.org/wiki/Podagrycznik_pospolity
http://ogrodwarzywny.blogspot.com/2018/0...l?spref=pi
https://www.plantago-sklep.pl/blog/podagrycznik/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości