Miód Spadziowy
#1

   
Miód Spadziowy
Miód spadziowy ze spadzi iglastej charakteryzuje się łagodnym smakiem,
o lekkim korzennym zapachu.
Konsystencja balsamiczna, żywiczna, o barwie ciemnej do czarnej.
Jest szczególnie bogaty w związki mineralne.
Przebieg procesu krystalizacji jest stosunkowo powolny.
Miody spadziowe zawierają znacznie więcej soli mineralnych,
kwasów organicznych niż miody nektarowe.
Ten miód to zdrowie!
Wykazuje działanie przeciwzapalne, antyseptyczne oraz antybiotyczne.
Stosowany w schorzeniach dróg oddechowych, nerwicy serca oraz stanach
zmniejszonej odporności organizmu.
Zalecany dla dzieci anemicznych.

Miód spadziowy to wspaniały miodowy „antybiotyk”, działa przeciwzapalnie, antyseptycznie  
i wykrztuśnie, zawiera aż cztery razy więcej aktywnego biologicznie żelaza niż miody nektarowe,
zwiększa odporność organizmu.
Miód spadziowy szczególnie polecany jest przy przeziębieniach i infekcjach górnych dróg oddechowych.

Miód spadziowy z drzew iglastych pozyskiwany jest przez pszczoły ze spadzi roślin iglastych,
takich jak: jodła świerk, sosna i modrzew.
W składzie miodu spadziowego znajdują się zazwyczaj niewielkie ilości miodu nektarowego.
W Polsce przeważają miody ze spadzi jodłowej i świerkowej.

Miód płynny ze spadzi iglastej ma barwę ciemną, od zgniłozielonej, poprzez brązową
do prawie czarnej.
Miody spadziowe wiosenne są zwykle jaśniejsze od miodów spadziowych letnich.
Po skrystalizowaniu miody spadziowe przybierają barwę ciemnobrązową
z odcieniem szarym lub zielonkawym.
Często miody spadziowe letnie zawierają domieszkę miodu gryczanego nadającego mu      
specyficzny smak i zapach.

Miód płynny ze spadzi drzew liściastych ma barwę od zielonkawoherbacianej do jasnobrązowej.
Po skrystalizowaniu staje się ciemniejszy o zabarwieniu szaro-brązowym z odcieniem
szaro-zielonym do brązowego.
Odznacza się słabym lekko korzennym zapachem.
W smaku jest zazwyczaj łagodny, czasem z cierpkawym lub żywicznym posmakiem.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

Prawdziwy miód ze spadzi jodłowej jest to najlepsza rzecz pod słońcem, dobro narodowe i nektar bogów. Oczko
Zawiera w sobie nieskończoną ilość dobroci dla naszego organizmu, a przy tym jest tak pyszny... cała słodycz i dobroć lasu zamknięta w słoiku.
Zawsze patrzę z wdzięcznością i lekkimi wyrzutami sumienia na każdy słoik z miodem, dziękując pszczołom za to płynne złoto.
Odpowiedz
#3

   
Wyjątkowy Miód Spadziowy
Miód Spadziowy, w odróżnieniu od Miodów Nektarowych, nie powstaje z nektaru kwiatów.
Jest to zebrana przez pszczoły wydzielina mszyc i czerwców żerujących na liściach drzew.
Wydzielina ta jest lepka i słodka, występuje głównie latem w postaci kropelek na drzewach.
Ta słodka substancja zwabia pszczoły, które dodatkowo ją zagęszczają i składają w komórkach jako Miód Spadziowy. Dzięki temu, że Miód ten powstaje z drzew znajdujących się w najczystszych lasach, można poczuć zapach żywicy i igliwia.
Miód Spadziowy możemy podzielić na dwa gatunki.
to tzw. Spadź Liściasta, która pochodzi najczęściej z drzew Lipy oraz Spadź Iglasta, zazwyczaj Świerkowa i Jodłowa.
Ten rodzaj miodu jest jednym z najdroższych w Polsce, gdyż spadź, z której powstaje, występuje w niektórych regionach nawet co kilka lat.

Królewskie wartości Miodu Spadziowego
Ze względu na dużą zawartość składników odżywczych i zdrowotnych, Miód Spadziowy, jest często nazywany Miodem „Królewskim”.
Jest niezwykle wartościowym produktem dla zdrowia człowieka.
Zawiera 9 razy więcej biopierwiastków niż Miody Nektarowe!
Dodatkowo występują one w łatwo przyswajalnej postaci, a są nimi potas, wapń, sód, fosfor, magnez i mangan.
Może posiadać dwukrotnie więcej glukozy niż fruktozy.
Jako jedyny zawiera w sobie srebro, cynę, molibden i wanad.
W porównaniu z Miodami Nektarowymi ma dwukrotnie więcej białek, aminokwasów i enzymów, a także występują w nim niewielkie ilości witaminy A, B2, B6, C, PP i K.
Gwajakol pochodzący ze spadzi jodłowej nadaje mu właściwości przeciwbakteryjne i wykrztuśne.

Smaki i zapachy Miodu Spadziowego
Ze względu na pochodzenie wyróżniamy Miód Spadziowy Iglasty, który ma łagodniejszy smak oraz Miód Spadziowy z Drzew Liściastych, z lekkim posmakiem żywicznym.
Ma charakterystyczny kolor – ciemny z zielonkawym lub szarym odcieniem.
Najczęściej uzyskuje się go z jodły, świerków, sosny lub modrzewia.
Charakteryzuje się dużą lepkością i gęstością, w związku z czym jest cięższy od miodów nektarowych.
Jest doskonały w schorzeniach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, w chorobach serca i naczyń, a nawet nerwicy.
Zalecany jest jako odżywka w okresie rekonwalescencji oraz w przypadku anemii i pracy w szkodliwych dla zdrowia warunkach.
Natomiast Miód pozyskiwany z drzew liściastych oraz owocowych ma barwę złocistożółtą.
Barwa ta ciemnieje pod wpływem światła i tlenu.
Charakteryzuje się kwiatowym zapachem, jednak niezbyt przyjemnym smakiem.
Najczęściej pochodzi z drzew lipy, klony, buku, wierzby, brzozy i głogu.
Poleca się go w przypadku chorób nerek i dróg moczowych, na wątrobę i drogi żółciowe oraz stawy.

Właściwości Miodu Spadziowego
Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym Miód Spadziowy ma szerokie zastosowanie w lecznictwie naturalnym. Spożywanie Miodu zmniejsza trujący wpływ kawy, herbaty, alkoholu czy tytoniu na organizm.
Miód Spadziowy z Drzew Liściastych pomaga w regulacji przemiany materii, reguluje pracę serca, rozszerza naczynia wieńcowe, obniża ciśnienie, polepsza krążenie, a także poprawia pracę nerek.
Miód ten ma właściwości, które przyspieszają gojenie ran, oparzeń i odmrożeń.
Zmniejsza napięcie nerwowe i działa uspokajająco.
Miód Spadziowy Iglasty wykazuje działanie przeciwzapalne, wykrztuśne i łagodzące uporczywy kaszel.
Właściwość ta dobrze wpływa na walkę z przeziębieniem, jak i poważniejszymi chorobami, na przykład zapaleniem płuc. Dodatkowo Miód Spadziowy pomaga w stanach niepokoju i bezsenności. Jest doskonały na wzmocnienie odporności i posiada właściwości odtruwające (dlatego polecany jest osobom pracującym w warunkach szkodliwych dla zdrowia).
Z tego powodu podawany jest górnikom pracującym w kopalniach uranu, ponieważ przeciwdziała skutkom napromieniowania.
Polecany jest też osobom po kuracjach antybiotykowych i sterydowych.
Jest stosowany jako naturalny środek przeciwnowotworowy.
Co ciekawe, Miód ten posiada więcej węglowodanów niż cukier i jednocześnie mniej kalorii, dlatego doskonale nadaje się na alternatywę przy słodzeniu napojów.
Jest również pomocny w leczeniu astmy i kamicy nerkowej.
Zawarte w nim olejki eteryczne nadają mu cennych właściwości w leczeniu nerwicy serca, a także zapalenia gruczołu krokowego.
Ciekawe jest też, że Miód Spadziowy polecany jest także przez stomatologów, ponieważ zapobiega on tworzeniu się kamienia nazębnego.
https://wcinaj-miod.pl/miod-spadziowy/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#4

       
Miód Spadziowy
Słodki smak, piękny aromat oraz mnogość zastosowań. 
Nic dziwnego, że Miody wszelkiego rodzaju cieszą się ogromną popularnością wśród smakoszy. 
Duży wybór nektarowych produktów sprawia, że każdy może znaleźć swój ulubiony rodzaj. 
Jednak to Miód Spadziowy wzbudza największe uznanie koneserów. 
Często określa się go mianem „królewskiego”. 
w kuchni, umożliwi przygotowanie niebanalnych deserów, przekąsek i dań głównych.

Odżywiające działanie Miodu Spadziowego sprawia, że jest znakomitym surowcem do przygotowania maseczek dla zmęczonej i podrażnionej skóry. 
Zadbanie o promienną cerę może być naprawdę proste. 
Jest to składnik uniwersalny i nadaje się zarówno do cery wrażliwej, mieszanej, jak i suchej. 
redukować zaczerwienia oraz nadmiar sebum.
Nawilżające właściwości są nieocenione w trosce nie tylko o zdrowie skóry, ale także o wzorową kondycję włosów. Dzięki Miodowi zyskują na połysku i sile. 
Teraz widać wyraźnie, że możliwości jego zastosowania są znacznie szersze.

Miód nadaje się do bardzo długiego przechowywania. 
Jesteśmy jednak pewni, że po skosztowaniu czarnej herbaty z powidłami śliwkowymi i Miodem (koniecznie spadziowym) każdy będzie mieć ochotę na więcej miodowych specjałów. 
Zwłaszcza że ten gatunek nadaje się do zrobienia jeszcze bardziej wyszukanych potraw. 
Do herbaty przyda się coś słodkiego, najlepiej w postaci piernika z żurawiną. 
Podejrzewamy, że na jednym kawałku się nie skończy. Kwaskowa żurawina doskonale zrównoważy słodycz Miodu i innych składników, tworząc nad wyraz udaną kompozycję. 
Miód Spadziowy pozwoli nawet z najzwyklejszego pieczywa zrobić efektowną kanapkę z gruszką i Miodem. 
Czasem warto zrezygnować z kanapkowych klasyków w postaci szynki, sera i pomidora, by odkryć bardziej zaskakujące połączenia. 
Tak przygotowana przekąska zrobi wrażenie na gościach nawet podczas przyjęcia. 
Na stole nie powinno zabraknąć także Papryki marynowanej z Miodem Spadziowym – to nowe spojrzenie na domowe przetwory. 
Warto eksperymentować z innymi warzywami, w tym rzodkiewkami i buraczkami. 
Skoro nabraliśmy apetytu na nowości, przepis na tagine z wołowiny z rodzynkami będzie doskonałą alternatywą dla tradycyjnego gulaszu. 
Popularne w Maroku danie dzięki Miodowi spadziowemu zyska bardziej różnorodny smak. 
Sznycel w sosie Miodowym (tzw. ministerski) spełni kulinarne oczekiwania wszystkich fanów mięsnych potraw. 
Podobnie zresztą jak żeberka z Miodem, idealne dla urozmaicenia grillowego menu.

Czy wiesz, że?
Przygotowując napoje, zadbajmy o to, by nie były zbyt gorące w momencie dodawania do nich Miodu Spadziowego. Temperatura nie powinna przekraczać 40°C, by Miód nie stracił swoich właściwości.
Spadź to sok roślinny produkowany przez drzewa i zbierany przez owady żerujące na liściach bądź igłach oraz gałęziach. Najczęściej mszyce, miodówki oraz czerwce przetwarzają sok i pozostawiają na liściach słodki płyn. 
To on przyciąga pszczoły, które transportują go do uli.
Spadź z drzew liściastych najczęściej pozyskiwana jest z Lipy, Klonu, Brzozy, Dębu, Głogu i Wierzby. 
Z kolei Miód Spadziowy Iglasty zawdzięczamy Jodle, Świerkowi, Sośnie i Modrzewiowi.
Miód Spadziowy pochodzący z drzew iglastych charakteryzuje się ciemnym, brunatnym kolorem z zielonkawym odcieniem. 
Mogą pojawiać się różnice w barwie uzależnione od tego, z jakiego rodzaju drzewa pochodzi Miód.
Zdecydowanie jaśniejszy jest Miód Spadziowy z drzew liściastych. 
Poznamy go po złocistym, żółtym kolorze.

Z czym to się je?
Miód Spadziowy jest jednym z najbardziej cenionych Miodów. 
Wynika to między innymi z tego, że spadź, z której jest pozyskiwany, w niektórych regionach występuje tylko raz na kilka lat. 
W porównaniu do najpopularniejszych gatunków produkowanych z kwiatowego nektaru jest bardziej gęsty, ciemniejszy, cięższy, a w jego smaku wyczuwalna jest delikatna gorycz. 
Brzmi jak Miód idealny dla koneserów i znawców tematu, jednak przysłuży się w kuchni także osobom, którego dopiero zaczynają poznawać jego potencjał.

Jego barwa w dużej mierze uzależniona jest od rodzaju drzewa, z którego pochodzi. Miód Spadziowy dzieli się na dwa podstawowe rodzaje. 
Miód Iglasty uważany jest za jego łagodniejszą odmianę. 
Wyróżnia się lekkim, korzennym aromatem, a w smaku bywa nieco cierpki. 
Z kolei w Miodzie z Drzew Liściastych mocno wyczuwalny jest posmak żywicy. 
Warto spróbować obu, by sprawdzić, który bardziej trafia w nasze gusta. 
Gdy dokonamy wyboru, nie pozostanie już nic innego, jak tylko przygotowanie miodowych przysmaków.

W pierwszej kolejności poleca się zastąpienie Miodem Spadziowym białego cukru, ponieważ jest on bogatszy w składniki odżywcze. 
Walory smakowe również są bez porównania. 
Z Miodem Spadziowym będziemy mieli szansę odkryć nowy, głębszy smak ulubionej, ziołowej herbaty. 
Komponuje się on z kawałkami Pomarańczy, Goździkami i Cynamonem. 
Można używać go do słodzenia również innych napojów, np. soków i koktajli. 
Nawet zwykła woda z cytryną w towarzystwie Miodu będzie rozchwytywana. 
Taki dodatek przekona każdego do wypicia szklanki mleka. 
Dla urozmaicenia zawsze można zamienić ją w kubek mlecznego szejka. 
To już pomysł nie tylko na ciekawy napój, ale także na smaczny deser.

Trudno być zaskoczonym faktem, że Miód Spadziowy doskonale pasuje do słodkości. 
Fantastycznie uzupełnia cięższe, korzenne ciasta. 
Orzechowo-miodowa tarta też stanie się przebojem wśród deserów. 
Często najprostsze rozwiązania są najlepsze. 
Ochotę na słodycze bez problemu zaspokoi kromka świeżego pieczywa polana Miodem Spadziowym. Sprawdzi się wybornie jako wykończenie owocowego musu lub owsianki.

Słodycz Miodu Spadziowego tworzy nieprzeciętne zestawienia z wytrawnymi składnikami. 
Sos miodowo-musztardowy do mięs to już kulinarna klasyka. 
Pikantne gatunki musztard będą odpowiednie dla miłośników wyrazistej i ostrej kuchni. 
Miodowe marynaty wpływają na niezrównany smak i aromat przygotowywanego mięsa. 
Glazura powstająca z Miodu wygląda wyjątkowo apetycznie na żeberkach, szynce, kurczaku i innych gatunkach drobiu.
https://www.przepisy.pl/blog/miod-spadziowy
https://bakalie.com/artykul/strefa-wiedz...iatow.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości