Miód Tasmański
#1

   
Z drobnych kwiatków drzewa skórzanego powstaje wspaniały, aromatyczny miód
Drzewo Skórzane czy Bożonarodzeniowe
Oto wyjątkowe Miody Tasmańskie
Tasmania, wyspa u południowo-wschodniego wybrzeża kontynentu australijskiego, może poszczycić się wyjątkową, dziką przyrodą.
Rzeki, jeziora zachwycają turystów… i pszczoły!
Z jakich roślin powstaje Miód Tasmański i dlaczego jest taki wyjątkowy?

Tasmańskie Miody powstają z różnych roślin – od mieszanych, „łąkowych”, aż po Miody z kwiatów Krzewu Manuka. Najczęściej jednak spotyka się w sprzedaży Miód z kwiatów Drzewa Skórzanego (określany też z angielska jako Leatherwood Honey).
Stanowi on nawet 70% produkowanych na wyspie miodów!

Pikantny smak Miodu Tasmańskiego
Eucryphia Lucida, czyli właśnie Drzewo Skórzane, to gatunek endemiczny dla Tasmanii.
Rośnie w dziewiczych lasach deszczowych na zachodzie wyspy.
Roślina ta osiąga nawet dziesięć metrów wysokości i jest trudno dostępna, więc tasmańscy pszczelarze obozują w okresie kwitnienia w lesie, żeby pozyskać Miód.
Określenie „skórzany” niektórzy wywodzą od charakterystycznej tekstury liści drzewa, a inni z twardości jego drewna.

Drzewa Skórzane obsypują się delikatnymi, białymi kwiatkami o świeżej, lekko pikantnej woni.
Ten festiwal kwitnienia trwa od stycznia do kwietnia, a pszczoły zbierają nektar przez około sześć tygodni, tworząc naprawdę niezwykły Miód.
Miód Tasmański ma pikantny smak, ostry aromat i bardzo intensywny zapach – niektórzy twierdzą, że sam ten zapach przenosi do niedostępnych lasów zachodniej Tasmanii!

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

   
Krzewy określane jako „Bożonarodzeniowe” na Antypodach kwitną w okolicach grudnia
Miód z Krzewu Bożonarodzeniowego – smaczny nawet latem!
Inny charakterystyczny dla Tasmanii Miód to Miód z Krzewu Bożonarodzeniowego (Christmas bush honey).
„Krzew Bożonarodzeniowy” to zbiorcze określenie dla wielu roślin, które na Antypodach kwitną w okolicach Bożego Narodzenia.
Miody jednak najczęściej pozyskuje się z małych, białych kwiatków Bursarii (Bursaria Spinosa).

Christmas Bush Honey to Miód równie aromatyczny, co miód z Drzewa Skórzanego.
Jego smak określa się bardziej jako maślany, łagodny, a jednocześnie bardzo złożony.
Można w nim wyczuć marcepanowe tony.
Jest bardzo wrażliwy na ciepło, a podgrzany uzyskuje delikatną, gęstą konsystencję.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#3

   
Koala lubią liście eukaliptusa, a pszczoły – jego kwiaty!
Koneserom bardziej intensywnego, głębokiego, lekko ziemistego posmaku można polecić natomiast Tasmański Miód Eukaliptusowy.
Eukaliptusy, potężne drzewa kojarzone często z Antypodami, na Tasmanii rosną głównie na południu i wschodzie wyspy. Właśnie tam pozyskuje się ten Miód.
https://miodymanuka.pl/Manuka-miod-tasmanski#smak

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości