Nasturcja-Tropaeolum
#1

   
Nasturcja-Tropaeolum
Rodzaj roślin z rodziny nasturcjowatych-Tropaeolaceae).
Należy do niego ponad 80 gatunków pochodzących z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej, największe zróżnicowanie osiąga wzdłuż Andów od Kolumbii po południowe Chile
W naturze rośliny te zasiedlają wilgotne lasy, suche zarośla i górskie piargi.
Nasturcja Bulwiasta jest ważną rośliną spożywczą dla ludności Ameryki Południowej
Mięsiste owoce i pąki kwiatowe Nasturcji większej zakonserwowane w słonej wodzie lub occie stosowane są jak przyprawa (przypominają kapary).
Niektóre gatunki są uprawiane jako ozdobne, dotyczy to zwłaszcza: Nasturcji Większej, Mniejszej, Tropaeolum Peltophorum i mieszańce między nimi.
W Polsce najczęściej w uprawie ogrodowej lub na balkonach.

Rośliny jednoroczne, trwałe lub pnącza o długiej (do 5 m[4]), niekiedy pnącej łodydze, zwykle gruboszowatej (soczystej)Korzenie nierzadko bulwiaste

Historia
Tropaeolum został sprowadzony do Hiszpanii przez hiszpańskiego botanika Nicolása Monardesa , który opisał go w swojej Historiimedical de las cosas que se traen de nuestras Indias Occidentales z 1569 r., przetłumaczonej na język angielski jako Ioyfull newes out of the newe founde worlde przez Johna Framptona .
Angielski zielarz John Gerard donosi, że otrzymał nasiona rośliny z Europy w swojej książce z 1597 roku Herball, czyli Generall Historie of Plantes . [
Tropaeolum Majus został nazwany przez szwedzkiego botanika Karola Linneusza, który wybrał nazwę rodzajową, ponieważ roślina przypominała mu starożytny zwyczaj: po zwycięstwie w bitwie Rzymianie wznosili słup trofeum (lub tropaeum , z greckiego tropaion , źródło angielskiego „ trofeum ”), na którym zbroja pokonanego wroga i zawieszono broń.
Okrągłe liście rośliny przypominały Linneuszowi tarcze, a kwiaty przypominały zakrwawione hełmy.
Nasturcje były kiedyś powszechnie nazywane Indyjskimi Rzeżuchami, ponieważ zostały sprowadzone z obu Ameryk, znanych wówczas popularnie jako Indie, i używane jak Rzeżucha jako składnik sałatek.
W swoim zielniku John Gerard porównał kwiaty Rzeżuchy Indyjskiej” do kwiatów rozwidlającej się Ostróżki-Consolida Regalis z rodziny jaskierowatych .
Napisał: „Do tylnej części (kwiatu) zwisa ogon lub ostroga, taka jak pięta Larkesa, zwana po łacinie Consolida regalis "
JRR Tolkien skomentował, że alternatywną anglicyzacją słowa „nasturcja” była „nasturcja”.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Nasturcja
https://en.wikipedia.org/wiki/Tropaeolum

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

   
   
   
Tropaeolum Emarginatum
Występowanie :
Gatunek środkowej i północnej Ameryki Południowej – od południa Meksyku przez Kostarykę po Kolumbię.
Ekologia:
Rośnie w tropikalnych lasach chmurowych i na ich obrzeżach, na wysokości od około 1200 do 1400 m. Kwitnie od stycznia do maja.
Opis:
Jednoroczne pnącze zielne, do 8 m długości, nagie lub czasami słabo owłosione na ogonkach.
Liście są naprzemienne, ogonki mają 5-9 cm długości, blaszki są tarczowate, prawie okrągłe, 3-6 cm długości i 4-7 cm szerokości, płytko 5-klapowe, z 3 głównymi nerwami, żyłki boczne są rozgałęziony.
Kwiaty są pojedyncze, wyrastają w zagłębieniach liści, łodygi kwiatowe mają długość 5–9 cm; działki długości 9–10 mm, czerwone do żółtozielonych, ostroga długości 20–25 mm; płatki są żółte, ząbkowane i długie orzęski na wierzchołku, górne klinowate do lancetowatych, długości 8–9 mm, często z purpurową plamką, dolne 10–11 mm długości, bez plam. Owocem jest torebka o długości 5-6 mm.
Pomyłki
W niektórych fragmentach literatury (np. Flora Mesoamericana) rukiew wodna jest identyfikowana z innym gatunkiem z Ameryki Środkowej , Tropaeolum Moritzianum.
Różnice morfologiczne między tymi dwoma gatunkami powinny być wyraźne na liściach i kwiatach – w przeciwieństwie do opisanego gatunku
T. Moritzianum powinien mieć 5 głównych nerwów, przy czym trzy z tych centralnych nerwów nie powinny być rozgałęzione, na kwiatach podstawy dolnych płatków powinny być tak samo rzęskowane jak górne listki, podczas gdy T. Emarginatum powinna mieć podstawę dolnych listków nieurzęsioną.
Mówi się jednak, że znaki te przeplatają się, a gatunki nie zawsze można wyraźnie od siebie oddzielić.
Ponieważ kształt liści na naszych zdjęciach dość wyraźnie odpowiada gatunkowi Tropaeolum Emarginatum , nie wahamy się wprowadzić go tutaj jako osobnego gatunku.
https://botany.cz/cs/tropaeolum-emarginatum/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#3

       
   
Tropaeolum Adpressum
oślina kwitnąca z rodziny Tropaeolaceae .
Jest powszechnie znany jako Nasturcja.
Roślina pochodzi z Kolumbii i Ekwadoru
https://en.wikipedia.org/wiki/Tropaeolum_adpressum

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#4

   
   
Tropaeolum Azureum
Gatunek rośliny wieloletniej z rodziny Tropaeolaceae .
Występuje endemicznie w górskich regionach Chile
Jest to małe pnącze o długości około 1 metra.
https://en.wikipedia.org/wiki/Tropaeolum_azureum

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#5

   
   
Tropaeolum Brachyceras
Gatunek rośliny wieloletniej z rodziny Tropaeolaceae .
Występuje endemicznie w górskich regionach Chile
https://en.wikipedia.org/wiki/Tropaeolum_brachyceras

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#6

   
       
   
Tropaeolum Majus 
Nasturcja Ogrodowa, Nasturcja, Rzeżucha Indyjska lub Rzeżucha Mnicha, to gatunek rośliny kwitnącej z rodziny Tropaeolaceae, pochodzącej z Andów od Boliwii na północ po Kolumbię. 
Łatwa w uprawie jednoroczna lub krótkotrwała bylina o liściach w kształcie dysku i jaskrawożółtych, pomarańczowych lub czerwonych kwiatach, jest pochodzenia uprawnego, prawdopodobnie hybrydowego
Nie jest blisko spokrewniony z rodzajem Nasturcja (który obejmuje rukiew wodną ).

Jest to szybko rosnąca roślina, której zwisające łodygi dorastają do 0,9–1,8 m (3–6 stóp). 
Liście są duże, prawie okrągłe, o średnicy od 3 do 15 cm (1 do 6 cali ), zielone do sinozielonego powyżej, jaśniejsze poniżej
Są skórzaste, z ogonkiem o długości 5–30 cm w pobliżu środka liścia, z kilkoma żyłkami promieniującymi do gładko zaokrąglonego lub lekko klapowanego brzegu.

Fenomen Elżbiety Linneusz
Das Elisabeth Linné-Phänomen, czyli zjawisko Elizabeth Linnæus, to nazwa nadana zjawisku „migających kwiatów”. Zwłaszcza o zmierzchu pomarańczowe kwiaty mogą wydawać się emitować małe „błyski”. 
Kiedyś uważano, że jest to zjawisko elektryczne, dziś uważa się, że jest to reakcja optyczna w ludzkim oku spowodowana kontrastem między pomarańczowymi kwiatami a otaczającą je zielenią. 
Zjawisko to zostało nazwane na cześć Elisabeth Christiny von Linné, jednej z córek Karola Linneusza , która odkryła je w wieku 19 lat . 

Kulinarne
Wszystkie naziemne części roślin są jadalne. 
Kwiat był najczęściej spożywany, co czyni go szczególnie ozdobnym składnikiem sałatki; ma lekko pieprzny smak przypominający rukiew wodną, jest również używany do smażenia
Kwiaty zawierają około 130 mg witaminy C na 100 g ( 3+1 ⁄ 2  uncji), mniej więcej tyle, ile zawiera pietruszka 
Ponadto zawierają do 45 mg luteiny na 100 g, [24] co jest najwyższą ilością występującą w jakiejkolwiek roślinie jadalnej. 
Niedojrzałe strąki nasion można zebrać i wrzucić do octu korzennego w celu wytworzenia przyprawy i dekoracji, czasami używanej zamiast kaparów

Tradycyjna medycyna
Niektórzy rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej używali tej rośliny w medycynie, najwyraźniej ze względu na jej właściwości antybiotyczne i przeciwbakteryjne. 
Niektórzy Europejczycy jedli go w leczeniu infekcji dróg moczowych i narządów płciowych. 
https://en.wikipedia.org/wiki/Tropaeolum_majus
https://botany.cz/cs/tropaeolum-majus/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#7

   
   
Tropaeolum Minus
Nasturcja karłowata to jednoroczna lub krótkotrwała bylina dorastająca do około 30 cm wysokości.
Roślina zapewnia jadalne kwiaty, liście i nasiona, ma właściwości odstraszające owady i ma różne zastosowania lecznicze. Czasami jest uprawiana jako ozdoba, chociaż w ogrodzie została w dużej mierze wyparty przez Tropaeolum Majus i hybrydy między tymi dwoma gatunkami
Zakres
Ameryka Południowa - Peru, Ekwador.
Siedlisko
Wilgotne miejsca na większych wysokościach
https://tropical.theferns.info/viewtropi...olum+minus

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#8

   
   
Tropaeolum Peltophorum
Nasturcja Pnąca to kolekcjonerskie pnącze, które pięknie i długo kwitnie. .
Jest ono doskonałe do uprawy pojemnikowej na balkonach i tarasach, a także do ogrodów przydomowych.
Nasturcja Pnąca może osiągnąć długość około 2 metrów, więc nadaje się również do nasadzenia w wiszących doniczkach - można w ciekawy sposób ozdobić nią pergole i altany.
Delikatne kwiaty, przyjemnie pachnące mają wspaniałe, intensywne pomarańczowo-żółte kolory.
  Rośliny nie sprawiają problemów uprawowych.
Mają niewielkie wymagania glebowe.
Dobrze rosną w ogrodzie na stanowiskach słonecznych i lekko zacienionych, o przepuszczalnym podłożu.
Nasiona wysiewa się wprost do gruntu.
Nasturcja pnąca wysiana w maju wprost do gruntu zakwitnie na początku lipca i będzie cieszyła swoją urodą do października.
https://www.oczarjk.pl/?act=3946

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#9

   
   
   
   
Tropaeolum Polyphyllum
Występowanie:
Roślina górska, występująca po obu stronach grani Andów po stronie chilijskiej i argentyńskiej, mniej więcej między 31 a 36 równoleżnikiem.
Ekologia:
Rośnie na kamienistych miejscach z dobrym drenażem powyżej górnej granicy lasu, na skałach bogatych w minerały, w stosunkowo suchym klimacie z rocznymi opadami 400-800 mm, z przewagą zimy; na wysokościach 2000–3700 m.
Opis:
Wieloletnia roślina zielna o podziemnej bulwie, tworząca zwarte kępy do 20 cm wysokości; siatki zawierają olej musztardowy.
Mięsiste łodygi mają okrągłe liście o długich ogonkach, głęboko podzielone na 7-9 lancetowatych segmentów.
Kwiaty są pojedyncze, wcięte, na długich szypułkach, biseksualne, symetryczne; kielich składa się z 5 wolnych trójkątnych liści, grzbietowy jest krótko spiczasty; wolne liście korony są również niebłoniaste, jajowate do lancetowatych, intensywnie żółte, faliste lub karbowane na krawędzi, 2 górne mają małe czerwone linie po wewnętrznej stronie; kije to 8; jądro jest zrośnięte z 3 słupkami, są 3 znamiona
Owoc pęka, rozpada się na 3 jednonasienne części.
Uwaga:
Rodzina Tropaeolaceae występuje wyłącznie w Ameryce Środkowej i Południowej, od Meksyku po Ziemię Ognistą.
W sumie obejmuje 3 rodzaje i około 90 gatunków.
Najbliższą spokrewnioną rodziną są rośliny krzyżowe ( Brassicaceae ), z którymi pasują pod względem anatomii i treści.
https://botany.cz/cs/tropaeolum-polyphyllum/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#10

   
   
   
   
   
   
Tropaeolum Tricolor
Trójkolorowa Rzeżucha Indyjska lub Chilijska Nasturcja , to gatunek rośliny wieloletniej z rodziny Tropaeolaceae .
Występuje endemicznie w Chile ,gdzie nazywa się Soldadito Rojo i Relicario .

Tropaeolum Tricolor to letnie pnącze, które kwitnie od zimy do wiosny.
Ma cienkie, rozgałęzione łodygi wyrastające z czerwonawo zabarwionej bulwy korzeniowej i sięgające do 2 lub 3 metrów (6 stóp 7 cali lub 9 stóp 10 cali).
Liście są skórzaste (z łodygą pośrodku), prawie okrągłe z pięcioma lub sześcioma głęboko wyciętymi płatami.
Liczne kwiaty osadzone są pojedynczo na długich, drutowatych łodygach wyrastających z kątów liści.
Mają wąski lejkowaty kształt i około 3 centymetry (1,2 cala) długości.
Pięć działek jest czerwonych, pomarańczowych lub żółtych, zakończonych fioletowym paskiem i wystających do tyłu czerwoną ostrogą.
Małe, zielonkawo-żółte zaokrąglone płatki mają podstawę z pazurami.
Działki brązowieją po opadnięciu kwiatów i otaczają dwa lub trzy ciemnobrązowe nasiona.

Dystrybucja i siedlisko
Trójkolorowa Rzeżucha Indyjska rośnie w lesie chmurowym na przybrzeżnych górach północnego Chile na wysokości od 300 do 900 metrów (980 do 2950 stóp).
Dalej na południe rośnie w śródlądowych lasach strefy umiarkowanej w regionach centralnych i Los Lagos na różnych wysokościach.
Tutaj rośnie na równym terenie lub zboczach skierowanych na północ, w pełnym słońcu lub w pstrokatym cieniu.
Może wytrzymać okresy suszy do 10 miesięcy w lecie.
Bulwy są dobrze zakopane i odporne do temperatury około -8 ° C (18 ° F) i tolerują krótkie okresy pokrywy śnieżnej.
https://en.wikipedia.org/wiki/Tropaeolum_tricolor

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#11

   
   
   
   
Tropaeolum Peregrinum
Występowanie:
Gatunek został opisany na podstawie roślin pochodzących z Peru, gdzie występuje na obszarze od Limy przez prowincję Tarma po Cuzco.
Obecnie jest również zgłaszany z Meksyku, Panamy, Boliwii i Chile, ale najwyraźniej nie pochodzi z tego obszaru (głównie w Ameryce Środkowej).
Do Europy został sprowadzony w 1755 roku, a jego synonimiczna nazwa zdaje się wskazywać, że po raz pierwszy został sprowadzony przez Hiszpanów na Wyspy Kanaryjskie, a stamtąd na stary kontynent.
Ekologia:
Obszary górskie, na wysokościach od 1300 do 3650 m.
Charakterystyka:
Bylina o pełzającej do zawijającej się łodydze, długości 4–5 m, rozgałęziona, naga.
Liście są naprzemienne, petiolate, prawie okrągłe w zarysie, 5–7 klapowane, 1,1–3,3 × 1,6–6,7 cm.
Kwiaty są szypułkowe, wyrastają pojedynczo z kątów liści, są 5-krotne, ich działki są trójkątne, 5–7 × 2–4 mm, zielonkawożółte, ostroga 8–12 mm długości, prosta, haczykowata, zielone lub żółte, płatki są wyraźnie proste, nie ścięte, żółte z czerwonymi plamami, dwa górne listki są jajowate, o długości 1,5–2 cm, dolne trzy są wąsko lancetowate, o długości zaledwie 0,8–1 cm.
Owocem jest kapsułka.
Używać:
Jest to pnącze ozdobne, które chętnie sadzi się w ogrodach i przywiązuje do pergoli i ogrodzeń, może być również stosowane jako roślina okrywowa.
W warunkach klimatycznych Europy Środkowej może być uprawiana jako roślina jednoroczna.
W swojej ojczyźnie był uprawiany i stosowany w tradycyjnej medycynie.
https://botany.cz/cs/tropaeolum-peregrinum/
Uwaga: Rodzaj Tropaeolum jest neotropikalny i obejmuje około 86 gatunków.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#12

   
   
Tropaeolum Tuberosum
Gatunek rośliny kwitnącej z rodziny Tropaeolaceae, uprawianej w Andach, szczególnie w Peru i Boliwii oraz w mniejszym stopniu w Ekwadorze, jak również w niektórych obszarach Kolumbii, dla jego jadalne bulwy, które są spożywane gotowane lub pieczone jako warzywo.
Jest to pomniejsze źródło pożywienia, zwłaszcza dla rdzennej ludności indiańskiej. 
Mashua to wieloletnie pnącze zielne , dorastające do 2–4 m (7–13 stóp) wysokości.
Jest spokrewniona z Nasturcjami ogrodowymii jest czasami uprawiana jako roślina ozdobna ze względu na jaskrawo ubarwione rurkowate kwiaty.

Zastosowanie kulinarne
Surowa bulwa Mashua jest gorzka z powodu glukozynolanów , ale gorycz zmniejsza się po ugotowaniu, zamrożeniu lub ubijaniu.
Bulwy stanowią aż 75 procent dojrzałych roślin suchej masy
Do guzka dociera do 75 procent suchej masy.
Popularność Mashua może być ograniczona przez jego mocny smak i reputację jako anafrodyzjak .
Ojciec Bernabé Cobo odnotowuje, że w XVI wieku Inkowie dawali swoim żołnierzom ogromne ilości Mashua, aby zapomnieli o swoich żonach.
Jednak bulwy Mashua pieczone w tradycyjnych ziemnych piecach polowych, budowanych podczas zbiorów, są uważane za przysmak.
Ponadto surowe bulwy można cienko posiekać i dodać do sałatek, aby nadać im pikantny smak i chrupiącą konsystencję.

Właściwości lecznicze
Mashua ma przypuszczalne działanie anafrodyzjakalne 
Hiszpański kronikarz Cobo zanotował, że Mashua było karmione ich armiami przez cesarzy Inków , „aby zapomnieli o swoich żonach”. 
Badania samców szczurów karmionych bulwami Mashua wykazały 45% spadek poziomu testosteronu z powodu obecności izotiocyjanianów 
Mashua zawiera Docosatetraenoylethanolamide, kannabinoid strukturalnie podobny do anandamidu, który działa również na receptor kannabinoidowy (CB 1 ) wśród innych strukturalnie pokrewnych związków, takich jak N-oleoyldopamina.

Na swoim rodzimym obszarze Mashua jest uprawiany głównie ze względu na jadalne bulwy, ale ma wartość ozdobną w strefie umiarkowanej ze względu na swój zwisający pokrój i efektowne, dwukolorowe rurkowate kwiaty, które pojawiają się latem i jesienią. 
Płatki są pomarańczowo-czerwone, a płatki jasnożółte.
https://en.wikipedia.org/wiki/Tropaeolum_tuberosum

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#13

   
   
   
Nasturcje lub Tropaeolum Majus to jedne z najpopularniejszych roślin letnich, które są nie tylko piękne i ozdobne, ale także niezwykle lecznicze i silnie działające naturalnymi antybiotykami.
Kwiaty Nasturcji są jadalne podobnie jak kwiaty Nagietka, Kachnara, Altówki i Stokrotki.
Nasturcja zawiera flawonoidy, takie jak izokwercytryna i kemferol, witaminę C, karotenoidy, minerały siarkę, mangan, żelazo i aminokwasy.
Poniżej znajduje się kilka korzyści zdrowotnych kwiatów nasturcji, które mogą Cię zaskoczyć:

Naturalny antybiotyk
Antybiotyk ma wiele funkcji w zwalczaniu wielu chorób.
W drobnych przypadkach, takich jak ból gardła lub infekcja, kwiaty Nasturcji mogą być stosowane jako domowe lekarstwo, dzięki czemu możesz zaoszczędzić czas i energię na wizytę u lekarza, aby sobie z nimi poradzić.

Promowanie tworzenia nowych komórek krwi
W znacznie poważniejszych przypadkach, takich jak choroby krwi, stosowanie kwiatów Nasturcji w ramach leczenia ziołowego jest wysoce zalecane, ponieważ lata doświadczeń i ostatnie badania wykazały, że kwiaty Nasturcji są bardzo skuteczne w promowaniu tworzenia nowych komórek krwi w organizmie.

Naturalne źródło środka wykrztuśnego
Środki wykrztuśne to substancje, które prawdopodobnie często słyszysz z reklam leków na kaszel.
To prawda, główną funkcją środka wykrztuśnego jest łagodzenie kaszlu. Więc zamiast brać lekarstwo na kaszel, dlaczego nie spożywasz kwiatów nasturcji jako herbaty ziołowej, która pomoże ci pozbyć się kaszlu? W rzeczywistości jest to smaczniejszy sposób na walkę z kaszlem, zwłaszcza w zimne lub deszczowe dni.

Stymulacja wzrostu włosów
Roślina nasturcji jest nie tylko piękna, ale także bogata w dobroczynne właściwości. Jedną z zalet tej rośliny jest naturalna pielęgnacja włosów.
Przerzedzenie włosów może nie jest tak poważne, jak się wydaje, ale dla kobiet ten stan jest najgorszym koszmarem.
O tym może świadczyć to, ile pieniędzy wydadzą na zdrowe włosy.
Nałożenie pasty z kwiatów Nasturcji na skórę głowy może pomóc w pobudzeniu naczyń włosowatych i poprawie krążenia krwi, składników odżywczych i tlenu w skórze głowy.
Dobre krążenie oznacza dobry wzrost włosów.

Wysokie źródło witaminy C
Witamina C jest jedną z witamin o bardzo silnym działaniu prozdrowotnym.
Ze względu na wysoką zawartość witaminy C spożywanie kwiatów Nasturcji pomaga w leczeniu lekkiego kaszlu, przeziębienia i grypy.
Te korzyści wierzono od czasów starożytnych i zostały udowodnione w dzisiejszych czasach.

Dobry dla skóry
Kwiaty Nasturcji zawierają właściwości antyseptyczne, które mogą pomóc w skutecznej walce z bakteriami.
Używaj go jako maski, która pomoże Ci pozbyć się trądziku z twarzy, a witamina C zawarta w tej roślinie kwiatowej może sprawić, że Twoja skóra będzie wyglądać jaśniej i wyrównać jej koloryt.

Instrukcja parzenia: 
Opłucz filiżankę herbaty i czajniczek gorącą wodą.
Napełnij czajniczek 2 gramami (1-2 łyżeczki) kwiatów na każde 250 ml wody.
Zaparzać w gorącej wodzie o temperaturze 90°C (194°F) do 95°C (203°F) przez 2 do 3 minut.
https://dragonteahouse.biz/organic-dried...erbal-tea/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#14

   
Nasturcja w kuchni
Praktycznie w kuchni można wykorzystać wszystkie części tej rośliny, poza korzeniem.
Zbiera się je w dowolnej fazie wzrostu rośliny.
Zarówno posiekane liście, jak i łodygi można wykorzystać np. do sałatek.
Kwiaty i pąki oraz nasiona są również użytkowymi częściami tej rośliny. Jest nie tylko dekoracyjna, jadalna, ale również ma spore walory zdrowotne.
Trzeba jednak przyznać, że nie każdemu jej smak odpowiada, ale może warto spróbować naszych propozycji kulinarnych.

Przetwory z nasturcji
Jednym z najczęściej przygotowywanych przetworów jest ocet nasturcjowy - prosty do wykonania, a jakże efektowny i aromatyczny.
Jak go zrobić? To nic trudnego.

Ocet nasturcjowy
garść kwiatów nasturcji (mogą być w różnych kolorach) i torebek nasiennych
ocet jabłkowy, alternatywnie biały ocet balsamiczny

Kwiaty  i niedojrzałe owoce umieścić w szklanym naczyniu, powinny być luźno ułożone.
Dopełnić naczynie octem, ustaw na parapecie.
Co jakiś czas wstrząśnij naczyniem, żeby kwiaty nie wypływały na wierzch.
Po tygodniu ocet jest gotowy.
Wykorzystaj go w przeciągu roku.
Kwiaty usuń po 10 dniach lub kiedy przestanie je zakrywać ocet.

Wskazówka: ocet jabłkowy można zastąpić winem białym
Zastosowanie octu nasturcjowego:
jest świetny jako dodatek do przygotowania dressingu do sałatek
stosuje się go w kuracjach regulujących pracę jelit
do płukania gardła podczas infekcji
do pielęgnacji włosów (1:1 z wodą)
https://zielony-salonik.pl/blog/kwiaty-w...smaki.html
https://smaker.pl/przepisy-przetwory/prz...alnie.html
https://askthefoodgeek.com/nasturtium-vinegar/
https://urbanvegpatch.blogspot.com/2014/...tiums.html
https://culinaryblossom.com/nasturtium-caper-vinegar/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#15

   
   
Prawdziwe Kapary pochodzą z krajów śródziemnomorskich i są to Kapary ususzone pączki kwiatowe Kapara, czyli rośliny z rodziny kaparowatych.
Są zielonkawe, w smaku gorzko-cierpkie, a nawet lekko ostre.
Alternatywą dla nich są polskie kapary, zwane także fałszywymi kaparami, a tak naprawdę to specjalnie przygotowane nasiona Nasturcji - Nasturcjowe Kapary.
Przepis nie dość, że tani, to jeszcze banalnie prosty.

Nasturcjowe kapary
1/2 szklanki octu 10%
1 szklanka wody
zielone nasiona Nasturcji
przyprawy: Ziele Angielskie, Liść Laurowy, Goździki, Pieprz Ziarnisty, Kora Cynamonu, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki soli

Umyte i odsączone nasiona przełożyć do słoika.
Przygotować zalewę z octu, soli, cukru i pozostałych przypraw, po zagotowaniu, gorącą zalewą zalać nasiona.
Słoiki pasteryzować przez 10-15 minut.

Wskazówka:  Świeżo zebrane nasiona zalej na dobę solanką - podczas macerowania pozbędziesz się goryczki.
Skład solanki: 2 szklanki wody i 1/4 szklanki soli.

Zastosowanie kaparów z nasturcji:
jako dodatek do jaj na twardo
do dekoracji kanapek i zimnych półmisków, sałatek, past
pieczonych i smażonych mięs
do sosów dodawanych do ryb
do marynowanych ogórków i papryk
https://zielony-salonik.pl/blog/kwiaty-w...smaki.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości