Liczba postów: 759
Liczba wątków: 10
Reputacja:
0
Może chodzi o najważniejsze karty w rozkładzie, dla których pozostałe tworzą logiczną całość.
Też nigdy o tym nie słyszałem, ale ta wersja brzmi sensownie.
Liczba postów: 2.195
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Tutaj jest cos na ten temat...
Mostki
Mostki polegają na tym, że w rozkładzie są dwie (lub więcej) karty "małe" z tego samego koloru. Jak w powyższym przykładzie 5-Kijów na czwartym miejscu i 2-Kijów na piątym miejscu. Słowo "mostek" należy tu się, ponieważ karty te jakby spinają niby mostem dwa miejsca, a więc każą łącznie traktować dwa etapy sprawy. Tutaj czytamy to jasno: to co dotyczy obciążających zaszłości, ran pamięci (czwarte miejsce) - dotyczy także partnerstwa (piąte miejsce). I faktycznie tak z moimi kotami jest. Nienawidzą się, ponieważ w przeszłości, na początku, partnerstwo między nimi było najgorsze z możliwych.
Uwaga: karty w mostkach należy też tak czytać, że ważna jest pierwsza, a następne są tylko jej zastępnikami. Czyli naprawdę ważna jest tu "wojownicza" 5-Kijów, a 2-Kijów pojawiła się głównie dlatego, że karty nie miały już drugiej piątki Kijów, żeby ją położyć na tamtym miejscu.
Mostki mogą być też budowane przez wielkie arkana (atuty), o ile dopatrzymy się miedzy nimi jakichś podobieństw. Np. XIV-Umiarkowanie i XVIII-Księżyc podobne mają to, że dzieją się na tle wody. Zrodlo <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.astroakademia.pl/n11/lect.php?id=124">http://www.astroakademia.pl/n11/lect.php?id=124</a><!-- m -->
Lilu, nie pdopielas linku pod "Mostki" albo nie dziala
co tam powinno byc?
Liczba postów: 178
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Hmmmm, mi działa... To internetowy wykład Wojciecha Jóźwiaka w jego portalu Astroakademia. O mostkach jest w ostatnim akapicie.
Liczba postów: 2.175
Liczba wątków: 12
Reputacja:
15
Taro!
ja usłyszałam coś o "kartą spinającą układ jest coś tam i cos tam "
i wpadłam w panikę - matko! nic nie wiem co to karty spinające i do czego są i po co?
dlatego zadałam to pytanie
dziękuję wszystkim za odpowiedzi i dyskusję
najważniejsze, że wszyscy potwierdziliście, że to intuicyjnie się robi
nie chcesz nie przekładasz - chcesz przekładasz
spinasz lub nie
pewnie jako początkujący człowiek sobie myśli, że jest ignorantem bo robi ciś inaczej albo nie robi!
dziękuję bardzo jeszcze raz
a o karty bramy nie zapytam bo już wiem, że jak chcę i moje karty też to i owszem ... jak nie chcemy to musu nie ma!
pozdrawiam Kasia
Liczba postów: 1.287
Liczba wątków: 28
Reputacja:
365
Znak Zodiaku: Strzelec ♐
Witam!
Ja natomiast zapytam o karty - bramy, bo żądna jestem wiedzy tarotowej! O co w nich chodzi?