Gojnik – Herbata Grecka.
Źródło zdrowia z górskich łąk
Gojnik, znany także jako Herbata Górska lub Herbata Grecka, to zioło o niesamowitych właściwościach leczniczych.
Napar przyspiesza gojenie ran (od czego wywodzi się nazwa rośliny), jednak ciekawe jest, że wykorzystuje się go także… w kuchni!
Co jeszcze warto wiedzieć o Gojniku?
Gdzie rośnie i jak wygląda Gojnik?
Gojnik zwany jest także Herbatą Górską nie bez powodu – rośnie tylko w tych partiach górskich, które znajdują się powyżej 1000 m n.p.m.
Dlatego też trudno jest go udomowić i hodować na ogródku… chyba że nasz ogródek znajduje się wysoko w górach!
Dzięki temu, że Gojnik występuje na takich wysokościach, jest rośliną bardzo czystą: w jego otoczeniu nie ma zanieczyszczeń, smogu i innych szkodliwych związków unoszących się w powietrzu.
Dziś dziko rosnący Gojnik znajdziemy na Bałkanach, Bliskim Wschodzie czy w Północnej Afryce.
Roślina ma wiele nazw: Szałwia Libańska, Olympus Tea, Adachaj, Herbatka Pasterzy.
Gojnik w swojej naturalnej formie jest zazwyczaj plątaniną kilkunastu krzewów z małymi żółtymi kwiatkami.
Interesujący jest fakt, że Gojnik jest wykorzystywany nie tylko do parzenia herbaty, ale także jako przyprawa w kuchni;
zioło znajdziemy w różnych daniach w rejonie morza śródziemnego oraz na Bałkanach.
Dlaczego Gojnik nazywany jest Herbatką Grecką?
Gojnik jest najbardziej popularny właśnie w Grecji.
Ponadto Sideritis (czyli właśnie Gojnik) po raz pierwszy pojawił się w zapiskach Pedaniusa Dioscoridesa, greckiego botanika, farmaceuty i lekarza.
I było to już w I w. n.e.!
Łacińska nazwa nawiązuje do greckiego słowa „sideros”, które oznacza po prostu żelazo – a tego dobra jest w gojniku naprawdę wiele!
Napar z Gojnika był w starożytności podawany żołnierzom, zarówno dopiero wyruszającym na wojnę, jak i tym poszkodowanym w wyniku bojów.
Napój najpierw pomagał w wzmacnianiu organizmu, a potem w gojeniu się ran i regeneracji.
Dodatkowo herbata działa antybakteryjnie, zapobiegając zakażeniom.
Z powodu swojego przeznaczenia, Gojnik w tych czasach zwany był herbatką żołnierzy.
Co ciekawe, Gojnik pojawia się także w zapisach medycyny ludowej jako napar poprawiający kondycję fizyczną i psychiczną.
Znachorzy i zielarze zalecali Herbatę Górską nie tylko na przeziębienia i grypę, ale również w przypadku duszności, chorób nerek, zapalenia oskrzeli, problemów z układem pokarmowym.
Pomagał również na reumatyzm, infekcje dróg moczowych, a nawet kłopoty z prostatą!
Jakie właściwości ma Gojnik?
Jak już wiemy, Gojnik świetnie wpływa na gojenie się ran.
Jest bogatym źródłem różnych składników mineralnych (m.in. cynku, magnezu, sodu, kobaltu, miedzi, lecz przede wszystkim żelaza) – dzięki temu napar ten poprawia funkcjonowanie układu krążenia i systemu immunologicznego.
Dzięki dużej zawartości żelaza pomoże także w walce z niedokrwistością i stanami przemęczenia, naturalnie wyrówna temperaturę ciała oraz ciśnienie krwi.
Gojnik działa również antybakteryjnie i przeciwzapalnie, a jego częste picie pozytywnie wpływa na samopoczucie.
Szybciej będziemy wydalać z organizmu toksyny, ponieważ poprawia pracę nerek i wątroby.
Świetnie działa również na układ oddechowy.
Herbata Górska zawiera teinę i jest naturalnym przeciwutleniaczem, w czym jest bardzo podobna do powszechnie nam znanej herbaty.
Pobudza, daje energię i pomaga w przebudzeniu się – bezproblemowo może zastąpić nam poranną kawę!
Dodatkowo w napoju znajdziemy olejki eteryczne.
Co więcej, Gojnik jest uznawany za… afrodyzjak.
A w niektórych regionach jest nazywany nawet bułgarską viagrą!
Gojnik wykorzystywany jest również w kosmetyce oraz w produkcji perfum.
Znajdziemy go przede wszystkim w kremach dla skóry dojrzałej (ze względu na zawartość antyoksydantów) oraz w kosmetykach do włosów (szampony, odżywki), ponieważ chroni je przed promieniowaniem UV.
Wyniki najświeższych badań wykazują, że Gojnik wpływa także na pracę mózgu i hamuje jego stany zapalne.
Pomaga również w usuwaniu złogów białkowych, które są jedną z głównych przyczyn choroby Alzheimera i demencji starczej.
Jak parzyć Herbatkę Górską?
Przede wszystkim dobra rada: lepiej wybierać Gojnik w wersji nie sproszkowanej ani nie siekanej.
Tego typu mieszanki (bo nigdy nie jest to w 100% Gojnik) mają nie tylko gorszy smak, ale przede wszystkim mniej intensywne działanie – za które przecież tak cenimy Sideritis Scardica.
Poza tym narażamy się, że Herbatka nie powstanie z odpowiedniej części rośliny; napar powinno zaparzać się wyłącznie z „wierzchołków” zioła: kwiatków, łodyżek i listków.
Dlatego najlepiej wybrać Gojnik w formie całych kwiatków albo kwiatków z łodyżkami.
Aby stworzyć najlepszy napar z Gojnika, wrzucamy do szklanki jeden lub dwa jego kwiatki.
Zalewamy wrzątkiem, przykrywamy, odczekujemy 3-5 minut, a jeśli kupimy susz, parzmy go 5-10 minut.
Uwaga – w okresie przeziębień i grypy możemy parzyć Gojnik o kilka minut dłużej, aby wydobyć jeszcze więcej drogocennych olejków eterycznych.
Napój ma żółtawo-zielonkawą barwę i bardzo charakterystyczny aromat, który na myśl przywodzi nie tylko zioła, ale i przyprawy.
Jeśli chcesz osłodzić napar, użyj do tego miodu lub karobu.
Można także nieco urozmaicić smak, dodając nieco świeżego Imbiru, kilka listków Mięty czy plaster Cytryny.
źródło
źródło
źródło