Herbata Jaśminowa
Herbata Jaśminowa ( chiński :茉莉花茶; pinyin : mòlìhuā chá lub chiński :香片; pinyin : xiāng piàn ) to Herbata pachnąca aromatem kwiatów Jaśminu
Zazwyczaj bazą Herbaty Jaśminowej jest Herbata Zielona ; jednakże używa się również Herbaty Białej i Czarnej
Powstały smak Herbaty Jaśminowej jest subtelnie słodki i bardzo aromatyczny.
Jest to najsłynniejsza Herbata Zapachowa w Chinach .
Uważa się, że Jaśmin został sprowadzony do Chin ze wschodniej Azji Południowej przez Indie za panowania dynastii Han (206 p.n.e. do 220 r. n.e.) [2] i był używany do aromatyzowania Herbaty około V wieku.
Jednakże Herbata Jaśminowa rozpowszechniła się dopiero za czasów dynastii Qing (1644-1912 n.e.), kiedy zaczęto eksportować Herbatę na Zachód w dużych ilościach.
Dziś nadal jest to popularny napój serwowany w herbaciarniach na całym świecie.
Jaśmin rośnie na dużych wysokościach w górach.
Największą reputacją cieszy się Herbata Jaśminowa produkowana w chińskiej prowincji Fujian
Herbatę Jaśminową produkuje się także w prowincjach Hunan, Jiangsu, Jiangxi, Guangdong, Guangxi i Zhejiang
Japonia znana jest również z produkcji Herbaty Jaśminowej, szczególnie w prefekturze Okinawa , gdzie nazywa się ją Sanpin-cha (さんぴん茶) .
Przygotowanie
Liście Herbaty zbiera się wczesną wiosną i przechowuje do późnego lata, kiedy kwitną świeże kwiaty Jaśminu.
Kwiaty Jaśminu zbiera się wcześnie rano, kiedy małe płatki są szczelnie zamknięte.
Kwiaty są przechowywane w chłodnym miejscu aż do zapadnięcia zmroku.
W nocy kwiaty Jaśminu otwierają się, uwalniając swój zapach.
W tym momencie następuje Aromatyzacja Herbaty.
Istnieją dwie główne metody aromatyzowania Herbaty Jaśminem.
W jednej metodzie Herbatę i kwiaty umieszcza się naprzemiennie warstwami; w drugim przypadku Herbatę miesza się z kwiatami Jaśminu i przechowuje przez noc.
Herbata potrzebuje ponad czterech godzin, aby wchłonąć zapach i smak kwiatów Jaśminu.
W przypadku najlepszych odmian, takich jak Yin Hao, proces aromatyzowania można powtórzyć aż sześć lub siedem razy.
Herbata wchłania wilgoć ze świeżych kwiatów Jaśminu, dlatego należy ją ponownie wysuszyć, aby zapobiec zepsuciu.
Zastosowania kulturowe
W południowych Chinach zwyczajem jest podawanie gościom Herbaty Jaśminowej w ramach powitania.
Herbata Jaśminowa to lokalny napój herbaciany w Fuzhou , a kwiaty Jaśminu to jego miejski kwiat.
Jaśmin ma znaczenie symboliczne w kulturze chińskiej .
Na przykład korona buddyjska na malowidłach ściennych w Ajanta , wpisanym na listę światowego dziedzictwa kulturowego, ozdobiona jest złotymi kwiatami Jaśminu.
Uważa się, że zapach Jaśminu jest niebiański.
W przeszłości mieszkańcy Fuzhou uważali Herbatę za antidotum na wiele trucizn.
W dialekcie Fuzhou słowo oznaczające kupowanie leków dosłownie oznacza kupowanie Herbaty; warzenie leków, parzenie Herbaty; zażywanie leków, picie Herbaty.
Ponadto ważna jest kultura Herbaty, kształtująca sztukę picia Herbaty, która składa się z różnych etapów.
Herbata Jaśminowa Fuzhou
Fuzhou, stolica Fujian, jest najważniejszym miastem produkującym Herbatę Jaśminową w Chinach.
Miasto zbudowane jest w dorzeczu rzeki i otoczone górami.
Klimat w Fuzhou jest łagodny, opady są obfite, a różnica temperatur między dniem a nocą jest wyraźna, co stwarza korzystne warunki do wzrostu kwiatów Jaśminu.
Drzewa Herbaciane mają również mikroklimat — Jaśmin sadzi się w pobliżu rzek, a drzewa Herbaciane rosną na zboczach na wysokościach od 600 do 1000 metrów nad poziomem morza. Według gazety China Daily „Fuzhou ma 1200 hektarów ogrodów herbacianych i [w 2011 r.] wyprodukowało 110 000 ton herbaty jaśminowej o wartości 1,78 miliarda juanów ( 290 milionów dolarów )”.
Po wprowadzeniu Jaśminu do Fuzhou ludzie zasadzili go szeroko.
W latach 960-1127 (w czasach dynastii Song) Fuzhou zyskało miano „Miasta Jaśminu w Chinach”.
Fuzhou uważane jest za kolebkę procesu produkcji Herbaty Jaśminowej i jak dotąd jest to jedyne miasto, w którym odbywa się cały proces produkcyjny.
Proces parzenia Herbaty Jaśminowej rozpoczął się za czasów dynastii Tang, ale znacznie się zmienił za panowania dynastii Ming.
Przed 1937 rokiem rozwój Herbaty Jaśminowej Fuzhou był szybki, a produkty sprzedawano w wielu regionach.
Wraz z wybuchem drugiej wojny chińsko-japońskiej produkcja szybko spadła.
Od lat pięćdziesiątych do dziewięćdziesiątych XX wieku przemysł Herbaty Jaśminowej odrodził się i osiągnął 60% całkowitej produkcji krajowej, ale później ponownie spadł.
Chiński rząd wciąż pracuje nad ożywieniem Herbaty Jaśminowej Fuzhou.
W ostatnich latach Komitet Partii Miejskiej w Fuzhou i rząd starały się chronić i rozwijać system sadzenia Jaśminu w Fuzhou i kultury Herbaty, a także podejmowały aktywne działania w celu kultywowania dobrych gatunków i złożyły wniosek o wpisanie na listę dziedzictwa kulturowego
Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa uznała „system kultury Herbaty i Herbaty Jaśminowej Fuzhou” za „ system dziedzictwa rolniczego o znaczeniu globalnym ”. Eksperci Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa udali się do Fuzhou w celu sprawdzenia procesu w dniu 5 kwietnia 2014 r., po czym 29 kwietnia w Rzymie we Włoszech przyznano mu tytuł „Globalnie ważny system dziedzictwa rolniczego” ,
https://en.wikipedia.org/wiki/Jasmine_tea