Herbata Moringa: korzyści, skutki uboczne i sposób parzenia
Liście i nasiona Moringa były używane od tysięcy lat w leczeniu poważnych chorób i przyspieszaniu gojenia się ran. Liście są wypełnione pożywnymi związkami niezbędnymi dla zdrowia człowieka.
Roślina dopiero niedawno pojawiła się na radarze zachodnich naukowców.
W miarę przeprowadzania coraz większej liczby badań korzyści płynące z tej rośliny zaczęły się pojawiać.
Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, co pokazują badania na temat herbaty Moringa i jak zaparzyć smaczną filiżankę.
Co to jest herbata Moringa?
Herbata Moringa jest wytwarzana z liści rośliny Moringa Oleifera
Drzewo Moringa ma kilka popularnych nazw, w tym „cudowne drzewo”.
Jest znany jako „drzewo podudzia” ze względu na kształt strąków nasiennych.
Jest również powszechnie nazywany „drzewem oleistym ben”, ponieważ wytwarza benzoil.
Inną popularną nazwą drzewa jest „drzewo chrzanu”, ponieważ korzenie smakują podobnie do kłącza.
Drzewo Moringa pochodzi z tropikalnych obszarów Azji Południowo-Wschodniej.
Największym hodowcą Moringa są Indie.
Drzewo jest również uprawiane do celów rolniczych i leczniczych na Filipinach, w Indonezji, Pakistanie, Nepalu i na Tajwanie.
Ponadto roślina jest uprawiana i występuje dziko w niektórych częściach Afryki, Ameryki Środkowej i Oceanii.
Herbata Moringa to herbata ziołowa wytwarzana przez moczenie liści Moringa w czystej gorącej wodzie.
Herbatę można również przygotować ze sproszkowanych liści Moringa i torebek z herbatą.
Naturalnie nie zawiera kofeiny i można go spożywać o każdej porze dnia.
Profil smakowy
Herbata Moringa ma ziemisty smak podobny do zielonej herbaty.
Jest mniej gorzka i cierpka niż większość odmian zielonej herbaty i toleruje wysokie temperatury i dłuższy czas parzenia. Herbata jest często aromatyzowana miodem, miętą i cynamonem, aby zrównoważyć ziemiste nuty.
Fakty żywieniowe herbaty Moringa
Olej z nasion Moringa, korzenie Moringa i liście Moringa zawierają niezbędne witaminy i składniki odżywcze.
Badania pokazują, że liście Moringa zawierają najwięcej wartości odżywczych w porównaniu z innymi częściami roślin.
Według USDA surowe liście herbaty Moringa zawierają różnorodne witaminy i minerały.
Liść Moringa jest znaczącym źródłem witaminy A, witaminy C (kwas askorbinowy) i witaminy B6.
Liście rośliny Moringa zawierają również duże ilości niezbędnych składników odżywczych, takich jak beta-karoten i aminokwasy.
Sto gramów liści Moringa zawiera również około 9 gramów białka
Korzyści zdrowotne herbaty Moringa?
1. Może pomóc w walce z niedożywieniem
W Azji i Afryce drzewo Moringa jest często nazywane „drzewem życia” lub „drzewem cudów”.
To dlatego, że zawartość składników odżywczych i odporność drzewa odpornego na suszę sprawiają, że jest ono doskonałym kandydatem na podstawowe pożywienie w najbardziej zubożałych regionach.
Roślina może być wykorzystywana do karmienia zwierząt gospodarskich, aw niektórych przypadkach może być nawet wykorzystywana do oczyszczania wody
W wielu biednych krajach cywile cierpią z powodu niedożywienia.
Może to wynikać z wielu czynników, w tym wojny, braku czystej wody, słabo uprawnych gleb i ograniczonego dostępu do pożywnej żywności.
Liście Moringa są pełne niezbędnych witamin i minerałów, które mogą pomóc w zwalczaniu głodu i umożliwić niedożywionym osobom zwiększenie masy ciała.
Ponadto uprawa drzew Moringa może pomóc w tworzeniu nowych miejsc pracy.
Drzewo rośnie tak szybko, że można je zbierać co miesiąc.
Drzewa są tak odporne, że nie trzeba ich nawozić, co dodatkowo czyni uprawę tej rośliny atrakcyjną w zubożałych krajach
Należy zauważyć, że niektóre produkty z Moringa, takie jak ekstrakt z liści Moringa Oleifera i proszek z liści Moringa, są słabsze niż surowe lub gotowane liście.
Aby zwalczyć niedożywienie, liście są zwykle spożywane na surowo lub gotowane i podawane podobnie jak gotowany szpinak.
2. Pakowane z przeciwutleniaczami
Liście Moringa są pełne przeciwutleniaczy, które, jak wykazano, oferują szereg korzyści zdrowotnych.
Przeciwutleniacze pomagają eliminować wolne rodniki w organizmie i zapobiegają wystąpieniu stresu oksydacyjnego. Stres oksydacyjny został powiązany z poważnymi chorobami, od chorób serca po chorobę Alzheimera i niektóre rodzaje raka.
Przeciwutleniacze w liściach Moringa obejmują beta-karoten i witaminę C.
Aktywność przeciwutleniająca tych składników została powiązana z lepszym zdrowiem układu odpornościowego zarówno w badaniach na zwierzętach, jak i na ludziach
Liście Moringa zawierają również kwercetynę – przeciwutleniacz, który może pomóc obniżyć wysokie ciśnienie krwi u niektórych osób
Ponadto liście Moringa zawierają kwas chlorogenowy, który według badań może pomóc regulować poziom cukru we krwi
3. Może zmniejszyć stan zapalny
Zapalenie jest podstawową odpowiedzią organizmu na bodźce.
Przewlekłe zapalenie; może jednak powodować poważne problemy zdrowotne, w tym wysokie ciśnienie krwi, przewlekły ból i większe ryzyko udaru mózgu.
Większość warzyw i produktów roślinnych zawiera związki przeciwzapalne.
Związki te są klasyfikowane w różny sposób w zależności od ich składu chemicznego i wykazano, że niektóre z nich są bardziej skuteczne niż inne w zmniejszaniu stanu zapalnego.
Herbata Moringa i proszek Moringa zawierają środki przeciwzapalne znane jako izotiocyjaniany.
Badanie na małych zwierzętach opublikowane w Pharmaceutical Biology wykazało, że ekstrakt z Moringa pomógł zmniejszyć ból spowodowany stanem zapalnym
Dwa kolejne badania laboratoryjne wykazały, że glikozydy fenolowe i inne związki zawarte w Moringa wykazały działanie immunosupresyjne i przeciwzapalne
4. Może hamować toksyczność arsenu
W wielu zubożałych krajach arsen stanowi poważny problem w zaopatrzeniu w wodę.
Substancja chemiczna może również przedostawać się do wód gruntowych i zanieczyszczać uprawy żywności.
Objawy zatrucia arszenikiem obejmują ból brzucha, wymioty i wodnistą lub krwawą biegunkę.
Ostre zatrucie arszenikiem może być śmiertelne, powodując całkowitą niewydolność narządów.
Kilka małych badań wykazało obiecujące zastosowanie Moringa w zapobieganiu zatruciu arszenikiem.
Badania te zostały w dużej mierze przeprowadzone w kontrolowanych eksperymentach laboratoryjnych i na małych gryzoniach.
Potrzebne są dalsze badania, aby ustalić zastosowanie Moringa w leczeniu toksyczności arszeniku.
Jedno z badań opublikowanych w Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine wykazało, że suplementacja diety liśćmi Moringa hamowała wzrost trójglicerydów i glukozy związany z arszenikiem.
Liście hamowały również zmiany cholesterolu, zwykle obserwowane podczas zatrucia arszenikiem u myszy
Drugie badanie na zwierzętach opublikowane w Environmental toxicology and Pharmacology wykazało, że sproszkowane nasiona Moringa wykazywały działanie terapeutyczne na szczury cierpiące na zatrucie arszenikiem. Nasiona Moringa pomogły przywrócić prawidłowy poziom glutationu, reaktywnych form tlenu we krwi szczura
Skutki uboczne herbaty Moringa
Zawsze zasięgnij porady lekarza i skonsultuj się z pracownikiem służby zdrowia przed spożyciem herbaty ziołowej. Herbaty ziołowe mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami i mogą powodować działania niepożądane u kobiet w ciąży lub karmiących piersią.
Food and Drug Administration (FDA) nie reguluje suplementów Moringa i nie zatwierdziła stosowania jakichkolwiek części roślin Moringa w leczeniu lub łagodzeniu chorób.
Potrzebne są dodatkowe badania, aby ustalić korzyści zdrowotne tej rośliny i powstałej z niej herbaty.
Pij herbatę Moringa, aby cieszyć się smakiem i wpływami kulturowymi napoju.
Jeśli chcesz pić herbatę moringa, oto kilka rzeczy, o których warto pamiętać.
Kobiety w ciąży
Kobiety w ciąży nie powinny spożywać produktów Moringa.
Niektóre badania pokazują, że kłącza i kwiaty Moringa zawierają związki, które mogą wywoływać skurcze i powodować przedwczesne porody lub poronienia.
Interakcje leków
Liście Moringa zawierają alkaloidy, które mogą zmniejszać częstość akcji serca i wpływać na ciśnienie krwi.
Jeśli bierzesz leki na ciśnienie krwi lub cierpisz na choroby serca, porozmawiaj ze swoim lekarzem przed wypiciem herbaty Moringa.
Jak zrobić herbatę Moringa
Składniki:
10 uncji wody
1 łyżeczka herbaty Cup & Leaf Mindful Moringa
Słodzik, taki jak miód lub agawa (OPCJONALNIE)
Instrukcje:
1. Zacznij od szybkiego zagotowania wody w czajniku lub na kuchence.
2. Włóż liście herbaty do zaparzacza lub zaparzacza do herbaty i umieść w gorącej wodzie.
3. Zdejmij z ognia i pozostaw do zaparzenia na 3 do 5 minut.
4. Posłodzić według uznania i smacznego!
Picie herbaty Moringa
Herbata Moringa to stosunkowo nowa herbata w świecie zachodnim.
Jest powszechnie spożywana w innych regionach globu dzięki swoim wysoce odżywczym właściwościom.
Badania pokazują, że herbata i liście zawierają związki, które mogą poprawić zdrowie.
Potrzebne są dalsze badania, aby ustalić te korzyści dla herbaty i innych produktów moringa.
Dopóki nie zostaną przeprowadzone dalsze badania, ciesz się herbatą Moringa ze względu na jej wspaniały smak i niepowtarzalny aromat.
Zaparz napój i usiądź w wygodnym miejscu i ciesz się kilkoma chwilami relaksu.
https://senchateabar.com/blogs/blog/moringa-tea
https://botany.cz/cs/moringa-oleifera/
https://www.czajnikowy.com.pl/sklep-czaj...ewo-zycia/