15-10-2020, 21:32
Herbata Ziołowa-Babka Lancetowata
Babka Lancetowata i inne jej gatunki wykorzystywana jest od wieków w ziołolecznictwie.
Mają, niezaleznie od gatunku te same właściwości zdrowotne.
Sprawdza się doskonale zarówno w leczeniu ran, jak i w łagodzeniu kaszlu czy przy biegunce
Odwar z liści Babki Lancetowatej
Suszone Liście Babki Lancetowatej można kupić w sklepach zielarskich i w aptekach, a niektóre środki lecznicze można przygotować domowymi sposobami.
Na przykład Odwar z Babki Lancetowatej.
Do jego przyrządzenia będziemy potrzebować 1 łyżkę suszonych liści, którą zalejemy dwiema szklankami wody i doprowadzimy do wrzenia.
Gotujemy całość pod przykryciem 5 minut, po czym pozostawiamy na 10 minut i przecedzamy.
Taki odwar możemy wykorzystać:
do przemywania oczu (rozcieńczony roztworem soli fizjologicznej w proporcji 1:1),
do picia przy nieżycie jelit, biegunce i chorobach dróg oddechowych w dawkowaniu 2 razy dziennie po pół szklanki,
w postaci okładów na uszkodzoną skórę.
Inne zastosowania Babki Lancetowatej
Zarówno napar z suszonych liści, jak i maseczka wykonana ze świeżych Liści Babki Lancetowatej, wspomagają leczenie wysypek, liszajów i wyprysków.
Po całym dniu pracy przed komputerem lub po prostu na zmęczone oczy warto przyłożyć na powieki sparzone i lekko zmiażdżone liście babki.
Jeśli przyrządzimy je w formie maseczki na twarz, możemy spodziewać się nawilżenia, złagodzenia i ujędrnienia skóry.
Przeciwwskazania do stosowania Babki Lancetowatej
Jak dotąd nie stwierdzono żadnych interakcji Babki Lancetowatej z lekami lub innymi ziołami u zażywających je pacjentów.
Profilaktycznie jednak zaleca się, by kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także dzieci poniżej 12. roku życia, nie stosowały Babki Lancetowatej.
Babka Zwyczajna właściwości i zastosowanie
Babka Zwyczajna jest cenną rośliną leczniczą znaną od bardzo dawna medycynie ludowej
Babka zwyczajna przepisy lecznicze
Napar z Babki Zwyczajnej
Łyżkę suszonych liści zalewamy szklanką wrzątku, parzymy pod przykryciem 15 minut.
Pije się 3 razy dziennie po szklankę w nieżycie przewodu pokarmowego.
Przy chorobach płuc dosładza miodem.
Sok z Babki Zwyczajnej
Liście iście babki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
Otrzymany sok przecedzamy przez lniane płótno.
Pije się 2 razy dziennie po dwie łyżki stołowe 21 dni.
Sok musi być świeży.
Stosujemy przy chorobach płuc, nowotworach dla wzmocnienia i regeneracji tkanek.
Na problemy z wypróżnianiem
Łyżeczkę nasion Babki Zwyczajnej zalewamy szklanką wrzątku.
Pije się schłodzony razem z nasionami przed snem.
Na guzy i cysty
Garść świeżych umytych Liści Babki Zwyczajnej zalewamy w garnku 4 szklankami wody.
Doprowadzamy do wrzenia, na małym ogniu podgrzewamy 5 minut.
Po przecedzeniu pij się ciepły napar przez cały dzień.
Skutecznie działa spożywanie rozdrobnionych w młynku suszonych liści połączonych z miodem.
3-4 razy dziennie po łyżeczce między posiłkami.
Przepis S. Korżawskiej
Lekarstwo do użytku zewnętrznego
Butelkę wypełniamy całkowicie Liśćmi Babki Zwyczajnej i starannie ubijamy.
Uzupełniamy wódką i szczelnie zamykamy na miesiąc.
Po przecedzeniu przelewamy do czystej butelki.
Nalewka może stać kilkanaście lat.
Leczy paradontozę, oparzenia, schorzenia stawów, szczególnie kolanowych
Nieżyt żołądka
Świeży sok z Babki Zwyczajnej mieszamy z sokiem z Mniszka.
Pije się łyżkę 3 razy dziennie przy nieżycie żołądka, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy z obniżoną kwaśnością.
Nie wolno stosować przy nadkwasocie.
Osłabienie organizmu, wycieńczenie
Kilogram świeżych Liści Babki Zwyczajnej przekręcamy przez maszynkę do mięsa.
Sok przecedzamy przez lniane płótno, zagotowujemy, dodajemy szklankę miodu i gotujemy tak długo aż syrop będzie gęsty.
Po schłodzeniu i przecedzeniu zlewamy do szklanego naczynia.
Zażywa się łyżeczkę dziennie, w zależności od poprawy samopoczucia do 6 tygodni.
Okłady
Z papki świeżego Skrzypu i Babki Zwyczajnej pomagają przy paraliżu połowy twarzy i oka.
Podgrzane w gorącej wodzie listki mogą służyć za mokry opatrunek na wszelkie rany, owrzodzenia, stany zapalne skóry.
Babka w kuchni
Młode listki używa się do sałatek, gotowane na parze lub duszone jak szpinak.
Smaczne są na surowo lub obgotowane łodygi kwiatowe.
Nasionka o orzechowym smaku można prażyć lub zmielone dodawać do mąki
https://sekrety-zdrowia.org/babka-zwycza...asciwosci/
https://zdrowie.radiozet.pl/W-zdrowym-ci...stosowanie
https://zdrowie.radiozet.pl/W-zdrowym-ci...lego-ziola
źródło
źródło
źódło
źródło