04-06-2025, 21:00
Kuchnia Sri Lanki
Kuchnia Sri Lanki ( sing. සිංහල බොජුන් , tam. இலங்கை உணவு முறைகள் ) pod wieloma względami przypomina kuchnię Indii , co wynika zarówno z bliskości tych krajów, jak i podobnego asortymentu produktów używanych do przygotowywania potraw (owoce morza, owoce, zioła, różne przyprawy).
Dieta mieszkańców Sri Lanki składa się głównie z produktów roślinnych; mieszkańcy Sri Lanki praktycznie nie jedzą mięsa.
Praktyczny brak mięsa w diecie mieszkańców Sri Lanki wynika z faktu, że krowy są tutaj czczone jako zwierzęta święte.
Produkty rybne, owoce tropikalne i wszelkiego rodzaju przyprawy są szeroko stosowane w celach kulinarnych
Kuchnia lankijska jest powszechnie uważana za bardzo ostrą i pikantną.
Pikantna, tak, ale jak zapewniają nas szefowie kuchni w hotelach najwyższej klasy w Kolombo, stolicy Sri Lanki, nowoczesna kuchnia lankijska nie używa zbyt wielu ostrych przypraw.
Dania są przygotowywane głównie z mleka kokosowego, liści curry, kolendry, cynamonu, kardamonu, goździków i nasion kminu.
Kuchnia lankijska jest często mylona z kuchnią południowoindyjską, ale mimo zewnętrznego podobieństwa, te dwie kuchnie mają znaczące różnice.
W kuchni południowoindyjskiej warzywa są głównie duszone, trzymane na ogniu przez długi czas, a w kuchni lankijskiej warzywa są poddawane jak najmniejszej obróbce cieplnej, aby zachować naturalny kolor i aromat produktów.
Ponadto lokalna kuchnia stara się przestrzegać zasad Ajurwedy - najstarszego systemu utrzymywania i przywracania zdrowia (ajurweda akceptuje tylko dietę wegetariańską).
Składniki Ajurwedy obejmują sześć smaków - słodki, słony, gorzki, kwaśny, ostry, cierpki i pięć elementów (mahabhuta) - ziemia, woda, ogień, powietrze, przestrzeń. Odżywianie zajmuje najważniejsze miejsce w Ajurwedzie i to właśnie zasady tej starożytnej nauki o zdrowiu wyjaśniają wiele cech kuchni narodowej.
Na przykład tym, którzy przestrzegają koncepcji odżywiania według Ajurwedy, nie zaleca się spożywania ziemniaków i innych produktów skrobiowych, ponieważ ziemniaki są uważane za najbardziej szkodliwe warzywo, najbardziej (oprócz mięsa) przyczyniające się do powstawania toksyn.
Nie zaleca się podgrzewania miodu, ponieważ podgrzewany miód zamienia się w truciznę dla organizmu.
Codzienna dieta według Ajurwedy powinna zawierać 40-50% ryżu lub zbóż, 15-30% roślin strączkowych, 2-5% zup warzywnych, 0,5 łyżeczki kiszonek lub innych kiszonek. Dlatego podczas przygotowywania jedzenia każdemu produktowi przypisuje się szczególną rolę w całej koncepcji zdrowego odżywiania, a nawet przyprawy dobiera się z uwzględnieniem właściwości ajurwedyjskich.
Ale nie cała populacja Sri Lanki jest wegetarianką.
Główną populacją Republiki Sri Lanki są Syngalezi, grupa etniczna, która stanowi 72% populacji wyspy.
Ich dieta opiera się na ryżu i curry, daniach mięsnych, warzywnych i rybnych z dodatkiem różnych przypraw.
Na Sri Lance jest ponad 15 odmian ryżu, a odmiany różnią się kształtem, kolorem i smakiem.
Kuchnia lankijska jest wyrażona takimi przyprawami jak cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, nasiona gorczycy, kolendra, kurkuma i inne.
Spośród 42 rodzajów przypraw używanych w lokalnej kuchni, 37 ma wartość leczniczą.
A całkowita liczba warzyw używanych w żywności wynosi ponad 365 rodzajów.
Kuchnia Sri Lanki nie jest wszędzie taka sama.
Dogodnie położona na skrzyżowaniu szlaków morskich, obdarzona najbogatszą naturą, wyspa w swojej historii często padała ofiarą inwazji Chińczyków i Hindusów, Portugalczyków i Holendrów.
Nowe prawa, europejskie zwyczaje i wierzenia wpłynęły na sposób życia ludności kraju.
Dlatego nie dziwi fakt, że kuchnia jednego regionu może bardzo różnić się od kuchni innego.
Po prostu różne obszary zostały poddane wpływom kulinarnym Portugalii, Holandii, Malezji i innych krajów w różnym stopniu.
Arabowie i południowi Hindusi również odcisnęli swoje piętno na ogólnym obrazie kuchni lankijskiej.
Jak już wspomnieliśmy, ryż jest bardzo powszechnym produktem w lokalnej kuchni.
Zazwyczaj jest podawany oddzielnie w specjalnym dużym naczyniu, wokół którego ustawione są miski z różnymi sosami curry i niezależnymi daniami warzywnymi, rybnymi i mięsnymi.
Kurczak i ryby to najpopularniejsze rodzaje mięsa, które gotuje się z curry, a także jagnięcina i wołowina.
Unikalnym daniem Sri Lanki jest appu, często podawane na śniadanie. Jest to rodzaj naleśnika z mąki ryżowej i mleka kokosowego.
Ma chrupiące brzegi i miękki środek.
Do appu często piecze się jajko.
Innym daniem jest indiyappa, małe porcje makaronu ryżowego na małych plecionych słomianych tackach, jedna na drugiej, gotowane na parze na małym ogniu.
W kuchni lankijskiej jest ogromna różnorodność deserów.
Na przykład kevum to ciasto z mąki korzennej z dużą zawartością masła, melasy i orzechów nerkowca, kiribad to różowy ryż gotowany w gęstym mleku kokosowym, który jest zwykle serwowany na uroczystościach takich jak wesela lub święta takie jak Nowy Rok, urodziny itp.
Aby opowiedzieć o wszystkich lokalnych deserach, konieczne byłoby poświęcenie im osobnego artykułu.
Oczywiście, owoców na Sri Lance jest mnóstwo.
Łączna liczba ich gatunków to ponad 70 - to prawdziwy raj owocowy.
Samych odmian bananów na wyspie jest ponad 200.
A oprócz nich - ananasy, mango, papaje, jackfruity, duriany, rambutany, mangostany, brzoskwinie, cytryny, pomarańcze i wiele, wiele innych, a są i takie, które rosną tylko na Sri Lance.
Warto powiedzieć kilka słów o wodzie na Sri Lance.
Picie jej z kranu lub naturalnego źródła nie jest bezpieczne dla zdrowia.
Może być skażona i pełna patogenów, szczególnie w porze monsunowej.
Dlatego zwykłą, ale oczyszczoną wodę kupuje się w sklepach, sprzedaje się ją w butelkach.
Soki owocowe i napoje są powszechnie dostępne, ale trzeba też uważać przy zakupie i lepiej zaufać dobrym sklepom, kawiarniom i restauracjom.
A jeszcze lepiej – samemu ją przyrządzić.
Winogrona są jednym z niewielu owoców, które nie rosną w dużych ilościach na Sri Lance.
Dlatego wina są w większości importowane, co wpływa na ich wysoką cenę i często jakość.
Lager, główna marka krajowego piwa, mimo że jest produkowany lokalnie, jest również stosunkowo drogi, ale ogólnie rzecz biorąc wszystkie inne napoje alkoholowe są dość tanie według międzynarodowych standardów, nawet prawdziwy irlandzki Guinness jest dostępny w prawie wszystkich barach i restauracjach w głównych obszarach turystycznych wyspy.
https://kedem.ru/voyaj/cuisine/shri-lankijskaya-kuhnya/