Copal Breu Brazylia
#1

   
Copal Breu Brazylia
Breu Kopal to żywica drzewa Bursera Heptaphyllum. Jest spokrewniony z rodziną kadzidłowców (Boswellia), a żywica ta jest przez niektórych nazywana kadzidłem brazylijskim.

Breu Copal jest pozyskiwany w sposób zrównoważony z pni drzew, gdzie wydziela się i naturalnie starzeje. 
Drzewa nie są nacinane, ścinane, skrobane ani w żaden inny sposób uszkadzane, aby uzyskać tę żywicę.
Spalany na gorącym węglu lub w palniku elektrycznym, wydziela piękny, drzewny, delikatny, zielony zapach.

Copal Breu, nazywany również Breu Branco lub Breu Claro, to żywica tradycyjnie wykorzystywana w ceremoniach/rytuałach oraz w domu. 
Jest również stosowana w medycynie tradycyjnej, rozpuszczana w oleju, na problemy skórne.

Żywica Protium Heptaphyllum pali się przyjemnym, zielonym zapachem z lekkimi nutami kwiatowymi.
Jeśli spalisz ją w kadzielnicy elektrycznej w niskiej temperaturze, nie zdziw się, jeśli zauważysz nagromadzenie się drobnych, białych igiełek pod pokrywką. 
To nie pleśń, ale naturalne kwasy żywiczne, które pod wpływem ciepła unoszą się i po ostygnięciu tworzą naturalny, krystaliczny wzór.

Copal Breu rozpuszcza się w alkoholu i może być używany do impregnowania bibułek kadzidłowych. 
Bibułkę zanurza się najpierw w roztworze saletry i wody, pozostawia do całkowitego wyschnięcia, a następnie impregnuje roztworem żywicy i alkoholu. 
Po wyschnięciu bibułka będzie się równomiernie palić dzięki saletrze, uwalniając zapach Copal Negro podczas palenia. 
Przepisy na bibułki kadzidłowe można znaleźć w Internecie. 
Do produkcji bibułek kadzidłowych można dodać wiele różnych żywic i substancji aromatycznych.
https://apothecarysgarden.com/collection...tium-43008

[Obrazek: attachment.php?aid=85180]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości