Jak otrzymasz nową talię, warto ją w pewien sposób oczyścić. Odpakuj karty, rozłóż w wachlarz, posyp solą, na noc. Rano sól zsyp i wyrzuć. Dodatkowo każdą z kart przeciągnij nad płomieniem świecy, ostrożnie, by ich nie okopcić. Na koniec możesz okadzić je szałwią. Tak przygotowane karty wymagają ustanowienia strażnika talii.
Spośród kart: 0 Głupca, II Kapłanki, I Maga wybierz jedną lub wylosuj. Ta kartą zamykasz talię, leży ona zawsze na wierzchu złożonych kart. Karty najlepiej przechowywać w kasetce w woreczku z materiału, bądź w pudełku w jakim je kupiłaś. Jeśli kupiłaś, całą nową talię AW i AM to zacznij od prostych rozkładów.
Jeśli posiadasz karty- te Arkana Wielkie - co się obraziły, to też możesz je oczyścić w powyższy sposób i spróbować się z nimi na nowo dogadać
Nie wiem czy karty mogą "obrazić się" myślę ze czasami tak, ale po pewnym czasie im minie ta złość i znowu będą pięknie z Tobą współpracować. Talie warto oczyszczać co jakiś czas i nie męczyć kart bez potrzeby. Nie zadawać im kilkakrotnie tego samego pytania pod rząd, nie pytać o sprawy oczywiste, warto palić świece podczas rozkładów.
Mam nadzieję, że choć troszkę pomogłam