08-11-2013, 10:33
Zupa grzybowa
Składniki:
30 g suszonych grzybów
1,5 l wody
4 ziemniaki
1 cebula
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
kawałek pora (biała część)
1 łyżka oliwy
1 łyżka mąki
4 łyżki śmietany 18%
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
kilka ziaren pieprzu
1 listek laurowy
przyprawy: sól
Sposób przyrządzania:
Z 1,5 l wody odlej 1 szklankę zimnej wody i zalej nią grzyby. Pozostaw na ok. 3 godz.
Po tym czasie wodę, w której się moczyły przecedź przez sito do miski, a grzyby dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą.
W garnku zagotuj pozostałą wodę i wlej do niej odcedzony wywar z grzybów.
Cebulę obierz, umyj, przekrój na pół i dodaj do zupy.
Gotuj przez ok. 15 min pod przykryciem. Pora przemyj i wrzuć do zupy.
Obierz i umyj: marchewkę, korzeń pietruszki, seler i ziemniaki. Pokrój warzywa w kostkę i wrzuć do zupy.
Posól ją, dodaj 1 listek laurowy, kilka ziaren pieprzu i gotuj pod przykryciem przez kolejne 15 min.
Grzyby pokrój w paski, dodaj do wywaru i gotuj dalej przez ok. 30 min pod przykryciem na wolnym ogniu.
Na patelni rozgrzej oliwę.
Wsyp do niej mąkę, rozetrzyj grudki i rozprowadź niewielką ilością wywaru z zupy.
Zdejmij zasmażkę z palnika i przestudź chwilę. Następnie dodaj do niej śmietanę, wymieszaj i przelej do zupy.
Zagotuj zupę.
Przed podaniem posyp zupę natką pietruszki.
źródlo