Szpinak
#45

Jednorożec -a moze ciasto ze szpinakiem? Skusisz sie ? Oczko

Bea  Muza
Odpowiedz
#46

Podrzuciłam tu te dwa przepisy na ciasta ze szpinakiem, ale sama chyba nie jestem jeszcze na tyle odważna żeby spróbować. Rotfl
Odpowiedz
#47

A warto spróbować- bo efekt jest "piorunujący" a w smaku wcalnie nie czuć szpinaku. Możesz nawet zrobić test - na składniki . Kto odgadnie najwięcej dostanie dokładkę Uśmiech pozdrawiam

Bea  Muza
Odpowiedz
#48

Jednorożec LeCaro napisał(a):Charlotte... podawałam już wcześniej tutaj link do tego przepisu...


Rolada szpinakowa z masą śmietankową i malinami

Przychodzą takie dni kiedy to "chodzi za nami coś słodkiego". I dopadły one i mnie. Trochę się głowiłam co by tu upiec, czy też zrobić by było dobre i ciekawe. Oglądając vlogmas Laury Ogrodowczyk zobaczyłam ciasto szpinakowe. Szukałam przepisu na nie ale wszystkie były z mąką. Postanowiłam poszukać rolady, a następnie zmodyfikować przepis Rotfl

Składniki

Rolada:
450g szpinaku mrożonego
szczypta soli
4 jajka

Masa:
175g serka kremowego (typu philadelphia)
2 łyżki cukru pudru
125g świeżych malin (dowolnych owoców)
2 łyżki zmielonych orzechów laskowych (opcjonalnie)Piekranik ustawiamy na 220 stopni. Szpinak odmrażamy i odcedzamy. Jajka rozbić, oddzielić zółtko od białka. Żółtka mieszamy ze szpinakiem. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Do ubitych białek dodajemy powoli szpinak wymiesznay z żółtkami i delikatnie miksujemy. Masę przekładamy na blaszkę do pieczenia. Ja swoją wcześniej delikatnie natłuściłam. równomiernie rozsmarowujemy i wkładamy do piekarnika. Powinno się to piec 12 minut, jak szpinak się zetnie. Wyjmujemy z piekarnika i obracamy ciasto do góry nogami. Pozostawiamy aby wystygło.

Pojemnik serka przekładam do miski, dodaję 2 łyżki cukru pudru ( ja dodaję jeszcze orzechów), wszystko to miksujemy przez chwilę aż uzyskamy masę (2minuty). Kiedy ciasto jest juz zimne można wykładać masę. Rozsmarowywujemy je rózwnomiernie. Następnie układamy na nie maliny. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku. Owinąć folią i schłodzić w lodówce 2 godziny, a najlepiej całą noc.
Smacznego !

Inne ciasto (ale z proszkiem) - "Leśny mech".  Uśmiech

https://www.youtube.com/watch?v=lq4-Nfc7eos

Charlotte napisał(a):bez proszku do pieczenia bo moi domownicy wykryja nawet niewielkie jego ilości.
Charlotte, naprawdę?... Jakoś nie wierzę w takie cuda. [Obrazek: oczko.gif]  Wyczują łyżeczkę lub dwie proszku w całym cieście i już im nie smakuje? [Obrazek: szok.gif]  No chyba że... ciasto jest bez smaku, a jedyny smak nadaje mu proszek do pieczenia. [Obrazek: rotfl.gif] 
Ale zawsze możesz zastąpić proszek do pieczenia sodą oczyszczoną (która jest w sumie całkiem zdrowa) - zasada jest taka, że bierzesz połowę tego ile dawałabyś proszku - czyli np. w przepisie są 2 łyżeczki proszku, to dajesz jedną łyżeczkę sody.[Obrazek: usmiech.gif]

Może to zabawne ale - tak, już nie raz zmarnowało się pół blachy (z tym, że to nie moje wykonanie, a babci, może ona daje za dużo proszku bo przecież ciasto musi być duże).  Nie chcą jeść ciast z proszkiem do pieczenia więc razem z mamą dodajemy minimalne ilości. Pierwszy przepis jest super.  Rotfl jak tylko zdam sesję biorę się za pieczenie.  Rotfl
Odpowiedz
#49

Charlotte napisał(a):Może to zabawne ale - tak, już nie raz zmarnowało się pół blachy (z tym, że to nie moje wykonanie, a babci, może ona daje za dużo proszku bo przecież ciasto musi być duże). Nie chcą jeść ciast z proszkiem do pieczenia więc razem z mamą dodajemy minimalne ilości. Pierwszy przepis jest super. jak tylko zdam sesję biorę się za pieczenie.

To w takim razie powodzenia z roladą - oby się udała i smakowała... daj znać. Uśmiech
Ale naprawdę szczerze mnie dziwi ta sprawa z proszkiem... nie wiem o co tu chodzi. Bezradny Jedyne co mi przychodzi do głowy - że Babcia oszczędza na jajkach, a zamiast tego daje więcej proszku do pieczenia. Już milion razy się przekonałam przy okazji pieczenia czy gotowania, że oszczędzanie na jakimkolwiek składniku zazwyczaj kończy się czymś niesmacznym... po prostu.Uśmiech
Odpowiedz
#50

a ja robie bardzo proste ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem , z tego przepisu...

http://www.doradcasmaku.pl/przepis/28067...akiem.html

oczywiscie kształy mozna robic jakie sie chce, mozna robic sakiewki i np dodac do szpinaku jeszcze kawałeczki z piersi kurczaka, świetne dla dziecka do szkoły i nie tylko.
Odpowiedz
#51

Bardzo fajny przepis.Uśmiech
Odpowiedz
#52

Jednorożec LeCaro napisał(a):Bardzo fajny przepis.Uśmiech
zatem częstuje Oczko na wierzchu jeszcze troszke zapiekanego sera zołtego, ale miałam resztki wiec niewiele.
[ATTACHMENT NOT FOUND]
Odpowiedz
#53

Ja lubie szpinak. Zwlaszcza w kuchni wloskiej. Wszystko co mozliwe jem z dodatkiem szpinaku. I nigdy mi sie nie nudzi Uśmiech
Odpowiedz
#54

Ja uwielbiam szpinak, więc proponuję na dobry początek bardzo proste, szybkie w wykonaniu i pyszne Uśmiech

Szpinak z makaronem i białym serem
Składniki:
1. 400g szpinaku mrożonego lub świeżego
2. 100g makaronu (świderki, kokardki, muszelki - wedle uznania)
3. 250g twarogu półtłustego
4. sól, pieprz, ząbek czosnku
5. olej
Przygotowanie:
Szpinak z odrobiną oleju podsmażyć na patelni. Czosnek obrać, przetrzeć przez praskę dodać do szpinaku i dusić na wolnym ogniu ok.10 min. Dodać sól i pieprz. Ugotować makaron z odrobiną oleju oraz soli, odcedzić. Do makaronu dodajemy szpinak oraz twaróg po czym dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Podawać na gorąco.
W pewnej naleśnikarni jadłam też pyszne naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i żółtym serem do tego z sosem czosnkowym - rewelka Uśmiech. Niestety przepisu nie znam, trzeba pokombinować z netu Uśmiech
Smacznego!
Odpowiedz
#55

Uwielbiam makaron ze szpinakiem z kurczakiem lub tuńczykiem.
Do szpinaku dodaję ser lazur lub ser gorgonzola, mają one dość wyraziste smaki, przez co szpinak nie jest mdły.
Smażę liście szpinaku możnego lub świeżego, do tego dodaję kilka łyżek jogurtu naturalnego, następnie ser i wszystko bełtam na patelni do roztopienia się sera Uśmiech
Następnie dodaję kawałki kurczaka (wcześniej podsmażonego) lub tuńczyka z puszki no i makaron ( ugotowany  Uśmiech )
Wszystko mieszam i danie gotowe Uśmiech
Odpowiedz
#56

Fajne pomysły dziewczyny, jeszcze nie jadłam makaronu ze szpinakiem. Uśmiech
Odpowiedz
#57

Szpinak c.d.
Ja jestem "makaroniarą", więc u mnie do czego tylko mogę dodaję makaron, a taki przepis sama już testowałam, tyle że z racji małej ilości czasu postanowiłam nie pisać przepisu, tylko wrzucić link z filmikiem.
Smacznego Uśmiech
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 7 gości