#1

co powiecie na pieczonego pstraga?
potrzebujemy : pstrag patroszony
koperek
maslo
rekaw do pieczenia lub folia aluminiowa
sol i pieprz
do srodka ryby wkladamy maslo i koperek oraz sol i pieprz
rybe z wierzchy rowniez nacieramy sola i do piekarnika gora pol godz -smacznego
Odpowiedz
#2

to moze LOSOS W SOSIE SMIETANOWO -KOPERKOWYM
filet z lososia
smietana 30%
koperek
sol i pieprz
lososia krotko obsmazamy na lyzce oliwy .oczywiscie losos przyprawiony sola i pieprzem
podlewamy go troszke woda i dusimy 10 min .
po czym wlewamy smietane i wrzucamy koper pokrojony .gdy sie tylko smietana zagotuje
obiadek gotowy mozna jeszcze przyprawic do smaku vegeta lub sola
Odpowiedz
#3

ryba na szpinaku
1kg ryby mrozonej(polecam dorsz norweski,mintaj rosyjski ,miruna )
szpinak (u mnie z Lidla od razu jest ze smietanka i doprawiony)
mozarella lub zolty ser
przyprawy u mnie sol i pieprz
przygotowanie:

nacieramy ryby przyprawami(pierw odmrazamy rybe -dobrej jakosci ma malo wody)
szpinak gotujemy
na spod naczynia zaroodpornego ukladamy szpinak
na to rybe
i ser
i do piekarnika na 20 min
smacznego
Odpowiedz
#4

RYBA PO GRECKU
SKLADNIKI: 1KG ryby morszczuk ,dorsz lub mintaj
               warzywa dedug uznania -cebula ,marchew ,seler ( polecam mrozona wloszczyzne )
               koncentrat pomidorowy
               olej do smazenia
               przyprawy ( vegeta , sol ,pieprz ,rosolek, moze byc ketchup)
   rybe panierujemy i smazymy
   w duzym (z szerokim dnem_ garnku ) smaze krotko wloszczyzne+cebule, dodaje koncentrat ,troche ketchupu i troszke wody aby upruzyc warzywa .
gdy sos warzywny gotowy dodaje na koniec usmazona rybe .

SMACZNEGO
Odpowiedz
#5

Pitunia dzięki za tę rybkę ze szpinakiem . Buziak Uśmiech
Odpowiedz
#6

Odnośnie pstrąga - osobiście lubię wg przepisu Pituni, ale zamiast kopru daję pietruszkę i/lub seler naciowy - koper nie jest lubiany w kręgach moich domowników. Oczywiście pstrąg podawany z plastrami cytryny (bądź ćwiarteczkami) aby można było podrasować go cytrynową nutką. Polecam też użycie pieprzu cytrynowego (niekoniecznie gotowej przyprawy do ryby) Uśmiech

Może być spokojnie grillowany na ruszcie w piekarniku, albo na grillu - w tym wypadku pstrągowi wystarczy jakieś 23 - 25 minut Uśmiech
Podobnie można robić z dorszykami i innymi delikatnymi rybkami.

Podaję ze świeżym pieczywem pszennym... Uśmiech

Bardzo lubię Uśmiech
Odpowiedz
#7

miriam napisał(a):Pitunia dzięki za tę rybkę ze szpinakiem . Buziak Uśmiech
SMACZNEGO Miriam - w miare wolnego czasu napisze wiecej rybich przepisow Uśmiech
Odpowiedz
#8

PASTA RYBNA Z TWAROZKIEM -latwa wersja

SKLADNIKI:
LOSOS BRZUSZKI  lub u nas sa warkocze z lososia
twarog paczka 250 g
cebulka
przygotowanie :
lososia dzielimy na male kawalki a warkocze dziabiemy widelcem
cebule scieram na tarce( u mnie liczy sie czas -  Uśmiech
dodaje cebule ,twarog do ryby i mieszam
jezeli losos jest za suchy dodaje lyzke majonezu a wersii full dodaje ogorki konserwowe pokrojone w kosteczke
     smacznego
Odpowiedz
#9

TATAR Z LOSOSIA

SKLADNIKI :
LOSOS WEDZONY na zimno
3-4 cebule
oliwa z oliwek
sok z cytryny (lepiej 2 )
koper (peczek)
sol i pieprz (trzeba pamietac ze taki losos jest na ogol slony)
przygotowanie
POKROIC w drobniutka kosteczke lososia - przyprawic lepiej tylko pieprzem
dodac sok z cytryny zmieszany z oliwa
dodac drobno pokrojona cebulke w ilosci ( aby bylo ja widac )
dodajemy koperek
mase wyrobic reką ,formowac kulki , ukladac na pulmisku na lisciach salaty przybrane galazka koperku
i osemka cytrynki . PODAWAC SCHLODZONE
DODAM ,ZE TATARA MOZNA ROWNIEZ ZROBIC Z SUROWEGO LOSOSIA

                      SMACZNEGO
Odpowiedz
#10

RYBA Z PIECZARKA
OK 70 DAG ryby mrozonej mintaj ,dorsz,morszczuk
30 dag pieczarek
1 szk smietany
olej do smazenia
lyzka maki
1 lyzka margaryny
vegeta ,pieprz
WYKONANIE
RYbe odmrozic ,pokroic w mniejsze kawalki,oprószyć vegeta ,obtoczyc w mace i usmazyc . dodac cebule .
na osobnej patelce obsmazyc pieczarki na margarynie i dodac do ryby ktora zostala na pierwszej patelni
na koniec wlewamy smietane wymieszana z reszta maki i vegeta i pieprzem
dusic kilka minut na koniec posypac natka pietruszki
smacznego
Odpowiedz
#11

pitunia2005 napisał(a):co powiecie na pieczonego pstraga?
potrzebujemy : pstrag patroszony
koperek
maslo
rekaw do pieczenia lub folia aluminiowa
sol i pieprz
do srodka ryby wkladamy maslo i koperek oraz sol i pieprz
rybe z wierzchy rowniez nacieramy sola i do piekarnika gora pol godz -smacznego


Pitunia- w jakiej temp. pieczesz tego pstrąga?
Odpowiedz
#12

Dzięki za przepisy . Buziak
Odpowiedz
#13

pstraga pieke w temp 180 w rekawie a jak chce zeby mial chrupka skorke to na koniec ja rozdzieram i dopiekam . tak samo inne ryby . dobry jest dorsz norweski (bo baltycki sie rozwala -mowie o filecie ), losos i halibut z warzywami ..
Odpowiedz
#14

dzięki Uśmiech
Odpowiedz
#15

HALIBUT W SOSIE POMARANCZOWYM
POTRZEBUJEMY :
dzwonko halibuta na osobe
pare szt suszonych pomidorow
w zaleznosci ile osob szklanka lub 2 soku pomaranczowego
troszke wina bialego
koperek do przybrania
PRZYGOTOWANIE
Rybke solimy i pieprzymy ,obtaczamy w mące i na olej
w glębszej patelni ew rondelku podsmazamy jedna cebulke drobno pokrojona i podlewamy winem
po minucie wlewamy sok pomaranczowy i wrzucamy suszone pomidory
sos mozna przyprawic sola i pieprzem ale to wg gustu i gotujemy na wolnym ogniu az sos porzadnie odparuje
na koniec sos przecedzamy przez sitko i polewamy usmazona rybe . dekorujemy koperkiem

Mozna sos zmodyfikowac !
zamiast suszonych pomidorow dodac pomidory z puszki i reszte robimy tak samo
sos bedzie mial wtedy zupelnie inny smak -ale warto sprobowac

SMACZNEGO
Odpowiedz
#16

pitunia2005 napisał(a):co powiecie na pieczonego pstraga?
potrzebujemy : pstrag patroszony
koperek
maslo
rekaw do pieczenia lub folia aluminiowa
sol i pieprz
do srodka ryby wkladamy maslo i koperek oraz sol i pieprz
rybe z wierzchy rowniez nacieramy sola i do piekarnika gora pol godz -smacznego


Wg dokładnie tego przepisu upiekłam sobie ostatnio łososia- ależ był pyszny... mmmmm.... palce lizać...

Dziś w piekarniku pstrągi- podejrzewam, że tez wyjdą bardzo smaczne Uśmiech

Pitunia- jak będziesz miała jeszcze chwilkę- będę wdzięczna za kolejne przepisy na rybki- ciągle jestem i jeszcze długo będę na tej swojej diecie i ostatnio przerzucam się własnie na rybki Uśmiech
Odpowiedz
#17

Do ryby po grecku, do sosu warto dodać łyżkę powideł śliwkowych i sok z cytryny. Doprawiam go na słodko- kwaśno i ze sporą ilością papryki słodkiej mielonej.
Odpowiedz
#18

hej Oczko

fajne przepisy ciesze się bo ja uwielbiam ryby.

często robię łososia z miodem i do surówki, do ryżu do frytek co tam komu pasuje.

łososia marynujemy w przyprawie magi (albo sos sojowy) i pieprzu cytrynowym

potem do piekarnika i jak już się troszkę podpiecze smarujemy wierzch miodem i podpiekamy z góry

pychota !!!!!!!!!!
Odpowiedz
#19

O tego z miodem to nie znałam . Dzięki . Muszę spróbować.
Odpowiedz
#20

Mintaj w sosie pomidorowo-paprykowym z komosą ryżową

Skladniki:
- 1 średni filet z mintaja (150g)
- 2 średnie pomidory
- 1/2 średniej cebuli
- 1 średnia papryka czerwona
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki komosy ryżowej
- sól morska, pieprz zdatny świeżo mielony, chili

Filet z mintaja gotować w wodzie przez ok. 10 min. pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać pokrojone pomidory i paprykę. Doprawić solą, chili i świeżo mielonym pieprzem, dusić do odparowania płynu. W naczyniu żaroodpornym ułożyć rybę i polać przygotowanym sosem pomidorowo-paprykowym. Piec przez ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Gotowe danie podawać z ugotowaną komosą ryżową.
Odpowiedz
#21

Dorsz z pieczonymi warzywami

- 1 średni filet z dorsza
- 1 średni ziemniak
- 1/4 średniej papryki czerwonej
- 5 różyczek brokuła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony i ulubione zioła

Zagotuj w garnku wodę z solą. Dokładnie umyj ziemniaka i razem ze skórką włóż do gotującej się wody. Gotuj przez 10–15 minut. Odcedź i wystudź. Podobnie postąp z brokułem, skracając czas gotowania do 2–3 minut. Filet z dorsza umyj w zimnej wodzie. Umytą rybę osusz ręcznikiem papierowym i oprósz solą i pieprzem. Nastaw piekarnik na 200°C. Ulubione zioła wymieszaj z oliwą z oliwek. Powstałą emulsją wysmaruj rybę. Przygotowaną rybę ułóż na papierze do pieczenia i zawiń w szczelną kieszonkę. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Po włożeniu ryby do piekarnika umyj i pokrój na kawałki paprykę. Ugotowane ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Ułóż plastry ziemniaków i kawałki papryki w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą i oprósz solą. Włóż warzywa do piekarnika na 15 minut przed końcem pieczenia ryby. Na 10 min przed końcem pieczenia otwórz papierową kieszonkę, odsłaniając rybę. Po zakończeniu pieczenia przełóż rybę i warzywa na talerz.

Smacznego  Hejka
Odpowiedz
#22

Pstrąg pieczony w folii z kaszą pęczak i kalafiorem

- 1 mały sprawiony pstrąg
- 2 ząbki czosnku
- 4 gałązki natki pietruszki
- 4 plasterki cytryny
- 2 płaskie łyżeczki masła klarowanego
- Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
- 3 łyżki kaszy pęczak
- 1 porcja kalafiora + 1 łyżeczka prażonego sezamu

Pstrąga umyć, osuszyć, oprószyć solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Do środka włożyć plasterki cytryny, posiekany czosnek, masło i gałązki natki pietruszki. Rybę zawinąć w folię aluminiową i piec przez ok. 30 minut w rozgrzanym do temp. 180 stopni C piekarniku. Upieczonego pstrąga podawać z ugotowaną kaszą pęczak i kalafiorem posypany prażonym sezamem.  Kwiatek
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości