W obecnym czasie jest mnóstwo talii kart tarota. Jedne są piękne, drugie mniej ładne. Inne są bogate w symbolikę, drugie znowu bardzo proste w przekazie. Dlaczego kupujemy tyle talii? Czyżby każda z nich miała swój specyficzny przekaz? Kupujemy takie karty, które do nas "przemawiają" i które "czujemy"?
Weźmy dowolne talie, w których Arkana Małe są ilustrowane. Przecież znaczenie konkretnej karty nie zmienia się wraz z kolejną talią. 10 Denarów w talii RW i w talii Ambre i Gilded itd. itp. ma takie samo znaczenie. I tak ze wszystkimi innymi kartami we wszystkich dowolnych taliach.
A może widzicie to inaczej? Może korzystacie też w interpretacjach ze szczegółów zawartych w ilustracjach obrazków?
Tak czy inaczej, chciałam zapytać - czy znaczenie konkretnej karty zmienia się według Was w różnych taliach?
Liczba postów: 2.195
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Znaczenie karty , jako takie sie nie zmienia, ale przeciez wrozymy nie tylko korzystajac z wiedzy, ze znaczenia kart. Dla mnie maja znaczenie szczegoly na karcie, szczegolnie, czy karta jest w ruchu czy nie , lecz nie tylko. Sa tez inne szczegoly, ktore "wychwytuje" moja intuicja. Uwazam, ze to wlasnie jest "przekaz", ktory otrzymujemy odgornie, jako odpowiedz. Slyszlam kiedys wypowiedz Rodina, on byl zdziwiony skad komus sie moga brac jakies inne odpowiedzi, inne znaczenia kart, inne slowa odnosnie danej karty. Ja, przyznam szczerze , bylam zaskoczona, ze to slysze z jego ust na moje wlasne uszy...Czyz nie jest tak, ze nasz glos wewnetrzny, nasza intuicja, podpowiada nam znaczenia , w konkretnym momencie na konkretne pytanie? Przeciez to moga byc slowa , ktorych nikt, nigdy wczesniej nie slyszal przy tej karcie. Wkoncu jakie to ma znaczenie co zostalo napisane w ksiazkach. Wazne zeby wrozba oddawala prawde.
Liczba postów: 530
Liczba wątków: 27
Reputacja:
0
Ja popieram Iwonę.
Oraz Rozi.
Znaczenia się nie zmieniają, ale nowe kolory, postacie czy symbole mogą nam się pokazać jako coś nowego, czego nie dostrzeżemy w innej talii.
Ciężko zawrzeć wszystkie odpowiedzi w tak małej karcie, tak aby jej nie zapchać szczegółami. Dlatego też korzystając z RW podpieram się sieciową 78 drzwi, bo tam świat jest nieco bardziej nowoczesny, co ułatwia mi interpretację na niektóre tematy
Liczba postów: 530
Liczba wątków: 27
Reputacja:
0
Marco Polo przemawia do mnie bardziej.
U Austen brakuje mi np. różnego wieku tańczących osób.
Czasem na kartach są fajne ilustracje które mogą dużo dopowiedzieć na dany temat, pokazują szczegóły. Albo pokazują inny system wróżenia, np. Crowleya, tam są inne znaczenia kart.. Także talia ma znaczenie, warto mieć ulubioną i z niej korzystać, wtedy najlepiej do nas przemawia...
Liczba postów: 1.327
Liczba wątków: 31
Reputacja:
0
Jasno wyłuszczyłaś i uważam, ze możesz się jednocześnie opierać i na własnych i na cudzych kartach. Ważne co do Ciebie "mówią".