Cytat dnia:
"Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być
ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego sie
pragnie."
- Paulo Coelho
Rozmowy z dziećmi
Czym jest zdrada?
Idąc ulicą prorok zapytał:
- Czyż nie jesteśmy dziećmi tego samego Wiekuistego Boga?"
Wielu odpowiedziało twierdząco. Prorok kontynuował:
- Skoro tak, to dlaczego zdradzamy naszego brata?
Pewien chłopiec, będący jednym z obserwatorów zapytał swojego ojca:
- Co to znaczy zdradzić?
- To znaczy oszukać swojego przyjaciela aby zyskać jakąś korzyść.
- Dlaczego go zdradzamy? - nalegał chłopiec.
- Gdyż dawno temu ktoś zdradził jako pierwszy. Od tamtej pory, nikt nie wie jak zatrzymać to zaklęte koło. Bez przerwy zdradzamy i jesteśmy zdradzani.
- Więc ja nikogo nie zdradzę - powiedział chłopiec.
Tak też postępował. Dorósł i wiele przecierpiał w swoim życiu, jednak dotrzymał swojego przyrzeczenia.
Jego dzieci cierpiały mniej i stawiały czoła mniejszym trudnościom.
Jego wnuki nie cierpiały już wcale.
O zaborczości
Kiedy miała jedenaście lat, Anita przyszła do matki i zaczęła narzekać:
- Nie potrafię pozyskać przyjaciół. Wszyscy mnie unikają, bo jestem o nich zazdrosna.
Jej matka zajmowała się właśnie wyklutymi pisklętami, więc Anita pomogła jednemu z nich. Pisklę próbowało natychmiast uciec. Im bardziej dziewczynka ściskała je w rękach, tym bardziej kurczak walczył.
Matka powiedziała:
- Spróbuj trzymać je delikatnie.
Anita posłuchała jej. Otworzyła dłonie, a kurczak przestał się miotać. Dziewczynka zaczęła je głaskać, więc pisklę tuliło się do jej palców.
- Ludzie są tacy sami - powiedziała jej matka. - Jeżeli próbujesz zatrzymać ich przy sobie za wszelką cenę, uciekną. Ale jeśli jesteś dla nich życzliwa, zostaną przy tobie na zawsze.
Trzy rzeczy
Chen Ziqin zapytał syna Konfucjusza:
- Czy twój ojciec uczy cię czegoś, czego my nie wiemy?
Ten odpowiedział:
- Nie. Kiedyś, gdy byłem sam, zapytał, czy czytam poezję. Odparłem, że nie, a on stwierdził, że powinienem, gdyż poezja otwiera duszę na ścieżkę boskiej inspiracji. Innym razem zapytał czy praktykuję rytuały adoracji Boga. Odparłem, że nie, a on powiedział, abym zaczął, gdyż adoracja pozwoli mi zrozumieć samego siebie. Jednak nigdy nie sprawdził, czy przestrzegam tego, co mi zalecił.
Po tym jak wyszedł, Chen Ziqin powiedział do samego siebie:
- Zadałem tylko jedno pytanie, a otrzymałem trzy odpowiedzi. Nauczyłem się czegoś o poezji. Usłyszałem coś na temat rytuałów adoracji. Dowiedziałem się też, że uczciwy człowiek nigdy nie sprawdza uczciwości innych.
W poszukiwaniu deszczu
Po czterech latach suszy w małej wiosce, parafialny ksiądz zebrał wszystkich, by odbyć pielgrzymkę w góry; gdzie mieli wspólnie modlić się o deszcz.
Wśród zebranych, ksiądz zauważył chłopca owiniętego w ciepłe ubrania i płaszcz deszczowy.
- Czyś ty oszalał? - zapytał. - Nie padało tu od pięciu lat, ten upał cię zabije podczas wspinaczki!
- Jestem przeziębiony ojcze. Idziemy, aby wymodlić u Boga deszcz, więc wiem jaka będzie droga powrotna? Ulewa będzie tak duża, że lepiej być na to przygotowanym.
W tej samej chwili, głośny trzask rozległ się od strony nieba, a pierwsze krople zaczęły spadać na ziemię. Wiara jednego chłopca była wystarczająca, aby zdziałać cud, o jaki modliło się tysiące ludzi.
Paulo Coelho
Tłumaczenie: JR
Dzisiaj uśmiałam się do łez ze swoich wnuków. Musze powiedzieć, ze jestem dumna z synowej i syna, ze tak fajnie wychowują swoje dzieci. Podczas Sylwestra , które spędziłam u nich. Dowiedziałam się , ze mój najstarszy 7- letni wnuk nie jest bojaźliwy (chował się za mną, kiedy odpalano petardy. 4 letnia Mańka wprost przeciwnie wybiegała na balkon , podskakiwała radośnie) on jest "ostrożny".
Śmiać mi się chce, bo to 4 numerologiczna i kiedy przypomnę sobie swoje dzieciństwo to, tez byłam " ostrożna ", do tego stopnia, że do dziś nie wiem jak się jeździ na rowerze
Nie dawno dzwonił mój syn. Był u nich Ksiądz po kolędzie. Podczas tej wizyty Kapłan spytał, czy złożą ofiarę. Mój wnuk, gdy to usłyszał odwołał ojca na bok i z przerażeniem w oczach wyszeptał. " Tato, a z kogo będzie ta ofiara. :laughing-rolling: :laughing-rolling: Przemek jest "ostrożny", a Mańce buzia się nie zamyka. Jest jej wszędzie pełno.(bliźniak)
Ostatnio leżąc z synowa, cichutko jak nie ona, spytała ją . "Mamusiu czemu ja wszystkim sprawiam kłopot? Synowa spojrzała na nią ze zdziwieniem i zarazem z przerażeniem i powiedziała . Jaki kłopot Marysiu? Ona na to - bólowy
to się uszczypnę , to się zatnę , ostatnio się nawet ugryzłam. :laughing-rolling: :laughing-rolling: Dzieci są niesamowite.