05-11-2012, 14:04
RYBA PIERZASTA
1 kg smażonych kotlecików z piersi kurczaka
3 cebule obrać i pokroić w plastry
papryka marynowana- również pokroić ją w plastry
wszystkie składniki poukładać warstwowo w misce
Zalewa:
2 szkl. wody
6 łyżek octu
1/2 szkl. oleju
3 łyżki cukru
3 łyzki przecieru pomidorowego (najlepiej koncentratu Pud..ki)
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Wszystko zagotowac i zalać wrzątkiem kotleciki z cebula i papryką.
UWAGA! PRZYGOTOWAC 3 DNI PRZED PODANIEM, ABY SMAKI PRZEGRYZŁY SIĘ
WARZYWA Z RUSZTU
Seler
Marchew
pieczarki
por
masło
sól
pieprz
oliwa z oliwek
sos sojowy
Warzywa pokroić w drobne słupki. Ułożyc porcjami na folii aluminiowej, posolić, oprószyć pieprzem i doprawić sosem sojowym, polać oliwą z oliwek, położyc kawałek masełka, zawinąć folię w kieszonkę i piec na ruszcie do miękkości.
SEREK FRAMAGE I (łagodny)
1/2 kostki białego sera
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
zmiksowane warzywa (marchew, pietruszka- nać, seler- korzeń, pietruszka korzeń)
Wszystko razem zmiksować, doprawić solą i pieprzem do smaku- idealny do pieczywa
SEREK FRAMAGE II (na ostro)
1/2 kostki białego sera
2 łyzki zmiksowanych warzyw (marchew, seler, pietruszka)
1 ogórek kiszony
pół pęczka koperku
1-3 ząbków czosnku (w zależności, czy lubicie mocno ostre, czy łagodniejsze)
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Wszystko zmiksowac, doprawić solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Idealny do grilla, jak i do świeżego pieczywa
ROLADA Z CIASTA FRANCUSKIEGO
1 opakowanie ciasta francuskiego
15 dkg gotowanej szynki
1 cebula
pęczek pietruszki lub szczypiorku
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
1 białko
15 dkg żółtego sera
sól i pieprz do smaku
1 żółtko do posmarowania całości
Szynkę, cebulę i ser pokroić w kostkę, a zieleninę poszatkować. Wszystko wymieszać ze śmietaną, białkiem i przyprawami. Ciasto rozwinąć na papierze do piekarnika, posmarować nadzieniem pozostawiając brzegi do sklejenia. Zawinąć w roladę. Posmarować żółtkiem i piec 15-18 min w 200-220 st. C
Przepyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.
PAPRYKOWE KWIATUSZKI
3 jajka
1 czerwona papryka
1 pomarańczowa papryka
1 zielona papryka
30 dkg twardego sera
10 dkg masła śmietankowego
2-3 ząbki czosnku
pęczek koperku
sól, pieprz
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Paprykę umyć, osuszyć i odciąć wierzchy- usunąć gniazda nasienne. Koperek umyć, osuszyć, posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, nast. utrzec z masłem, czosnkiem i koperkiem (2 łyżki koperku odkładamy do dekoracji). Doprawiamy do smaku.
Papryki faszerujemy masą, pozostawiając po środku małe wgłębienie, w które nalezy włożyć po jajku gotowanym. Przykryc reszta masy. Chłodzimy godzinę i kroimy w plasterki. Posypać resztą koperku.
1 kg smażonych kotlecików z piersi kurczaka
3 cebule obrać i pokroić w plastry
papryka marynowana- również pokroić ją w plastry
wszystkie składniki poukładać warstwowo w misce
Zalewa:
2 szkl. wody
6 łyżek octu
1/2 szkl. oleju
3 łyżki cukru
3 łyzki przecieru pomidorowego (najlepiej koncentratu Pud..ki)
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Wszystko zagotowac i zalać wrzątkiem kotleciki z cebula i papryką.
UWAGA! PRZYGOTOWAC 3 DNI PRZED PODANIEM, ABY SMAKI PRZEGRYZŁY SIĘ
WARZYWA Z RUSZTU
Seler
Marchew
pieczarki
por
masło
sól
pieprz
oliwa z oliwek
sos sojowy
Warzywa pokroić w drobne słupki. Ułożyc porcjami na folii aluminiowej, posolić, oprószyć pieprzem i doprawić sosem sojowym, polać oliwą z oliwek, położyc kawałek masełka, zawinąć folię w kieszonkę i piec na ruszcie do miękkości.
SEREK FRAMAGE I (łagodny)
1/2 kostki białego sera
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
zmiksowane warzywa (marchew, pietruszka- nać, seler- korzeń, pietruszka korzeń)
Wszystko razem zmiksować, doprawić solą i pieprzem do smaku- idealny do pieczywa
SEREK FRAMAGE II (na ostro)
1/2 kostki białego sera
2 łyzki zmiksowanych warzyw (marchew, seler, pietruszka)
1 ogórek kiszony
pół pęczka koperku
1-3 ząbków czosnku (w zależności, czy lubicie mocno ostre, czy łagodniejsze)
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Wszystko zmiksowac, doprawić solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Idealny do grilla, jak i do świeżego pieczywa
ROLADA Z CIASTA FRANCUSKIEGO
1 opakowanie ciasta francuskiego
15 dkg gotowanej szynki
1 cebula
pęczek pietruszki lub szczypiorku
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
1 białko
15 dkg żółtego sera
sól i pieprz do smaku
1 żółtko do posmarowania całości
Szynkę, cebulę i ser pokroić w kostkę, a zieleninę poszatkować. Wszystko wymieszać ze śmietaną, białkiem i przyprawami. Ciasto rozwinąć na papierze do piekarnika, posmarować nadzieniem pozostawiając brzegi do sklejenia. Zawinąć w roladę. Posmarować żółtkiem i piec 15-18 min w 200-220 st. C
Przepyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.
PAPRYKOWE KWIATUSZKI
3 jajka
1 czerwona papryka
1 pomarańczowa papryka
1 zielona papryka
30 dkg twardego sera
10 dkg masła śmietankowego
2-3 ząbki czosnku
pęczek koperku
sól, pieprz
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Paprykę umyć, osuszyć i odciąć wierzchy- usunąć gniazda nasienne. Koperek umyć, osuszyć, posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, nast. utrzec z masłem, czosnkiem i koperkiem (2 łyżki koperku odkładamy do dekoracji). Doprawiamy do smaku.
Papryki faszerujemy masą, pozostawiając po środku małe wgłębienie, w które nalezy włożyć po jajku gotowanym. Przykryc reszta masy. Chłodzimy godzinę i kroimy w plasterki. Posypać resztą koperku.