Morwa
#1

Morus-Morwa 
Rodzaj dużych krzewów lub niewielkich drzew liściastych z rodziny morwowatych (Moraceae), obejmujący około 10-16 gatunków żyjących w subtropikalnych do umiarkowanych regionach  przede wszystkim Azji, a także Afryki i Ameryki Północnej.
Występuje również w niektórych regionach Polski.
Gatunkiem typowym jest Morus Nigra
Morwy z początku rosną bardzo szybko, ale prędko spowalniają i rzadko przekraczają 10-15 metrów wysokości.
Rośliny jedno lub dwupienne.
Kwiaty drobne, niepozorne, kwiaty męskie zebrane w zwisające kłosy (z czterodziałkowym okwiatem i czterema pręcikami), kwiaty żeńskie zebrane w jajowate kwiatostany (kwiaty z czterokrotnym okwiatem i jednym słupkiem).
Owoce
Orzeszek (niełupka) otoczony mięsistymi listkami okwiatu, które zrastając się tworzą owalne owocostanyo 2-3 cm długości.
Kolor owocu złożonego zależny od gatunku i może być biały, czerwony, purpurowy do prawie czarnego.
Drewno
U wszystkich gatunków koloru żółtego.

Gatunki
Systematyka Morwy jest złożona i dyskusyjna.
Opublikowano ponad 150 nazw gatunków, ale oficjalnie przyjmuje się tylko 10-16 z nich – różne źródła podają różne zestawy nazw.
Klasyfikację komplikuje również fakt istnienia dużej ilości naturalnych mieszańców międzygatunkowych dających płodne osobniki.
Wyróżnia się następujące gatunki główne:
Morus Mesozygia
Morus Alba
Morus Australis
Morus Nigra
Morus Rubra
Morus Microphylla

Zastosowania i uprawa
Owoce Morwy Czarnej są jadalne
Owoce niektórych gatunków są jadalne i używa się ich często do ciast, tart, win i likierów.
Owoce Morwy Czarnej (Azja południowozachodnia) i Czerwonej (wschodnia Ameryka Północna) są najsmaczniejsze.
Owoce Morwy Białej (wschodnia Azja), która na masową skalę jest wprowadzana w miejskich regionach wschodniego wybrzeża USA, mają inny smak, czasem określany jako mdły.
Dojrzałe owoce zawierają znaczne ilości resweratrolu (trans-3,5,4'-trihydroksystilben).
Wyciągi z Morwy są stosowane w ziołolecznictwie.
Korzenie wykorzystywane były w chińskiej medycynie ludowej do leczenia cukrzycy, gorączki i kaszlu.
Liście Morwy (szczególnie białej) są również ważne ekonomicznie, jako że stanowią jedyny pokarm jedwabników morwowych, z których kokonów uzyskuje się jedwab.
Liście wykorzystuje się również do parzenia herbaty, produkcji środków wspomagających odchudzanie czy preparatów stabilizujących poziom cukru, trójglicerydów i cholesterolu we krwi.              
Badania wykazały, że liście Morwy hamują działanie enzymów odpowiedzialnych za trawienie węglowodanów.
Morwy można rozmnażać z nasion – doradza się taki sposób hodowli, ponieważ rośliny rozmnażane z siewek są zwykle zdrowsze.
W praktyce jednak rozmnaża się je najczęściej z sadzonek zdrewniałych, które łatwo się ukorzeniają, natomiast odmiany ozdobne rozmnaża się przez szczepienie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Morwa
https://en.wikipedia.org/wiki/Morus_(plant)
https://www.naturalista.mx/taxa/56091-Morus
https://www.plantarium.ru/page/taxonomy/...44717.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

Morus Alba
Cechy charakterystyczne:  
Liście w zarysie sercowate, głęboko i grubo piłkowane, dwojakiego typu - bardzo głęboko klapowane oraz bezklapowe (oba typy na tym samym osobniku!), niezwykle pięknie przebarwiające się jesienią na jaskrawożółty kolor.  
Ogonki liści, złamane pędy i ucięte gałęzie wydzielają sok mleczny.  
Owocostany podobne do jeżyn, owalno-walcowate, stosunkowo jasne, najczęściej różowe.  
Ciekawostki:  
Pierwsze papierowe pieniądze zostały wykonane przez Chińczyków z kory i łyka Morwy Białej.  

Nieduże drzewo liściaste przeważnie o krótkim pniu i dość szerokiej, okrągławej koronie.    
Owoce Morwy Białej, podobnie jak u innych gatunków tego rodzaju, są zebrane w niewielkie owocostany przypominające jeżyny.
Są one wprawdzie jadalne, ale ich mdły smak jest gorszy niż u większości pozostałych Morw.
Dlatego też Morwa Biała, w odróżnieniu od np. Czarnej i Czerwonej, rzadko bywa uprawiana jako drzewo owocowe, częściej natomiast znajduje zastosowanie jako roślina ozdobna lub służąca do skarmiania larw jedwabników morwowych (z ich kokonów produkuje się jedwab).
Liście Morwy Białej mają bardzo zmienną formę - zazwyczaj nawet na jednym osobniku można znaleźć dwa ich rodzaje: klapowane i bezklapowe (jest to przykład tzw. heterofilii występującej u niektórych roślin).
Jesienią przebarwiają się one na niezwykle efektowny, jaskrawożółty kolor, co obok owoców stanowi największy walor dekoracyjny drzewa.
Uprawa Morwy Białej w jej ojczyźnie, czyli w Chinach sięga 4500 lat; do Europy drzewo to zostało sprowadzone wraz z jedwabnikami w XI wieku.
http://drzewa.nk4.netmark.pl/atlas/morwa..._biala.php
https://www.treesandshrubsonline.org/art...orus-alba/
https://www.vashsad.ua/encyclopedia-of-p...show/3320/
https://botany.cz/cs/morus-alba/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#3

   
Morus Mesozygia
Jest małym i średniej wielkości drzewem tropikalnych lasów Afryki .
Jej liście i owoce dostarczają pożywienia dla Mantled Guereza , Colobus, małpy pochodzacej z tropikalnej Afryki, i szympansów w Afryce Zachodniej i Środkowej.
Jest również handlowym drzewem
Drzewa można znaleźć w Ngogo w Kibale National Park w Ugandzie, gdzie są źródłem pożywienia dla szympansów.
źródło
http://eol.org/pages/6959288/details
źródło
https://www.inaturalist.org/taxa/340219-...wse_photos
https://uses.plantnet-project.org/f/inde...ew_desktop

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#4

   
Morus Australis
Występuje w E. Azji - Chiny, Japonia, Korea.
Marginesy lasów, górskich stokach, ugory i zarośla w dolinach w wapiennych obszarach na wysokości od 500 - 2000 m, to zakres gdzie występuje.
Kwitnie od maja do czerwca, a nasiona dojrzewają od lipca do września.
Kwiaty są jednopienne (pojedyncze kwiaty są albo męskie, albo żeńskie, ale obie płcie można znaleźć na tej samej roślinie)
Części: jadalne owoce .
Owoce, liście kora i korzenie stosowane są w lecznictwie.
Kora włókna stosowana do produkcji papieru
Morwy mają kruche korzenie i tak muszą być traktowane z ostrożnością podczas sadzenia
Każde cięcie powinno być wykonywane tylko w okresie zimowym, gdy roślina jest w pełni uśpiona ponieważ morwy mogą krwawić podczas cięcia
https://en.wikipedia.org/wiki/Morus_australis
Morus Australis pochodzi z północnych Chin, ale jest naturalizowana w USA.
Uprawiana jest do karmienia jedwabników zajmujących się komercyjną produkcją jedwabiu.
Kiedy uwalnia swój pyłek, pręciki działają jak katapulty, a pyłek jest wyrzucany z prędkością 380 mil na godzinę, co jest najszybszym odnotowanym ruchem w świecie roślin.
https://www.picturethisai.com/pl/wiki/Mo...ralis.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#5

Morus Rubra 
W Ameryce Południowej uprawia się Morus Rubra, dostarczającą dużych i bardzo smacznych owoców.
Smak owoców Morwy Czerwonej jest pośredni między smakami owoców Morw Czarnej i Białej, a ponadto obfituje ona w barwniki antocyjanowe o właściwościach leczniczych (przeciwmiażdżycowych).
Morwa Czerwona to drzewo rosnące do kilku metrów wysokości ok 2-3
Liście grubsze i dużo bardziej wycinane i klapowane niż u Morwy Białej.  
Owoce koloru czerwonego, słodkie, większe i smaczniejsze.
Z owoców Morwy Czerwonej sporządza się smaczne dżemy, marmolady, wykorzystuje się je do produkcji alkoholi oraz syropów.  
Morwa Czerwona zawiera flawonoidy, kumaryny, taniny, cukry (inwertowany, trzcinowy).
Jagody zawierają także witaminę A, B1, B2, C oraz barwnik, który wykorzystuje się do barwienia przetworów
źródło
źródło
https://www.treesandshrubsonline.org/art...rus-rubra/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#6

   
Morus Nigra 
Pochodzi z Kaukazu.
Owoce do 25mm koloru fioletowoczarnego, jadalne i smaczne.
Morwa Czarna jest drzewem liściastym, z niską, często bardzo szeroką i rozłożystą koroną na krótkim pniu.
Wy­sokość wynosi przeważnie tylko 8-12 m, co przy rozłożystej koronie sprawia, że drzewo jest znacznie szersze niż wyższe.
Pień ma często pogięty i skręcony lub nieco krzywo rosnący.
Po odcięciu młode pędy wydzielają mleczny sok.
Liście są szeroko owalne i sercowate, na brzegu karbowanopiłkowane lub nieco wrębne, na wierzchu szorstkie, owłosione, barwy intensywnie zielonej, od spodu jasnozie­lone, miękkie i puszyste.
Charakterystyczna jest różnopostaciowość liści, to znaczy, że na gałęziach tej samej koro­ny Drzewa Morwowego można znaleźć listki niepodzielone i szeroko jajowate lub klapowane z trzema lub siedmioma klapami, o nasadzie sercowatej lub zaokrąglonej.
Kwiatki Morwy pojawiają się w maju.
Są niepozorne, białawe lub białoróżowe, zebrane w zwisające kłoski.
Owoce Morwy, dojrzewające w lipcu i sierpniu, to małe niełupki w postaci tak zwanych "pesteczek” obrośniętych mięsistymi okrywami okwiatu, przez co tworzy się owoc złożony (w botanice określany jako owoc pozorny, gdyż rozwija się z okryw kwiatowych, a nie ze ścian zalążni słupka kwiatu).
Złożone owoce Morwy podobne są do Maliny czy Jeżyny (identycznie zbudowanych), tylko przeważnie są mniejsze oraz mają bardziej wydłużony kształt i różne zabarwienie.
Owoce Morwy Białej najczęściej są koloru białego lub różo­wego, rzadziej koloru czerwonego czy ciemnofioletowego. 
Owoce Morwy Czarnej są ciemno zabarwione, nieomal czarne.

Owoce Morwy najlepsze są na krótko przed opadnięciem z drzewa, gdyż prawie do momentu dojrzałości mają nieco ostry, kwaskowaty smak.
Spożywa się je przede wszystkim na surowo, albowiem są bardzo słodkie, soczyste i smaczne.
Poza tym wytwarza się z nich różne przetwory, jak soki, syropy, dżemy, galaretki, nadzienia cukierków i inne.
Czasami się je kandyzuje lub suszy i mogą wtedy zastępować rodzynki w różnorodnych wypiekach cukierniczych (świetnie nadają się do keksów).
Owoce Morwy uważane są przede wszystkim za przy­smak dzieci, które bardzo lubią słodkie owoce.  
Dorośli nie są aż takimi admiratorami owoców Morwy i uważają je za zbyt mdłe i mało wyraziste w smaku.
Owoce Morwy Czarnej są bardziej kwaskowate i aroma­tyczne, lecz drobniejsze, i ich miąższ jest bardziej suchy, natomiast Morwa Biała dostarcza owoców bardzo soczys­tych i dużych, ale też i bardzo słodkich.

W dojrzałych owocach Morwy występuje 9-18% (czasa­mi do 25%) cukrów, około 1,5% azotowych połączeń (głównie białka), od 1,4 do 4% kwasów organicznych (przede wszystkim kwasu cytrynowego) oraz sporo soli mineralnych, głównie żelaza.
Obecność dużej ilości łatwo przyswajalnego żelaza sprawia, że owoce Morwy są w niektórych krajach uważane za bardzo dobry lek przeciwanemiczny dla wątłych, często chorujących dzieci.
W Chinach, już od wieków, liście, kora i owoce Morwy Czarnej były szeroko stosowane w medycynie ludowej.
Z jagód robi się do dzisiejszego dnia nalewkę ogólnie wzmacniającą organizm oraz "dokarmiającą" krew.
Zmiażdżone świeże owoce wykorzystuje się do płukania jamy ustnej w przypadkach jej owrzodzeń oraz bólów gardła.
Napar lub odwar z liści pomaga na przeziębienia, natomiast syrop świetnie nadaje się na różnego rodzaju kaszle.
Odwaru z młodych gałązek używa się na bóle reumatyczne górnej części ciała, a odwar z korzenia na dolegliwości związane z płucami, astmą lub jako środka moczopędnego w przypadku obrzęków.

Morwa czarna należy do drzew bardzo rzadko spotykanych w Polsce.
Jest u nas dużo mniej znana od Morwy Białej.
Najlepsze walory owocu deserowego ma Morwa Biała, natomiast owoce Morwy Czarnej lepiej nadają się do suszenia i kandyzowania
źródło
https://www.treesandshrubsonline.org/art...rus-nigra/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#7

   
Morus Celtidifolia
Jest gatunkiem roślinnym pochodzącym z Ameryki Południowej, Ameryki Środkowej, Meksyku i południowo-zachodnich Stanów Zjednoczonych, od Argentyny aż do Arizony i Stanów Zjednoczonych.
 Rośnie w kanionach i na zboczach, zwykle w pobliżu strumieni, od wysokości 200-2200 m
Morus Celtidifolia to krzew lub drzewo, czasami osiągające wysokość 7,5 m
http://www.boldsystems.org/index.php/Tax...xid=370806
https://www.treesandshrubsonline.org/art...tidifolia/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#8

   
Morus Cathayana
Morus Cathayana lub hua sang to drzewo liściaste z rodziny morw , które pochodzi z Chin, Japonii i Korei.
Zwykle spotykane w lasach wtórnych i zaroślach.
Drzewo osiąga wysokość do 15 metrów (49 stóp) i kwitnie od maja do czerwca.
Rodzi jadalne jagody, a z liści robi się herbatę.
https://en.wikipedia.org/wiki/Morus_cathayana
https://www.treesandshrubsonline.org/art...cathayana/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#9

   
Morus Abla Pendula
Morwa szczepiona na pniu
Morwa Biała tworzy parasolowatą koronę o średnicy ok. 3 m.
Gałęzie zwisają do ziemi.
Błyszczące, zielone liś­cie zmieniają jesienią barwę na żółtą.
Owoce czarnoczerwone, podobne jeżyn, dojrzewają w sierpniu.
Szczepienie na wys. ok 120 cm.
https://www.vashsad.ua/encyclopedia-of-p...show/3322/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#10

   
   
Morus Indica
Morus Indica należy do rodzaju Morus, rodziny roślin kwiatowych Moraceae, powszechnie znanej jako rodzina Morwy
Podobnie jak inne morwy, Morus Indica jest drzewem liściastym
Morus Indica pochodzi z umiarkowanego i subtropikalnego regionu Himalajów.
Obecnie uprawia się ją w Indiach, Chinach, Japonii i Afryce Wschodniej
Morus Indica, podobnie jak inni członkowie rodziny Morw, jest często opisywany jako małe drzewo lub krzew, rzadko przekraczający 10–15 metrów (33–49 stóp).
W młodym wieku gałęzie pokryte są delikatnymi, miękkimi włoskami, jednakże roślina traci te włosy w miarę starzenia się.
https://www.treesandshrubsonline.org/art...us-indica/
https://en.wikipedia.org/wiki/Morus_indica

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#11

Morus Microphylla
http://southwestdesertflora.com/WebsiteF...berry.html
https://www.treesandshrubsonline.org/art...crophylla/
https://swbiodiversity.org/seinet/taxa/i...&clid=3116
https://www.naturalista.mx/taxa/165533-M...wse_photos

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#12

Morus Mongolica
Morus Mongolica, opisywany także jako Morus Alba var. Mongolica to roślina drzewiasta występująca w lasach górskich w Mongolii, Chinach, Korei i Japonii
Nazwy zwyczajowe obejmują Mongolian Mulberry, Meng Sang (China) i ilama, nadawane przez rdzennych mieszkańców regionu Mongolii o tej samej nazwie
Podobne do Morus Notabilis , Morus Mongolica to nieuprawna (dzika , nieudomowiona) Morwa.
Dojrzała roślina osiąga około 8 metrów (26 stóp) wysokości.
https://en.wikipedia.org/wiki/Morus_mongolica
https://www.treesandshrubsonline.org/art...mongolica/
https://en.wikipedia.org/wiki/Morus_mongolica
https://temperate.theferns.info/plant/Morus+mongolica

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#13

   
Morus Nigra Groton Winthrop Mulberry
Morwa Czarna Groton Winthrop jest jedną z najstarszych w Wielkiej Brytanii.
Uważa się, że została zasadzona około 1550 roku przez Adama Winthropa, dziadka Johna Winthropa, przywódcy purytanów, którzy jako pierwsi założyli kolonię w Ameryce.
W latach trzydziestych XVII wieku został pierwszym gubernatorem Massachussetts.
Rodzina Winthrop utrzymuje kontakty z wioską i jej historycznym drzewem.
Drzewo znajduje się na polu zwanym Zagrodą.
Leży w pozycji leżącej i warstwowej.
Jest chroniony drewnianym płotem.
Miejscowa ludność ma stare zdjęcia drzewa, zanim całkowicie się zawaliło.
W pobliskiej wiosce rośnie jeszcze jedna stara Morwa Czarna.
https://www.moruslondinium.org/map/825-Groton-Winthrop
https://www.thecroftgroton.co.uk/the-gro...p-mulberry

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#14

mmmm

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#15

Herbata Ziołowa-Morwa, Liście i Owoce
Co to jest herbata Mulberry?
Herbata z Morwy to naturalny napój bezkofeinowy, bogaty w witaminy i minerały, stosowany w zapobieganiu i leczeniu wielu schorzeń, w tym objawów przeziębienia, utraty wagi, problemów z naczyniami krwionośnymi i cukrzycy.

Herbata z Morwy produkowana jest z liści drzewa Morwy. 
Niegdyś rodzime dla Azji drzewo Morwy jest obecnie uprawiane na całym świecie. 
Występuje 10 gatunków Morwy, z których najbardziej znane to Morwa Biała i Czarna. 
Morwa produkuje zielone liście, które zbiera się jesienią i suszy do wykorzystania w herbacie.

Istnieje ponad 3000 lat zapisów dotyczących uprawy Morwy w Chinach. 
Starożytni Chińczycy używali drzewa Morwy do hodowli jedwabników, produkcji papieru, żywności i jej właściwości leczniczych.

Liść Morwy był używany w tradycyjnej medycynie chińskiej (TCM). 
Służył do usuwania wiatru i ciepła, oczyszczania wątroby i poprawy widzenia. 
Inne zastosowania w TCM obejmują łagodzenie objawów kaszlu i przeziębienia, leczenie zawrotów głowy, promowanie zdrowej krwi, leczenie czerwonki, leczenie bólu brzucha, wspomaganie funkcji wątroby, wzmacnianie oczu i utrzymywanie młodzieńczej skóry.

Jakie są korzyści zdrowotne wynikające z Herbaty Morwy?
Możesz być zaskoczony odkryciem, że liście herbaty Morwy zawierają 25 razy więcej wapnia niż mleko. 
Mało tego, liście morwy zawierają dziesięć razy więcej żelaza niż szpinak i ponad dwukrotnie więcej błonnika niż zielona herbata. 
Nic dziwnego, że była używana w Chinach od tysięcy lat jako zioło lecznicze! 
Obecnie jest stosowana w zapobieganiu i leczeniu różnych problemów zdrowotnych.

Herbatę z Morwy stosuje się w celu:
obniżenia poziomu cholesterolu
może zrównoważyć poziom cukru we krwi i leczyć cukrzycę
pomaga w utracie masy ciała
Herbata z Morwy wspomaga prawidłowe funkcjonowanie krwi.
zwalcza objawy przeziębienia
Pij Herbatę z morwy, aby zapobiec objawom przeziębienia i wyleczyć je.

Suszone owoce Morwy  mogą być podstawą pysznej herbaty, albo być wykorzystane jako dodatki do innej herbaty, lub być spożywane  jako przekąska
Suszone owoce morwy mają naturalnie słodki smak bez dodatku cukru, mają niezwykle wysoki poziom białka i żelaza, a także są bogatym źródłem witaminy C, błonnika, wapnia i przeciwutleniaczy.
Całkowicie naturalne suszone morwy są pyszne jako przekąska lub zmieszane z jogurtem, koktajlami, herbatą i nie tylko.[
http://alliumcepa2u.blogspot.com/2012/03...y-tea.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości