Naleśnikowe koperty z pieczarkami, porem i żółtym serem
Takie naleśniki to pomysł na sycący bezmięsny obiad.
Najlepiej smakują same lub polane ketchupem, podane na ciepło (wówczas żółty ser się rozpuszcza).
Naleśniki świetnie się odgrzewają więc można je przygotować dnia poprzedniego.
Składniki (4 porcje):
Naleśniki(10-12 sztuk):
2 jajka,
2 szklanki mąki,
½ łyżeczki soli,
1 i ½ szklanki mleka,
1 i 1/3 szklanki wody,
2 łyżki oleju,
Nadzienie
500 g pieczarek,
250g żółtego sera,
2 pory,
Sól,
Pieprz,
Olej do smażenia
Przygotowanie
Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.
Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki.
Pieczarki kroimy w plasterki, a większe w półplasterki.
Podsmażamy je na patelni do momentu aż cała woda wyparuję.
Pieczarki przekładamy do miski.
Pora kroimy w półplasterki i obsmażamy go krótko na patelni.
Pora przekładamy do pieczarek.
Do wystudzonych składników dodajmy żółty ser, mieszamy.
Farsz doprawiamy do smaku.
Na każdym naleśniku układamy porcję nadzienia.
Naleśnika składamy w kształt koperty.
Obsmażamy go na patelni z obu stron na rumiano – naleśniki układamy najpierw łączeniem do dołu.
Naleśniki podajemy na ciepło np. z dodatkiem sosu pomidorowego, ketchupem, majonezem.
Życzę smacznego
Uwaga:
1) Do farszu możemy dodać także posiekaną natkę pietruszki
2) Farsz możemy wzbogacić dodatkiem szynki (około 150g)
źródło.