Właściwie, pytanie powinno brzmieć - kto może zajmować się wróżeniem z kart tarota? (bo to przecież dział o tarocie)
No właśnie, czy wystarczy poznać znaczenie wszystkich kart, trenować i ćwiczyć na poszczególnych układach karcianych?
Wtedy byłoby to tylko zwykłe czytanie kart.
Bez intuicji chyba się nie powiedzie, ale każdy ma ją w mniejszym lub większym stopniu rozwiniętą.
A może trzeba spełniać jakieś inne warunki, by móc zajmować się wróżeniem? Jak myślicie?
Jeśli nie macie dość wątków z tej serii, to powiedzcie coś od siebie, jak to czujecie?
Temat jest z pewnością popularny nie tylko wśród laików z tej dziedziny, ale i wśród znawców.
Liczba postów: 1.715
Liczba wątków: 97
Reputacja:
15
Wróżeniem zajmować się może każdy. W codziennym życiu tak też bywa. Większość ludzi próbuję zajrzeć za zasłonę i sprawdzić co też los dla nich tam szykuje. Z wróżeniem z kart tarota sprawa jest troszkę trudniejsza bo przecież nie ma talii kart w każdym domu . Każdy kto potasuje karty i wyciągnie jakąś - technicznie "wróży tarotem". Co z tej karty zrozumie to inna sprawa.
Takie mechaniczne czytanie kart, czyli powtarzanie wyuczonych znaczeń jest trochę powierzchowne. Karty to taki obrazkowy alfabet i aby rzeczywiście zaczęły mówić trzeba się go nauczyć składać w słowa i zdania. Następna ważna rzecz to co powiedzieć czyli niezbędna jest umiejętność łącznia się z duchem osoby której się wróży aby uzyskać odpowiedź.
Liczba postów: 436
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
Moim zdaniem, aby wróżyć trzeba posiadać wiedzę zarówno teoretyczną jak i praktyczną oraz rozwiniętą intuicję. Natomiast jest jeszcze coś, co jest równie ważne, a co dotyczy cech charakteru - trzeba być osobą empatyczną, wrażliwą, której priorytetem jest pomaganie ludziom a nie popisywanie się swoją wiedzą. Bez względu na to co wyjdzie w kartach kwerent powinien wyjść od wróżki podniesiony na duchu, nie załamany.
Liczba postów: 2.204
Liczba wątków: 130
Reputacja:
45
.Kazdy moze zajmowac sie tarotem ,Jeśli wiemy ,ze umysł to nie tylko intelekt i racjonalność ,a takze narzedzie do rozwijania intuicji ,wiec nalezy ja rozwijac aby łatwiej nam było zobaczyc co karty maja nam do powiedzenia.Ważne jest rownież ,aby praca z kartami dawała nam radosc i satysfakcje.
Jedynie osoby z zaburzeniami psychicznymi nie powinni zajmować sie Tarotem ,,gdyz moze to nasilić ich chorobe.
Liczba postów: 76
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Dla mnie Runy sa piekne, one do mnie mowia . Tak naprawde do w znaczeniu wrózebnym odpowiadaja Wielkim Arkanom.Bynajmniej tak mnie uczono
Liczba postów: 76
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Zle mnie zrozumiales chodziło o cos zupełnie innego np przypozadkowanie znakom zodiaku, czy znaczeniowo np Gebo w rozkładach w wielu przypadkacz odpowiada KOCHANKOM. Nie mowie o tworzeniu skryptow
Sprawdzalnosc wrozb jest weryfikacja czy sie ktos nadaje na wrozke + milosc do ludzi.
Chciałam jeszcze dodać, że nic nie można na siłę, czasem nasze predyspozycje czy talenty same ujawniają się i to jest świetne, że właściwie całe życie się uczymy, ciągle nas coś zaskakuje.