Pizza
#1

Składniki
Ciasto :

2 szklanki mąki
1/2 małego opakowania drożdży
3/4 szklanki wody
2 łyżki oliwy

* jeżeli po wyrobieniu ciasto jest zbyt rzadkie, należy posypać je mąką. Jeśli natomiast jest za sztywne, należy dodać kilka kropel wody.

Dodatki :

sos do pizzy ( najlepiej włoski )
przyprawa do pizzy
kukurydza
ser
papryka( 1/2 na dużą porcję )
pieczarki( ok. 6-ciu na dużą porcję )
cebula ( 1 na dużą porcję )
szynka

Ilość dodatków najlepiej jest dostosować tak, żeby pokryły całą powierzchnię ciasta.


Wyrobić ciasto, włożyć do dość dużej blachy ( wbrew pozorom pizza później bardzo się rozrasta Uśmiech ). Smarujemy je sosem, później posypujemy przyprawą( cała masa powinna być nią DELIKATNIE pokryta). Na to położyć wszystkie dodatki, najlepiej pokrojone w kostkę, ale jeśli ktoś lubi inaczej, to może być według uznania. Cała masa powinna zostać nimi pokryta.
Nagrzewamy piekarnik do temp. 180*. Następnie wkładamy pizzę do środka na ok. 30 min.( mniej więcej do momentu rozpuszczenia się sera )
Pizza bardzo łatwa w wykonaniu, zwłaszcza dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem Uśmiech
Odpowiedz
#2

CALZONE, czyli pieróg w kształcie pieroga.

Składniki na ciasto wychodzi ok 4 sztuk:
  - 3 szklanki mąki pszennej, najlepiej chlebowej, ale nie mając jej na stanie użyłam zwykłej
    -2 łyżeczki drożdży suchych ok 8 g lub 16 g świeżych
    -2 łyżki oliwy z oliwek
    -1 łyżeczka soli
    -250 ml ciepłego mleka

Składniki na nadzienie:

    -sos pomidorowy do posmarowania ciasta (np.mały koncentrat pomidorowy zmieszany z 2,3 łyżkami wody, bazylia, pieprz, sól, papryka ostra)
  - 3 czerwone cebule, drobno pokrojone z powodu ich braku Uśmiech użyłam białej
  - 3 ząbki czosnku, posiekane w plasterki
  - ok 5 pieczarek, pokrojonych w plastry
  - kilka plasterków salami
  - 2 pomidory, pokrojone w kostkę
  - 1 czerwona papryka, pokrojona w drobną kostkę
  - ok 6 czarnych oliwek, pokrojonych w plastry
  - 2 płaskie łyżki oregano, u mnie suszone
    -sól i pieprz do smaku
    -kostka żółtego sera startego na tarce, rodzaj sera wedle upodobania
    -3 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo: 
    -1 jajko, roztrzepane do posmarowania ciasta
    -szczypta tymianku do posypania

Jak zrobić rozczyn dla świeżych drożdży: 
Do miseczki z ok 3 łyżeczkami ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, wsypać 1/2 łyżeczki cukru, zamieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na chwilę aż zaczną pojawiać się bąbelki.

CIĄG DALSZY 
Farsz:
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulkę i czosnek, smażyć przez około 5 – 7 minut aż lekko się zarumienią, dodać pieczarki i paprykę, smażyć przez kilka minut, co jakiś czas mieszając by nasze składniki się nie przypaliły, dodać oliwki, oregano i pomidory. Smażyć jeszcze około 5 minut. Ściągnąć patelnię z palnika doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. 
Ciasto: 
Do miski wrzucić przesianą mąkę, dodać sól, zrobić na środku dołek i dodać drożdże, wlać mleko i oliwę. Ciasto wyrobić, aż będzie miękkie i gładkie, po czym uformować w kulę, lekko naoliwić, pozostawić w misce i przykryć ręcznikiem. Pozostawić do podwojenia objętości czyli mniej więcej na około 1,5 godziny. 
Sposób: 
Po upływie zalecanego czasu, ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy ok 20 cm. “koło” wysmarować cienko sosem pomidorowym zachowując odstęp ok 1 cm od brzegów, położyć plastry salami i nałożyć nadzienie ale tylko na połowie, posypać wszystko startym serem. Brzegi przesmarować delikatnie wodą, ciasto zgiąć w połowie, formułując pieroga. Brzegi należy dobrze skleić. 

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, pierogi ułożyć na blaszce wcześniej natłuszczonej,Calzone posmarować roztrzepanym jajkiem, można posypać delikatnie tymiankiem i kilkoma “nitkami” startego sera . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około  25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podawać ciepłe, najlepiej z wcześniej przygotowanym sosem czosnkowym lub pomidorowym.
Odpowiedz
#3

Szybki przepis na pizze Rotfl jeśli mam być szczery to... nie przypuszczałem ze aż tak polubię wałkowanie ciasta i fartuszek kuchenny Zawstydzony Rotfl ogólnie ja daje na oko 400-450g maki i 10-15g drożdży, a resztę wg.przepisu, mnie to wychodzi przyzwoicie Rotfl czas pieczenia u mnie wtedy wynosi 15- 20 minut Rotfl ja tylko zasugerowałem drobną zmianę parametrów technicznych podyktowana swoimi doświadczeniami Rotfl
Oczywiście można to zrobić wg. przepisu zamieszczonego poniżej Rotfl Oczko

mąka - 340 g
suszone drożdże -5 g
cukier -1,5 łyżeczki
sól 1,5 łyżeczki
oliwa -2 łyżeczki
letnia woda -250 ml

Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10 minut. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i wlać drożdże. Wyrabiać 5-10 minut na blacie lub stolnicy oprószonej mąką, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Odstawić na 10 minut. Ponownie włożyć ciasto do miski i wyrobić z oliwą. i uformować w kule.
Przykryć ciasto folią i odstawić na 45 minut, aby urosło (powinno zwiększyć objętość dwukrotnie). Kiedy ciasto wyrośnie, nagrzać piekarnik do 230C. Oprószyć ciasto mąką i wałkować, tak by ze środka usunąć pęcherzyki powietrza. Uformować ciasto na blasze od piekarnika i piec z ulubionymi dodatkami około 10-15 minut. Rotfl
Smacznego ! Rotfl
Odpowiedz
#4

Ja jeżeli robię to zamiast wody lub mleka do ciasta dodaję jogurt naturalny. drożdże lepiej rosną
Odpowiedz
#5

a mnie by był potrzebny przepis na dobry sos pomidorowy do pizzy na bazę. bo jak na razie to wszystkie pozostawiają wiele do życzenia Zmęczony
Odpowiedz
#6

Janku Rotfl :obscene-drinkingcheers:
Odpowiedz
#7

Sophia napisał(a):a mnie by był potrzebny przepis na dobry sos pomidorowy do pizzy na bazę. bo jak na razie to wszystkie pozostawiają wiele do życzenia Zmęczony

mogę tobie podać prosty przepis na sos do... Spaghetti który myslę że by sie nadał do pizzy po pewnych modyfikacjach z przyprawami Rotfl ale ostrzegam nigdy tego nie stosowałem odnośnie do pizzy... Rotfl
Odpowiedz
#8

3n20 napisał(a):Janku Rotfl :obscene-drinkingcheers:
Ciasto jest bardzie chrupiące i lepiej mi smakuje.

Sophia napisał(a):a mnie by był potrzebny przepis na dobry sos pomidorowy do pizzy na bazę. bo jak na razie to wszystkie pozostawiają wiele do życzenia Zmęczony
Ja używam ketchupu włocławskiego i na to zioła - różne....pachnące
Odpowiedz
#9

3n20 sos do spaghetti mam opanowany na cacy Rotfl ale, żeby na pizzę? hmmm Myśli

Janek w domu tyko ja jestem fanką włocławka, ale ale, wypróbuję Twój sposób z innym ketchupem Uśmiech a jakie ziółka dajesz?
Odpowiedz
#10

Pachnące Język
bazylia, prowensalskie, majeranek, cząber, pieprz Język sól Język czosnek

i do tego po upieczeniu sos czosnkowy

A co do ketchupów to tylko włocławski bo inne mi nie smakują ( octem strasznie "jadą")
Odpowiedz
#11

a oregano też dajesz?

sos czosnkowy to podstawa Rotfl
Odpowiedz
#12

ano tak ...oregano też, właściwie wszystko co mam (i podoba mi się w danej chwili zapach) daje
Odpowiedz
#13

Bezradny Rotfl
Odpowiedz
#14

Mmm uwielbiam domową pizzę, ale niestety ciasto zazwyczaj wychodzi mi ciut za grube Oczko ale za to sos zawsze jest rewelacyjny ;D
Odpowiedz
#15

polecam wynalazek z tesco: maggi - texicana salsa Rotfl
Odpowiedz
#16

Dietetyczna pizzaUśmiech


Składniki:
4 jajka ( oddziel żółtka od białka do dwóch miseczek)
kopiata łyżka mąki
oregano, bazylia, tymianek, pieprz, vegeta,
10 dag szynki pokrojonej w kostkę
10 dag sera gouda startego na maleńkich oczkach

Ubij białka na sztywno dodaj przyprawy i mąkę, zamieszaj i dodaj żółtka.
Na rozgrzanej patelni z kapką oliwy lub oleju jak kto woli wlej ciasto i usmaż grubego naleśnika.
Przełóż naleśnika do naczynia żaroodpornego i dodaj szynkę oraz ser. Włóż do piernika na 15 min w 180 st.

Smacznego

Naj­piękniej­szych chwil w życiu nie zap­la­nujesz. One przyjdą same...
Odpowiedz
#17

dietetyczna pizza to jest to czego trzeba czlowiekowi po swiatecznym obzarstwie,musze sprobowac Buźki
Odpowiedz
#18

Polecam z mielonym miesem wolowym (lekko podsmazonym) i tunczykiem - wloska kombinacja z dania na przystawke, ale na pizzy tez smakuje zaskakujaco dobrze Oczko
Odpowiedz
#19

a jakie przyprawy?i wieprzowe mieso mielone nie za bardzo?
Odpowiedz
#20

A dlaczego ketchup czy gotowe sosy ktore sa trucizna dla naszego organizmu??podstawowy sos do pizzy to po prostu pomidory z puszki pokrojone,moga byc cale wystarczy zmiksowac.dodac sol cukier lub jeszcze lepiej podsmazyc na patalni z oliwa z oliwek wlac pomidory dodac czosnek jak ktos lubi sol cukier i bazylie.przesmazyc ze 20 minut i gotowe,a przedewszystkim naturalne nie trujace...
Odpowiedz
#21

wieprzowe....jezeli juz, to mieszane (wieprzowo-wolowe), a przyprawy te same, ktore dajesz zwykle do pizzy, czy potraw np. miesnych z grilla. Cebula tu sie "prosi" i mozna dodac 1 lub dwa "rozbeltane" jajka....Uśmiech
Odpowiedz
#22

dziekuje,sprobuje Uśmiech
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 7 gości