Miód Mandarynkowy
#1

   
Miód Mandarynkowy
Czy wiecie co to za miód?
Cytrusowy, lekko kwaskowy, gdy płynny – blado pomarańczowy, a po krystalizacji – jasnobeżowy?
Tak. Mowa tu o niesamowitym i wyrazistym miodzie mandarynkowym.
Miód z kwiatu drzewka mandarynkowego z rodziny rutowatych, rodzaju Citrus to prawdziwy rarytas.
Oprócz dającego się wyczuć, delikatnego zapachu mandarynek, zawiera mnóstwo substancji mających pozytywny wpływ na organizm człowieka.
Znajdziecie w nim witaminy A, B, C oraz minerały, takie jak potas, żelazo i wapń.
Próżno szukać miodu mandarynkowego pochodzenia polskiego.
Powód?
Klimat.
Drzewko mandarynkowe jest bardzo wrażliwe na niską temperaturę oraz wiatr.
I choć roślina ta przywędrowała do nas aż z dalekich Chin, obecnie powszechnie występuje jedynie na południu Europy.
Nasz miód mandarynkowy pochodzi z Hiszpanii. Konkretnie z Walencji, w której drzewka lub krzewy mandarynkowe są wszech obecne.
Z pewnością mandarynki przywołują same pozytywne skojarzenia.
Z jednej strony słoneczny i ciepły klimat hiszpański.
Z drugiej polska zima, podczas której częściej po nie sięgamy.
Zwłaszcza w święta.
A teraz dodajemy do tego kolejne skojarzenie.
Miód mandarynkowy - kombinacja słodkości, aromatów i zdrowia.
Nieco iberyjskiego ciepła chłodną zimowa porą.
Wyobraź sobie kwitnące drzewko mandarynkowe obsypane białymi lub biało-różowymi kwiatami..
.źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości