Madras Masala
#1

Madras Masala
Madras Masala to mieszanka przypraw suchych i mokrych typowych dla południowych Indii. 
Przyprawy suche są prażone i mielone przed dodaniem Czosnku, drobno startego Imbiru i Octu. 
Następnie dodawany jest olej, w celu rozwinięcia smaków.
Mieszankę tę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Przepis
Składniki:
1/2 szklanki mielonego Kminu Rzymskiego
1 łyżka mielonego Czarnego Pieprzu
1 łyżka Kurkumy w proszku
1 łyżka Czarnej Gorczycy
1 łyżka sproszkowanego Chilli
1 łyżka Soli
2 łyżki zgniecionego Czosnku
1 szklanka mielonej Kolendry
2 łyżki drobno startego świeżego Imbiru
łyżeczka octu 
3/4 szklanki oleju

Przygotowanie Madras Masala
W naczyniu łączymy przyprawy z solą. 
Dodajemy Czosnek, Imbir, odrobinę octu, mieszamy składniki, aż do uzyskania gładkiej masy.
Rozgrzewamy olej na patelni, kiedy będzie już bardzo gorący dodajemy przyprawę i zmniejszamy ogień, stale mieszając, aż olej oddzieli się od przypraw.
Używamy 1 łyżkę stołową na każde 500 gramów mięsa, ryb lub drobiu, zastępując w ten sposób Czosnek, Imbir, czy inne przyprawy korzenne.
http://www.przyprawowy.pl/madras-masala.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości