26-03-2022, 21:12
https://northernwildflowers.ca/cdn/shop/...1669994404
https://media-cdn2.greatbritishchefs.com...pepper.jpg
https://spices.com/cdn/shop/products/168...1697035051
https://longevity.technology/lifestyle/w...768x512.jp
Capsicum Annuum-Cayenne
Zwykle jest to umiarkowanie ostra Papryczka Chili używana do aromatyzowania potraw.
Cayenne Peppers to grupa zwężających się, długości od 10 do 25 cm, zazwyczaj chudych, przeważnie czerwonych papryczek, często z zakrzywioną końcówką i nieco pomarszczoną skórką, które zwisają z krzaka, a nie rosną pionowo.
Większość odmian ma ogólnie ocenę od 30 000 do 50 000 jednostek Scoville'a
Owoce są zazwyczaj suszone i mielone w celu uzyskania sproszkowanej przyprawy o tej samej nazwie, chociaż proszek Cayenne może być mieszanką różnych rodzajów Papryki, często nie zawierającej Papryki Cayenne i może zawierać nasiona lub nie.
Cayenne wykorzystuje się do gotowania pikantnych potraw w postaci proszku lub w całości.
Stosowany jest także jako ziołowy suplement .
Etymologia
Uważa się, że słowo Cayenne jest zniekształceniem słowa kyynha , oznaczającego „papryka” w języku starotupi, używanym niegdyś w Brazylii.
Jest prawdopodobne, że z tą nazwą powiązane jest miasto Cayenne w Gujanie Francuskiej, a nazwa miasta mogła pochodzić od Pieprzu. Angielski botanik Nicholas Culpeper użył wyrażenia Cayenne Pepper w 1652 r.,podczas gdy nazwę miasta zmieniono dopiero w 1777 r. Prawdopodobnie nazwa pochodzi również od rzeki Cayenne .
Taksonomia
Cayenne Pepper to rodzaj Capsicum Annuum, podobnie jak Papryka Jalapeños, Pimientos i wiele innych.
Rodzaj Capsicum należy do rodziny psiankowatych ( Solanaceae ).
Często mówi się, że Papryczki Cayenne należą do odmiany Frutescens, ale Papryczki Frutescens definiuje się obecnie jako Papryki, których owoce rosną pionowo na krzaku (takie jak Papryczki Tabasco ), zatem to, co w języku angielskim nazywa się Papryczką Cayenne, z definicji nie jest Frutescens Culpeper w swoim Complete Herbal z 1653 r. wspomina Pieprz Cayenne jako synonim tego, co nazywa Pepper (Guinea) Pod koniec XIX wieku Pepper (Guinea) zaczął oznaczać Chili "Bird's Eye Chili" lub Piri-Piri, chociaż w swoim wpisie odnosi się on ogólnie do Papryczek Capsicum
W XIX wieku współczesną Paprykę Cayenne sklasyfikowano jako Capsicum Longum, później nazwę tę zaczęto utożsamiać z Capsicum Frutescens .
Jednakże Proszek Cayenne był na ogół wytwarzany z Bird's Eye Chili, w XIX wieku sklasyfikowanej jako Capsicum. Minimum.
Odmiany
Papryka Cayenne jest długa, zwężająca się, o długości od 10 do 25 centymetrów (4 do 10 cali), zazwyczaj chuda, przeważnie czerwona, często z zakrzywioną końcówką i nieco pomarszczoną skórką, która zwisa z krzaka, a nie rośnie pionowo.
Istnieje wiele specyficznych odmian , takich jak Cow-horn, Cayenne Sweet, Cayenne Buist's Yellow, Golden Cayenne, Cayenne Carolina, Cayenne Indonesian, Joe's Long, Cayenne Large Red Thick , Cayenne Long Thick Red, Ring of Fire, Cayenne Passion , Cayenne Thomas Jefferson, Cayenne Iberian, Cayenne Turkish, Egyptian Cayenne, Cayenne Violet lub Numex Las Cruces Cayenne.
Chociaż większość współczesnych Papryczek Cayenne ma kolor czerwony, istnieją odmiany żółte i fioletowe, a w XIX wieku powszechne były odmiany żółte.
Większość typów jest umiarkowanie gorąca, chociaż istnieje wiele łagodnych wariantów.
Większość odmian ma ogólnie ocenę od 30 000 do 50 000 jednostek Scoville'a , chociaż niektóre mają ocenę 20 000 lub mniej.
W kuchni
Sproszkowany Pieprz Cayenne
Proszek Cayenne może być mieszanką różnych rodzajów Papryczek Chili.
Stosuje się go w świeżej postaci lub jako suszony proszek do owoców morza, wszelkiego rodzaju dań z jajek (jajka faszerowane, omlety, suflety), mięs i gulaszy, zapiekanek, dań serowych, ostrych sosów i curry
W Ameryce Północnej podstawową odmianą Crushed Red Pepper jest Cayenne.
Są one również stosowane w niektórych odmianach pikantnych sosów w Ameryce Północnej, takich jak Frank's RedHot , Texas Pete i Crystal
https://en.wikipedia.org/wiki/Cayenne_pepper
https://en.wikipedia.org/wiki/Chili_powder
https://media-cdn2.greatbritishchefs.com...pepper.jpg
https://spices.com/cdn/shop/products/168...1697035051
https://longevity.technology/lifestyle/w...768x512.jp
Capsicum Annuum-Cayenne
Zwykle jest to umiarkowanie ostra Papryczka Chili używana do aromatyzowania potraw.
Cayenne Peppers to grupa zwężających się, długości od 10 do 25 cm, zazwyczaj chudych, przeważnie czerwonych papryczek, często z zakrzywioną końcówką i nieco pomarszczoną skórką, które zwisają z krzaka, a nie rosną pionowo.
Większość odmian ma ogólnie ocenę od 30 000 do 50 000 jednostek Scoville'a
Owoce są zazwyczaj suszone i mielone w celu uzyskania sproszkowanej przyprawy o tej samej nazwie, chociaż proszek Cayenne może być mieszanką różnych rodzajów Papryki, często nie zawierającej Papryki Cayenne i może zawierać nasiona lub nie.
Cayenne wykorzystuje się do gotowania pikantnych potraw w postaci proszku lub w całości.
Stosowany jest także jako ziołowy suplement .
Etymologia
Uważa się, że słowo Cayenne jest zniekształceniem słowa kyynha , oznaczającego „papryka” w języku starotupi, używanym niegdyś w Brazylii.
Jest prawdopodobne, że z tą nazwą powiązane jest miasto Cayenne w Gujanie Francuskiej, a nazwa miasta mogła pochodzić od Pieprzu. Angielski botanik Nicholas Culpeper użył wyrażenia Cayenne Pepper w 1652 r.,podczas gdy nazwę miasta zmieniono dopiero w 1777 r. Prawdopodobnie nazwa pochodzi również od rzeki Cayenne .
Taksonomia
Cayenne Pepper to rodzaj Capsicum Annuum, podobnie jak Papryka Jalapeños, Pimientos i wiele innych.
Rodzaj Capsicum należy do rodziny psiankowatych ( Solanaceae ).
Często mówi się, że Papryczki Cayenne należą do odmiany Frutescens, ale Papryczki Frutescens definiuje się obecnie jako Papryki, których owoce rosną pionowo na krzaku (takie jak Papryczki Tabasco ), zatem to, co w języku angielskim nazywa się Papryczką Cayenne, z definicji nie jest Frutescens Culpeper w swoim Complete Herbal z 1653 r. wspomina Pieprz Cayenne jako synonim tego, co nazywa Pepper (Guinea) Pod koniec XIX wieku Pepper (Guinea) zaczął oznaczać Chili "Bird's Eye Chili" lub Piri-Piri, chociaż w swoim wpisie odnosi się on ogólnie do Papryczek Capsicum
W XIX wieku współczesną Paprykę Cayenne sklasyfikowano jako Capsicum Longum, później nazwę tę zaczęto utożsamiać z Capsicum Frutescens .
Jednakże Proszek Cayenne był na ogół wytwarzany z Bird's Eye Chili, w XIX wieku sklasyfikowanej jako Capsicum. Minimum.
Odmiany
Papryka Cayenne jest długa, zwężająca się, o długości od 10 do 25 centymetrów (4 do 10 cali), zazwyczaj chuda, przeważnie czerwona, często z zakrzywioną końcówką i nieco pomarszczoną skórką, która zwisa z krzaka, a nie rośnie pionowo.
Istnieje wiele specyficznych odmian , takich jak Cow-horn, Cayenne Sweet, Cayenne Buist's Yellow, Golden Cayenne, Cayenne Carolina, Cayenne Indonesian, Joe's Long, Cayenne Large Red Thick , Cayenne Long Thick Red, Ring of Fire, Cayenne Passion , Cayenne Thomas Jefferson, Cayenne Iberian, Cayenne Turkish, Egyptian Cayenne, Cayenne Violet lub Numex Las Cruces Cayenne.
Chociaż większość współczesnych Papryczek Cayenne ma kolor czerwony, istnieją odmiany żółte i fioletowe, a w XIX wieku powszechne były odmiany żółte.
Większość typów jest umiarkowanie gorąca, chociaż istnieje wiele łagodnych wariantów.
Większość odmian ma ogólnie ocenę od 30 000 do 50 000 jednostek Scoville'a , chociaż niektóre mają ocenę 20 000 lub mniej.
W kuchni
Sproszkowany Pieprz Cayenne
Proszek Cayenne może być mieszanką różnych rodzajów Papryczek Chili.
Stosuje się go w świeżej postaci lub jako suszony proszek do owoców morza, wszelkiego rodzaju dań z jajek (jajka faszerowane, omlety, suflety), mięs i gulaszy, zapiekanek, dań serowych, ostrych sosów i curry
W Ameryce Północnej podstawową odmianą Crushed Red Pepper jest Cayenne.
Są one również stosowane w niektórych odmianach pikantnych sosów w Ameryce Północnej, takich jak Frank's RedHot , Texas Pete i Crystal
https://en.wikipedia.org/wiki/Cayenne_pepper
https://en.wikipedia.org/wiki/Chili_powder