Miód Leśny Biały
#1

   
Kamerun – Biały Miód i Wosk Pszczeli: dwie alternatywy dla uratowania lasu Mount Oku
18 lasów społeczności Mount Kilum Ijim zajmuje powierzchnię 20 000 hektarów, które otaczają piękne jezioro kraterowe położone na wysokości 3011 m n.p.m. w północno-zachodnim Kamerunie.
Są domem dla gatunków endemicznych, takich jak Turaco Bannermana i Bamenda Batis, dwóch gatunków ptaków szczególnie zagrożonych utratą siedlisk.

Flora, która rozwinęła się na tym wysoko położonym obszarze, jest szczególnie zróżnicowana.
Ma wiele gatunków, takich jak Prunus africana i Pittosporum veridiflorum , których produkty są bardzo poszukiwane przez przemysł farmaceutyczny.
Istniejąca kombinacja gatunków miododajnych i leczniczych pozwala na produkcję specjalnego rodzaju Miodu, Miodów Białych Oku.
W lasach znajduje się kilkaset tradycyjnych uli, które przyczyniają się do podniesienia wartości tej wyjątkowej bioróżnorodności.
Obszar wokół góry Kilim Ijum jest jednym z najgęściej zaludnionych w Kamerunie: 300 000 ludzi mieszka w odległości mniej niż jednego dnia marszu od lasów, które są narażone na wiele zagrożeń, takich jak ekstensywny rozwój rolnictwa i hodowli zwierząt, wylesianie i pożary buszu, które zagrażają równowagę ekologiczną.

Na miejscu społeczności organizują się: kilka lat temu powstała pierwsza spółdzielnia 1200 pszczelarzy.
Pszczelarze umieszczają swoje ule w lasach i przyczyniają się do ochrony lasów, ponieważ Miód i produkty z wosku pszczelego stanowią znaczną część ich dochodów.
Od 2013 roku Biały Miód Oku korzysta nawet z chronionego oznaczenia geograficznego (ChOG).

Projekt ma na celu wsparcie rolników w 25 wioskach w rozwoju podsektorów gospodarczych sprzyjających ochronie różnorodności biologicznej.
Oczekuje się, że organizacja i wsparcie pszczelarzy w celu utworzenia czterech nowych spółdzielni zdolnych do produkcji wysokiej jakości Miodu i Wosku spowoduje wzrost dochodów z marketingu tych produktów (na rynkach krajowych, regionalnych lub międzynarodowych), a tym samym zachęci społeczności do ochrony obszary produkcyjne.
https://www.manandnature.org/en/projects...n-miel-en/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

   
Miel d'Oku
Miód Oku jest produkowany w Kamerunie w lesie Kilum Ijim na szczytach góry Oku.
Jest znany przede wszystkim ze swojego koloru, który jest od białego do kremowego, podczas gdy większość innych miodów afrykańskich jest czerwonawa lub ciemna.
Smak można określić jako lekki, słodki, lekko kwaśny, z nutami soku winogronowego i cytrusów.
Miód Oku ma słodką, kremową i lekko ziarnistą konsystencję.

Kilum Ijim to górski las położony na wysokości od 2000 do 3000 m npm, który zajmuje powierzchnię 20 000 ha i oferuje wyjątkową różnorodność biologiczną, z bogatą florą i endemicznymi ptakami.
W tym lesie pszczoły nie żyją spontanicznie; pszczelarze będą nosić i instalować ule po tym, jak pszczoły po raz pierwszy zasiedlą je na dolnej równinie.
Właściwości Miodu są bezpośrednio związane z lasem, a zwłaszcza z dwoma gatunkami roślin, których kwiaty są zapylane przez pszczoły, mianowicie Schefflera abyssinica i Nuxia congesta.

Technika produkcji obejmuje wiele etapów.
Najpierw buduje się ule.
Następnie łapie się roje pszczół.
Kolonizacja uli odbywa się między wrześniem a kwietniem.
Nowe ule są umieszczane na równinie, a następnie przenoszone do lasu między listopadem a marcem, a stare ule, które były używane w przeszłości, pozostają również w lesie Kilum Ijim.

Gotowy do odbioru Miód jest zbierany i naturalnie filtrowany.
Produkcja Miodu Oku była tradycyjnie czynnością wykonywaną indywidualnie i przez mężczyzn.
Miód jest sprzedawany głównie przez stowarzyszenia spółdzielcze i jest zbierany od pokoleń.
Ceniona jest również ze względu na swoje właściwości lecznicze.
W XIX wieku służył jako przedmiot handlu olejem palmowym.
Ten konkretny Miód jest rzadki i zależny od unikalnego ekosystemu lasu Kilum Ijim.
Ponad połowa lasu została utracona w wyniku pożarów, przekształcenia w pola uprawne i wycinki w latach 1956-2001.
https://www.fondazioneslowfood.com/en/ar...oku-honey/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#3

   
Miód Oku White to miód wyjątkowy.
Drugi produkt na kontynencie, który korzysta z etykiety PGI (Protected Geographical Index), jest pozyskiwany wyłącznie w chronionych lasach społeczności Kilum-ljim niedaleko góry Oku, położonej w Kamerunie.

Charakteryzuje się białym lub kremowym kolorem, ma wielką wartość leczniczą i jest zbierana w tradycyjny sposób.
Ma wiele właściwości przeciwutleniających, trawiennych, przeciwbakteryjnych i leczniczych.
Czy to ze względu na swoje właściwości lecznicze, czy korzyści dla ekosystemu związane z warunkami jego produkcji wydaje się, że Miód Oku jest produktem niezbędnym.
Wskazówka: Umieść 1 łyżeczkę w misce naparu z trawy cytrynowej Blackissime z masłem, prawdziwa uczta
https://blackissime.fr/en/product/le-mie...oku-100ml/
https://www.exportersindia.com/jolly-hon...477286.htm
https://blog.mybalancemeals.com/health/h...-benefits/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości