Prunus Subgenus Amygdalus
#1

https://avatars.mds.yandex.net/i?id=a30d...humbs&n=13
Prunus Subgenus Amygdalus: Almonds and Peaches -Migdaly i Brzoskwinie
Rodzaj, podrodzaj lub sekcja (w zależności od ujęcia klasyfikacyjnego) roślin z rodziny różowatych. 
Ze względu na zagnieżdżenie w obrębie rodzaju Śliwa Prunus zwykle wyróżniany w randze podrodzaju lub sekcji, co oznacza, że gatunki zaliczane są do rodzaju Prunus

Prunus sect. Amygdalus (L.) Benth. & Hook.f. oraz następna sekcja (Persica) czasami stanowią Prunus subg. Amygdalus (L.) Focke , która jest monofiletyczna, ale niezgodność między filogenezą DNA jądrowego i chloroplastowego nieco zaciera granicę między tymi dwiema sekcjami. 
Słowo „ămygdălus” pochodzi z łaciny i oznacza Orzech Migdałowy.

Sekcja ta obejmuje większość gatunków Migdałów Starego Świata z wyjątkiem Prunus Mongolica, Prunus Tangutica, Prunus Triloba, Prunus Pedunculata, Prunus Tenella , Prunus Petunnikowii i prawdopodobnie innych spokrewnionych gatunków.

Brzoskwinie
Brzoskwinia Persica opisywana była w zależności od ujęcia rodzaju śliwa Prunus jako odrębny względem niego rodzaj, podrodzaj lub sekcja. 
Brak potwierdzenia monofiletyczności w badaniach molekularnych dla tradycyjnie ujmowanych rodzajów i podrodzajów spokrewnionych ze Śliwami, klasyfikowanych tradycyjnie na podstawie wybranych cech morfologicznych, stało się powodem preferowania łączenia wszystkich taksonów z tej grupy do jednego zbiorowego rodzaju Prunus
Badania nad genami wykazały, że tradycyjnie wyróżniane Brzoskwinie należą do podrodzaju Migdałowiec Prunus subgen. Amygdalus, tworząc w jego obrębie sekcję Persica
https://pl.wikipedia.org/wiki/Brzoskwinia
https://pl.wikipedia.org/wiki/Migda%C5%82owiec
https://dzen.ru/a/ZCKvrkVpmFdh__aJ?yscli...a906267618
https://web.archive.org/web/201912111401...%BE%D0%B4)
https://dzen.ru/a/ZBbJRy7el063kmDF?yscli...5949464008
https://www.inaturalist.org/taxa/886533-Amygdalus
https://pt.wikipedia.org/wiki/Amygdalus

Prunus subg. Amygdalus
Sect. Amygdalus
Prunus Arabica (Oliv.) Meikle var. arabica - Arabian wild almond
Prunus Arabica var. would fuck
Prunus Argentea (Lam.) Rehder
Prunus Balanceae
Prunus Bucharica (Korsch.) B. Fedtsch. ex Rehder
Prunus. Carduchorum (Bornm.) Meikle
Prunus Discolor S. K. Schneid
Prunus Dulcis (Mill.) D. A. Webb. - almonds
Prunus Eburnea Aitch.
Prunus Erioclada Bornm.
Prunus Fenzliana Fritsch
Prunus Haussknechtii S. K. Schneid.
Prunus. Kotschyi (Boiss. & Hohen. ex Spach) Meikle
Prunus Kuramica (Korsh.) Book.
Prunus Lycioides (Spach.) S. K. Schneid.
Prunus Spinosissima (Bunge) Franch. - spiked almonds
Prunus Trichamygdalus Hand.-Mazz.
Prunus Webbii (Spach) Fritsch

Sect. Persica
Prunus Davidiana - Chinese or David's peach
Prunus Ferganensis - Fergana peach
Prunus Kansuensis - Gansu peach
Prunus Mira - Tibetan peach
Prunus Mongolica - Mongolian almond
Prunus Persica (L.) - peach
Prunus Tangutica - Tangut almond

Sect. Chamaeamygdalus
Prunus sect. Chamaeamygdalus Spach was previously included in the Amygdalus - Persica Clade. 
However, molecular phylogenetic studies show that it should be excluded from the Amygdalus - Persica Clade.
Prunus Tenella 
Prunus Petunnikowii
https://vk.com/wall-56253821_27955

Rodzaj Prunus dzieli się na trzy podrodzaje:
Amygdalus : brzoskwinie i migdały
Cerasus : większość wiśni
Prunus : śliwki i morele

Uwaga: ostatnie dowody genetyczne doprowadziły do zredukowania podrodzajów Padus i Laurocerasus do synonimów podrodzaju Cerasus (patrz Amer. J. Bot. 88 (1): 150–160, 89 (11): 1697–1708).
https://commons.wikimedia.org/wiki/Categ...uselang=pl
https://commons.wikimedia.org/wiki/Categ...uselang=pl

[Obrazek: attachment.php?aid=76937]
Odpowiedz
#2

https://swojskapiwniczka.pl/userdata/pub...26c519.jpg
Migdały: poznajmy historię i pochodzenie naszych ulubionych orzechów
W całej historii migdały były znane ze swojego znaczenia religijnego, etnicznego i społecznego.
Długa i bogata historia migdałów sięga tysięcy lat wstecz. Istnieją dowody archeologiczne na to, że plemiona koczownicze mielą jądra migdałów do wykorzystania w wysokoenergetycznych przekąskach, co zaczęto praktykować już w IV wieku.

W Biblii kwiaty migdałowca symbolizują nadzieję, a migdał jest opisany jako „najlepszy na ziemi”. Pogląd, że migdały są symbolem luksusu, szczęścia i rozkładu, jest obecny od wielu lat wśród Rzymian i w wielu współczesnych kulturach.

Pochodzące z Azji Zachodniej i Środkowej migdały były uprawiane niezależnie i prawdopodobnie były uprawiane przez naszych przodków, zanim zaczęły rosnąć w 4000 roku p.n.e., kiedy dorosły i stały się popularnym pożywieniem w całej Azji.

Migdały były używane przez odkrywców jedwabiu podróżujących do Chin i przywiezione do Kalifornii przez księży franciszkańskich w XVIII wieku. Nie wiedzieli nawet, że migdały kalifornijskie były największym produktem rolnym XX wieku. Przeszli „Jedwabny Szlak” łączący Azję z Morzem Śródziemnym. Podczas swoich podróży docenili właściwości odżywcze migdałów i rozszerzyli uprawę migdałów za granicą. 

W ciągu ostatnich 30 lat wzrosło również wykorzystanie migdałów w kuchni. Wraz ze zwiększonym popytem na migdały Kalifornia zwiększyła produkcję migdałów ponad czterokrotnie i stała się największym producentem migdałów na świecie.

W szczególności migdały są najpopularniejszym składnikiem przepisów na dietę bezglutenową, paleo i keto. Migdały mają wiele wartości odżywczych: jedna uncja zawiera około 164 kalorii, 14 gramów tłuszczu (głównie zdrowych dla serca jednonienasyconych typów), 6 gramów białka i 3,4 grama błonnika. Zawierają także wapń i składniki odżywcze, takie jak witamina E, mangan i magnez. Podobnie jak żywność o niskim indeksie glikemicznym, migdały mogą pomóc kontrolować poziom cukru we krwi i utrzymać utratę wagi.

Migdały odgrywają ważną rolę w życiu człowieka od ponad 5000 lat, a dzięki swojemu pysznemu smakowi, wysokiej wartości odżywczej, trwałości i wszechstronności prawdopodobnie utrzymają tę pozycję przez wiele lat.
https://www.slurrp.com/article/almonds--...8688316497

[Obrazek: attachment.php?aid=76937]
Odpowiedz
#3

       
       
       
       
Prunus Arabica 
Gatunek dzikiego migdałowca występujący na Bliskim Wschodzie. 
Jest to krzew przypominający miotłę, zwykle o wysokości od 0,75 do 2 m, z brązową korą. 
Jego liście mają ogonek liściowy o długości 5-8 mm, a blaszki liściowe mają długość od 15 do 44 mm i szerokość od 3 do 10 mm. 
Jego kwiatostany mają ciemnoczerwone hypanthia i działki kielicha (zielone po wewnętrznej stronie działek) oraz białe, bladoróżowe lub różowe płatki. 
Kwiaty osadzone są na szypułce o długości około 3 mm, która wydłuża się do 6 mm, gdy owoc jest w pełni rozwinięty. 

Preferuje wzrost na terenach suchych i półsuchych na  wysokości od 500 do 2700 m n.p.m. 
Pełna analiza genetyczna i morfologiczna sugeruje, że Prunus Scoparia może być gatunkiem tego samego gatunku; z pewnością jest to jego najbliższy krewny. 
Jest okazjonalnie uprawiany w celu kontroli erozji, ponieważ jego krzaczasta forma wzrostu stanowi dobrą osłonę przed wiatrem. 
https://en.wikipedia.org/wiki/Prunus_arabica
Pierwszy raz opublikowano w Kew Bull. 19: 229 (1965)
Gatunek ten jest akceptowany
Naturalny zasięg tego gatunku obejmuje Turcję do północnego Iranu i Półwyspu Arabskiego. 
Jest to krzew lub drzewo i rośnie głównie w biomie subtropikalnym.
https://powo.science.kew.org/taxon/urn:l...s:729454-1
https://www.treesandshrubsonline.org/art...s-arabica/
https://botany.cz/cs/prunus-arabica/
https://www.treesandshrubsonline.org/art...s-arabica/

[Obrazek: attachment.php?aid=76937]
Odpowiedz
#4

https://d2seqvvyy3b8p2.cloudfront.net/98...6c8b93.jpg
https://d2seqvvyy3b8p2.cloudfront.net/ec...e5db73.jpg
https://static.inaturalist.org/photos/43...large.jpeg
https://inaturalist-open-data.s3.amazona...ginal.jpeg
https://inaturalist-open-data.s3.amazona...ginal.jpeg
https://inaturhttps://www.biodiversity4all.org/taxa/543512-Prunus-argentea/browse_photosalist-open-data.s3.amazonaws.com/photos/235308320/original.jpeg
Prunus Argentea
Krzew liściasty lub małe drzewo o białawych, puszystych gałązkach. 
Liście eliptyczne lub jajowate, krótkoogonkowe, 3 ⁄ 4 do 1 1 ⁄ 2 cala długości, pokryte gęstym, srebrzystym puchem. 
Kwiaty pojedyncze lub w parach, 3 ⁄ 4 cala szerokości; płatki różowe, cienkie i krótkotrwałe. 
Owoce jajowate, 5 ⁄ 8 cala długości, spiczaste, dość spłaszczone, pokryte gęstym, białym puchem.

Pochodzi z Bliskiego Wschodu; w uprawie od 1756 r. 
Ten Migdał łatwo odróżnić od innych uprawianych z tego rodzaju po srebrzystych liściach.
Nie jest odporny na otwartej przestrzeni, a na murze należy zapewnić mu słoneczne miejsce. 
W zacienionym miejscu liście tracą swoją biel i sugerują raczej pleśń niż srebrzystość. 
Kwitnie bardzo nieśmiało w tym kraju i warto go uprawiać tylko ze względu na niezwykły wygląd liści.
https://www.treesandshrubsonline.org/art...-argentea/
https://www.inaturalist.org/taxa/543512-...wse_photos
https://en.wikipedia.org/wiki/Prunus_argentea
https://botany.cz/cs/prunus-argentea/

[Obrazek: attachment.php?aid=76937]
Odpowiedz
#5

Prunus Brahuica
Prunus Brahuica to gatunek rośliny kwitnącej z rodziny różowatych
Jest powszechnie nazywany Mashmonk or Mazhmonk and Ghorghosthai, jest gatunkiem Dzikiego Migdałowca pochodzącym z Pakistanu i Afganistanu. 
Jest to gęsty, bardzo cierniowy krzew o wysokości 1,5 do 2,5 m, z młodymi gałązkami, które są brązowoczerwone z jednej strony i zielone z drugiej. 
Jest morfologicznie podobny do Prunus Lycioides , Prunus Spinosissima , Prunus eburnea i Prunus Erioclada . 
Można go odróżnić od podobnych gatunków po endokarpie z siateczkowatymi bruzdami, które są widoczne na zewnątrz pestkowca. 
Ludzie w Beludżystanie stosują jego gumę jako środek na zranione lub zainfekowane oczy. 
https://en.wikipedia.org/wiki/Prunus_brahuica

[Obrazek: attachment.php?aid=76937]
Odpowiedz
#6

Prunus Browiczii
Pierwszy raz opublikowano w Phytotaxa 222: 188 (2015)
Ten gatunek jest akceptowany
Rodzimym zasięgiem tego gatunku jest Afganistan. Rośnie głównie w biomie umiarkowanym.
https://powo.science.kew.org/taxon/urn:l...77149429-1

[Obrazek: attachment.php?aid=76937]
Odpowiedz
#7

https://inaturalist-open-data.s3.amazona...ginal.jpeg
https://inaturalist-open-data.s3.amazona.../large.jpg
https://static.inaturalist.org/photos/25...large.jpeg
https://inaturalist-open-data.s3.amazona...iginal.jpg
https://inaturalist-open-data.s3.amazona...iginal.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/c...090%29.jpg
Prunus Bucharica 
Gatunek Dzikiego Migdała pochodzący z Tadżykistanu, Uzbekistanu i Afganistanu, preferujący wzrost na wysokości 1000-1800 m n.p.m. 
Długo uważano, że jest to jeden z Dzikich Gatunków, który przyczynił się do powstania uprawianego migdała Prunus Dulcis, jednak badania genetyczne DNA jądrowego i chloroplastowego wykazały, że nie jest to prawdą; najbliższym krewnym (i domniemanym samotnym przodkiem) Prunus Dulcis jest Prunus Fenzliana
Prunus Bucharica to wysoki krzew lub małe drzewo osiągające wysokość od 1,5 do 7 m. 
Prunus Bucharica różni się od wszystkich innych Migdałów tym, że ma szeroko jajowate liście i całkowicie gładki endokarp
https://en.wikipedia.org/wiki/Prunus_bucharica
https://www.inaturalist.org/taxa/867521-...wse_photos
https://www.inaturalist.org/taxa/867521-...wse_photos

[Obrazek: attachment.php?aid=76937]
Odpowiedz
#8

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/c...iana_1.jpg
https://inaturalist-open-data.s3.amazona...iginal.jpg
https://static.inaturalist.org/photos/65...ginal.jpeg
https://static.inaturalist.org/photos/65...ginal.jpeg
https://static.inaturalist.org/photos/41...ginal.jpeg
Prunus Davidiana 
(syn. Amygdalus Davidiana, Persica Davidiana, Prunus Persica var. Davidiana
Gatunek z rodzaju Prunus z rodziny różowatych 
Znany jest również pod nazwami zwyczajowymi brzoskwinia Dawida i brzoskwinia chińska dzika.
Pochodzi z Chin , preferuje wzrost w lasach i zaroślach, na zboczach w dolinach górskich i na nieużytkach, na wysokości od 800 do 3200 m n.p.m. 
Jest odporny na mróz oraz na szereg szkodników i chorób uprawnych brzoskwiń i jest przedmiotem wielu badań nad udoskonaleniem genetycznym brzoskwiń
Opis
Drzewo liściaste, o wyprostowanym pokroju.
Wysokość i rozpiętość: 
Osiąga maksymalną wysokość i rozpiętość 9 m (30 stóp) na 9 m (30 stóp). 
Gałęzie: Młode gałęzie są wiotkie, wyprostowane i gładkie
Kora: gładka, ciemnofioletowo-czerwona
Liście: ciemnozielone, nagie liście mają kształt lancetowato-wąskojajowaty, długość od 5 do 12 cm (2–5 cali).
Czubek liścia jest długi i smukły, zwężający się ku końcowi; brzegi liści drobno ząbkowane. 
Ogonki liściowe są gruczołowate. 
Kwiatostany: Kwitną późną zimą i wczesną wiosną lub w lutym. 
Kwiaty: 2,5 cm (1 cal) szerokości i koloru białego, jasnoróżowego ub różowego 
Szypułki: Bardzo krótkie. 
Owoce: żółte, włochate, jadalne.
Uprawa
Całkowicie mrozoodporny. 
Preferuje pełne słońce. 
W Chinach jest szeroko stosowany jako roślina ozdobna, a owoce są spożywane, ale nie cenione. 
W regionach uprawy brzoskwiń na całym świecie jest używany jako źródło podkładek.
Odmiany
Prunus Davidiana var. alba ma białe kwiaty.
Prunus Davidiana var. Rubra ma kwiaty o głęboko różowym kolorze.
Prunus to starożytna łacińska nazwa drzew śliwkowych. 
Davidiana została nazwana na cześć L'Abbé Armanda Davida (1826-1900), misjonarza i kolekcjonera chińskich roślin.
https://www.inaturalist.org/taxa/543497-...-davidiana
https://en.wikipedia.org/wiki/Prunus_davidiana
https://temperate.theferns.info/plant/Prunus+davidiana
https://www.treesandshrubsonline.org/art...davidiana/

[Obrazek: attachment.php?aid=76937]
Odpowiedz
#9

https://www.treesandshrubsonline.org/sit...lcis-2.jpg
https://www.treesandshrubsonline.org/sit...lcis-1.jpg
Prunus Dulcis
Migdałowiec Pospolity
https://pl.wikipedia.org/wiki/Migda%C5%8..._pospolity
Jest gatunkiem drzewa z rodzaju Prunus
Wraz z Brzoskwinią jest klasyfikowany w podrodzaju Amygdalus, odróżniając się od innych podrodzajów pofalowaniami na łupinie ( endokarpie ) otaczającej nasiono 

Owocem Migdała jest pestkowiec, składający się z zewnętrznej łupiny i twardej skorupy z pestką, która nie jest prawdziwym orzechem
Łuskanie Migdałów odnosi się do usuwania skorupy w celu odsłonięcia pestki. 
Migdały są sprzedawane w łupinach lub bez łupin. 
Blanszowane Migdały to Migdały łuskane, które zostały potraktowane gorącą wodą w celu zmiękczenia łupiny nasienia, którą następnie usuwa się, aby odsłonić biały zarodek 
Po oczyszczeniu i przetworzeniu Migdały można przechowywać przez około rok, jeśli są przechowywane w lodówce; w wyższych temperaturach szybciej jełczeją 
Migdały są używane w wielu kuchniach, często zajmując ważne miejsce w deserach, takich jak marcepa

Drzewo Migdałowe dobrze rośnie w umiarkowanym klimacie śródziemnomorskim z chłodną pogodą zimową.
Rzadko można je znaleźć na wolności w jego pierwotnym środowisku.
Migdały były jednymi z najwcześniejszych udomowionych drzew owocowych , ze względu na zdolność do wytwarzania wysokiej jakości potomstwa wyłącznie z nasion, bez używania odrostów i sadzonek. 
Dowody na udomowienie Migdałów we wczesnej epoce brązu znaleziono w stanowiskach archeologicznych na Bliskim Wschodzie, a następnie w całym regionie Morza Śródziemnego i podobnych suchych klimatach z chłodnymi zimami.

Kalifornia produkuje około 80% światowych dostaw Migdałów.
Ze względu na dużą powierzchnię upraw i zapotrzebowanie na wodę do uprawy Migdałów oraz konieczność stosowania pestycydów, produkcja Migdałów w Kalifornii może być niezrównoważona, zwłaszcza w czasie długotrwałej suszy i upałów spowodowanych zmianami klimatycznymi w XXI wieku. 
Susze w Kalifornii spowodowały, że niektórzy producenci wycofali się z branży, co doprowadziło do zmniejszenia podaży i wzrostu cen.

Opis
Migdał jest drzewem liściastym osiągającym wysokość 3–4,5 metrów (10–15 stóp), z pniem o średnicy do 30 centymetrów (12 cali). 
Młode gałązki są początkowo zielone, stają się fioletowe, gdy są wystawione na działanie promieni słonecznych, a następnie szare w drugim roku. 
Liście mają długość 8–13 cm (3–5 cali), [ 9 ] z ząbkowanym brzegiem i 2,5 cm (1 cal) ogonkiem .

Pachnące kwiaty są białe do jasnoróżowych, mają średnicę 3–5 cm (1–2 cali) i pięć płatków, wytwarzane pojedynczo lub w parach i pojawiają się przed liśćmi wczesną wiosną. 
Drzewa Migdałowe dobrze rosną w klimacie śródziemnomorskim z ciepłymi, suchymi latami i łagodnymi, wilgotnymi zimami.
Optymalna temperatura do ich wzrostu wynosi od 15 do 30 °C (59 do 86 °F), a pąki drzew wymagają chłodzenia przez 200 do 700 godzin poniżej 7,2 °C (45,0 °F), aby przerwać stan uśpienia. 

Migdały zaczynają przynosić plon ekonomiczny w trzecim roku po posadzeniu. 
Drzewa osiągają pełnię owocowania pięć do sześciu lat po posadzeniu. 
Owoce dojrzewają jesienią, 7–8 miesięcy po kwitnieniu. 

Owoce Migdałowca mają 3,5–6 cm ( 1+3 ⁄ 8 – 2+3 ⁄ 8  cala) długości. 
Nie jest to orzech, lecz pestkowiec . 
Zewnętrzna osłona, składająca się z zewnętrznego egzokarpu, czyli skórki, i mezokarpu, czyli miąższu, mięsistego u innych przedstawicieli Prunus, takich jak Śliwa i Wiśnia , jest zamiast tego grubą, skórzastą, szarozieloną powłoką (z puszystą powłoką zewnętrzną), zwaną łupiną. 
Wewnątrz łupiny znajduje się zdrewniały endokarp , który tworzy siateczkowatą, twardą skorupę (podobną do zewnętrznej strony pestki brzoskwini) zwaną pyreną . Wewnątrz skorupy znajduje się jadalne nasiono, powszechnie nazywane orzechem.
Zazwyczaj obecne jest jedno nasiono, ale czasami występują dwa. 
Po dojrzeniu owocu łupina pęka i oddziela się od skorupy, a między łodygą a owocem tworzy się warstwa odcinająca, dzięki czemu owoc może spaść z drzewa. 
 Podczas zbioru, zmechanizowane potrząsacze drzew są używane w celu przyspieszenia spadania owoców na ziemię w celu zebrania.

Taksonomia
Migdały słodkie i gorzkie
Nasiona Prunus Dulcis var. Dulcis są przeważnie słodkie, ale niektóre drzewa wytwarzają nasiona, które są nieco bardziej gorzkie.
Podstawa genetyczna goryczy obejmuje pojedynczy gen, a gorzki smak jest ponadto recesywny, oba aspekty sprawiają, że cecha ta jest łatwiejsza do udomowienia. 
Owoce Prunus Dulcis var. Amara są zawsze gorzkie, podobnie jak pestki innych gatunków rodzaju Prunus, takich jak Morela, Brzoskwinia i Wiśnia (choć w mniejszym stopniu).

Gorzki Migdał jest nieco szerszy i krótszy od słodkiego Migdała i zawiera około 50% oleju stałego występującego w słodkich Migdałach. 
Zawiera również enzym emulsynę, która w obecności wody działa na dwa rozpuszczalne glukozydy amigdalinę i prunazynę, dając glukozę, cyjanek i olejek eteryczny gorzkich Migdałów, który jest prawie czystym benzaldehydem, substancją chemiczną powodującą gorzki smak.
Gorzkie Migdały mogą zawierać 4–9 miligramów cyjanku wodoru na Migdał i zawierają 42 razy większe ilości cyjanku niż śladowe ilości występujące w słodkich Migdałach. Źródłem zawartości cyjanku w gorzkich Mgdałach jest enzymatyczna hydroliza amigdaliny. 
Monooksygenazy P450 biorą udział w szlaku biosyntezy amigdaliny. 
Mutacja punktowa w czynniku transkrypcyjnym bHLH zapobiega transkrypcji dwóch genów cytochromu P450, co skutkuje cechą słodkiego ziarna. 

Pochodzenie i dystrybucja
Dokładne pochodzenie Migdałów jest kontrowersyjne ze względu na szacunki dotyczące ich pojawienia się w rozległych regionach geograficznych. 
Źródła wskazują, że pochodzi z Azji Środkowej, pomiędzy Iranem, Turkmenistanem, Tadżykistanem, Kurdystanem, Afganistanem i Irakiem, lub z wschodnioazjatyckiego subregionu, pomiędzy Mongolią i Uzbekistanem 
W innych ocenach zarówno dowody botaniczne, jak i archeologiczne wskazują, że Migdały pochodzą z Azji Zachodniej i były uprawiane po raz pierwszy, w szczególności w krajach Lewantu
Inne szacunki określały Iran i Anatolię (obecnie Turcję ) jako miejsca pochodzenia Migdałów, przy czym dowody botaniczne wskazują, że Iran jest możliwym centrum pochodzenia.

Dziko rosnąca odmiana udomowionego Migdała rosła również w częściach Lewantu. 
Uprawa migdałów została rozprzestrzeniona przez ludzi przed wiekami wzdłuż wybrzeży Morza Śródziemnego do północnej Afryki i południowej Europy, [ 28 ] [ 29 ] a ostatnio do innych regionów świata, zwłaszcza do Kalifornii

Wybór słodkiego typu spośród wielu gorzkich typów rosnących na wolności oznaczał początek udomowienia migdałów. 
Nieznany jest dziki przodek Migdałów użyty do wyhodowania udomowionego gatunku. 
Gatunek Prunus Fenzliana może być najprawdopodobniejszym dzikim przodkiem migdałów, częściowo dlatego, że pochodzi z Armenii i zachodniego Azerbejdżanu , gdzie został najwyraźniej udomowiony. 
Dzikie gatunki migdałów były uprawiane przez wczesnych rolników, „najpierw nieumyślnie na śmietnikach, a później celowo w sadach”.
https://en.wikipedia.org/wiki/Almond
https://botany.cz/cs/prunus-dulcis/
https://www.knowyourweeds.com/pl/weeds/P...s?s=NTk5Nw==

[Obrazek: attachment.php?aid=76937]
Odpowiedz
#10

https://www.plantarium.ru/dat/plants/6/6...201fd9.jpg
https://www.plantarium.ru/dat/plants/0/0...95c87b.jpg
https://www.plantarium.ru/dat/plants/6/6...8b04c2.jpg
https://www.plantarium.ru/dat/plants/6/6...7ea5a0.jpg
https://www.plantarium.ru/dat/plants/0/0...ee9d48.jpg
https://www.plantarium.ru/dat/plants/0/0...a89a4b.jpg
https://www.plantarium.ru/page/image/id/509635.html
Prunus Fenzliana
Prunus fenzliana to gatunek Dzikiego Migdałowca pochodzący z obszarów Kaukazu w Turcji, Armenii, Azerbejdżanie, Iranie i Turkmenistanie, preferujący wzrost na wysokości 1400-3500 m n.p.m. 
Na podstawie morfologii od dawna uważano, że jest to jeden z dzikich gatunków, który przyczynił się do powstania uprawianego Prunus Dulcis 
Badania genetyczne DNA jądrowego i chloroplastowego potwierdziły, że jest on najbliższym krewnym (i przypuszczalnie samotnym przodkiem) Prunus Dulcis
Prunus Fenzliana to wysoki krzew lub małe drzewo osiągające 4  m. 
Można go odróżnić od jego bliskich krewnych po kilku cechach, w tym po jednorocznych gałązkach, które są czerwonawe po stronie wystawionej na słońce, a zielone w innych miejscach. 
Owoce początkowo są ciemnozielone i dojrzewają do jasnobrązowych. 
Po osiągnięciu pełnej dojrzałości owoce, podobnie jak ich udomowione odpowiedniki, otwierają się, odsłaniając nasiona, które mogą mieć do 1 cm długości.
https://en.wikipedia.org/wiki/Prunus_fenzliana
Prunus Fenzliana to rzadki i zagrożony krzew z rodziny różowatych, znany z pachnących białych kwiatów i czerwonych jagód. 
Roślina pochodzi z wysokich gór Azji Środkowej, szczególnie z regionów Tybetu, Bhutanu i Nepalu. 
Jest powszechnie nazywana wiśnią himalajską i Ghatiya w języku tybetańskim. 
Roślina jest mała i rośnie powoli, zwykle osiągając wysokość 2-4 metrów.
Wygląd i cechy charakterystyczne
Roślina Prunus Fenzliana ma jasnozielone, błyszczące i lancetowate liście, które dorastają do 10 centymetrów długości. 
Kora rośliny ma ciemnobrązowy kolor, a po dojrzeniu ma szorstką fakturę. 
Wiosną roślina wytwarza delikatne, pachnące, białe kwiaty, które rosną w skupiskach. 
Po kwiatach pojawiają się małe, czerwonawe jagody, które są jadalne, ale nie są powszechnie spożywane.
Ten krzew jest powszechnie spotykany w strefach subalpejskich i alpejskich, szczególnie w pobliżu strumieni i skalistych zboczy. 
Roślina jest dobrze przystosowana do dużych wysokości i ma zdolność przetrwania ekstremalnie niskich temperatur i silnych wiatrów.
Zastosowania Prunus Fenzliana
Prunus Fenzliana jest uprawiana głównie jako roślina ozdobna ze względu na piękne kwiaty. 
Jej wytrzymała natura i zdolność do tolerowania dużych wysokości sprawiają, że jest idealnym dodatkiem do ogrodów w zimnych regionach. 
Kora i liście rośliny są czasami stosowane w medycynie tradycyjnej w leczeniu różnych dolegliwości, w tym kaszlu, gorączki i biegunki. 
Jagody rośliny są również stosowane w medycynie tybetańskiej w leczeniu problemów trawiennych.
Prunus Fenzliana był również używany w działaniach zalesiania w swoim rodzimym zasięgu. 
Z powodu nadmiernego wypasu i wylesiania roślina stała się rzadka w naturze, a podejmowano wysiłki w celu stworzenia sztucznych populacji w celu zachowania gatunku.
Wniosek
Prunus Fenzliana to piękny i rzadki krzew pochodzący z regionu Himalajów w Azji Środkowej. 
Jasnozielone liście rośliny, pachnące białe kwiaty i małe czerwone jagody sprawiają, że jest popularną rośliną ozdobną. 
Wytrzymała natura rośliny i jej lecznicze zastosowanie sprawiają, że jest ona ważnym zasobem w jej rodzimym regionie, a podejmowane są wysiłki w celu zachowania gatunku poprzez programy ponownego zalesiania.
https://www.botanikks.com/plants/prunus-...a/589647/1
https://temperate.theferns.info/viewtrop...+fenzliana
https://www.plantarium.ru/page/view/item/2702.html

[Obrazek: attachment.php?aid=76937]
Odpowiedz
#11

https://agronomu.com/media/res/1/5/3/6/5...no.790.jpg
https://www.plantarium.ru/dat/plants/3/3...6b2ac9.jpg
https://www.plantarium.ru/dat/plants/3/3...cf6e31.jpg
https://www.plantarium.ru/dat/plants/3/3...f53962.jpg
https://www.plantarium.ru/dat/plants/0/0...a49df7.jpg
Prunus Georgica
Pierwszy raz opublikowano w Phytotaxa 222: 188 (2015)
Ten gatunek jest akceptowany
Naturalny zasięg tego gatunku to W. Transcaucasus. Rośnie głównie w biomie umiarkowanym.
https://powo.science.kew.org/taxon/urn:l...77149430-1
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:...ca_kz2.jpg

[Obrazek: attachment.php?aid=76937]
Odpowiedz
#12

https://img1.iplant.cn/image2/148/03A9AEB84C79A4C8.jpg
https://img1.iplant.cn/image2/148/9217FA1E2D03397D.jpg
https://img1.iplant.cn/image2/148/39C3FF46AB985DA8.jpg
https://inaturalist-open-data.s3.amazona...ginal.jpeg
Prunus Kansuensis 
(Chinese: 甘肃桃; pinyin: Gānsù táo; lit. 'Gansu peach'), czasami nazywana Chinese bush peach, jest domniemanym gatunkiem Brzoskwini pochodzącym z Chin. 
Występuje w prowincjach Gansu, Guizhou, Hubei, Qinghai, Shaanxi i Syczuan. 
Jest to krzew lub drzewo o wysokości od 3 do 7 m (10 do 23 stóp), preferujące wzrost na wysokości od 1000 do 2300 m (3300 do 7500 stóp) nad poziomem morza.
Badania genetyczne i morfologiczne wykazały, że jest on tego samego gatunku co Prunus Persica, Brzoskwinia Uprawna. 
Prunus  Kansuensis jest badany jako źródło podkładek i do poprawy upraw ze względu na odporność na wiele chorób, suszę i mróz. 
Jest odporny na wirusa mozaiki brzoskwiniowej,  jest odporny na nicienia korzeniowego Meloidogyne incognita, i toleruje temperatury zimowe do −35 °C (−31 °F)

Prunus Kansuensis może być trudna do odróżnienia od jej bliskich krewnych Prunus Mira (Brzoskwinia Tybetańska), Prunus Davidiana (Chińska Brzoskwinia Dzika) i Prunus Persica (Brzoskwinia Domowa), zwłaszcza jeśli wykorzystuje się wyłącznie cechy wegetatywne
https://www.inaturalist.org/taxa/543498-...kansuensis
https://en.wikipedia.org/wiki/Prunus_kansuensis
https://temperate.theferns.info/plant/Prunus+kansuensis
https://www.plantplus.cn/cn/sp/Prunus%20kansuensis?t=p
https://www.iplant.cn/bk/2DFB162070245BA4
https://baike.baidu.com/item/%E7%94%98%E...3/10260505
https://www.picturethisai.com/wiki/Prunu...ensis.html

[Obrazek: attachment.php?aid=76937]
Odpowiedz
#13

https://himalayanwildfoodplants.com/wp-c...68x710.jpg
https://himalayanwildfoodplants.com/wp-c...8x1024.jpg
https://himalayanwildfoodplants.com/wp-c...aaroo3.jpg
https://static.inaturalist.org/photos/30...iginal.jpg
https://static.inaturalist.org/photos/30...iginal.jpg
https://static.inaturalist.org/photos/30...iginal.jpg
Prunus Mira
Prunus Mira, the Smooth Stone Peach, Smooth-Pit Peach or Tibetan Peach, to gatunek Prunus występujący u podnóża Himalajów i płaskowyżu tybetańskiego, na wysokościach zwykle pomiędzy 2600 a 3000 m ale od 2000 do 4000 m.
Prunus Mira dorasta do 8-12 m wysokości i średnicy  pnia 16 cm ( pierśnica )
Liście są lancetowate, długości 5–10 cm i szerokości 1,2–4 cm. 
Kwiaty są różowo-białe. Jajowaty owoc o wymiarach 2 na 3 cm ma biały miąższ. Jak sugeruje nazwa zwyczajowa, kamień jest gładki
Drzewa są uprawiane w niektórych częściach ich rodzimego zasięgu, ze względu na owoce (które są często zbierane), nasiona (jako substytut migdałów ) oraz olej z nasion, który jest używany do gotowania i olejku do włosów.
Podkładki stosowane są pod migdały i do karłowacia brzoskwiń . Są odporne na mączniaka prawdziwego .
https://en.wikipedia.org/wiki/Prunus_mira
https://www.inaturalist.org/taxa/543499-Prunus-mira
https://temperate.theferns.info/plant/Prunus+mira
https://himalayanwildfoodplants.com/2019...%E0%A5%82/
https://www.treesandshrubsonline.org/art...unus-mira/

[Obrazek: attachment.php?aid=76937]
Odpowiedz
#14

https://inaturalist-open-data.s3.amazona...ginal.jpeg
https://inaturalist-open-data.s3.amazona...ginal.jpeg
https://static.inaturalist.org/photos/37...iginal.jpg
https://static.inaturalist.org/photos/79...iginal.jpg
Prunus Mongolica
To gatunek Prunus pochodzący z Chin i Mongolii, szczególnie z pustyni Gobi
Mały, krzaczasty krzew, osiągający 1–2 m wysokości, przystosowany do ekstremalnej suszy. 
Badania genetyczne wykazały, że jest bliżej spokrewniony z Brzoskwiniami, przy czym jego najbliższym krewnym jest Prunus tangutica
https://en.wikipedia.org/wiki/Prunus_mongolica
Pierwszy raz opublikowano w Bull. Soc. Imp. Naturalistes Moscou 54(I): 16 (1879)
Ten gatunek jest akceptowany
Naturalny zasięg występowania tego gatunku obejmuje Mongolię do północnych Chin. 
Jest to krzew i rośnie głównie w biomie umiarkowanym.
https://powo.science.kew.org/taxon/urn:l...s:729989-1
https://temperate.theferns.info/plant/Prunus+mongolica
https://www.inaturalist.org/taxa/1098783...wse_photos

[Obrazek: attachment.php?aid=76937]
Odpowiedz
#15

Prunus Pabotii (Browicz) Eisenman
Pierwszy raz opublikowano w Phytotaxa 222: 190 (2015)
Ten gatunek jest akceptowany
Rodzimym obszarem występowania tego gatunku jest Iran. Rośnie głównie w biomie umiarkowanym.
https://powo.science.kew.org/taxon/urn:l...77149445-1

[Obrazek: attachment.php?aid=76937]
Odpowiedz
#16

https://himalayanwildfoodplants.com/wp-c...8x1024.jpg
https://himalayanwildfoodplants.com/wp-c...8x1024.jpg
Prunus Persica
Brzoskwinia Zwyczajna, Brzoskwinia właściwa
Gatunek drzewa należący do rodziny różowatych. 
Prawdopodobnie pochodzi ze środkowych i północno-wschodnich Chin, obecnie nie rośnie dziko, występuje tylko jako roślina uprawna
https://himalayanwildfoodplants.com/2019...iyee-aaru/
Nazwa lokalna:  Aaru, (आरू), Aadu, Phuniyee aaru.
Aaru to szybko rosnące drzewo liściaste z zachodnich Himalajów, rosnące na wysokości do 2500 m. 
Rośnie w lasach, na słonecznych zboczach wzgórz i w zacienionych miejscach. 
Aaru jest również uprawiane na dużą skalę ze względu na jadalne owoce w ogrodach, sadach i wokół przydomowych ogródków. 
Owoce dzikiego aaru są małe i nie tak przyjemne w smaku jak te uprawiane, ale są bardziej organiczne i bogatsze w składniki odżywcze niż formy uprawiane. 
Aaru preferuje dobrze zdrenowaną glebę i najlepiej rośnie w wilgotnej glebie.
Kwiaty, owoce i olejek Aaru, wszystkie są jadalne. 
Owoce są spożywane na surowo, gdy są dojrzałe, gotowane na warzywa i są również marynowane. 
Kwiaty są również jadalne zarówno na surowo, jak i gotowane. 
Są używane do przygotowywania KACHROO (chilla z mąki z ciecierzycy i kwiatów). ale muszą być spożywane w małych ilościach. 
Ich duże spożycie może powodować biegunkę. Surowe kwiaty są używane jako dodatek do różnych potraw i sałatek. 
Olejek z nasion Aaru może być również używany do gotowania.
Roślina Aaru:
Aaru to duże krzewy lub małe drzewa.
Liście pojedyncze, lancetowate lub podłużno-lancetowate, drobno ząbkowane, z gruczołkami ogonkowymi i brzeżnymi.
Kwiaty różowe, efektowne, pojawiające się przed lub razem z liśćmi. Kielich – rurkowaty, dzwonkowaty, wełnisty.
Owoce różnej wielkości i kształtu, owłosione, żółte lub czerwono-plamkowane. Pestki twarde, głęboko bruzdowane.
Najczęściej uprawiana w sadach i ogrodach przydomowych,
Jadalne części roślin Aaru można zbierać od wiosny do końca pory deszczowej
Ponieważ jadalne części są częściami rozrodczymi rośliny, należy promować zrównoważone zbiory, takie jak zbiór rotacyjny i pozostawienie niektórych kwiatów i owoców do regeneracji na roślinie macierzystej
https://himalayanwildfoodplants.com/2019...iyee-aaru/

[Obrazek: attachment.php?aid=76937]
Odpowiedz
#17

https://www.plantarium.ru/dat/plants/3/3...91d4ac.jpg
https://www.plantarium.ru/dat/plants/3/3...d7cd98.jpg
https://www.plantarium.ru/dat/plants/2/2...de52e9.jpg
https://inaturalist-open-data.s3.amazona...ginal.jpeg
https://inaturalist-open-data.s3.amazona...ginal.jpeg
https://inaturalist-open-data.s3.amazona...ginal.jpeg
https://inaturalist-open-data.s3.amazona...ginal.jpeg
https://inaturalist-open-data.s3.amazona...ginal.jpeg
https://inaturalist-open-data.s3.amazona...ginal.jpeg
Prunus Petunnikowii
Pierwszy raz opublikowano w J. Arnold Arbor. 7: 29 (1926)
Ten gatunek jest akceptowany
Naturalnym zasięgiem występowania tego gatunku jest Azja Środkowa.
Jest to drzewo i rośnie głównie w biomie umiarkowanym.
https://powo.science.kew.org/taxon/urn:l...s:730106-1
Migdał Petunnikova to zwarty krzew pochodzący z Azji Środkowej. 
Naturalnym siedliskiem są skaliste zbocza gór, na których rośnie roślina, tworząc gęste zarośla.
Ozdobne sadzonki Migdałów Petunnikov dobrze znoszą mróz i suszę. 
Roślina jest światłolubna, mało wymagająca dla gleby i dobrze rozwija się w warunkach miejskich
Charakterystyka i opis migdałów Petunnikowa:
Nisko rosnący krzew dorastający do 1 metra wysokości;
Korona ma średnicę 0,8-1 m, pędy są szarobrązowe;
Liście są nagie, liniowe, kwiaty pojedynczo jasnoróżowe, owoce owłosione, jajowate;
Owoce w 6. roku, pod koniec lata;
Odmiana kwitnie pod koniec maja przez 12 dni.
https://rampitomnik.ru/product/mindal-pe...2977736463
https://www.plantarium.ru/page/image/id/439395.html

[Obrazek: attachment.php?aid=76937]
Odpowiedz
#18

https://inaturalist-open-data.s3.amazona...iginal.jpg
https://inaturalist-open-data.s3.amazona...iginal.jpg
https://inaturalist-open-data.s3.amazona...iginal.jpg
https://inaturalist-open-data.s3.amazona...iginal.jpg
Prunus Ramonensis
Pierwszy raz opublikowano w Phytotaxa 222: 190 (2015)
Ten gatunek jest akceptowany
Naturalny zasięg tego gatunku to SW. Izrael. Jest to drzewo i rośnie głównie w biomie subtropikalnym.
https://powo.science.kew.org/taxon/urn:l...77149446-1

[Obrazek: attachment.php?aid=76937]
Odpowiedz
#19

https://www.plantarium.ru/dat/plants/2/2...50e40c.jpg
https://www.plantarium.ru/dat/plants/1/1...da882a.jpg
https://www.plantarium.ru/dat/plants/5/5...373bdf.jpg
https://www.plantarium.ru/dat/plants/7/7...4f418e.jpg
https://www.plantarium.ru/dat/plants/8/8...94398f.jpg
https://www.plantarium.ru/dat/plants/8/8...9ef8f3.jpg
https://www.plantarium.ru/dat/plants/3/3...73c7be.jpg
https://www.plantarium.ru/dat/plants/5/5...183655.jpg
https://www.plantarium.ru/dat/plants/5/5...f8d6be.jpg
https://www.plantarium.ru/dat/plants/2/2...755d1f.jpg
https://www.plantarium.ru/dat/plants/7/7...37bbe2.jpg
https://www.plantarium.ru/dat/plants/7/7...0ff596.jpg
https://www.plantarium.ru/dat/plants/7/7...b95cfc.jpg
https://www.plantarium.ru/dat/plants/9/9...91c5d7.jpg
https://www.plantarium.ru/dat/plants/9/9...ce6074.jpg
https://www.plantarium.ru/dat/plants/0/0...2443c8.jpg
Prunus Spinosissima
Prunus Spinosissima, Migdał Kolczasty ( uzbeckie : bodomcha , dosł.  „mały migdał”) to gatunek Dzikiego Migdałowca pochodzący z suchych obszarów Azji Środkowej, Afganistanu i Iranu, preferujący wzrost na wysokościach 400–1500 m n.p.m. 
Pod względem morfologicznym jest podobny do Prunus Erioclada, Prunus Lycioides, Prunus Eburnea i Prunus Brahuica
Prunus Spinosissima to krzew osiągający 2  m wysokości. 
Kora jest brązowoczerwona, z wiekiem stająca się popielatoszara . 
Kwiaty są różowe
https://en.wikipedia.org/wiki/Prunus_spinosissima
https://www.plantarium.ru/page/image/id/775789.html

[Obrazek: attachment.php?aid=76937]
Odpowiedz
#20

Prunus Tangutica 
Chin .西康扁桃 lub 唐古特扁桃 to gatunek Dzikiej Brzoskwini pochodzący z Chin. 
Na podstawie cech owoców uważano ją za Dziki Migdał , jednak badania genetyczne i morfologiczne wykazały, że jest bliżej spokrewniona z Prunus Persica, uprawną brzoskwinią, a jej najbliższym krewnym jest Prunus Mongolica 
Jest to bardzo gęsty, kolczasty krzew lub krzaczaste drzewo, zwykle o wysokości od 1 do 2,5 m, ale osiągające 4 m, preferujące wzrost na nasłonecznionych zboczach i wzdłuż strumieni na wysokości od 1500 do 2600 m, ale występujące nawet na wysokości 3400 m. 
Płatki kwiatów są jasnoróżowe, a aksamitne owoce są zielone, gdy są niedojrzałe, i fioletowoczerwone, gdy są dojrzałe. 
Miąższ owoców (miękka zewnętrzna część) pęka po dojrzeniu, co spowodowało, że przez ponad wiek był klasyfikowany jako Migdał, z wyjątkiem Kovaleva i Kostiny z 1935 r., którzy przypisali go do gatunku Persica
https://en.wikipedia.org/wiki/Prunus_tangutica
Duży krzew liściasty do 15 stóp lub więcej wysokości, o gęstym pokroju; młode pędy bardzo drobno owłosione lub nagie, szare, później brązowiejące, często z kolcami na końcach. Liście, z wyjątkiem młodych pędów, przeważnie skupione na krótkich ostrogach lub węzłach, lancetowate lub podłużne, spiczaste lub tępe, zwężające się u nasady, płytko ząbkowane, 1 do 2 cali długości, 1 ⁄ 4 do 1 ⁄ 2 cala szerokości; łodyga smukła, 1 ⁄ 2 cala lub krótsza. 
Kwiaty samotne, bez łodygi, 1 cal szerokości, pięknego różowego koloru, otwierające się w marcu. 
Płatki okrągło-odwrotnie jajowate; płatki kielicha otoczone jasnymi włoskami, w przeciwnym razie nagie; pręciki białe, z żółtymi pylnikami. 
Owoce opisane jako 4 ⁄ 5 cala szerokości, pokryte aksamitnym puchem, miąższ jest jedynie cienką warstwą; według Wilsona pęka (rozszczepia się), na czym opiera się jedna z jego nazw gatunkowych. Bot. Mag ., t. 9239
Pochodzi z zachodnich Chin; odkryty w zachodnim Kansu przez rosyjskiego odkrywcę Potanina; sprowadzony przez Wilsona w 1910 r. z doliny Sungpan, zachodni Szechwan, podczas jego drugiej wyprawy do Arnold Arboretum i pierwotnie rozprowadzany pod nazwą P. Dehiscens . 
Jest to piękny gatunek, bardzo charakterystyczny w swoim krzaczastym, gałązkowatym trybie wzrostu, ale nigdy nie rozprzestrzenił się w ogrodach. 
Istnieją okazy w Highdown w Sussex i w Bodnant w północnej Walii, oba wyhodowane z nasion wysłanych przez Wilsona.
Mimo że Prunus Tangutica zaliczana jest do Migdałów, jest jednym z gatunków łączących Migdały z Brzoskwiniami.
https://www.treesandshrubsonline.org/art...tangutica/

[Obrazek: attachment.php?aid=76937]
Odpowiedz
#21

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/c...a_sl12.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/c...a_kz05.jpg
Prunus Tenella=Prunus Nana
Migdałowiec Karłowaty
Gatunek z rodziny różowatych. 
Pochodzi z obszarów Europy Środkowej i południowo-wschodniej oraz z Azji Środkowej
Niski krzew osiągający do około 1,5 metra wysokości, o jaskrawo różowych kwiatach pojawiających się wczesną wiosną. 
Popularną odmianą jest 'Fire Hill'
Rozrasta się wypuszczając odrosty korzeniowe. 
Może być używany w nasadzeniach rzędowych
https://pl.wikipedia.org/wiki/Migda%C5%8...C5%82owaty
https://www.drzewa.com.pl/migdalowiec-ka...PAk2jImz85
https://www.inaturalist.org/taxa/543500-...wse_photos

[Obrazek: attachment.php?aid=76937]
Odpowiedz
#22

https://avatars.dzeninfra.ru/get-zen_doc...scale_1200
https://avatars.dzeninfra.ru/get-zen_doc...scale_1200
Prunus Triloba
Migdałowiec Trójklapowy
https://pl.wikipedia.org/wiki/Migda%C5%8...B3jklapowy
Gatunek rośliny krzewiastej, należący do rodzaju Prunus. 
Występuje w Chinach i KoreiIntrodukowany do Stanów Zjednoczonych. 
Nazwa „trójklapowy” wywodzi się od kształtu liśc
https://pl.wikipedia.org/wiki/Migda%C5%8...B3jklapowy
Migdał Triloba (Amygdalus Triloba). 
Według współczesnej klasyfikacji jest to obecnie Śliwka Trójklapowa (Prunus Triloba), jednak w centrach ogrodniczych często sprzedawana jest pod jeszcze starszą nazwą niż Migdałowiec – Louiseania Triloba. 
Jego ojczyzną są północne i częściowo wschodnie regiony Chin, ponadto występuje w Korei Północnej.
https://dzen.ru/a/Z0M5BdPmX0Gznv28?yscli...6537996583

[Obrazek: attachment.php?aid=76937]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości