Jutrzenka napisał(a):No właśnie, a gdzie Ten mężczyzna

A co chcesz go zjeśc?
A tak na poważnie, ja przytyłam 36 kg w ciąży i nic nie zostało

więc nie zawsze to dobry sposób
znalazłam coś takiego w necie
Zasady diety na przybranie kilogramów:
dieta powinna dostarczać ok. 40 kcal/ kg masy ciała, czyli 50 kg osoba powinna zjadać co najmniej 2000 kcal
jedz jak najwięcej pełnowartościowego białka (chude mięsa i wędliny, jaja, jogurty, twarogi, ryby)
wybieraj ryby morskie: dostarczają białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych
jedz zdrowo, ale i kalorycznie - wybieraj banany, winogrona, awokado, owoce suszone oraz orzechy
do przyrządzania potraw stosuj oleje roślinne lub masło
posiłki gotuj w wodzie, przyrządzaj na parze lub piecz w folii
niech twoje dania będą świeże i apetycznie podane
dziel posiłki na 4 - 5 porcji i staraj się je jeść o tych samych porach, w spokoju - ostatni posiłek spożywaj na 2 godziny przed snem
ćwicz regularnie, ale niech treningi nie będą zbyt forsowne - wtedy pobudzisz swój apetyt
odpoczywaj - zwłaszcza po posiłkach
zrezygnuj z potraw wędzonych, smażonych i pieczonych z dużą ilością tłuszczu, bo długo zalegają w żołądku
codziennie zjadaj porcję owoców i warzyw
nie pij napojów gazowanych - szybko sycą ale nie są odżywcze, lepiej pij niegazowaną wodę mineralną lub soki
nie jedz słodyczy - są kaloryczne i szybko hamują apetyt
nie pal papierosów - hamują apetyt, a organizm zużywa mnóstwo energii na metabolizowanie trucizn
wybieraj wysokiej jakości produkty mięsne: kurczaka, indyka, chudą wołowinę, cielęcinę, a zamiast wędlin - mięsa pieczone w domu
aby zwiększyć kaloryczność posiłków możesz dodawać do zup, sosów i ciast mleko w proszku
spożywaj pełnowartościowe produkty mleczne: mleko 2%, jogurty, kefiry, twarogi
W codziennej diecie uwzględniaj przede wszystkim węglowodany (białe pieczywo, kasze, makarony, kluski). Twój codzienny jadłospis musi zawierać około 2,500 -3,500kcal, z czego połowę powinny stanowić właśnie one. Dlaczego? Bo ich nadmiar łatwo przekształca się w tkankę tłuszczową.
Dietę uzupełniaj produktami zbożowymi, tłustymi, morskimi rybami, warzywami i owocami. 3 szklanki mlecznych napojów wystarczą, by organizm otrzymał dzienną dawkę wapnia. Ważne też, by posiłki pachniały ziołami, które zaostrzają apetyt. Zamiast słodyczy na deser jedz pożywne orzechy, migdały i suszone owoce. Agata Bernaciak